Fotós leszek 3. rész

A fotográfia mint hivatás a legkisebb mértékben sem öncélú tevékenység. Amint szakmaként tekintesz a fényképezésre, tartsd szem előtt, hogy ezzel a tevékenységgel azokat az embereket szolgálod, akiknek értéket jelent a munkád. A hangsúly az értékes munkán van a célközönséged, megrendelőid számára. Ahhoz, hogy ezt elérd, kommunikálnod, kérdezősködnöd kell. Meg kell kapnod a választ arra, hogy mire is van szükség valójában.

Mit kíván a magyar nemzet

Az ügyfeleid és leendő ügyfeleid véleménye és kívánsága a legfontosabb számodra, hiszen ők azok vagy ők lesznek azok, akik juttatásért cserébe igénybe veszik munkádat. Minden esetben érdeklődj, tudd meg, hogy mire van leginkább szükségük, milyen végeredményt várnak el tőled. Olyan munkát adj ki a kezedből, amire ténylegesen szükség van, ne olyat, amiről azt gondolod, hogy szükség van. Ezt pedig csak úgy tudod meg, ha folyamatosan kérdezel. Ha munkát végzel, akkor az ügyfeled nézőpontja az elsődleges kiindulópont.

Amikor kéred az emberek véleményét vagy javaslatait, azzal részben bevonod őket a munkába. Kevésbé érzik magukat kívülállónak. Fontos tényező a bizalom és a hosszú távú munkakapcsolat kiépítésénél. Akkor lesz igazán értékes a munkád, ha az ügyfeled szájíze szerint készült a fénykép. Nem a tiéd szerint, hanem az övé szerint! Javaslatokat természetesen adhatsz, sőt kell is adnod, hiszen te vagy a szakember, te vagy az, akinek nem véletlenül lóg a fényképezőgép a nyakában. Te vagy az, akinek több szakmai jártassággal kell rendelkeznie. Azonban a javaslat csak javaslat. Ha másra van igény, akkor szolgáltasd azt.

Ez egyben kijelöli az utat is, amit érdemes követned. Hiszen amíg a valós igényeket kielégíted, addig biztosan kereslet lesz a munkádra is. Tevékenységed hosszú távon is életképes lesz. Önjelölt fotósok jönnek-mennek, nagy részük megpróbálja a szakmát, de a kezdeti sikertelenségek után feladja vagy megunja és odébb áll. Ugyanez igaz a dilettánsokra is, akik szaktudás nélkül címkézik fel magukat fotósnak, és a hozzá nem értő embereket megtévesztve próbálnak érvényesülni. Sajnos sok ilyet látni, nem is kell olyan sokáig kutatni, hogy bele ne futnánk néhányba. Ők azok, akik tisztességtelenül húznak hasznot az emberekből, és rombolják a fényképészet valódi értékeit.

Ezért is nagyon fontos, hogy folyamatosan képezd magad. Járj utána a dolgoknak, gyakorolj minél többet, csiszold a képességeid és a látásmódod, hogy egyre jobb és jobb munkákat tudj kiadni a kezedből. Az a tapasztalatom, hogy azokat az embereket a legkönnyebb tanítani, akik maguk is hajlandóak az adatok utáni kutatásra, nem csak a készet várják. Rövid idő alatt látványos sikereket képesek elérni. Ők azok, akik nemcsak a tanulásban, hanem az életben is sikeresebbek.

Nem az a cél, hogy az összes fotós közül te legyél a legjobb. Ez amúgy is értelmetlen cél lenne. Egyrészt a versengő gondolkodás nem vezet eredményre, másrészt pedig különbözőek vagyunk, különböző ízléssel, látásmóddal és szépérzékkel rendelkezünk. Saját magadhoz képest fejlődj. Ha ma jobb képeket készítesz mint tegnap, akkor jó úton jársz.

Szeresd azt amit csinálsz és tiszteld meg az embereket azzal, hogy nem pénzforrásként, hanem barátodként tekintesz rájuk. Kommunikálj őszintén, nyújtsd a tőled telhető legjobbat, és hamarosan meg lesz a méltó eredménye. Lehet, hogy elcsépeltnek, közhelyesnek, netán röhejesnek hangzik. Az igaz dolgok végtelenül egyszerűek, és nincs ez másként a fényképészet területén sem.

Szalay Krisztián

Ha szeretnél ilyen és ehhez hasonló cikkeket olvasni, regisztrálj be a honlapra, és amint megjelenik az új írás, elküldöm neked levélben. Nyugi, nem fogsz naponta hirdetéseket kapni, hiszen a spammelést én is rendkívül utálom. Csak és kizárólag értesítőt küldök a cikkekről és a helyi eseményekről.

Tovább a regisztrációhoz

Trackback cím: http://www.szalayfoto.com/trackback/receive/blog/18

Te mit gondolsz erről a cikkről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Soltész Zoltán

2014-03-26 18:59:34

Kedves Krisztián. Igazán mélyen szántó gondolatokat tettél közzé. Nagyon nem is lehet ettől több "okos" összefoglallást és véleményt megfogalmazni. Szinte mindent hajszál pontosan megfogalmaztál, amit a szakmáját szerető és mások értékeire is odafigyelő önzetlen szakember elkell, hogy mondjon a fotózás "buktatóiról". Valóban igaz, hogy a leendő fotóalany véleményét előre tudni illik, mit is szeretne, mit is vár a portré fotózástól. Sokan csalódanak, ha a valóságot kapják egy az egyben magukról. Ezért tényleg előbb kicsit ki kell kérdezgetni és olyan javaslatokkal kell terelgetni a technikai megoldhatóság felé, mindha az az illető saját ötlete lenne. Legyen a fotózás oldott hangulatú és "baráti". Hogy az alany is laza és ne merev legyen. Ne érezzen kívülállónak, hanem munkatársnak, aki képes az ő vágyainak valóraváltására. Legyen az portré, esküvő és akár mi más rendezvény. Ja és még valami: soha ne legyünk fontoskodóak! Soltész Z.

Visszakövetések

A poszthoz jelenleg nincs egyetlen visszakövetés sem.

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább