Fórum / Egyéb / Milyen típusú gépre van szüksége egy kezdő fotósnak?

Milyen típusú gépre van szüksége egy kezdő fotósnak?

Létrehozta: Szemán Katalin280 hozzászólás

Némethné Bencze Kriszta

Szia Krisztián!
Objektív vásárlás előtt állok, s szeretném a tanácsodat kérni ez ügyben. :)
Egyenlőre Nikon D3100-as gépem van, 18-55 VR kit obival, szerintem remek objektív. De úgy érzem, szükségem lenne még egy obira, ami jobban megfelel rendezvényeken illetve porté készítésére. Te milyen objektívet javasolnál számomra? Plusz egy kérdés: a D3100 után milyen vázat javasolnál megvételre, ami profibb, de megfizethető kategóriában van?
Köszönöm!
Kriszta

2013-10-24 17:19:39 • Némethné Bencze Kriszta

Szalay Krisztián

Mindig lehet egyre jobb és jobb gépeket találni. Ha már hozzáadsz 50-et, akkor már csak kicsi kéne és lenne D7100-as géped. Aztán még egy kicsi és ott van a D300, aztán szépen így tovább. Vedd meg azt a gépet, amit ki tudsz gazdálkodni és kezdj el vele fotózni. Egyértelműen jobb a D7000, és ha megengedheted magadnak, válaszd azt. A következő nagy ugrás úgyis az FX formátum lesz, ami jelenleg a D600 és D610 modellektől kezdődik.

2013-10-21 15:44:11 • Szalay Krisztián

Törzsök Róbert

Közben gondolkoztam nézegelődtem és közbe jött még egy gép. Ha tegyük fel hozzá csapnék még 50ezret a d5100 árához megérné kiadni rá plusz 50et a D7000ért? Ahogy néztem a d7000-ben már van a vázban is autófókusz motor? mitől jobb és akkor a későbbiekben mennyi előnyöm lenne belőle. érdemes lenne rászánni, mondjuk ha lenne rá módom? Meg vagyok zavarodva :S

2013-10-17 16:03:20 • Törzsök Róbert

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen! Amúgy nem gondolnám, hogy problémákba fogsz ütközni. A kategóriájának megfelelő eredményt fogsz kapni. Néha előfordul, hogy kompakttal kell fotót készíteni, mert csak az van kéznél. Azokból is ki lehet hozni szép eredményt némi korrekcióval (lencse korrekció, színegyensúly). Egy vezető gyártó tükörreflexes gépéből meg pláne, még akkor is, ha az egy belépő szintű fényképezőgép.

2013-10-14 22:51:42 • Szalay Krisztián

Törzsök Róbert

Akkor az elméletem úgy néz ki helytálló volt. Ma volt részem kézbe fogni a gépet, szerencsére ki is próbálhattam hogy valójában milyen is.(kellemesen csalódtam) bár még nem tudom később milyen problémákba ütközöm de ott még nem tartok! Köszönöm a hasznos tanácsot és a véleményt! Majd még jelentkezem :)

2013-10-14 17:23:06 • Törzsök Róbert

Szalay Krisztián

Ha már kitobi, legyen kövér! Tartja a mondás. Túl sok szerkezeti különbség nincs az említett két optika között. Akkor már érdemesebb a nagyobb tartományút megvenni hozzá. A 18 mm-es nagylátószöggel szép tágas tereket, tájképeket, riportképeket, a 105-ös telével pedig kis mélységélességű portrékat fogsz tudni fényképezni. Na, meg persze minden mást is, amit csak bír az objektív. Fényre szükséged lesz, az biztos.

2013-10-14 16:01:44 • Szalay Krisztián

Törzsök Róbert

Rendben!
Persze igaz ezt említette az ismerősöm is aki már egy ideje foglalkozik vele hogy a kit obitól ne várjak sokat mert a fényereje sem az igazi és sok benne a lencsetag. de azért gondoltam hogy a 18-105 öst választanám mert a másik kit obi ami van hozzá a csak 18-55 ös. lehet hogy nincs igazam de gondolom nem csinál sokkal rosszabb képet mint az 55ös ugye???vagy igen?  Lehet valóban megfontolandó az állvány :) lehet igazad van hogy először az kellene. Sajnos még nem volt gép a kezemben ami sajátom lett volna, ezért is gondoltam hogy ez megfelelő lenne talán a tanulásra. a zajosságra visszatérve pedig lehet hogy csak a videónál volt ez a teszt h zajosabb képet csinál film közbe. de remélhetőleg éjszakai képet is tudok majd vele csinálni… Gondolom itt jön közbe az állvány :)

2013-10-14 14:06:28 • Törzsök Róbert

Szalay Krisztián

A Nikon D5100 tökéletesen jó hobbifotózásra. Túl sokat ne várj az obitól, mert az nem egy profi optika, de arra jó, hogy kitapasztald a gépet és elkezdj vele fotózni. Aztán majd ahogy egyre többet tudsz, úgyis látni fogod, hogy mit érdemes venni hozzá. Véleményem szerint az állvány fontosabb eszköz a vakunál első körben.

Egyébként pont fordítva, a Canon érzékenyebb a sötétre, annak van nagyobb képzaja és elszíneződése. Persze ez akkor igaz, ha azonos kategóriájú gépeket hasonlítunk össze. Az tökmindegy, hogy Nikont veszel vagy Canont. A lényeg, hogy tanuld meg használni, ismerkedj meg a fotózással és hozz ki minél többet a gépedből.

2013-10-14 12:04:48 • Szalay Krisztián

Törzsök Róbert

Üdv Néktek!
Érdekelne a véleményetek, azért is írok. Szeretnék elkezdeni fényképezni, már régóta a vágyam és régóta tanulgatom elméletben a fotózást de sajnos nem volt rá keretem, hogy vegyek egy gépet .De most talán hamarosan eljön az ideje hogy sikerül beszereznem egy pépet… összespóroltam egy x összeget és márkákban árban eddig nézegettem a gépeket tanulmányoztam őket több hónapja.Nálam is felmerül hogy Nikon vagy Canon.. meg előtte nézegettem a Pentaxokat .. nagyon jó gépnek tűnnek a pentaxok csak mint később kiderül, hogy ha komolyabban érdekel és fejleszteni akarnék akkor lesz egy határ ahonnan tovább nem tudok jutni és motyót kell váltani. Szóval egyenlőre Pentaxot kizártam sőt szerintem biztos. Maradt a Canon meg a Nikon (régen a Nikon felé húztam mert szimpatikus volt, lehet hogy a sok reklám vagy marketing miatt.. nem tudom de ebbe nem is akarok belekezdeni mert látom örökös vita van belőle de engem nem is érdekel ez egyenlőre mert szerintem egy kezdőnek tök mindegy hogy mivel kezd) szóval bizonytalan voltam mert sokan mondták a Canon szebb képet csinál még sötétben is a Nikonnal ellentétben ahol viszont zajosabb és a fekete nem fekete, hanem inkább kékes lilás fura színű de azt hiszem talán a videónál írták de lehet hogy a képeinél is. Igazából a Videónál letojom mert nem kamerát akarok hanem fényképezőgépet.. de aztán azon gondolkoztam hogy vannak az utómunkálatokhoz pl a Lightroom stb. de javítsatok ki a tévedek a Nikon éjszakai képeivel kapcsolatban.Na de a lényeg hogy végül a Nikon mellett döntöttem pontosabban a Nikon D5100 + 18-105VR motyó mellett.(((nézegettem a D5200at is de nem igazán tud sokkal többet de árban kicsit azért feljebb rúg és keretet már meghaladja számomra, ugyan ezzel az obival))) Árban kategóriában erre a gépre jutott a választásom, remélem kezdésnek jó lesz. Esetleg ha bővítenék akkor vakuk lencséket ilyeneket talán tovább tudok vinni majd. gondoltam következő lépésben majd veszek egy fix obit is meg majd egy vakut de az még egy kicsit odébb van, mivel még a gépet sem ismerem. Kérdésem az hogy jól gondoltam e vagy inkább másikon gondolkozzak???

2013-10-14 10:46:20 • Törzsök Róbert

Szalay Krisztián

Addig minden hónapban félreteszel egy kis zsét, aztán amikor eljön az ideje, akkor kimarkolod, és veszel belőle valami jó cuccot. Meg lesz a gyümölcse. :)

2012-09-13 22:02:08 • Szalay Krisztián

Szemán Katalin

Végülis még közel egy évem van, hogy eldöntsem, de persze nem az utolsó pillanatra szeretném hagyni ezt =)

2012-09-13 21:59:28 • Szemán Katalin

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen! Véleményem szerint tökmindegy, hogy melyiket választod. Mindkettőhöz hozzá lehet szokni. Amelyiket közelebb érzed magadhoz, azt válaszd. :)

2012-09-13 21:51:33 • Szalay Krisztián

Szemán Katalin

Köszönöm, elolvasom.
Egyébként a Nikon nekem is szimpatikusabb :)

2012-09-13 21:47:35 • Szemán Katalin

Szalay Krisztián

Akkor pedig mindenképpen a DSLR lesz a megoldás. Ha én állnék gépvásárlás és tanulás előtt, akkor egy nagy fényerejű, 50mm-es alapobjektívet vásárolnék egy vázzal. Az obin nagyon sok múlik. Igaz, ezzel nem tudsz zoomolni, viszont a képe csodálatos.

2012-09-13 21:45:18 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Beletrafáltál. Kettő közül valamelyik. Mindkettő profi, megközelítőleg egymás mellett haladnak a fejlesztések is. Én erősen Nikon párti vagyok, de ez egy teljesen szubjektív mérlegelés.

Ha bemásolod ezt a linket, akkor olvashatsz néhány tapasztalatot a két gyártó termékeiről:
http://www.szalayfoto.com/forum/pro/15

2012-09-13 21:41:57 • Szalay Krisztián

Szemán Katalin

Egyébként komolyabban szeretnék majd ezzel foglalkozni, szóval tükörreflexes gépben kellene gondolkodnom. Most csak egy Fujifilm FinePix S5600 fényképezőm van, ettől azért sokkal jobbat szeretnék. Most még oké, de hamarosan tényleg komoly gépre lenne szükségem, és nem szeretnék rosszul választani, vagy feleslegesen kidobni rá rengeteg pénzt.

2012-09-13 21:39:54 • Szemán Katalin

Szemán Katalin

És konkrétan mit javasolnátok? Nikon? Canon?

2012-09-13 21:37:52 • Szemán Katalin

Szalay Krisztián

Igen, ahogy Zsolt írja, a bridge (nevezik még ultrazoomnak) is lehet egy megoldás, hiszen óriási előnye, hogy jóval olcsóbb mint egy tükörrefis. Komponálni, és a fotózás szubjektív részét gyakorolgatni jó. A kérdés az, hogy mennyire komolyan akarsz ezzel foglalkozni. Ha igazán érteni akarod a fotózást és minőséget akarsz produkálni, akkor mindenképpen egy tükörreflexes gépet szerezz be.

Nézz körül, válaszd ki magadnak, hogy melyik gyártónak a cuccai a legszimpatikusabb, és építkezz arra. Vegyél egy gépvázat és hozzá válassz egy olyan objektívet, ami elég nagy tartományt átfog. Ez egy jó kiindulási alap. Megtanulsz vele fotózni, és amikor fejlesztened kell, akkor tudsz hozzá venni jobb objektíveket. Ugyanígy a vázat is le tudod cserélni az idők folyamán anélkül, hogy az objektívjeidtől meg kéne szabadulnod. Érdemes a vezető gyártók gépei között nézelődni.

2012-09-13 21:36:13 • Szalay Krisztián

Tóth Zsolt

Én bridge tipusúval tanulok,ez átmenet a kompakt és a DSLR között, a legnagyobb előnye hogy már 40ezer ft-tól lehet kapni,lehetőség van manuálisan beállítani mindent rajta és rengeteg téma automatikája is van,olyat érdemes venni aminek legalább 18x optikai zoomja van, ezzel lehet készíteni nagyon szép makro felvételeket,és tájképeket is,nem kell külön megvenni hozzá a drága objektíveket mint a DSLR-hez,kezdésnek kiválló,aztán ha haladó szintre lépsz te is kitudod választani a neked megfelelő  DSLR-t és az objektivet hozzá.

2012-09-13 21:26:26 • Tóth Zsolt

Szemán Katalin

Mint tudjuk, manapság rengeteg fajta fényképezőgép áll rendelkezésünkre, egyre bővebb a választék. Mégis mit javasolnál, milyen márkájú és típusú gépet érdemes beszerezni, ami egyaránt megfelel egy kezdő fotósnak és a későbbi munkák során is hasznos lehet?

2012-09-13 19:57:52 • Szemán Katalin

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató