Fórum / Analóg (filmes) fényképezés / Van még létjogosultsága a filmes fényképezésnek?

Van még létjogosultsága a filmes fényképezésnek?

Létrehozta: Szalay Krisztián87 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia Ervin!

Nagyon örülök a kérdésednek! Főként azért, mert látszik, hogy komolyan gondolod a filmes fotózást, és újabb taggal bővül ennek a szegmensnek a köre.

Akármilyen régi is a gép, minden esetben három tényezőn múlik az expozíció: fényérzékenység, fényrekesz és záridő. A fényérzékenységet a film adja, a záridőt a gép zárszerkezete, a fényrekeszt pedig az objektíven állítod.

Fénymérőt többfélét is lehet kapni, mindegyik megfelel a célnak. Amit még be tudsz gyakorolni, az a Fényérték táblázat. Az is egy nagyon jó kiindulópont. A filmek többsége nem olyan érzékeny mint a szenzor, ha picit alá vagy fölé exponálod, lehetséges hogy nem is veszed észre a különbséget.

Jó kis gépet néztél ki. :)

2016-03-10 15:09:11 • Szalay Krisztián

Filipich Ervin

Szia Krisztián!
Fényképező ajánlást szeretnék kérni tőled.  Van már digitális tükörreflexes fényképezőm, Nikon. Nem rég felkeltette az érdeklődésem az analóg fotózás is. Kezem ügyébe akadt egy Zenit TTL, de a záridő opciókat keveslem rajta, és most szeretnék egy Nikon analóg gépet. Úgy tudom, hogy 1959-től F bajonettnek köszönhetően kompatibilis az összes, ezért is szeretnék szintén Nikont. Olyat amiben már van Fénymérő, és tekerős nem digitális a rekeszidő beállítás(így valahogy hangulatosabb és szemléletesebb, jobban rögzülnek az értékek). Nikon FE2 ami szimpatikusnak néz ki. Egy ilyen régi gépen milyen adatot kell nézni? Rekesz idő értékek ami feltűnt, de a többi már az objektíven és a filmen múlik.
Néztem fénymérőket is. Szintén azért, mert szépen lehet látni, hogy a helyzethez milyen értékre milyen rekesz értékeket lehet alkalmazni. Milyet tudnál ajánlani Ami a megbízható és nem oly drága(szintén tárcsás)? Az lenne a cél, hogy fejből menjen a Fé becslés és annak megfelelően a többi érték, meg persze érdekesnek találom az analóg világot, hangulatos.

2016-03-09 11:21:06 • Filipich Ervin

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen! Igen, valóban nem sok anyag van fenn filmhívásról. Előbb vagy utóbb biztosan lesz. A most megjelenő könyvemben a digitálist az analóggal együtt fejtettem ki. Igaz labormunkára nem tér ki, de a filmekre igen.

2015-11-03 22:29:12 • Szalay Krisztián

Gerdenics János

Szia! Köszönöm a gyors válaszod! A következő kérdésem lett volna az otthoni filmelőhívás. Kevés anyagot találtam erről a témáról is.

2015-11-03 10:44:10 • Gerdenics János

Szalay Krisztián

Szia János!

Az egy nagyon jó kis gép! Jelen pillanatban a filmkínálat a következő. Vannak nagyon jó fekete-fehér negatív filmek, kb 1200-2500 Ft közötti áron (Ilford, Kodak T-max, Rollei, stb.). Van néhány hobbi célú színes negatív is (Fuji Superia, Kodak Colorplus, stb), ezek a legolcsóbbak (átlagban 1000 Ft). Aztán ott vannak a profi színes negatívok (Kodak Portra, Kodak Ektar, Fuji 400H, stb 2000-3000 Ft között) és a színes diák (Fuji Velvia, Fuji Provia, aranyárban).

Kezdésnek javaslom a fekete-fehér filmeket. Már csak azért is, mert sokkal jobban érvényesülnek a tónusok. Ráadásul, ha elragad a hév (nem a HÉV), és nekilátsz otthon filmet hívni, akkor a fekete-fehérrel nem lesz nehéz dolgod. A színes hívás a macerás. Azt is meg lehet oldani, persze, csak sokkal több odafigyeléssel.

Aztán ott van a kérdés, hogy mi lesz a végtermék. Papírkém? Akkor vagy otthon nyomtatod, vagy beadod laborba. Ha pedig számítógépen akarod viszontlátni, akkor szkennelned vagy szkenneltetned kell. No, és itt jön az, ami jelen pillanatban nagyon sok fotósnál megoldásra vár: mégis hogyan és mivel történjen a szkennelés? Ugyanis a laborgépek szkennerének többsége csapnivaló minőséget produkál, ráadásul ahhoz képest drága dolog. Vagy valami jó eszközzel (pl. Nikon Coolscan) szkennelik, az meg pláne mélyen zsebbenyúlós történet. Végére pedig marad az a lehetőség, hogy vásárolsz egy elfogadható filmszkennert, vagy film szkennelésére is alkalmas síkágyas szkennert. Itt csak az a kérdés, hogy mennyit tervezel fotózni.

A zársebesség pedig függ a film érzékenységétől és a fényrekesz állásától. No meg persze az épp aktuális fényviszonyoktól. Itt most konkrétat felesleges lenne írni, inkább ajánlom szíves figyelmedbe a blogbejegyzések között A fényképezés összetevői című posztot.

2015-11-02 18:39:05 • Szalay Krisztián

Gerdenics János

Szia Krisztián! Segítségedet szeretném kérni az alábbi problémám megoldásához:
Nemrégiben eladtam nikon d7100 gépemet másik gép vásárlása miatt. Míg bajlóbtam a választással kezembe került édesapám nikon f60-a. Most, az analóg fényképezés felé fordultam csak sajnos nagyon kevés anyagot találtam a témáról. Elsősorban a filmválasztásban és az ehhez tartozó záridőkről szeretném a segítséged kérni.

2015-11-02 10:59:05 • Gerdenics János

Szalay Krisztián

Szia Mónika!

Nagyon jó döntés, és az FM-2 az egyik legjobb mechanikus váz! Nekünk itthon Nikon F501-es vázunk van, de én is vadászok jó állapotban lévő FM-2-re. Az objektívet mindenképp tartsd meg, az a lelke az egésznek.

Ami pedig az analóg fotótanfolyamot illeti, jelen pillanatban csak egyéni képzés formájában szolgáltatom. Jövőre viszont indítom a csoportos tanfolyamot, ami kimondottan az analóg fényképezésről, és a hozzá tartozó labormunkákról és az archiválásról fog szólni. Jó érzés, hogy egyre többen találnak vissza a filmhez. Ez is volt az eredeti célom.

2015-10-05 10:06:17 • Szalay Krisztián

Bánhegyi Mónika

Szia! Segítségedet szeretném kérni. Most készülök eladni a tükörreflexes gépemet. Gondolkodom h áttérek az analóg fotózásra. Van egy nikon 55mm f/2.8- s obim. Ehhez szeretnék egy analóg vázat. Nikon FM2-ről mi a véleményed? Illetve a másik kérdésem h analóg fotós tanfolyam szokott lenni nálad?

2015-10-05 09:23:49 • Bánhegyi Mónika

Szalay Krisztián

Ez így igaz. Ráadásul nem vész el a fotózás élvezete. Amikor megfogsz egy masszív fémvázat, tekered az obin a fényrekesz állító gyűrűt, fókuszálsz, húzod a filmtovábbító kart, az azért egy életérzés. Próbáld ki! :)

2015-09-08 05:33:48 • Szalay Krisztián

Baranyai Tamás

Köszönöm, Krisztián! Igen, tegnap én is pont ezen gondolkoztam: a gép olcsóbb, és jó nyersanyagra költeni kell. De így még mindig jobb, mert nem kell egyszerre kifizetni nem kevés pénzt.
Találtam is egy gépet - Nikon F601 - ami elfogadható. "Csak" 4000 Ft. Úgy gondoltam új objektívet veszek hozzá, azt nem merek használtan. De lehet még nézelődöm.

2015-09-07 16:33:32 • Baranyai Tamás

Szalay Krisztián

Az előbb pont azt nem válaszoltam meg, amit kérdeztél. Szóval a Nikon F601 az általam említetthez képest egy újabb típus, több automata funkcióval, gyorsabb AF motorral. Azt is megvásárolhatod bátran, ha találsz jó árban.

2015-09-07 14:55:54 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Tamás, csak olyan embernek adj a véleményére, aki ugyanazt a dolgot csinálja mint amit te is szeretnél. Soha ne kérd ki olyannak a véleményét, aki nem venne filmes gépet a kezébe. Érdeklődj azoktól, akik filmes géppel fotóznak. Engem soha nem érdekelnek az ellenvélemények, ha valamit el szeretnék érni. A lebeszélés és az elrettentés nem fog a cél felé vezetni. Kifejezetten bátorítalak, hogy igenis próbáld ki!

Mit jelent az, hogy drága? Drága a film? Igen, az. Egy belépő szintű DSLR gép nem drága ahhoz képest, hogy csapnivaló minőséget produkál egy jó filmhez képest? Húszezerért tudsz venni egy jó filmes gépet. Még mindig megmarad százezer Forintod, amit költhetsz filmre, filmhívásra, netán vehetsz belőle egy filmszkennert. Egyébként pedig ezt nem is árában kell összehasonlítani. És még csak nem is minőségben. A digitális és az analóg technika tökéletesen megfér egymás mellett. A filmnek lelke van. Majd meglátod.

2015-09-07 14:53:49 • Szalay Krisztián

Baranyai Tamás

Szia Krisztián!

Nagyon szépen köszönöm a biztatást. Keresgéltem az általad említett Nikont, de hirtelen nem találtam eladó darabot. A Nikon F601 miben különbözik?
Picit elijesztettek a filmes fotózástól, mondván elég drága dolog. Pontosabban a nyersanyag. Írtad, hogy jó minőségű film kell, és az bizony nem olcsó...

Köszönettel:
Tamás

2015-09-07 13:24:10 • Baranyai Tamás

Szalay Krisztián

Szia Tamás!

Nagyon szépen köszönöm a dicséretet, igyekszem az oldallal segíteni azokat, akik érdeklődnek a téma iránt. Így például téged is. Nagyon jó olvasni a filmes terved, és csak bátorítani tudlak ebben!

Filmes fényképezésnél minőség szempontjából a két legfontosabb tényező az objektív és maga a film. Amit Zoltán belinkelt gépet, az tökéletesen meg fog felelni számodra. Ebben a kategóriában azért sok jó masina van. Mi egy Nikon F501-et használnunk párommal. A legfőbb oka, hogy nagyon jó a váz, és csatlakoztatható hozzá a többi Nikkor objektív is. Talász még Yashica-t is (például FX-2, FX-3), azt is nyugodtan megveheted. Tehát itt azért van választék.

Diavetítőt én is keresek. Valamelyik nap néztem körül a neten, hogy árulnak-e még újat, és egy darabot sem találtam. Vagy csak elkerülte a figyelmem. Nagyon bízom benne, hogy csak utóbbi. Használtan viszont van sok. Főleg Reflecta.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni!

2015-09-07 07:03:25 • Szalay Krisztián

Baranyai Tamás

Szervusz Krisztián! Nagyon hasznos ez az oldal, és rögtön kérdeznék is, ha lehet. Szeretnék fotózni, mégpedig analóg fényképezőgéppel. Ez többek között azért lényeges, mert az elkészült fotókat úgy szeretném majd előhívatni, hogy azokból később diaképeket készíthessek vetítéshez.
Olvastam itt a gépvásárlásról, választásról szóló cikkedet, illetve a fórum vonatkozó részét, de még így sem sikerült leszűkítenem a kört.  Túl nagy a választék. Tehát milyen gépet ajánlanál? Sokat sajnos nem tudok rá költeni, mert hát még diavetítőm sincs, illetve diatárakat is kell szereznem, és a diákat is magam szeretném feldarabolni illetve keretezni.
A pár hónappal ezelőtt Zoltán által vásárolt Olympus tip. gép megfelelő lenne?
Segítségedet előre is köszönöm!
Tamás

2015-09-06 08:56:00 • Baranyai Tamás

Szalay Krisztián

Zoltán, az a lényeg, hogy megvan a hiba. Én is jártam így anno az első Zenitemmel. Amikor a hatvanötödik expót lőttem, gyanakodni kezdtem, hogy vajon jó hosszú filmet kaptam, vagy gumiból van, hogy így nyúlik, vagy a felhasználóval van gond esetleg. Furcsán hangzik, de ez utóbbi volt. Rosszul fűztem be, és "nem kapta be".

Az ilyen sose aggasszon, a gyakorlati alkalmazásból lehet a legtöbbet tanulni. Nincs az a tananyag, ami önmagában annyit érne mintha csinálnád a gyakorlatban. Szóval hajrá, fotózz minél többet, kísérletezz sokat, és meglátod a hatalmas előnyét.

2015-07-28 19:46:14 • Szalay Krisztián

Szilágyi Zoltán

Hello!
Megvan a hiba forrása!Én vagyok az!
Láttam egy módszert a befűzésre YT-on,hogy több kockát nyerjek,hát na, jól sikerült!
Felvettem a kapcsolatot az előző tulajdonossal,2 lehetséges hibára hívta fel a figyelmem.
1-Nem jól fűztem be a filmet hiába számolt,nem húzta a filmet.(Exp. működik rendesen leellenőriztem)
2-Elrontották az előhívást ezért egy teljesen új filmet hívtak elő,hagy szidja magát az ember.
(Amúgy gépet+az objektívet teljesen felújították mielőtt megvettem!)
De semmi gond itt az új tekercs,csak hazament a család.De van itt fa,kő,kacsa, stb. :-)

Ui. A Mamiya-ról belinkelt kép úgy néz mint egy igazi ékszer amit férfiaknak készítettek.(Az ára is mutatja)
    (természetesen jól áll egy nő kezébe is,láttam a videót is,nagyon jó)

2015-07-24 17:22:02 • Szilágyi Zoltán

Szalay Krisztián

Szia Zoltán!

Nem teljesen értem a dolgot. Hogy érted, hogy nincs egy kép sem? Nem továbbította a filmet? Vagy a filmet továbbította rendesen, végig is ért, és ennek ellenére semmi? Manuális módban milyen értékekkel fotóztál a 200 ISO-s filmre, és milyen fényviszonyok között?

U.I.: Az utalás megérkezett, köszönjük, könyveltük. Mindenképp írok bele neked szép fekete, vékony hegyű íróeszközzel valamit. :)

2015-07-24 11:16:38 • Szalay Krisztián

Szilágyi Zoltán

Szia Krisztián!

Kicsit késve írok de itt volt kint nálam a család,így velük voltam elfoglalva.
Na és persze ha már itt voltak csináltam róluk az analóggal képeket.Vagyis azt hittem csináltam!! :-)
Tehát most nem az van,hogy nem sikerültek ,értem ez alatt,hogy homályos,vagy sötét,világos,hanem nincs egy db kép se!
A filmet visszakaptam teljesen üres.Figyeltem rá,hogy be legyen kapcsolva,csináltam párat aut.-ba néhányat man.-ba,még arra is figyeltem,hogy szemüvegbe csináljam,nehogy az legyen a gond.
Megnéztem a linket amit küldtél,nekem is az a Pdf van meg, persze még fordítanom kell 1-2 dolgot belőle.Azt kivettem,hogy ha Check állapotba teszem és sípol akkor lemerült az elem,viszont most vettem 20 db új elemet,cseréltem újra és azzal is sípol!(persze hagytam a régit,mert elméletileg az is új)
Gőzöm sincs mi lehet.Ja,még annyi,hogy ez nem Fuji film volt hanem Kodak Gold 200.

                                                                                                    Köszönettel: Zoltán

Ui. Nézz már utána légyszíves átment a könyvre a pénz(676659)?
    Még valami - Remélem dedikálva lesz mindkettő! :-)

2015-07-23 17:30:09 • Szilágyi Zoltán

Szalay Krisztián

Zoltán, rendkívül örülök neki, hogy filmes géppel foglalkozol! Amiatt ne aggódj, hogy elsőre nem megy minden, ez teljesen rendben van. Mindenek előtt azzal kell tisztában lenned, hogy milyen tényezők alkotják a fénykép elkészítését. Erről írtam egy blogbejegyzést, amit olvass el mindenképp!

No, a gépről pedig annyit, hogy jó kis masina ez. Találtam neked egy használati útmutatót a gépedhez. Nem magyar nyelven íródott, viszont sok szemléltető ábra van benne. Nézd át, de előtte a blogot olvasd el! Aztán írj, hogy hogyan alakul a dolog.

2015-07-15 19:50:04 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató