Megfigyelés és kreativitás

Mit szeretnénk elérni valójában a fotográfiában? Azt szeretnénk elérni, hogy képeink pontosan azt kommunikálják, amit üzenni akarunk, méghozzá a lehető legjobb esztétikai, tartalmi és technikai minőségben. Ezt próbáljuk elérni, függetlenül attól, hogy mit fényképezünk. Ez az a képesség, ami a fotózni tudást jelenti.

Megfigyelés és kreativitás

A fotózási készség fejleszthető. Nem igaz az, hogy erre a szakmára fotós szemmel kell születni. Nem igaz az sem, hogy valaki nem alkalmas erre a tevékenységre. Tény, hogy nem egyforma képességgel jövünk a világra. Van akinek könnyebben megy, van akinek több figyelmet kell fordítania a dologra, többet kell tanulnia és többet kell gyakorolnia. Megfigyelhetjük, hogy akik könnyedén érnek el látványos eredményeket, azok az élet más területein is sokkal jobban boldogulnak. Miért van ez?

Ha a dolgokhoz való hozzáállás szerint csoportosítanánk az embereket, akkor jól elkülönülne két csoport. Az egyikbe azok tartoznának, akik úgy gondolják, hogy szükségük van valakire, aki megmondja nekik, hogy mit és hogyan csináljanak. Egyfajta függőséget alakítanak ki, és folyamatos megerősítésre van szükségük. Ők azok, akik nagyobb erőfeszítéssel, fokozott koncentrációval és túl sok gondolkodással működnek. Előszednek minden tudást, amit csak tanultak, kiértékelik az adatokat, és ez alapján cselekszenek. Ez úgy néz ki a fotózásra viszonyítva, hogy veszik a rengeteg tudásanyagot, kielemzik, számolnak, mérnek, apró lépések jól megfontolt sorozatában gondolkodnak, majd ez alapján valahogyan elkészítik a képet. Ez a fajta gondolkodás lassú, befelé fordítja a figyelmet, és meglehetősen sok energiát, összpontosítást és gondolkodást igényel. A befordult (introvertált) ember kevésbé látja meg azokat a lehetőségeket, amelyek ott hevernek előtte, mert az elraktározott tudásanyag kiértékelésével van elfoglalva.

A másik csoportot azok az egyének alkotják, akik néznek. Gondolkodás helyett megfigyelik a valóságot, és szabadon cselekszenek. Természetesen vannak olyan ismeretanyagok és technikai jártasságok, amelyeket tudni kell ahhoz, hogy jó eredmény szülessen, azonban ez is sokkal könnyebben alkalmazható pusztán a megfigyeléssel. Ha látjuk, hogy kevés a fény, akkor tudjuk, hogy mit kell tennünk ahelyett, hogy a kelleténél többet agyalnánk rajta. Tévhit, hogy ez a rengeteg gyakorlásnak és a tapasztalatnak az eredménye. Ez a megfigyelésnek az eredménye. Bizonyítja az a tény is, hogy akik néznek és megfigyelnek, azok értik és tudják is azt, amit tanulnak.

A tanulásra természetesen szükség van, hiszen ezek nélkül nem boldogulnánk. Az elméletet meg kell tanulni, ahogyan szükséges némi gyakorlatot, jártasságot is szerezni. A gondolkodás sem az ördögtől való dolog, csak a túlzott filozofálás az, ami gátolja az ideális cselekvést. Tehát nem végletekről beszélünk, hanem optimális működésről.

A nézés kifelé fordítja a figyelmet. A kifelé irányuló figyelem teszi lehetővé az érzékelést, és a környezet iránti érdeklődést. Érzékeljük a teret, a tájat, a fényt, a színeket, az érzelmeket, a látványt, és mindent, ami meghatározza az összhatást. Az érzékelés az alapja a kreativitásnak is. A kreativitás azt jelenti, hogy szabadon képesek vagyunk tervezni, majd azt meg is valósítani. Nem úgy, ahogy sikerül, hanem úgy, ahogyan azt megálmodtuk. Így lesz igazi művészi értéke képeinknek, és így hozunk létre egyre nagyobb szabadságot az alkotásban.

Tehát amit próbálunk tenni az az, hogy lecsökkentjük a túl sok gondolkodást a minimálisra. A túlzott agyalás az, ami gátolja a cselekvést. A gondolkodás a tanult adatok kiértékelése és a korábbi tapasztalatokból levont következtetésekből áll. Optimális esetben nézünk, megfigyelünk, és minimális gondolkodással és minimális erőfeszítéssel cselekszünk.

Az optimális működés elérésének egyik módja az, ha a döntési időt fokozatosan csökkentjük. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy mikor azon filózunk, hogyan készítsük el a képet, és gondolkodunk a beállításokon, akkor az agyalás helyett inkább exponáljunk. Nézzük meg az eredményt, és ha kell, korrigáljunk. A korrekción sem érdemes túl sokat gondolkodni. Ennek a módszernek a rendszeres alkalmazása rövidesen meghozza a kívánt eredményt. Ugyanezt kipróbálhatod az életed más területein is, ahol gyakran töltöd az időt töprengéssel. A túl sok gondolat az, ami az utadban áll. Nem véletlen mondja a művelt angol: Just do it! Csak csináld!

Mit gondolsz, miért van az, hogy a kapásból készített fényképek sok esetben milliószor látványosabbak mint a beállított pozitúrák? Azért van ez, mert sem a fotós, sem pedig a fotóalany nem gondolkodik azon, hogy mit csináljon. Egyszerűen nincs rá idő. Az idő a fényképezést akadályozza, mivel a pillanat múló dolog. Minél több időt viszel az alkotásba, annál kevésbé lesz hatásos a munkád. Az időd nagy részét fordítsd inkább a megfigyelésre, figyelmed helyezd a külvilágra, és ha így teszel, akkor sínen vagy.

Szalay Krisztián

Ha szeretnél ilyen és ehhez hasonló cikkeket olvasni, regisztrálj be a honlapra, és amint megjelenik az új írás, elküldöm neked levélben. Nyugi, nem fogsz naponta hirdetéseket kapni, hiszen a spammelést én is rendkívül utálom. Csak és kizárólag értesítőt küldök a cikkekről és a helyi eseményekről.

Tovább a regisztrációhoz

Trackback cím: http://www.szalayfoto.com/trackback/receive/blog/22

Te mit gondolsz erről a cikkről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Visszakövetések

A poszthoz jelenleg nincs egyetlen visszakövetés sem.

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább