Fórum / Egyéb / A digitális és az analóg fényképezés közötti különbségek

A digitális és az analóg fényképezés közötti különbségek

Létrehozta: Tóth Zsolt2 hozzászólás

Szalay Krisztián

Amikor filmet szkennelünk (digitalizálunk), azt a szkenner minősége befolyásolja. Léteznek méregdrága professzionális szkennerek, és kaphatók olcsóbb, de gyengébb minőségű eszközök is. Értelem szerűen minél gyengébb egy szkenner, annál nagyobb az adatvesztés is. Jobb nem lesz a kép mint az eredeti, azonban utómunkával (pl. Photoshop) lehet tuningolni rajta.

A digitális tükörreflexes gép ugyanazon az elven működik mint az analóg társa, csak nem a film ezüsthalogenid szemcséi rögzítik a fényt, hanem a szenzor. De ugyanúgy egy felcsapódó tükör vetíti a képet a gép mattüvegére, tehát egyértelműen a valós képet látjuk a keresőben.

2012-09-13 15:42:46 • Szalay Krisztián

Tóth Zsolt

Ezzel a témával kapcsolatban arra gondoltam hogy pl. egy analóg negatív film digitális formába való átkonvertálásakor hogyan válltozik a képminőség? Ezek a digitalizált képek javíthatók photoshop-pal?
Ha egy digitális tükörreflexes keresőjébe belenézek ugyanazt a képet látom amit egy analóg filmes tükörreflexes gép keresőjébe vagy ez már egy digitális kép?

2012-09-13 13:53:38 • Tóth Zsolt

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

A harmónia megteremtése

Harmónia nélkül nem jöhet létre tetszetős alkotás. Hiánya önmagában megakadályozza a kompozíció egységét. Minden valamirevaló fényképen felfedezhetünk összhangot, ami a számos képi elemből összefüggő egészet alkot. Hogyan nyilvánul meg mindez a gyakorlatban?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató