Természet és fotózás

Bizonyára te is tapasztaltad már az erdei vagy vízparti séták nyugtató, terápiás hatását. A természet a maga szépségével, harmóniájával és energiáival segít bennünket elszakadni a világ zajától. A stressz és a nyugtalanság meg tudja keseríteni a mindennapokat. Pedig a gondok és nehézségek ellenére élhetnénk vidáman, boldogan. Hogyan kapcsolódik ehhez a fényképezés?

A fényképezés kommunikáció. Vizuális kommunikáció. Minden fényképünkkel kommunikálunk, üzenetet hordozunk. Nincs ez másképp a természetben készült felvételekkel sem. A természetképek puszta látványa önmagukban képesek nyugalmat árasztani a kép szemlélőjében anélkül, hogy ténylegesen ott lennénk a felvétel helyszínén. Persze, egy fénykép nem fogja pótolni azt az élményt, amit a valós életben megtapasztalhatunk, azonban az esztétika csodákra képes.

A Wikipédia szerint az esztétika a szépség természetével foglalkozó filozófiai ág. A hangsúly a szépségen van. Amit szépnek látunk, gondolunk, érzünk, pozitívan hat ránk. Kísérletképpen idézz fel egy olyan pillanatot, amikor őszintén gyönyörködtél valamiben. Tölts el ezzel néhány pillanatot. Megvan? Milyen érzés ez számodra?

Az esztétika önmagában képes magasabb tartományba emelni érzelmeinket. Ez történik olyankor is, amikor egy fényképben gyönyörködünk. Ahogyan ránk, úgy másokra is hatással van a szépség és a harmónia. Minél több figyelmet szentelünk a pozitív érzelmeknek, annál több kellemes élményben lesz részünk az életben is. Ez nem misztika vagy ezotéria. Sokkal inkább maga az élet.

Érdemes néhány szót ejteni ennek miértjéről is. Fizikai univerzumunk energiából épül fel. Az anyag nem egy szilárd tárgy, hanem hullámok, rezgések. A gondolatoknak, érzelmeknek is vannak meghatározott hullámhosszai, tehát az is energia. Ugyan sokkal finomabb energia, mint a hang vagy a fény, de attól még létezik, és ezek az energiák mérhetőek is. Ezért létezhet az, hogy ha lehangoltan belépsz jókedvű emberek társaságába, feltehetően jobban fogod érezni magad. Átveszed azt a rezgést, ami abban a közegben uralkodik.

Ezért tehát arra bíztatlak, hogy járj minél többet a természetbe. A természet pozitív energiával tölt fel. Ha már úgyis szeretsz fényképezni, örökítsd meg azt, ami számodra a legcsodálatosabb és mutasd meg másoknak is! Fotósként sokkal többet tehetünk a pozitív jövő érdekében mint elsőre gondolnánk.

Kellemes kikapcsolódást kívánok!

Szalay Krisztián

Ha szeretnél ilyen és ehhez hasonló cikkeket olvasni, regisztrálj be a honlapra, és amint megjelenik az új írás, elküldöm neked levélben. Nyugi, nem fogsz naponta hirdetéseket kapni, hiszen a spammelést én is rendkívül utálom. Csak és kizárólag értesítőt küldök a cikkekről és a helyi eseményekről.

Tovább a regisztrációhoz

Trackback cím: http://www.szalayfoto.com/trackback/receive/blog/20

Te mit gondolsz erről a cikkről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Szalontai István

2014-03-02 22:06:22

Szia Krisztián, Ez szerintem is így van, én személy szerint sokat járok a természetbe, amikor időm teheti megyek, vagy megyünk a barátaimmal ha összejön. Egy hosszú, fárasztó, nehéz, átdolgozott hét után, szombaton hajnali 4kor felkelni, útrakelni egy túrafelé nem is menne másképp. Csak is úgy, hogy már minden porcikám kívánja a dombokat, hegyeket, a csendet, a csodálatos tájakat, az ott szabadon legelésző lovakat, teheneket, birkákat. Sokszor gondolkodtam már miért is kell ez, de a pontos választ azt nem tudnám megmondani, csak találgatni tudok. Egy dolog viszont bizonyos számomra, amikor este hazaérek egy egésznapos menetelésből, sosem érzem magam fáradtnak, a fotókat amiket készítettem mindíg még aznap feltöltöm a gépemre, átnézem, kiválogatom őket. A számomra legkedvesebbeket órákon át tudom nézni és minden részletét tudom élvezni, nyilván nekem az emlékek miatt sokkal intenzívebb egy fotóm mint másoknak. Amikor mások meglátják a fotóimat és pozitívan értékelik azokat, akkor természetesen jól esik, kinek nem. De a legjobban az esik amikor egy képemről én magam azt tudom mondani na ez az amit akartam és a képre nézve újra és újra átélem azokat a pillanatokat amelyeket a fotó készítésekor éltem át!!! Tehát én is csak buzdítani tudok mindenkit, IRÁNY A TERMÉSZET!!!

Visszakövetések

A poszthoz jelenleg nincs egyetlen visszakövetés sem.

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább