Tekintély kontra tudás

Hogyan történhetett meg az, hogy a fotográfiára a legtöbben úgy tekintenek mint valami titokzatos, misztikus tevékenységre, amit igazán jól csak a fotós szemmel születettek vagy a kiváltságos szaktekintélyek művelhetnek?

Emlékszem, hogy anno az iskolában mekkora ámulattal hallgattam a neves fotóművészek előadásait. Akkor még diavetítőn gyönyörködhettünk a jobbnál jobb fényképeikben, miközben élménybeszámolóikat hallgattuk. Minél több ilyen előadást ültem végig, annál biztosabb voltam abban, hogy én soha nem fogok tudni úgy fényképezni, ahogy „szaktekintélyeink”.

Voltak olyanok is, akik ennél is tovább merészkedtek, és valami furcsa szándék által vezérelve, hamis információkat adtak a közönségüknek. Azoknak az embereknek, akik fizettek ezért a „szolgáltatásért”. Elképzelhető, hogy a szakmai féltékenység szüli az ilyet, vagy a félelem a konkurenciától, esetleg a tekintély elvesztésének gondolata. A pontos okot nem tudom, de talán nem is fontos. Ami biztos, hogy nagyon gyatra az önbecsülése és az önmagába vetett hite annak, aki így gondolkodik.

Nem tudom, hogy mitől kellene tartani. Nem gondolom, hogy bárki is kevesebb lenne attól, hogy tisztességesen átadja tudását. Most már több éve, hogy én is tanítok, konzultálok, és nem érzem, hogy hátrányos helyzetbe kerültem vagy kevesebb lettem volna, csak mert bármiféle mellébeszélés nélkül elmondtam azt, amit tudok. Nem azt szeretném, hogy mások is olyan képeket készítsenek mint én. Azt szeretném, ha az én munkáimnál csak jobb eredmények születnének.

Szerencsére azért nem minden tanár vagy előadó egyforma. Érdekes volt megfigyelni azt is, hogy mennyivel másabb érzés az, amikor olyan tanár tanított bennünket, aki nem a saját maga fényezésére szakosodott, hanem arra, hogy a tudását ténylegesen átadja. Jó szívvel emlékszem Vékás Magda fotóművész óráira, ahol a laborálás fortélyaiban merültünk el, és közben élvezettel pancsoltunk a hívóban. Szakmai alázata és szeretete, a tanulókhoz és a tanításhoz való hozzáállása az előbbiekkel ellentétben jókora kedvet és lendületet adott a szakmához. Nincs kizárva, hogy neki köszönhetem azt is, hogy a mai napig erősen vonzódom a filmes fényképezéshez.

Ahogy telt múlt az idő, rájöttem, hogy az egészen korai elképzeléseim a fotográfiáról kevésbé misztikusak. Eltűntek a rejtélyek, helyüket átvette a sok helyről összecsipegetett tudásmorzsa. Világossá vált, hogy a fotográfia bárki számára könnyen megérthető, megtanulható és a gyakorlatban alkalmazható. A fényképezésnek vannak szabályai, vannak technikai adatai, amelyek az alapvető tudást képezik, és minden más erre épül rá.

A tudás nem egy olyan dolog, aminek valamiféle szaktekintély az őrzője, és amely oly nagy becsben van tartva, hogy hosszú időnek kell eltelnie és rendkívül szerencsésnek kell lenni, amire a birtokába lehet jutni. A képesség mindenkiben ott van. Ráadásul nincs is olyan mélyen mint azt elsőre gondolnánk. Még csak titok sincs az egészben.

Úgy gondolom, hogy mindenkinek felelőssége segíteni másokat saját tudásán keresztül. Így lehetséges a fejlődés, és így van önbecsülés is. Nekem az a célom, hogy egyre több olyan ember legyen, aki tud fényképezni, a fényképezés élményt jelentsen a számára, és a tudásával képes legyen igazi értéket teremteni.

Ennek szellemében dolgozom át a könyvem. Az új kiadás hamarosan kézbe vehető lesz. Nem csak egy könyv lesz a többi fotós könyv közül. A technikai ismereteken túl sok olyan információt is tartalmazni fog, amiről általában nem szólnak a könyvek, és a tanfolyamok sem. Mindezek mellett egy másik kapcsolódó mű is napvilágot lát. Ez egy önképzési tanfolyami anyag lesz, ami lehetővé teszi azt, hogy a könyv segítségével mindenki képes legyen a meglévő tudását egy magasabb szintre emelni.

Nagyon sok emberhez el fogom juttatni a könyvet az önképzési tanfolyami anyaggal együtt. Biztos vagyok benne, hogy ez hozzá fog járulni a fényképek művészi értékének emelkedéséhez, már ami a mindennapi fotózást illeti. Az a célom, hogy a hétköznapi emberek számára is kézzel foghatóvá tegyem a fotográfiát. Ja, hogy ez túl nagy cél? Lehet, de az biztos, hogy minden lépéssel közelebb vagyunk hozzá.

Pár napig még itt fel lehet iratkozni az értesítőjére.

Szalay Krisztián

Ha szeretnél ilyen és ehhez hasonló cikkeket olvasni, regisztrálj be a honlapra, és amint megjelenik az új írás, elküldöm neked levélben. Nyugi, nem fogsz naponta hirdetéseket kapni, hiszen a spammelést én is rendkívül utálom. Csak és kizárólag értesítőt küldök a cikkekről és a helyi eseményekről.

Tovább a regisztrációhoz

Trackback cím: http://www.szalayfoto.com/trackback/receive/blog/25

Te mit gondolsz erről a cikkről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Visszakövetések

A poszthoz jelenleg nincs egyetlen visszakövetés sem.

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább