Van még létjogosultsága a filmes fényképezésnek?

Fórum » Analóg (filmes) fényképezés » Van még létjogosultsága a filmes fényképezésnek?
Létrehozta: Szalay Krisztián
Szalay Krisztián

2018-10-19 17:04:43

Szia Tamás!

A fotózás mindig költséges hobbi volt. Egyébként pedig nagyon jól jársz a Pentaconnal, bátran ajánlom. Az is nagyszerű, hogy megoldod otthon a filmhívást. Sőt, a lehető legjobb, amit tehetsz.

Petruska Tamás

2018-10-19 15:46:28

Üdv Krisztián!
Köszönöm a tanácsot. Néztem a Mamiya-t is . Tudom a fényképezés drága hobbi, most már az analóg fotózás is egyre drágább,csak hát egy jó állapotú Pentacon Six kb 40-50000ft, a Mamiya 100000ft alatt talán nincs is!!! A filmeket itthon hívom elő,lassan a nagyításokat is megoldom,ezzel egy kicsit olcsóbb az egész .
Köszönöm , keresgélek egy kicsit.

Szalay Krisztián

2018-10-19 11:21:22

Kedves Tamás!

A középformátumú analóg fényképezést kiváló ötletnek tartom. Ha valami igazán fényképezés, hát az az. Természetesen nem lebecsülve más technikákat sem. Rolleicord-ot még a kezemben sem fogtam soha, így nem tudok kimondottan arról a gépről nyilatkozni, de a hasonló rendszerű eszközök számomra is idegenek kicsit. De ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne megszokni. A Pentaconhoz volt szerencsém, és nagyon szerettem. Objektíveket is könnyen be tudsz szerezni hozzá. Mármint viszonylag könnyen. Ha a kettő közül kellene választanom, utóbbi mellett döntenék.

Viszont amiket még mindenképpen érdemes megnézned, az a Hasselblad 501, és a Mamiya RB/RZ 67. Ha megfordult a fejedben az instant film, akkor az utóbbira pláne nézz rá! Ha van 46 másodperced, akkor erre is:
https://vimeo.com/70263041

Petruska Tamás

2018-10-18 15:35:22

Tisztelt Krisztián!
Egy kis tanácsot kérnék Tőled.Középformátumú gépet szeretnék venni. Most kipróbáltam egy Rolleicord 6x6 gépet, viszont a tüköraknás megoldás egy kicsit macerás számomra. Páran a Pentacon Sixet javasolják. Mi a véleményed erről a gépről, illetve te mit ajánlanál?

Köszönöm Tamás.

Szalay Krisztián

2017-11-13 08:49:50

Szia Tamás!

Az egy klasszikus gép, az biztos. Analóg tanfolyamot egyelőre nem indítok., viszont érdemes lenne Török Györgyöt megkeresned ebből a célból. Google pillanatok alatt megadja az elérhetőségét.

Az infra fotózásban nem vagyok jártas, úgyhogy biztos választ nem tudok adni. Régebben találkoztam a témával egy fórumban, ahol írták, hogy digitális esetén szükséges a szenzorról az úgynevezett "hot mirror" réteg eltávolítása. Vagy veszel a Nikonba majd infra filmet, és IR szűrővel filmre fényképezel. Így megkíméled magad a berheléstől.

Belovics Tamás

2017-11-12 21:36:31

Szia Krisztián!
Kiszemeltem magamnak a legendás Nikon F2AS gépet. Igaz, kissé ódzkodom az ára miatt, de egyre közelebb kerülök ahhoz, hogy az álom vásárlássá váljon :) Érdeklődni szeretnék, hogy a jövőben nem tervezel-e tanfolyamot indítani analóg fotózás + labormunka témában.
Volna egy másik kérdésem az infrafotózással kapcsolatban. A végeredményt illetően mi a különbség a között, ha sima infra szűrővel készül a fotó vagy eleve infrává átalakított fényképezőgéppel? Ugyanis van egy kevésbé használt micro 4/3-os Olympus vázam, és találtam egy szakembert, aki fényképezőgépek átalakításával foglalkozik. Érdemes átalakítani a gépet infrafotózás céljából?
Köszönöm a válaszod.
Üdv. Tamás

Szalay Krisztián

2017-08-12 15:55:54

Szia Tünde!

Mivel új filmes gépeket nem igazán kapsz (a Nikon F6-ot és a Nikon FM10-et leszámítva), így marad a használt piac. A használt vásárlásnak van kockázata, de ezzel számolni kell. Objektívnél ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni, mint a digi gépeknél. Nem a márka a döntő, hanem a gép működése és műszaki állapota. Nekem volt több Zenitem, Prakitcám, Minolta X-700-am, most van itthon Nikon F-501, kifogástalanul működik. Mondjuk a Zenithez már azért nem térnék vissza, de ami most van, tökéletesen teszi a dolgát. Persze még ezer másik lehetőség van. Nézz körül, nézd meg mi a kínálat, és ha találsz szimpatikusat, vedd meg és fényképezz vele. A filmhívás árakról pedig kiindulópontnak veheted ezt az oldalt.

Egyébként a másik topikban írtad, hogy épp befejezted a könyvem kiolvasását. Ha visszalapozol a második fejezethez, ott találsz nem kevés infót a filmes technikáról is.

Bogya Tünde

2017-08-10 13:57:16

szia Krisztián!
Egyre többször eszembe jut, hogy szeretném kipróbálni a filmes fotózás a jövőben…

Milyen márkát ajánlsz? objektívet?
Érdemes használtat vásárolni?
A film előhívása kb.mennyibe kerül?

Köszönettel,
Tünde.

Horváth Álmos

2017-02-24 16:39:17

Szia Evelyn!

Jövőhéten, ha minden jól megy, nekem is lesz egy ilyen gépem. Tudnál írni róla, hogy megéri-e, vagy inkább vegyek kicsit drágábban valami jobbat?

Előre is köszönöm!

Szalay Krisztián

2017-02-23 22:04:37

Szia Evelyn!

Igen, lehetséges, bár azt élőben kellene látni. Próbáld meg a szigetelőszalagos megoldást. Ha úgy eltűnik a fényfolt, akkor az okozta. Ha hosszú távra tervezel filmre fényképezni, érdemes szervizben megjavíttatni, vagy cserélni.

Sárkány Evelyn

2017-02-22 19:16:40

Szia!
Nemrég beszereztem egy Zenit 12XP-t, most hívattam elő a vele készült első kupac fényképet. Sajnos a film valahol fényt kap, a képeim két szélén látni. Azt a tippet kaptam, hogy a gép hátulját szigszalagozzam le, mert kissé lötyög az ajtaja.
Viszont a képek bal alsó sarkában nem csupán egy világos folt látható, hanem csíkos is (ránézésre talán úgy néz ki, mint egy fényszóró - ennél jobban nem tudom körülírni:) ). Mi a véleményed, ez is az ajtó rossz záródása miatt lehet? (Ha tokban hagyva fotózom, akkor is megjelenik, bár lényegesen kisebb területen)
Előre is köszönöm a válaszod!

Szalay Krisztián

2017-02-14 16:50:49

Gyönyörű gyűjtemény! Csak így tovább! :)
Rendicsek, hívd nyugodtan majd.

Nagy Bence István

2017-02-13 18:01:04

Igen-igen gyűlnek egyre jobban. Most 7 darabból áll a gyűjtemény. Van itt slr, több távmérős, tlr. Név szerint:
Zenit E, Smena 8M, FED 5B, Zorki 10, Lubitel 166B, Yashica MG-1 és most már ez a Voigtlander is. :)

Akkor lehet majd felhívom, de először inkább a szomszéd városban nézek szét, Budapest nekem kicsit messze van.

Szalay Krisztián

2017-02-13 14:40:14

Szia!

Látom, gyűjtöd a csoda masinákat! :) Helyes, helyes! Ennek gépnek a zárszerkezete még elég kezdetleges, nem kell felhúzni. A blendének is van három állása, és ennyi.

Domonkos honlapján ott van a mobilszáma. Nem tudom, hogy levelekre válaszol-e, én soha nem írtam neki, nem ismerem őt. Látom, olvasom, hogy rendkívül jó szakember, jók a visszajelzések, ezért ajánlottam őt.

Nagy Bence István

2017-02-12 15:42:48

Szia!

Újabb géppel jelentkezem, családból került elő egy Voigtlander Brillant még a 1930-as évekből mivel ez még fémvázas. Ez már második kiadású, 1933-ból. Sajnos mostani állapotában nem használható, csupa por mindkét objektív. Domonkost már nem lehet elérni emailben? Csak mert kerestem volna más ügyben már. Annyi volna a kérdésem, hogy ezt nem kell felhúzni? Csak mert láttam videót amin csak a zársebességet állították és utána el lehetett sütni.

Szalay Krisztián

2017-01-26 08:49:01

István, nagyon szívesen!

Tar István

2017-01-25 16:56:58

Köszönöm szépen!

Szalay Krisztián

2017-01-22 23:21:43

Kedves István!

Sajnos ezt nem tudom megmondani, mert színes hívóval még nem hívtam fekete-fehér filmet, és nem vagyok annyira járatos a vegyszerekben, hogy erről biztosat tudjak mondani. Továbbra is ajánlom Török Györgyöt. Ő keni-vágja a témát, biztosan meg tudja mondani, hogy mire lehet számítani a C-41 esetében.

Tar István

2017-01-22 17:33:06

Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Még azért megkérdezném, mi történne, ha a színes fotó negatívhoz való c41 eljárást alkalmaznám a fekete fehér fotó negatívon. Abszolút laikus számára elfogatható végeredmény születne belőle, tehát utána szkennelve (digitalizálva a szalagot) laikusok számára (nem művészi szemmel tekintve meg) elfogatható lenne a végeredmény, vagy totális avária lenne belőle?

Szalay Krisztián

2017-01-15 18:13:37

Kedves István!

A C-41 színes negatívhívási eljárás, fekete-fehérhez inkább a hozzá való eljárást érdemes alkalmazni. Ha biztosra akarsz menni, kérdezd meg Török Györgyöt, hogy mit ajánl. Ha jól tudom, ő még ki is keveri neked a vegyszereket, ha kéred. Érdemes beszélni vele.

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább