Mitől lesznek jók a fényképeid?

Amikor a fényképezésről beszélünk, akkor a fotóink által létehozott hatásról beszélünk. Hiszen miért is készítjük a képet? Azért, hogy azzal hatást váltsunk ki a szemlélőből. Legyen szó a nagynéniről, aki a gyermekünk képét nézegeti vagy a szomszéd lányról, aki nem tudja levenni tekintetét szerelme portréjáról. Mindegy, hogy kik a szereplők, a lényeg ugyanaz: kommunikálni a fénykép által hordozott üzenetet és ezzel hatást teremteni a szemlélőben.

Mit jelent hatást létrehozni? Kiváltani egy érzést. Nézzünk egy egyszerű példát. Tavasz van, nyílnak a virágok, gyönyörű a táj, friss a levegő, kicsattanunk az életerőtől. Szeretnénk, ha ez a pillanat maradandó lenne, így hát nekilátunk megörökíteni a látványt. Elkészül a fénykép. Igaz, hogy egy kicsit homályos, egy kicsit más a színe mint amit látunk élőben, a látvány is kicsit más, valahogy nem az igazi. Ez a kép vajon vissza fogja adni azt az érzést, amit a készítése pillanatában éreztünk? Képes lesz azt a hatást újra megteremteni a szemlélőjében? Megfelelő tudás hiányában a kimenetele a véletlenen múlik. Ha tudod, hogy mit kell csinálni, akkor becsukott szemmel, hátratett kézzel is lazán elboldogulsz.

De ne hidd azt, hogy a fényképezés bonyolult tevékenység! Nem az. Ahogyan az autóvezetést is, úgy a fotózást is bárki könnyedén megtanulhatja. Ahogyan hivatásos sofőrnek sem kell elmenned ahhoz, hogy autót vezethess, úgy fotográfusnak sem kell lenned ahhoz, hogy profi munkát adj ki a kezedből. Ha érted azt, hogy mi miért történik úgy, ahogyan, akkor képes leszel a képeiddel magas színvonalon kommunikálni. A kulcs a megértés. Megértés nélkül nincs használható tudás.

Semmi sem mélyíti el jobban a tudásod, mint az, amikor a semmiből építed egymásra a fogalmakat úgy, hogy tökéletesen érted is azokat. A Bevezetés a fotográfia világába című könyv ezzel a céllal készült. Egy olyan átfogó mű, amiből bárki megtanulhatja a fényképezést anélkül, hogy további bonyolult szakirodalmat kéne hozzá elolvasnia. Csak annyi történeti áttekintést tartalmaz, ami elengedhetetlen a teljes megértéshez. Nem specializálódik sem a filmes, sem a digitális technikára, hanem ténylegesen fényépezni tanít meg. Az elméleti anyagot érthető illusztrációk és példaként készített fotók kísérik.

Amikor a könyvet írtam, kifejezetten ügyeltem arra, hogy ne hemzsegjen feleslegesen azoktól a szakkifejezésektől, amik csak összezavarnának a tanulásban. A könyv tartalmaz egy szójegyzéket is, ami definiálja a gyakoribb fotográfiai szakkifejezéseket is.

Ez a könyv egy olyan alapmű, ami nem hiányozhat a Te polcodról sem!

Kattints ide és tudj meg többet a könyvről!

Szalay Krisztián

Ha szeretnél ilyen és ehhez hasonló cikkeket olvasni, regisztrálj be a honlapra, és amint megjelenik az új írás, elküldöm neked levélben. Nyugi, nem fogsz naponta hirdetéseket kapni, hiszen a spammelést én is rendkívül utálom. Csak és kizárólag értesítőt küldök a cikkekről és a helyi eseményekről.

Tovább a regisztrációhoz

Trackback cím: http://www.szalayfoto.com/trackback/receive/blog/7

Te mit gondolsz erről a cikkről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Visszakövetések

A poszthoz jelenleg nincs egyetlen visszakövetés sem.

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább