Tavaszi helyzetjelentés

Avagy áttekintés, hogy mi történt az elmúlt hónapokban, milyen újdonságok várhatók a jövőben, és hogyan módosulnak a jelenlegi szolgáltatások, ha egyáltalán módosulnak. Ez majd a visszajelzésektől függ, tehát Te is formálhatod a jövőt a javaslataiddal.

Kezdjük néhány technikai dologgal. Nem tudom, hogy észrevetted-e, de a honlap a szalayfoto.hu névről elköltözött a szalayfoto.com név alá. Egyelőre még elérhető a régi címről is.

Erre a költözésre a várható fejlesztések miatt volt szükség. Amit most érzékelhetsz ebből az az, hogy a honlap letöltési sebessége jóval nagyobb.

Egyetlen szépséghibája volt csak a költözésnek, méghozzá az, hogy a Facebook lájkok eltűntek. Szerencsére ez pótolható.

Néhány kisebb hibajavítás is történt, ezek közül ami érinthed Téged, az a regisztrált tagok személyes profiljában a profilkép feltöltő. Eddig olyan jó bénán vágta meg a képet, most azonban javítva lett. Másik dolog, hogy a fotótippekről egyszerűbbé vált a leiratkozás. Érdekes volt megfigyelni, hogy amint a leiratkozási opció elkészült, többen iratkoznak fel, mint le. :) Ilyen az élet.

Amikor a 101 FotóTipp ötlete felmerült bennem, nem is gondoltam arra, hogy mi fog kisülni ebből az egészből. A legelső tervem az volt, hogy a tippek 2-3 mondatos összegzésből fognak állni és könnyed hangvételűek lesznek. De nem így lett. Több okból.

Egyrészt azért, mert 2-3 mondatban nem igazán lehet úgy átadni valaminek a lényegét, hogy ne adnék hozzá mélyebb megértést. A megértést persze valamivel segíteni kellett, úgyhogy mindjárt illusztrációkra is szükség volt. Belemélyedtem a kidolgozásukba és a végére már azon kaptam magam, hogy egész doktori disszertációt írok. Persze csak kisdoktorit. Tehát meló volt és még van is vele bőven. Még egy bolgár szakirodalmat sem találtam, amit lefordítottam volna. Na, de inkább térjünk vissza a lényegre.

Ezután jött a következő jelenség, mégpedig a feliratkozók kérései. Túl egyszerű. Túl bonyolult. Komolyabb tippek kellenek! Egyszerűsíteni kéne, mert nem értem. Na most akkor melyik? Mivel a feliratkozók között a totál amatőröktől kezdve a hobbifotósokon át a profi szakemberekig mindenki megtalálható, ezért nem olyan egyszerű mindenkinek megfelelni és a kedvében járni.

Itt jön rögtön az első kérésem feléd. Ha már feliratkoztál a tippekre, akkor írd meg nekem, hogy tudod-e hasznosítani a gyakorlatban őket, ha nem tudod hasznosítani, akkor pedig mit javasolsz, milyen módosításokra lenne szükség ahhoz, hogy jó legyen?

Terjünk át a képértékelő képeire. Ahogy jól látszik, egyre jobb képeket kapok. Ez volt a cél, nagyon örülök neki, hogy ez ilyen gyorsan megvalósult. Emiatt persze szigorítani is kell a feltételeken és egyre magasabb lesz a mérce, hogy mit értékelek ki. Emiatt lesznek, akik neheztelni fognak, de ez ezzel jár.

A képértékelőnek nem az a célja, hogy minden egyes beérkezett képről mondjak valamit. Mivel annyi, de annyi hasonló képet kapok, nem is lenne értelme mindegyikről elmondani ugyanazt. Az értékelés nem csak a kép készítőjének szól! Ez egy tévhit. Mindenkinek szól, aki tanulni akar. Azért nyilvános ez az egész, hogy át lehessen nézni és tanulni belőlük.

Tehát, ha nem fogadok el egy képet, az nem feltétlen azért van mert rossz. Valószínűleg azért nem, mert már rengeteg hasonló van fenn. Egyébként az értékelést én egy közösségi tevékenységnek gondoltam. Azért van hozzászólási lehetőség, hogy ne csak én okoskodjak mindenfélét, hanem bárki hozzá tudjon szólni, elmondani a véleményét vagy javaslatát, esetleg tapasztalatát. Nyugodtan szólj hozzá Te is, vagy kérdezz, azért van.

Ha már a kérdéseknél járunk, folyik egy fejlesztés, ami a fórum lesz. A fórumot nem azért csinálom, mert úgy vagányabb a honlap, hanem azért, mert hihetetlen mennyiségben jönnek szakmai kérdések, amiket praktikusabb ott feltenni. Egyrészt azért, mert valószínűleg másokat is érdekel, másrészt pedig lehet, hogy valaki egyszerűbb, jobb megoldást tud mint én, így a válasszal is többre megy a kérdező.

A jövőben (nem jövőre, hanem nemsokára) a blog is jelentősebb szerepet kap. Arra gondoltam, hogy rendszeresen írok olyan fényképezőgépekről, amiket az átlag hobbifotós jól tud használni. Ez azoknak nagy segítség, akik gépvásárlás előtt állnak. Te ezt hasznosnak tartanád?

A komolyabb dolgokat pedig a végére hagytam. Már korábban írtam, hogy az ingyenes szolgáltatások soha nem lesznek összemosva fizetős dolgokkal, azaz nincs csőbehúzás, meg olyan rávezetés, ahol a gyanútlan ember egyszercsak azon kapja magát, hogy fizetnie kell. Írtam azt is, hogy ha fizetős szolgáltatás lesz, szólni fogok. Most szólok.

Még az idei nyár előtt indulnak előadások, tanfolyamok és szép “bolgár” szóval, workshopok. Ezek már fizetősek lesznek. Úgy tervezem, hogy a tanfolyamok ne élethosszig tartóak legyenek, lehetőség szerint 1-2-4 alkalmasak, és az árukat tekintve ténylegesen bárki számára elérhetők.

A tervem a következő. A néhány órás előadások kimondottan hobbifotósoknak szólnak. Tervezek egy olyan előadást, ami arról szól, hogy mik a különbségek a fényképezőgépk között, mivel mit lehet kezdeni és milyen gépet kell választani ahhoz, hogy utólag ne legyen sírás az esetleges rossz döntés miatt.

A tanfolyamok is a hobbifotósoknak szólnának. Általános tudnivalók a fotózásról. Persze, a lényegre koncentrálva és azokat a dolgokat lehagyva, amire egy átlag felhasználónak soha az életben nem lesz szüksége. Sok gyakorlattal közben és a végén képértékeléssel.

A workshopok már nem csak a hobbifotósknak, hanem a gyakorlottaknak is szólna. Ezek egynapos gyakorlati oktatások lennének fotóműteremben, ahol el lehet majd sajátítani a portréfotózás, modellfotózás, igény szerint akt vagy glamour fotózás, tárgyfotózás rejtelmeit, gyakorlottaknak pedig világítástechnika és egyéb műtermi technikákat. Mindegyiket olyan szakember tartaná, akinek az adott terület a specialitása. Ezek egyelőre csak tervek.

Természetesen ezekre csak akkor fordítok figyelmet, ha igény van. Feleslegesen senkit nem akarok ezzel traktálni, és magam idejét sem szeretném pazarolni. A visszajelzések fogják eldönteni, hogy mi lesz. Ezért arra kérlek, hogy írd meg nekem, hogy ha részt vennél bármilyen jellegű oktatáson, akkor mi érdekelne leginkább, mire lenne szükséged, mik az igényeid?

Az e-mail címem: info (kukuc) szalayfoto (pont) hu

Nagyon köszönöm a segítséged és további szép napot kívánok!

Szalay Krisztián

Ha szeretnél ilyen és ehhez hasonló cikkeket olvasni, regisztrálj be a honlapra, és amint megjelenik az új írás, elküldöm neked levélben. Nyugi, nem fogsz naponta hirdetéseket kapni, hiszen a spammelést én is rendkívül utálom. Csak és kizárólag értesítőt küldök a cikkekről és a helyi eseményekről.

Tovább a regisztrációhoz

Trackback cím: http://www.szalayfoto.com/trackback/receive/blog/6

Te mit gondolsz erről a cikkről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Visszakövetések

A poszthoz jelenleg nincs egyetlen visszakövetés sem.

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább