A kompozíció

Minden jól sikerült képen találunk szabályszerűségeket. Ezek a szabályok alkotják a közös nevezőjét a képalkotásnak, vagy közismertebb nevén a kompozíciónak. A kompozíció létrehozása, azaz a komponálás a fotográfia művészeti oldala. Ez az, amivel kommunikálunk, és amivel esztétikát hozunk létre.

A kompozíció latin eredetű szó, a compono (összeállít) igéből származik. A fotográfiában pedig a kép szerkezetére, annak felépítésére, a képi elemek elrendezésére utal. Amikor komponálunk, akkor állítjuk össze a képet, akkor tervezzük meg, hogy mi kerüljön rá, és mi az, ami ne látszódjon. Akkor választunk nézőpontot is, és ezzel hozunk létre teret a képi elemek számára. Ez az, ami a kép tényleges elkészítése előtt zajlik.

A fenti meghatározásból jól látszik, hogy a komponálás azt jelenti, hogy tudatosan szerkesztjük meg a képet, nem a véletlenre bízzuk, hogy milyen lesz az eredmény. A komponálás jelenti a tudatos fényképezést. A komponálás mellőzése, vagy a komponálásról való nem tudás eredményezi a sok silány, jellegtelen, semmitmondó fényképet. A harmóniát, az esztétikát, a jó érzést a kompozíció szabályai adják.

Ezek a szabályok nem előírások, nem követelmények. Minden szabály figyelmen kívül hagyható, ha az alkotó úgy dönt. Ez a szabadság a művészet bármely területére igaz. A komponálási technikák inkább egyfajta útmutatást adnak a sikeres kép elkészítéséhez. Mivel minden kép más és más, így nem lesznek sablonosak alkotásaink annak ellenére sem, hogy alkalmazzuk ezeket a technikákat. A kompozíciós szabályszerűségek a természet arányosságaiból, harmóniájából származnak, melyekhez hozzájárulnak a geometria szabályai is.

Tehát a tudatos képalkotás az elsődleges tényező a fényképezésnél. Képzeletben előre megalkotni, majd létrehozni egy látványt sokkal fontosabb bármi másnál. Fotózhatunk sokféle készülékkel, azonban a közös nevező minden esetben a képalkotás. Amint alkalmazod a képalkotás szabályait, a fényképeid ezt tükrözni fogják. Egyre jobb és jobb képeket fogsz készíteni azáltal, hogy tudod, mit és hogyan fényképezz. Ez az a tudásanyag, amivel mindenkinek rendelkeznie kell, aki képeket készít.

A tudatosan készített képeknek általában több a mondanivalójuk, és ezt magasabb esztétikai szinten jelenítik meg. Ez a sikeres fénykép titka. Minél sikeresebben készül el egy fénykép, annál nagyobb örömét leli benne az alkotója, és azok is, akik szemlélői ennek a képnek. Egy szép fotó inspirál másokat is az alkotásra. Ez pedig elkerülhetetlenül egy folyamatot eredményez, ami fokozatosan fejleszti az emberek esztétikai érzékét. Ne feledjük, hogy a fotográfia művészet, és sokkal többet jelent a technikai értelemben vett fotózásnál. A művészet és a művész adja azt a pluszt, ami élettel telíti meg a fényképet.

Sok kompozíciós szabály és technika létezik. Ezeket mind megtanulni és alkalmazni nem lenne könnyű feladat, és talán szükség sem lenne rá. Vannak olyan főbb szabályok, amik nagy mértékben meghatározzák az összhangot, és látványossá teszik a képet. Nevezhetjük ezeket a kompozíció pilléreinek is, melyek kulcsfontosságú adatok a képalkotásban.

Ezeket a szabályokat rendszereztem, és elérhetővé tettem online tanfolyami formában. Ha szeretnéd megszerezni te is ezt a tudást, végezd el mielőbb A képalkotás alapjai online tanfolyamot!

Kívánom, hogy legyen nagyon sok örömöd a fényképezésben!

Szalay Krisztián

Ha szeretnél ilyen és ehhez hasonló cikkeket olvasni, regisztrálj be a honlapra, és amint megjelenik az új írás, elküldöm neked levélben. Nyugi, nem fogsz naponta hirdetéseket kapni, hiszen a spammelést én is rendkívül utálom. Csak és kizárólag értesítőt küldök a cikkekről és a helyi eseményekről.

Tovább a regisztrációhoz

Trackback cím: http://www.szalayfoto.com/trackback/receive/blog/21

Te mit gondolsz erről a cikkről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Visszakövetések

A poszthoz jelenleg nincs egyetlen visszakövetés sem.

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább