Fotós leszek 4. rész

A stabilitás a mának élés ellentéte. Érdemes tisztán látnod magad előtt azt a képet, amit szeretnél megvalósítani. Akár a fotográfiát, akár bármelyik más tevékenységet nézzük, hosszú távon csak az tud fennmaradni, aki tervezetten halad a kitűzött cél irányába.

Hosszútávon, életképesen

A hivatásszerűen űzött fotográfia többet kíván a puszta kedvtelés célú kattintgatástól. Amikor hivatásról, szakmáról beszélünk, akkor azt értjük ez alatt, hogy fotográfiai szolgáltatást nyújtunk, és ebből származtatjuk bevételünket. Ennek a cikksorozatnak a korábbi részeiben már írtam, hogy a megrendelőknek, ügyfeleknek nyújtunk értékes szolgáltatást, amiért cserét kapunk. Az érték lényegét már részben tárgyaltuk, azonban van még egy kulcsfontosságú tényező. Hogyan lehet még érték tevékenységünk?

Nézzük meg ezt a kérdést a másik oldalról, mintha mi lennénk a megrendelők. Mit szeretnénk azon túl, hogy minőségi munkát kapjunk? Fontos, hogy legyen egy megbízható szolgáltató, akihez bátran fordulhatunk. A megbízhatóság azt jelenti, hogy tudjuk, hogy ott van, amikor szükség van rá, és feltehetően ott is lesz a későbbiekben is, és a lehető legjobb tudása szerint ki is szolgál bennünket. Ezt kell nekünk is szem előtt tartanunk, hiszen a legfontosabb dolog az, hogy ügyfeleink hosszú távon számíthassanak ránk.

A fotográfia jelentősen különbözik az érsebészettől. Utóbbinál nem találkozunk annyi önjelölt műkedvelővel, akik szakembernek adják ki magukat. Aki hosszú távra tervez, az azt nézi, hogy hogyan tud valódi értéket teremteni.

A stabilitás egyik alapja, hogy rendelkezel a megélhetéshez szükséges anyagi forrással. Éppen ezért ne licitálj más árai alá, csak azért, hogy te kapd meg a munkát. Ez a hozzáállás többet rombol mint amennyi előnyt jelent számodra. Fontosabb az, hogy öt év múlva is lehessen rád számítani mint, hogy te legyél a legolcsóbb fényképész.

Az igényes megrendelőknek fontosabb a minőségi munka mint a nyomott ár. Ezzel együtt természetesen a lehető legjobb tudásod szerint kell dolgoznod. Felelősséggel tartozol a kezeid közül kikerült termékért vagy szolgáltatásért. Nem győzöm hangsúlyozni a képzés és a folyamatos fejlődés fontosságát. Neked is azt kell nyújtanod, amit elvárnál, hogy neked nyújtsanak.

A fotósok többnyire nagyon szeretik az eszközeiket, és értékelik, ha valami extra tudású szerkezettel dolgozhatnak. A megrendelőket viszont ez nagyon nem érdekli. Tehát ne az eszközeidet reklámozd, hiszen egy pék sem a kemencéjével büszkélkedik, hanem a minőségi termékével. Sokkal többet érsz, ha szakmai tanácsokkal segíted az embereket. Akkor is, ha ebből közvetlen nincs bevételed. Többre tartják a segítő szándékot, mint azt, hogy milyen tárgyaid vannak.

Az önzetlenség az egyik mérvadója tevékenységednek. Ez mutatja meg, hogy mi motivál. Csak a pénz, vagy sokkal inkább valami magasabb rendű dolog, az alkotás öröme. Az, aki képes úgy teremteni, hogy nem azt lesi, hogy ezért mit kap, az az igazán boldog ember. Az önzetlen segítő szándék nem zárja ki azt, hogy bevételhez juss. Éppen ellenkezőleg. Minél több valódi értéket teremtesz, annál többen fogják igénybe venni szolgáltatásaidat.

Legyen örömöd abban amit csinálsz, legyél akkor a legboldogabb, ha valamit alkothatsz. Ez meg fog látszódni a munkáidon és garantáltan meg lesz a méltó eredménye is.

Szalay Krisztián

Ha szeretnél ilyen és ehhez hasonló cikkeket olvasni, regisztrálj be a honlapra, és amint megjelenik az új írás, elküldöm neked levélben. Nyugi, nem fogsz naponta hirdetéseket kapni, hiszen a spammelést én is rendkívül utálom. Csak és kizárólag értesítőt küldök a cikkekről és a helyi eseményekről.

Tovább a regisztrációhoz

Trackback cím: http://www.szalayfoto.com/trackback/receive/blog/19

Te mit gondolsz erről a cikkről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Visszakövetések

A poszthoz jelenleg nincs egyetlen visszakövetés sem.

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább