Fotós leszek 2. rész

A fotózás szubjektív tevékenység. Nincs két ember, aki egy adott témát pontosan ugyanúgy fényképezne, ugyanazt a kompozíciót készítené el. Különbözőek vagyunk, különböző a látásmódunk és gondolatvilágunk is. Ez ad nekünk lehetőséget arra, hogy egyedi munkákat alkossunk, természetesen a szükséges szaktudás birtokában.

A fentiekből az is következik, hogy képeink nem fognak egyöntetű sikert aratni minden egyes embernél. Nem tudunk mindenkinek megfelelni, és szerencsére nincs is erre szükségünk. Azokat az egyéneket kell megtalálnunk, akiknek tetszenek munkáink. Ők alkotják a mi célközönségünket.

Találd meg a célközönséged!

Ne várd, hogy a hegy menjen Mohamedhez. Neked kell először kommunikálnod az emberekkel, te fogod magad ismertté tenni, hiszen csak így lehetséges megtalálni a célközönséget.

Első lépésben írj össze minden olyan lehetséges kommunikációs csatornát, amin keresztül el tudod juttatni munkáidat az emberekhez. Az Internet rengeteg lehetőséget kínál, de nem csak ebben érdemes gondolkodni. A személyes kontaktus a lehető legerőteljesebb kommunikációs forma. Beszélj minél több emberrel, mondd el nekik, hogy fotózással fogsz foglalkozni és mutass néhány képet, amit készítettél. Kérj visszajelzést a képekről. Kérdezd meg, hogy szerintük mitől jó egy fénykép. Gyűjtsd össze és elemezd ki a válaszokat. Ezek alapján látni fogod, hogy a célközönségednek mi az igénye. Fontos, hogy kialakíts egyfajta párbeszédet az emberekkel.

Kezdetekben vállalhatsz fotózást ingyen is. Mondd el nyugodtan, hogy most kezded a fényképezést, szeretnél gyakorlatot szerezni. Nyugodtan megteheted, nem fogja rombolni a tekintélyedet. Vannak olyanok, akik a minimális szaktudás és gyakorlat hiányában profi fotósnak adják ki magukat. Ez egyrészt becstelen dolog, másrészt pedig a képeken úgyis tükröződni fog a felkészültség vagy annak hiánya. Hálás dolog a valóságot kommunikálni. Nem kell izgulnod, hogy beégsz, mert a kelleténél tovább tart a gép beállítása. A fotóalanyok türelmesek lesznek, mert látják az igyekezetet.

Ajándékozz fényképeket! Olyan fényképeket, amiket te készítettél. Ne csak családtagoknak, hanem bárki másnak is. Lehetőleg ne elektronikus úton, mert az emberek többsége szereti a kézzel fogható dolgokat. Egy szép fénykép sokáig emlék marad. Emlékeztetni fogja az illetőt, hogy kitől kapta, ki készítette. Nyugodtan ráírhatod a hátuljára az elérhetőséged. Ezek apró dolgoknak tűnnek, de valójában nagy jelentőséggel bírnak.

Népszerű dolog a Facebookon megosztani a képeket. Nincs azzal semmi baj, ha te is ezt teszed, viszont erre nem szabad alapozni. Ne dőlj be a látszólagos nagy számoknak. Aki sokat markol, keveset fog – tartja a mondás. Építkezz stabil alapokra. A célközönséged nem egy tömeg, hanem egyénekből álló csoport. Kommunikálj úgy mint a legjobb barátoddal. Tiszteld meg minden egyes tagját. Ez a hozzáállás előbb eljuttat a sikerhez mint a legtökéletesebb fénykép. Mindezek mellett legyél felkészült technikai oldalról is.

Nevezz be minél több fotópályázatra. Ne a nyeremény vagy a helyezés motiváljon, hanem az aktivitás. Az alkotásban való részvétel. A pályázatok óriási előnye, hogy meg kell felelni bizonyos kritériumoknak, ami kiváló lehetőség a fejlődésre. Így te magad is láthatod, hogy mennyire vagy felkészült, miket kell még tanulni, hogy a munkáid egyre jobbak és jobbak legyenek.

Fényképezz minél többet és törekedj a folyamatos fejlődésre. Nincs az az elméleti tudás, ami pótolná a gyakorlatot. Az elmélet azért kell, hogy tudd, hogyan csináld, viszont a gyakorlat fog igazán kikristályosítani.

Szalay Krisztián

Ha szeretnél ilyen és ehhez hasonló cikkeket olvasni, regisztrálj be a honlapra, és amint megjelenik az új írás, elküldöm neked levélben. Nyugi, nem fogsz naponta hirdetéseket kapni, hiszen a spammelést én is rendkívül utálom. Csak és kizárólag értesítőt küldök a cikkekről és a helyi eseményekről.

Tovább a regisztrációhoz

Trackback cím: http://www.szalayfoto.com/trackback/receive/blog/17

Te mit gondolsz erről a cikkről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Lōrinc Rebeka

2014-02-16 19:47:30

Nagyon jó, hiánypótló cikk! Lesz folytatás is? :)

Szalay Krisztián

2014-02-23 17:08:44

Köszönöm szépen! :) Lesz, jön nemsokára a második két része is.

Visszakövetések

A poszthoz jelenleg nincs egyetlen visszakövetés sem.

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább