Photography őrület

Megdöbbenve tapasztalom, hogy gombamód szaporodnak a különféle Photography oldalak az Interneten. Ez a jelenség leginkább a Fészbukon burjánzik, hiszen ott még arra a minimális tudásra sincs szükség, amivel létrehoznánk magunknak egy saját galériát.

Túl sok időt ugyan nem töltök a Facebookon, de nincs olyan napszak, amikor ne látnám, hogy valaki Aranka Tóth Photography oldalát ne lájkolta volna. Az előbb említett név csak kitaláció, ha valóban létezik ilyen, az a véletlen műve. Elgondolkodtam, hogy mi a fene válthatta ki ezt az őrületet, hogy boldog és boldogtalan Photography oldallal álljon elő. Mi az, ami ennyire motiváló hatású? Ez lett a trend? Vagy az az illető, akinek nincs Photography oldala, az nem is ember?

Természetesen tisztelet illeti meg azt a maroknyi kivételt, akiknél tényleg van létjogosultsága az efajta oldalaknak. Azokra gondolok, akik nyugodt szívvel elmondhatják magukról, hogy értik a fényképezést, tudnak is fényképezni, és ezt munkájuk vissza is tükrözi.

Nem is azzal van a gond, ha egyre többen vesznek fényképezőgépet a kezükbe. Sőt, ezt kifejezetten nagyra értékelem, hiszen ez egy kreatív tevékenység, ami növeli az ember látásmódját, kommunikációját a világgal, valamint az alkotásra való hajlandóságát és képességét. Valószínűleg nem úgy születünk, hogy azonnal minőségi munkát tudunk letenni az asztalra. Mint minden tevékenység, úgy a fotózás is a gyakorlás útján kristályosodik ki.

A probléma inkább abból ered, hogy nem is értik, hogy mit jelent a Photography fogalma. De milyen jól hangzik ez a név, ugye? Ráadásul mindezt úgy, hogy a fotográfiai jártasság kimerül a digitális gép exponáló gombjának megnyomásában.

Ha már a Photography elnevezésnél tartunk, miért van szükség hazánkban barátaink, rokonaink, ismerőseink felé fellengzősködni azzal, hogy a Photography szót a nevünk mellé biggyesztjük? Már ennyire ismernek világszerte, hogy erre szükségünk van? Így trendi?

Hasonló a helyzet a szórakoztatóiparban is. Amikor még vinylről (bakelit lemez) kevert a discjockey, szükséges volt a kellő szaktudás és a gyakorlat is. Kíváncsi lennék, hogy ha visszajönne az analóg technika, mennyire tizedelődne meg a szakma. Gondolok itt egyben a fotográfiára is.

Ne akarjunk egyből hatalmasnak látszani, ha nincs meg ennek az alapja. El lehet kezdeni úgy, hogy tanulunk néhány alapvető dolgot, majd gyakoroljuk, aztán megint tanulunk valamit, és azt is gyakoroljuk. Ez lenne a normális menete a dolgoknak. Kommuikáljunk mindig annyit, ami a valóság, és akkor nem fogjuk saját magunkat kellemetlen helyzetbe hozni a nagyvilág előtt.

Egy kisgyermeken is baromi idétlenül néz ki egy óriási kabát. Az én véleményem az, hogy hordjunk akkora kabátot, amekkorát pontosan ránk szabtak. Ahogyan növekedünk, úgy mindig le lehet cserélni a ruhatárat, és ezzel fogjuk azt a benyomást kelteni, amire vágyunk. Mennyivel szebben hangzik egy egyszerű, izléses fotógaléria, amely Tóth Aranka fényképei nevet viseli, ugye?

Zárszóként

Ezt a bekezdést már utólag írtam a poszthoz a visszajelzések alapján. Hangsúlyozom, hogy a cikk nem azokról a Photography oldalakról szól, akik jogosan használják ezt a nevet. Rengeteg profi Photography oldal létezik, melyeket én is megcsodálok napról napra.

Pont arról van szó, hogy ezeket a profi oldalakat ne higítsa fel a kommersz, igénytelen tucatoldal. Mégcsak arról sincs szó, hogy fotográfusnak kell lenni ahhoz, hogy valaki ilyen oldallal büszkélkedhessen. Legyen igényes, és ez tükröződjön a fényképeken. Minden igényes Photography oldaltulajdonost pedig kifejezetten bíztatok a további munkára!

Szalay Krisztián

Ha szeretnél ilyen és ehhez hasonló cikkeket olvasni, regisztrálj be a honlapra, és amint megjelenik az új írás, elküldöm neked levélben. Nyugi, nem fogsz naponta hirdetéseket kapni, hiszen a spammelést én is rendkívül utálom. Csak és kizárólag értesítőt küldök a cikkekről és a helyi eseményekről.

Tovább a regisztrációhoz

Trackback cím: http://www.szalayfoto.com/trackback/receive/blog/9

Te mit gondolsz erről a cikkről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Liptai Szilvia

2012-09-04 15:44:35

Nagyon egyetértek:)

Szalay Krisztián

2012-09-04 15:48:49

Örülök, hogy egyetértesz, és bízom benne, hogy az igényes emberek is ugyanígy gondolják. :)

Gotthard Ádám

2012-09-16 16:31:05

Végre le írta ezt valaki ! én is észrevettem ezt jelenséget.. meg is osztottam fb profilomon meg fotó oldalamon is!

Gotthard Ádám

2012-09-16 16:34:52

Ja és hogy csomó lány oda írja a munkahelyéhez hogy.. modell...

Szalay Krisztián

2012-09-16 17:41:25

Ádám, köszönöm! Ezek szerint nem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel. :)

Somogyi István

2012-10-01 09:06:17

Szívemből szóltál! :D Igaz nekem is van Photography oldalam, de az eddigi visszajelzésekből úgy tűnik nem alaptalanul hoztam létre. Messze vagyok a profitól, sőt még a jótól is :D Hisz nap mint nap tanulok valamit, fejlődök valamiben :D Osztom is meg ezt a kis szösszenetet! :D

Szalay Krisztián

2012-10-01 10:10:14

István, örülök neki és köszönöm a megosztást! :) Az oldaladhoz pedig sok sikert!

Tóth Diána

2013-05-28 09:20:50

Kedves Krisztián! Örülök a cikknek, bár néha félve olvasom el az ilyen jellegű bejegyzéseket, ugyanis én is rendelkezem egy "photography " oldallal a közösségi oldalon. Még jóval fiatalabban hoztam létre ( ki tudja miért? talán biztatásra vágytam) és sajnos a nevét már nem tudom megváltoztatni. Inaktiváltam is már úgy 1 évre , mert nem láttam értelmét. Aztán most, elkezdtem komolyabban foglalkozni a fotózással és újra aktiváltam. A helyzet az, hogy szerencsére sikerült kihozni belőle a legtöbbet. Megismerkedtem pl. egy hozzám hasonló amatőr fotóssal, akivel azóta is segítjük egymást akár fotózáson, akár máshol. Sok ismerősöm azt se tudta, hogy fotózok, most már szívesen nézegetik a képeim. Nagyon sokszor elbizonytalanodom, hogy valóban nekem való- e ez a szakma, és különben is mit akarok én. Hiszen a mai világban annyi inger ér minket, hogy nehéz túlszárnyalni egy bizonyos szintet. Kaptam hideget, hogy hogyan is képzelem én azt, hogy photographynak merem nevezni az oldalt ahol a képeim vannak (természetesen nem szemtől szembe és természetesen olyantól aki még annyira sincs otthon a fotózásban mint én ) . Úgy érzem kellő tisztelettel vagyok a fényképezés iránt. Nincs félmilliós gépem, egy van 3 éve egy nikon D60 , vele barátkozom meg a 18-55mm -es objektívemmel. Nem gondolok magamról túl sokat,inkább csak örömöt szeretnék okozni a képeimmel, ha csak fél másodperc erejéig is. (Úgy gondolom az esetek többségében ez sikerül is) Szeretnék minél többet fejlődni és nagyon sokat hozzátesz az oldal is, hiszen folyamatosan kapom a visszajelzéseket, jókat vagy akár rosszakat. Az analóg technika is közel áll hozzám, magával ragad a hangulata minden egyes alkalommal. Abszolút korrekt ez a cikk örülök, hogy elolvastam. Ha tehetném megváltoztatnám az oldal nevét, de mit van mit tenni, ez voltam fiatalon és mohón és vállalom. :) Remélem példát vesznek majd rólad a fórumokon stílustalanul ócsárló cikk írók is. :)

Szalay Krisztián

2013-06-14 08:04:04

Kedves Diána! A cikkel valóban nem a leértékelés volt a célom, hanem az, hogy kommunikáljuk azt, amit csinálunk, amik vagyunk, ahol tartunk, és pont annyit. Amikor egy kezdő fotós nem játssza meg magát, hanem nyíltan vállalja, hogy most kezdi, és gyakorolgat, az egy fantasztikus dolog. Ugyanez a profikra is vonatkozik. Mindig van mit tanulni, gyakorolni, van mit fejlődni. Ez a folyamat soha nem áll meg. Örülök, hogy tetszett a cikk, köszönöm a visszajelzést! :)

Aranyi Zoltán

2013-06-20 01:02:49

Ennek tekintetében egy véleményen vagyok Krisztiánnal! Hogy mi okozta ezt, nos én azt tapasztalom nap, mint nap mikor kimegyünk kollégámmal fotózni, hogy a fotózás mára kezdi elveszíteni az igazi egyéniségét azáltal, hogy mindenkinek ott lóg a nyakába egy komoly, sokszor milliós felszerelés, hogy van - e alapja, és, hogy szükséges-e a csúcs kategória? Az illető egyáltalán kihasználja a gépe adta lehetőségeket? És, hogy van olyan része a gépének amiről azt, sem tudja mire való? Biztos vagyok benne. Tisztelet a kivételnek természetesen. Gondoltuk a Duna rekord vízállásakor kimegyünk megnézzük van-e valami, amit komponálásra érdemesnek találunk. Rengetegen voltak, és nem túlzok ha azt mondom, minden második embernek egy Canon csúcs, vagy épp egy Nikon csúcs masina libegett a nyakába. Persze meg ismeri az ember, az igazi fotóst aki igényesen bánik a felszerelésével. És veszi a fáradtságot helyszín váltás között legalább az objektív sapkát feltenni a 600 ezer forintos telére. Engem nagyon rég óta foglalkoztat a fotózás, most adatott meg a lehetőség egy alap DSLR gépre, a kezelés tanulásának fázisában vagyok, mégis igyekszem meggondolni érdemes e kattintani. Láttam fotómegosztó portálon komoly géppel készült képeket amikről az volt a véleményem, ehhez elég lett volna egy ultra compakt is, de a kivagyiság nagy úr lett mára. Tapasztalom kereskedelemben dolgozom. Minden tiszteletem a fotósoké akik valóban az alkotás, a látás mód, és a művészete miatt űzik ezt a hobbit. Számomra meglátni, azt amit mások nem látnak, mutatni valamit máshogy, mint ahogy megszoktuk, ezt jelenti a fotózás. Photography oldallal nem rendelkezem, és nem is tervezem, míg addig nem jutottam el arra a szintre, hogy érdemes legyen egy ilyet létrehoznom. Tisztelettel! Aranyi Zoltán

Szalay Krisztián

2013-06-21 00:09:09

Kedves Zoltán, ezt ennél szebben nem is lehetett volna megfogalmazni. Tökéletesen egyetértek, osztom a gondolataidat. Köszönöm a hozzászólást!

Paluska Ildikó

2014-01-18 20:33:03

Én is kiakadok az ilyen embereken akik csinálnak 2 képet egy drága géppel és rögtön kirakják a nevük mellé hogy photography szánalmas és mosolyogtató.

Lōrinc Rebeka

2014-01-29 13:52:01

Végre, végre kimondta valaki! Kezdtem már én is beleōrülni a sok Photographyba...jó érzés tudni, hogy nem vagyok egyedül.

Szabó Réka

2014-03-29 22:11:02

Osztom Krisztián és minden kedves hozzászóló véleményét a Photography oldalakkal kapcsolatban. Valóban nagyon sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy azért mert van egy drága gépük és csináltak pár képet máris profik, pedig ez nem így működik. De el kell mondanom, hogy nekem is van egy Photography oldalam, amivel nem kérkedni, vagy felvágni szeretnék. Azért hoztam létre, hogy képek formájában tudjam átadni azt, amit az én szemem szépnek, csodállatosnak látott a családomnak, barátaimnak és ismerőseimnek, még akkor is, ha nem kap minden képem lájkot. És szerencsémre nagyon jó kritikusaim vannak, mert igenis ha van olyan kép, ami ha nem tetszik, vagy tetszik valakinek, akkor megosztja velem, hogy miért nem tetszik, vagy éppen miért igen. Ami nekem nagyon sokat segít, mert még "laikus" szemmel is láthatja másképpen az elkészült képet, mint én. Sosem vágtam fel vele és nem is akarok, hisz nem vagyok profi fotós, nem is olyan régóta fotózom, ismerkedem vele és bőven lesz még mit tanulnom ahhoz, hogy bele tudjak nőni ebbe a szakmába és egyszer majd én is elmondhassam, hogy profi vagyok. De ez jó sok időbe telik még, rengeteg tanulással és rengeteg gyakorlással, amiben igen nagy örömömet lelem :).

Visszakövetések

A poszthoz jelenleg nincs egyetlen visszakövetés sem.

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább