A szabályok megszegése

A fotográfiai szabályok tudatos megszegése nem deviancia vagy neveltetés kérdése. A szabályok olyan korlátok, amelyeken belül optimális eredményt tudunk produkálni. Mit értünk optimális eredmény alatt? Azt, hogy helyesen exponáltunk, szabályos kompozíciót hoztunk létre. Technikai értelemben ez a célja a fotográfia tudományának. Létrehozni a tökéletes képet. Itt akár befejezettnek is tarthatnánk a gondolatot, ha nem művészetről beszélnénk.

Van egy mondás, miszerint jobb okosan hülyéskedni, mint hülyén okoskodni. Az okos ember játszhatja nyugodtan a hülyét, ha ezt tudatosan teszi. Okosan és tudatosan a fényképezés szabály- szerűségeit is mellőzhetjük.

Számtalan olyan művészkép létezik, aminek nem sok köze van a szabályos fényképezéshez, mégis teljes értékű fényképnek minősül. Miért? Mert a fotográfia nem korlátozódik pusztán a technikai kivitelezésre. Természetesen léteznek olyan területek, ahol kifejezetten a technikai tökéletesség a cél (reklámfotók, műszaki fényképek), azonban a fotográfia ennél tágabb fogalom.

A fotográfiában a fénnyel rajzolunk, írunk, kommunikálunk. A képek üzenetet hordoznak és közvetítenek. Nem attól lesz tökéletes egy fotó, hogy kifogástalan technikailag, hanem attól, hogy mit vált ki a szemlélőből. Milyen gondolatokat, érzelmeket, és milyen hatást eredményez. A szabályok megszegésével adott esetben sokkal drámaibbá tehetünk egy alkotást.

Gondoljunk csak egy bánatos idős hölgy portréjára. Ha ezt a felvételt alulexponáljuk, azzal csak kifejezőbbé válik a kép, hiába szegi meg a helyes exponálás szabályát. Tehát a szabályok felrúgása olykor hatásosabbá teheti fényképünket, de mindezt csak úgy tudjuk megtenni, ha tisztában vagyunk azzal, hogy tulajdonképpen mik is a szabályok.

Részlet a Bevezetés a fotográfia világába című könyvből.

Szalay Krisztián

Ha szeretnél ilyen és ehhez hasonló cikkeket olvasni, regisztrálj be a honlapra, és amint megjelenik az új írás, elküldöm neked levélben. Nyugi, nem fogsz naponta hirdetéseket kapni, hiszen a spammelést én is rendkívül utálom. Csak és kizárólag értesítőt küldök a cikkekről és a helyi eseményekről.

Tovább a regisztrációhoz

Trackback cím: http://www.szalayfoto.com/trackback/receive/blog/11

Te mit gondolsz erről a cikkről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Visszakövetések

A poszthoz jelenleg nincs egyetlen visszakövetés sem.

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább