Hullócsillag és villám fotózás

A hullócsillagok és a villámok fotózása az egyik legnépszerűbb fényképezési téma azok között, akik egy kicsit is többre vágynak a céltalan kattintgatástól. Villámot és hullócsillagot nem lehetetlen küldetés lencsevégre kapni, de azért igényel némi fotográfiai jártasságot. Ez a cikk alapvető információkat közöl a témában.

A fent említett égi jelenségek fényképezését olyan fényképezőgéppel érdemes megörökíteni, amelyen kézi vezérléssel állítható a fényérzékenység, a záridő és a fényrekesz nyílása. Ez a három összetevő alkotja magát az expozíciót. Abban az esetben, ha ezzel a három tényezővel nem vagy tisztában, olvasd el most A fényképezés összetevői című blogbejegyzést, hogy a cikk a továbbiakban érthető legyen számodra. A fényképezőgépen túl szükséged lesz egy olyan állványra is, ami tökéletesen stabilan tartja a gépet akár több percig is anélkül, hogy a legcsekélyebb mértékben bemozdulna.

Első lépésként a fényképezőgépet az állványon abba a pozícióba kell állítani, ahol feltételezzük a jelenség létrejöttét. Ez nem feltétlenül egyik pillanatról a másikra történik, azonban egy kis megfigyeléssel elébe mehetünk a dolognak. A legjobb helyszín a hullócsillag vagy a villám fotózására olyan hely, ahol nincs úgynevezett fényszennyezés, azaz nem szűrődik be semmilyen nem kívánt fény még akkor sem, ha a fényképezőgép zárszerkezete igen hosszú ideig nyitva van. Mindezt persze éjszaka végezzük, de ez a fentiekből egyértelműen következik.

Hullócsillag és villám fotózás
© Dpreview.com.

A fenti felvétel esetében a blende f9 értékre lett állítva 100 ISO fényérzékenység mellett, valamint 30 másodpercig volt nyitva a zár. Ez a fél perc elegendő idő volt arra, hogy a lecsapó villám minden egyes részlete kirajzolódjon a képen. Ha nem szűrődik be semmilyen fény a gépbe, akkor mindegy, hogy mennyi ideig exponálunk. Csak a fény fog lenyomatot képezni.

Fényképezhetünk “B” idővel is, azaz addig hagyjuk nyitva a zárat, ameddig az exponáló gombot lenyomva tartjuk. Ezzel csak annyi a gond, hogy ha távkioldó hiányában kézzel működtetjük az exponáló gombot, akkor könnyen bemozdíthatjuk a fényképezőgépet, ami bemozdulásos életlenséghez vezethet. Tehát inkább válasszunk hosszabb időt, például 30 másodpercet. Ha gyakrabban csap le a villám, akkor természetesen kevesebb idő is elegendő lesz.

Mivel a lecsapó villáms és a hullócsillag is szerencsés esetben elég távol van tőlünk, ezért manuálisan állítsuk végtelenre a fókuszt, így ezzel már nem kell bajlódni az exponálás során. A kép megfelelő pozícióba állítása és az állvány rögzítése után jöhet is az első exponálás. Ha nem elég világos és markáns rajzolatot kapunk, akkor első lépésként a fényrekesz nyitásával engedjünk be több fényt a gépbe. Ha erre nincs lehetőség, akkor a fényérzékenységet kell fokozatosan emelni addig, ameddig megfelelő expozíciót nem kapunk. Ha viszont túl világos a kép, akkor a blende szűkítése megoldja ezt a problémát.

Érdemes kísérletezni a fentiekkel, mert igen látványos eredményeket lehet elérni, és kiváló képességfejlesztő gyakorlatnak is minősül egyben. Jó fotózást kívánok!

Szalay Krisztián

Ha szeretnél ilyen és ehhez hasonló cikkeket olvasni, regisztrálj be a honlapra, és amint megjelenik az új írás, elküldöm neked levélben. Nyugi, nem fogsz naponta hirdetéseket kapni, hiszen a spammelést én is rendkívül utálom. Csak és kizárólag értesítőt küldök a cikkekről és a helyi eseményekről.

Tovább a regisztrációhoz

Trackback cím: http://www.szalayfoto.com/trackback/receive/blog/33

Te mit gondolsz erről a cikkről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Kovács Gyula

2016-07-26 15:19:32

Azt gondolom a cikkről, hogy tetszik: lényegre törő és érthető. Nagy kár, hogy a gépemen nem állítható "kézi vezérléssel" a fényérzékenység, a záridő és a fényrekesz, pontosabban állítható, de nem az úgynevezett "kerekes" megoldással: különböző ablakokon kell "belépnem", és a legördülő menüsorból választanom, ami egyfelől nagyon macerás, másfelől mire elkészülök, "elmászik" a téma... Tudom, tudom: vehetnék magamnak a jobb gépet. Üdvözlet minden regisztrált fotóstársnak: [KGyul@]

Visszakövetések

A poszthoz jelenleg nincs egyetlen visszakövetés sem.

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább