Nem vagyok fotogén?

Egyik nap a műteremben fotózás közben azon kezdtem gondolkodni, hogy a közel 14 éves pályafutásom alatt hányszor hangzott el emberek szájából a fenti kijelentés. Valójában ilyen dolog nem létezik. De akkor miért gondolják sokan ezt?

Valójában mindenki fotogén. A Magyar Értelmező Kéziszótár ideillő meghatározása szerint a fotogén jelentése az ami jól fényképezhető.

Ez nem szubjektív dologra vonatkozik, hanem kizárólag a technikai megvalósításra. Ha egy fizikai tárgy (akár az ember teste, arca) megfelelően meg van világítva, az fényt fog visszasugározni. Ezt a fényt rögzíti a fényképezőgép. Ezt jelenti a fotogén meghatározása.

A köztudatban tévesen elterjedt az az állítás, hogy valaki nem fotogén. Mivel bárki fotózható technikailag, ezért ez az állítás már önmagában megdőlt. Leggyakrabban akkor állítjuk ezt, amikor nem tetszünk saját magunknak egy fényképen. Ennek számos oka van.

Gyakran kerülünk olyan szituációba, amikor fényképeznek bennünket. Vannak olyanok, akik ilyenkor feszélyezettséget, zavart, idegességet éreznek. Ezekben a helyzetekben felveszünk egy mesterkélt pózt vagy arckifejezést, és ez az ami visszatükröződik a képeken. A nem vagyok fotogén kifejezés is innen származik.

Valójában csak az idegességünkről van szó. Ez leküzdhető. Tudom, nem egyszerű, de leküzdhető. Amitől az ember leginkább tart, azzal eléggé kényelmetlenül érzi magát és ez az érzés fennmarad.

Egyszerű a megoldás: fényképezzük vagy fényképeztessük magunkat minél gyakrabban, minél többféle képpen. Egészen addig, amíg már könnyedén és minden feszélyezettségtől mentesen megy mindez.

Sok sikert kívánok!

Szalay Krisztián

Ha szeretnél ilyen és ehhez hasonló cikkeket olvasni, regisztrálj be a honlapra, és amint megjelenik az új írás, elküldöm neked levélben. Nyugi, nem fogsz naponta hirdetéseket kapni, hiszen a spammelést én is rendkívül utálom. Csak és kizárólag értesítőt küldök a cikkekről és a helyi eseményekről.

Tovább a regisztrációhoz

Trackback cím: http://www.szalayfoto.com/trackback/receive/blog/4

Te mit gondolsz erről a cikkről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Mitró István

2012-07-27 18:28:11

Egyetértek. Elmesélek egy másik tippet, ami nálam bevált: Önéletrajzi fotóm készítéséhez unokahúgomat kértem fel. 42 kép készült, kb. 5-ös csoportokban, s csoportonként végignéztük. Rettenetes volt! Merev, görcsös, szigorú, stb... Elhatároztuk, hogy most leállunk, és mesélek valami humoros sztorit a közelmúltból. 10-15 perc nevetgélés után szinte észrevétlenül megint elkezdett kattintgatni. Vagy 5 új képet készített, s az utolsóra rácsodálkozott: "Na ez vagy Te!" És tényleg - teljesen más volt, mint az előzőek. Gondolkodás nélkül ezt választottam.

Szalay Krisztián

2012-09-12 10:29:32

Igen, valamiért van egy megfelelni vágyás a kamera előtt, ami nem igazán válik az előnyünkre. István, az unokahúgod módszere nagyon jó! :)

Visszakövetések

A poszthoz jelenleg nincs egyetlen visszakövetés sem.

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább