A fényképezés összetevői

2012. 09. 18. | Szalay Krisztián

Alapjában véve egy fénykép elkészítése három tényezőn múlik. A fényrekesz állásán, a zársebességen, és a fényérzékenységen. Ez a három tényező témától függetlenül mindig jelen van, ezek alkotják magát az expozíciót. Nézzük meg, hogy melyikkel mit tudunk kezdeni.

Fényrekesz (blende)

A fényrekesz szabályozza a fényképezőgépbe érkező fény mennyiségét. Működési elve hasonlít az emberi szem pupillájához. Jelölése f/ és egy szám. A szám adja meg a rekesz értékét. Minél kisebb a számszerű érték (pl. f/2.8), annál tágabb a rekesz, és természetesen fordítva is igaz, minél nagyobb az érték (pl. f/11), annál szűkebb keresztmetszeten jut át a fény.

A fényrekesz állásától függ a mélységélességi tartomány is. Tág rekesznél lecsökken, szűk rekesznyílásnál pedig nő. A mélységélesség nem pusztán annyit jelent, hogy a kép éles vagy sem, de ezt a következő részben fogjuk részletesen megnézni. Tehát a fényrekesszel szabályozzuk, hogy mennyi fény érkezhet a fényképezőgépbe, és mekkora legyen a mélységélesség.

Zársebesség

A zár szerepe, hogy meghatározott ideig engedje át a fényt a képérzékelő felületre. Azt szabályozza, hogy milyen hosszan rögzítjük a jelenetet a géppel. Azért írtam szándékosan jelenetet, mert amikor fényképezünk, akkor egyben mozgást is rögzítünk. Ennek az az oka, hogy minden mozgásban van. Nem feltélten kell gyorsan száguldó autóra gondolni. Mozgás az is, hogy fújja a szél a fotóalanyunk haját.

A zársebességet másodpercben határozzuk meg. Minden fényképezőgép más és más zársebesség tartománnyal rendelkezik. Tegyük fel, hogy a legrövidebb időérték a gépünkön az 1/4000. Ez azt jelenti, hogy a másodperc négyezred részével tudunk fényképezni. Ez egy rendkívül rövid idő. Amikor nincs 1/ jelölés a szám előtt, akkor az egész másodpercet jelöl. Amíg nyitva van a zár, addig minden felvételre kerül. A bemozdulás azt jelenti, hogy a kép hosszabb időértékkel készült, így a mozgásnak egy szakasza rögzítve lett. A bemozdulás mértékét a zársebesség határozza meg.

A zár nemcsak a felvétel hosszát, hanem a bejutó fény mennyiségét is szabályozza. Értelemszerűen minél rövidebb ideig van nyitva a zár, annál kevesebb fény jut be. Tehát minél rövidebb idővel dolgozunk, annál inkább éles képet kapunk, de kevesebb fénnyel, és minél hosszabb ideig van nyitva a zár, annál nagyobb lesz a bemozdulás, viszont több fény fog a rendelkezésünkre állni.

Fényérzékenység (ISO)

A fényérzékenység azt határozza meg, hogy milyen érzékeny legyen az a felület, ami a fényt rögzíti. Filmes gépeknél a filmnek volt egy meghatározott ISO (ASA) értéke, a digitáls gépek viszont rendelkeznek egy tartománnyal, amiből kiválaszthatjuk, hogy milyen fényérzékenységi értékkel akarunk dolgozni. Ez a tartomány többnyire ISO 100 és ISO 1600 között mozog, azonban nem ritka az ennél sokkal tágabb tartomány sem.

Minél alacsonyabb az ISO érték, annál érzéketlenebb a fényre, viszont élettel teli színeket kapunk és nagyon alacsony képzajt. A képzaj a kép szemcsézettségét jelenti. A magasabb ISO érték jól jöhet akkor, amikor a rendelkezésünkre álló fény kevesebb (például erősen borult időben vagy sötétebb helyiségben), azonban a színek kevésbé lesznek élénkek, és a képzaj nagyobb lesz.

Az expozíció tehát a blende állásán, a zársebességen és a fényérzékenységen múlik.

Részlet a Bevezetés a fotográfia világába című könyvből.

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Legfrissebb bejegyzések

Gyors siker fotósként: growth hacking az online marketing segítségével

Ha nem csak magadnak szeretnél fotózni, biztos felmerült már benned sokszor a kérdés, hogyan juthatnál el minél több emberhez fotóiddal, szolgáltatásaiddal. Összeszedtem Neked a 3 legfontosabb online marketing trendet, melyekre érdemes lesz odafigyelned 2019-ben.

Olvass tovább

Hullócsillag és villám fotózás

A hullócsillagok és a villámok fotózása az egyik legnépszerűbb fényképezési téma azok között, akik egy kicsit is többre vágynak a céltalan kattintgatástól. Villámot és hullócsillagot nem lehetetlen küldetés lencsevégre kapni, de azért igényel némi fotográfiai jártasságot. Ez a cikk alapvető információkat közöl a témában.

Olvass tovább

Milyen mértékig kívánatos az utómunka?

A fotográfiában az egyik legvitatottabb téma az utómunka kérdése. Vannak akik ellenzik azzal az indokkal, hogy az már nem fényképészet a szó legszorosabb értelmében, és ott vannak persze azok is nem kis létszámban, akik utómunka nélkül el sem tudják képzelni az életet. Hol a határ? Lehet-e racionális középutat találni?

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató