Fotós leszek 1. rész

Ezt a cikksorozatot azoknak írom, akik a fotográfiát választják hivatásként és fotózásból szeretnének megélni. Minden, ami itt szerepel, az elmúlt másfél évtized tapasztalataira épül. Nem állítom, hogy ez a tuti recept a sikerhez, ráadásul nem is a leggyorsabb. Annyit mondhatok, hogy én ezt az utat jártam és járom is folyamatosan.

Bevezető

A fényképész szakma erősen átalakult ez elmúlt évtizedekben. Ma már elvétve találunk olyan helyeket, ahol fotográfusként helyezkedhetnénk el. Talán médiaügynökségeknél szerencsét próbálhatunk, azonban sokkal szerencsésebb a saját utunkat járni és a saját kis várunkat felépíteni. Ez a cikksorozat erről fog szólni. Az érthetőség és az áttekinthetőség kedvéért négy részre bontottam gondolataimat. Mielőtt belevágnánk az egészbe, nem árt egy fontos dolgot tisztázni.

Nem a fényképezőgép teszi fotóssá az embert. A fotós attól fotós, hogy a szaktudása révén technikai eszközök segítségével értéket nyújt az embereknek.

Értéket. Valódi értéket. Mit jelent az érték ebben az esetben? Ahogyan az előbb írtam, a fotóst nem a fényképezőgépe teszi szakemberré. Ha így lenne, bárki fotográfusnak minősülne azáltal, hogy vásárol egy gépet. Ezt csak a dilettánsok gondolják így. Ha valamit csinálunk, azt csináljuk profin!

Ahhoz, hogy az értékes munka tényleg értékes legyen, elengedhetetlenül szükséges a szaktudás. Hiába van csúcskategóriás gépünk, nem fogja pótolni a szükséges szakmai ismereteket. A képzettség a professzionális gépnél is sokkal fontosabb. A fotósnak ismernie kell a képi kifejezőeszközöket, meg kell tudni komponálni helyesen a képet, és el is kell tudni készíteni hibátlanul. Ha ez nincs meg, akkor az eredmény véletlenszerű. Vagy sikerül, vagy nem.

Tehát a valódi értékteremtés abból áll, hogy minden tekintetben minőségi munkát adunk ki a kezünkből. Technikai és művészeti oldalról is tökéleteset. Mindezt megfűszerezve azzal a látásmóddal, amit a fotós ismeretek és a gyakorlati tapasztalatok adnak. Felelősséget vállalunk a ránk bízott feladatért vagy munkáért függetlenül attól, hogy a fotográfia melyik ágát gyakoroljuk. A felelősség azt jelenti, hogy tudatában vagyunk annak, hogy a kezünkből kiadott munka saját magunkat tükrözi. Nem külső okokat keresünk, ha valami nem úgy jött össze, hanem aktívan teszünk azért, hogy az eredmény egyre jobb és jobb legyen.

Ne sajnáld az időt és az energiát! Maradandót csak úgy tudsz alkotni, ha stabil alapokra építkezel. A stabil alapok a szaktudásból, a gyakorlásból, az emberekkel való kommunikációból és kapcsolatokból, a jellemből, a folyamatos fejlődésre irányuló vágyból és a cselekvésből származnak. Ezeknek a felépítése időt vesz igénybe. Csak úgy vágj bele, ha nem a pénz motivál. Tedd fel magadnak a kérdést és válaszold meg őszintén: akkor is szívvel-lélekkel csinálnád, ha egy fillért sem keresnél belőle? Igaz, hogy mindannyian pénzből élünk, azonban nem szabad megfeledkezni az igaz értékekről, főleg nem egy ilyen csodálatos művészeti tevékenység esetén.

Kezdetekben neked kell időt, pénzt, figyelmet és energiát áldozni. Ezek nélkül nem fog menni. Csak úgy vágj bele, ha van kitartásod. Ha eddig még nem sikerült téged elrettentenem a fotózástól és továbbra is úgy gondolod, hogy szívesen végeznéd ezt a tevékenységet, arra biztatlak, hogy tarts velem. Megéri.

Ennek a cikksorozatnak a következő részeiben elolvashatod, hogy hogyan alakíthatod ki a saját célközönséged, miért fontos az emberek véleménye, hogyan lesz ez hatással a fotográfus karrieredre és persze szó lesz még olyan apróságnak tűnő dolgokról, amelyek valójában a stabil alapot képezik. Azt az alapot, amire bátran építkezhetsz.

Szalay Krisztián

Ha szeretnél ilyen és ehhez hasonló cikkeket olvasni, regisztrálj be a honlapra, és amint megjelenik az új írás, elküldöm neked levélben. Nyugi, nem fogsz naponta hirdetéseket kapni, hiszen a spammelést én is rendkívül utálom. Csak és kizárólag értesítőt küldök a cikkekről és a helyi eseményekről.

Tovább a regisztrációhoz

Trackback cím: http://www.szalayfoto.com/trackback/receive/blog/16

Te mit gondolsz erről a cikkről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Soltész Zoltán

2013-12-09 13:44:25

Kedves Krisztián, a cikkben foglaltakkal maximálisan egyetértek. Nem akarok elébe menni a további ok fejtéseidnek, csak azt a gondolatomat osztanám meg, hogy milyen elkötelezettségekkel jár "Fotósnak lenni." Bizony a magán élet sokszor kell háttérbe szoruljon, mert akkor kell dolgozni ha munka van.Évek be is tellhet mire az embernek "neve" lessz és a szakmai is elismeri. És rengeteg alázattal jár e hivatás. Nagyon nagy kreativitás, leleményesség és látás is szükségeltetik. A kapcsolatokról nem is beszélve. Sokszor adódik "rangon aluli" megbízás is, de a név széles körű megismertetéséhez sokszor ez is kell. És még valóban nem esett szó a technikai háttérről. Bizony előfordulhat, hogy a megbízás miatt, a katalógus elkészítéséhez repülőgépet is bérelni kell, vagy netán más műtermet. A fotózás a pillanat művészete, ezért mindig jókor kell lenni jó helyen. Egy szóval sokat kell "terepen" lenni és aztán jön a háttér munka ami sokszor éjszakákat is igénybe vesz. A párkapcsolatok igen nagy próbája ez. Természetesen én sem az elriasztás miatt írtam ezeket a sorokat, hanem a realitások kedvéért. Üdvözlettel: S Zoltán

Szalay Krisztián

2013-12-09 14:32:43

Kedves Zoltán! Köszönöm szépen, hogy leírtad a gondolataidat! Való igaz, hogy a fotózás is megkövetel némi áldozatot. Úgy gondolom, hogy ez szinte minden tevékenységre igaz lehet. A belefektetett munka mennyisége változó. Embere válogatja, hogy ki mennyit tesz bele. Szerintem az a legjobb, amikor szem előtt tartjuk az egyensúlyt a magánélet és a munka között. Hosszú távon amúgy sem lehetne bírni az éjjel-nappal munkát. Célszerű már az elejétől fogva rendszert belevinni, mert az nagyon meghálálja magát.

Visszakövetések

A poszthoz jelenleg nincs egyetlen visszakövetés sem.

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább