Blog

Hullócsillag és villám fotózás

A hullócsillagok és a villámok fotózása az egyik legnépszerűbb fényképezési téma azok között, akik egy kicsit is többre vágynak a céltalan kattintgatástól. Villámot és hullócsillagot nem lehetetlen küldetés lencsevégre kapni, de azért igényel némi fotográfiai jártasságot. Ez a cikk alapvető információkat közöl a témában.

Milyen mértékig kívánatos az utómunka?

A fotográfiában az egyik legvitatottabb téma az utómunka kérdése. Vannak akik ellenzik azzal az indokkal, hogy az már nem fényképészet a szó legszorosabb értelmében, és ott vannak persze azok is nem kis létszámban, akik utómunka nélkül el sem tudják képzelni az életet. Hol a határ? Lehet-e racionális középutat találni?

Fényképezés dióhéjban

A fényképezésnek végtelen számú lehetősége van. Nincs két azonos helyzet, nincs két ugyanolyan pillanat. Ennyi eshetőséggel szemben mégis meg kell tudnunk határozni azokat a tényezőket, amelyek a sok lehetőségre univerzális megoldást jelenthetnek.

Stúdióvilágítás beállítások portréfotózáshoz

A digitalcameraworld.com jóvoltából egy nagyszerű táblázat látott napvilágot, ami 24 nélkülözhetetlen stúdióvilágítás beállítást mutat be portréfotózáshoz. A táblázatban megtalálható minden információ, ami szükséges az egyes portrék elkészítéséhez.

Élesség és életlenség

Előfordult már veled, hogy életlennek találtad a fényképed? Fényképezés során belefuthatunk abba a problémába, hogy nem elég éles a kép, vagy nem ott van az élesség, ahol annak kéne lennie. Az életlenségnek számos oka lehet.

Sok lúd nem győz disznót

A digitális korszak magával hozott valami egészen elképesztő hozzáállást az általános fényképezést illetően: készítsünk nagyon sok képet, majd csak lesz közöttük egy-két jól sikerült fotó is. Ez amolyan „mindenki tudja” dolog. Amiről azt halljuk vagy azt gondoljuk, hogy mindenki tudja, azt érdemes alaposan szemügyre venni, mert a közhelyes dolgok általában félrevezetnek bennünket.

Tekintély kontra tudás

Hogyan történhetett meg az, hogy a fotográfiára a legtöbben úgy tekintenek mint valami titokzatos, misztikus tevékenységre, amit igazán jól csak a fotós szemmel születettek vagy a kiváltságos szaktekintélyek művelhetnek?

A közösség ereje

Csoportokhoz tartozni jó. Közösségben az egyén új nézőpontokkal gazdagodik, és új nézőpontokkal gazdagít másokat. Ötleteket, segítséget kaphat, és ötleteivel, tudásával, tapasztalataival segíthet másokat. A közösség ereje a csoport tagjainak kapcsolatán, kommunikációján múlik. Csoportban az ember nincs egyedül. Ez adta a Fotóklub ötletét.

Milyen fényképezőgépet válasszon egy kezdő fotós?

Nem az számít, hogy kinek mekkora van. Az a fontos, hogy jól tudd használni.

Megfigyelés és kreativitás

Tehát amit próbálunk tenni az az, hogy lecsökkentjük a túl sok gondolkodást a minimálisra. A túlzott agyalás az, ami gátolja a cselekvést. A gondolkodás a tanult adatok kiértékelése és a korábbi tapasztalatokból levont következtetésekből áll. Optimális esetben nézünk, megfigyelünk, és minimális gondolkodással és minimális erőfeszítéssel cselekszünk.

A kompozíció

Sok kompozíciós szabály és technika létezik. Ezeket mind megtanulni és alkalmazni nem lenne könnyű feladat, és talán szükség sem lenne rá. Vannak olyan főbb szabályok, amik nagy mértékben meghatározzák az összhangot, és látványossá teszik a képet. Nevezhetjük ezeket a kompozíció pilléreinek is, melyek kulcsfontosságú adatok a képalkotásban. Ezek a szabályok most már elérhetőek számodra is.

Fotós leszek 4. rész

A hivatásszerűen űzött fotográfia többet kíván a puszta kedvtelés célú kattintgatástól. Amikor hivatásról, szakmáról beszélünk, akkor azt értjük ez alatt, hogy fotográfiai szolgáltatást nyújtunk, és ebből származtatjuk bevételünket. Ennek a cikksorozatnak a korábbi részeiben már írtam, hogy a megrendelőknek, ügyfeleknek nyújtunk értékes szolgáltatást, amiért cserét kapunk. Hogyan lehet még érték tevékenységünk?

Fotós leszek 3. rész

A fotográfia mint hivatás a legkisebb mértékben sem öncélú tevékenység. Amint szakmaként tekintesz a fényképezésre, tartsd szem előtt, hogy ezzel a tevékenységgel azokat az embereket szolgálod, akiknek értéket jelent a munkád. A hangsúly az értékes munkán van a célközönséged, megrendelőid számára. Ahhoz, hogy ezt elérd, kommunikálnod, kérdezősködnöd kell. Meg kell kapnod a választ arra, hogy mire is van szükség valójában.

Természet és fotózás

Bizonyára te is tapasztaltad már az erdei vagy vízparti séták nyugtató, terápiás hatását. A természet a maga szépségével, harmóniájával és energiáival segít bennünket elszakadni a világ zajától. A stressz és a nyugtalanság meg tudja keseríteni a mindennapokat. Pedig a gondok és nehézségek ellenére élhetnénk vidáman, boldogan. Hogyan kapcsolódik ehhez a fényképezés?

Fotós leszek 2. rész

A fotózás szubjektív tevékenység. Nincs két ember, aki egy adott témát pontosan ugyanúgy fényképezne, ugyanazt a kompozíciót készítené el. Különbözőek vagyunk, különböző a látásmódunk és gondolatvilágunk is. Ez ad nekünk lehetőséget arra, hogy egyedi munkákat alkossunk, természetesen a szükséges szaktudás birtokában.

Fotós leszek 1. rész

A fényképész szakma erősen átalakult ez elmúlt évtizedekben. Ma már elvétve találunk olyan helyeket, ahol fotográfusként helyezkedhetnénk el. Talán szerencsésebb is a saját utunkat járni és a saját kis várunkat felépíteni. Ez a cikksorozat erről fog szólni.

Hogyan lehet sötétben fényképezni?

Az exponáláshoz kell egy bizonyos mennyiségű fény, hogy képet kapjunk. Amikor kevés a rendelkezésre álló fény, több lehetőségünk is van.Használhatunk vakut, lámpákat, bármilyen mesterséges fényforrást, de amikor ezek nem állnak rendelkezésre vagy kimondottan a sötétség hangulatát kell visszatükröznünk, akkor más módszerhez kell folyamodnunk.

Az ősz színei

Az ősz az egyik legszebb évszakunk, hiszen amikor fotózunk, csodálatosan nyugtató és harmonizáló színeket kapunk. A megvilágítás lágyabb, a színek pedig melegebbek. Semmi más nem képes olyan természetes és harmonikus megvilágítást adni mint a napfény ebben az időszakban.

Az aranymetszés

Az aranymetszés sokak számára érthetelen fogalom, azonban a gyakorlatban könnyebben alkalmazható mint azt elsőre gondolnánk. A fotográfiában az aranymetszés teremti a képen a természetes harmóniát. Ha ezt megtanuljuk használni, tovább fokozhatjuk a képeink által keltett hatást.

A fény ereje

Elvonatkoztatva ősi kultúrák jósalatától, saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy egy új korszak veszi most kezdetét, aminek mindannyian részesei vagyunk. Mit jelent ez a számunkra? Mi a szerepünk és a befolyásunk a hétköznapi életben és hogyan kapcsolódik ehhez a fényképezés?

A szabályok megszegése

A fotográfiai szabályok tudatos megszegése nem deviancia vagy neveltetés kérdése. A szabályok olyan korlátok, amelyeken belül optimális eredményt tudunk produkálni. Mit értünk optimális eredmény alatt? Azt, hogy helyesen exponáltunk, szabályos kompozíciót hoztunk létre. Azonban a fotográfia művészet. Mi a helyzet akkor a szabályokkal?

A fényképezés összetevői

Alapjában véve egy fénykép elkészítése három tényezőn múlik. A fényrekesz állásán, a zársebességen, és a fényérzékenységen. Ez a három tényező mindig jelen van, ezek alkotják magát az expozíciót.

Photography őrület

Megdöbbenve tapasztalom, hogy gombamód szaporodnak a különféle Photography oldalak az Interneten. Ez a jelenség leginkább a Fészbukon burjánzik, hiszen ott még arra a minimális tudásra sincs szükség, amivel létrehoznánk magunknak egy saját galériát. Ez lett a trend?

Célegyenesben

Megkezdődött a visszaszámlálás a Bevezetés a fotográfia világába könyv kiadását illetően. A könyv nyomdába megy, így a kedvezményes időszak is véget ér hamarosan. Mi is ez a könyv projekt pontosan? Tudj meg többet róla a blogban!

Mitől lesznek jók a fényképeid?

Amikor a fényképezésről beszélünk, akkor a fotóink által létehozott hatásról beszélünk. Hiszen miért is készítjük a képet? Azért, hogy azzal hatást váltsunk ki a szemlélőből. Mit jelent hatást létrehozni? Kiváltani egy érzést. Ha érted azt, hogy mi miért történik úgy, ahogyan, akkor képes leszel a képeiddel magas színvonalon kommunikálni.

Tavaszi helyzetjelentés

Avagy áttekintés, hogy mi történt az elmúlt hónapokban, milyen újdonságok várhatók a jövőben, és hogyan módosulnak a jelenlegi szolgáltatások, ha egyáltalán módosulnak. Ez majd a visszajelzésektől függ, tehát Te is formálhatod a jövőt a javaslataiddal.

A fotótippek és a képértékelés háttere

Amióta megfizethetők lettek a digitális fényképezőgépek, korlátlanul készíthetjük a fotókat. Nem számít semmi, csak kattintgassunk kedvünkre. Régebben a filmes fényképezésnek voltak anyagi korlátai, ott annyira nem pazaroltuk a filmet. A digitalizálódás hozott nekünk sok szépet és jót, ugyanakkor igénytelenséget is, méghozzá nem is keveset.

Nem vagyok fotogén?

Egyik nap a műteremben fotózás közben azon kezdtem gondolkodni, hogy a közel 14 éves pályafutásom alatt hányszor hangzott el emberek szájából a fenti kijelentés. Valójában ilyen dolog nem létezik. De akkor miért gondolják sokan ezt?

Hegedű és művészet

Mindig nagy örömmel tölt el, amikor művésszel dolgozom együtt. Ilyenkor sokkal inkább előtérbe kerülnek a kifinomultabb ábrázolások, megnyilvánulások. Az esztétika hangsúlyosabbá válik. Októberben műtermünkben járt Csonka Gábor hegedűművész.

Önbizalmat adnak a fotók

Elsőre talán kicsit furcsának hangzik ez a kijelentés. Azonban alaposabban megvizsgálva ezt, összefüggést találhatunk az Ember és az Embert ábrázoló képek között. Ősidők óta a művészet szerves részét képezi a társadalomnak.