Fórum / Egyéb / Milyen típusú gépre van szüksége egy kezdő fotósnak?

Milyen típusú gépre van szüksége egy kezdő fotósnak?

Létrehozta: Szemán Katalin280 hozzászólás

Orbán András

Kedves Krisztián!

Kb 1 hónapja segítettél fényképezőgép választásban.
Kicsit megkésve, de sikerült beszereznem a gépet. (Nikon D5300)

Egyelőre még erősen az ismerkedés és az „ide-oda tekergetés” fázisában vagyok, de nagyon élvezem. :)

Egyértelműen látszódik, hogy rengeteget kell még tanulnom, de már várom minden percét.
(A könyved is biztos nagy segítség lesz majd a tanulási folyamatban.)

Utólagosan is köszönöm a segítséged!

Üdvözlettel,
András

2016-10-28 21:43:09 • Orbán András

Szalay Krisztián

Szia Brigitta!

A professzionalizmusnak megvan a maga professzionális ára is. Ha a végletekig leegyszerűsítjük a dolgot, mondhatjuk azt, hogy amennyibe kerül az eszköz, annyit is ér. Ez persze nem minden esetben igaz, és sok más tényezőtől is függ a végerredény. Annyi azonban bizonyos, hogy nem véletlen kategorizálták a gyártók az eszközeiket.

Jól látod a helyzetet, való igaz, hogy szükséged lesz megfelelő számítógépre, minőségi videokártyára, monitorra, szoftverekre. Mert ugye a programok is pénzbe kerülnek, azokat sem lopjuk. Ha videózol, akkor gondoskodnod kell a hangról is, mert ugye a filmeknek hangjuk is van. Ez megint egy újabb komplett stúdiót jelent, ha profi munkát szeretnél kiadni a kezedből. Tehát nem itt érdemes kezdeni.

Ha vásárolsz egy olyan eszközt, amit megengedhetsz magadnak, akkor szerényebb technikai minőségben ugyan, de el tudsz kezdeni fényképezni és filmezni. Úgyis rengeteg dolgot kell megtanulni. Az eszköz megléte még nem elég. Tudni kell, hogy mit, miért, hogyan, honnan, mikor fényképezel, és ezt hogyan helyezed el a képmezőben. Ezek a tényezők mindegyike befolyásolja a képet. Tehát az első a tanulás.

Van egy egyszerű, kedvező árú gép, méghozzá a Samsung NX300. Az is tud HD videót, nem olyan vészes hozzá az objektív sem. Bőven belefér a keretbe. Az is tökéletesen jó arra, hogy elkezdj tanulni és tudatosan alkotni.

Ha eljössz a novemberi tanfolyamra, akkor ott máris olyan információkkal leszel gazdagabb, amit azonnal tudsz is alkalmazni.

2016-10-15 21:15:57 • Szalay Krisztián

Kovács Brigitta

Szia!

Köszönöm szépen a válaszod, elgondolkoztatott. A Panasonic GH4 tényleg csodálatos, lehet az lesz belőle hogy gyűjtök még egy darabig. Ám kezdek rájönni hogy ez a fényképezés nagyon sokba fog nekem kerülni. Tegyük fel hogy beruházok egy nagyon jó minőségű gépre, de sajna a számítógépemen nem futna valami gördülékenyen a szerkesztő program. Tehát akkor már arra is érdemes lenne költeni. Szóval ennek így nem látom egyenlőre sem a végét sem az értelmét. Talán kezdek egy aránylag elfogadható minőségű és árban is megfelelő géppel, és majd talán később ha tényleg beleszerelmesedem ebbe a világba akkor úgyis költeni fogok rá.
Lehet hogy hülye kérdés lesz, de alacsonyabb árban sehol sem fogok találni hasonló minőségű gépet? Ami még úgy megfelelne ezekre a célokra, és ha nem is maximálisan, de amennyire csak lehet kielégíti a vágyaimat.

Üdv, Brigitta

2016-10-15 20:42:34 • Kovács Brigitta

Szalay Krisztián

Szia Brigitta!

Értem, hogy mit szeretnél, és véleményem szerint nagyon jó nézőpont. A véleményem és a tapasztalatom az, hogy akkor érdemes igazán DSLR gépet venni, ha fontos a kimagasló minőség, azonban ez akkor igaz csak, ha a felső kategóriából választasz. Árát tekintve ez többszöröse az általad meghatározott költségkeretnek. Ha nincs rá mód, akkor inkább a MILC-ek között érdemes nézelődni.

Írtad, hogy szebbnek találtad a Lumix képét mint a 700D-ét. Nem véletlen, hiszen a Panasonic rendkívül jó videokamerákat is gyárt, sok innováció fűződik a gyár nevéhez, így van tapasztalatuk bőven mozgókép előállítás terén is. A Panasonic Lumix gépek ezért produkálnak szép eredményt, legalábbis ami a mozgóképet illeti. Mindezek mellett nem biztos, hogy egy bridge gép annyira jó választás volna.

Ha nem vagy megelégedve a Canon 700D képével, akkor ne vedd meg, mert nem fogod megkapni azt az eredményt, amire vágysz. Ha még nem vagy biztos a dologdban, hogy milyen mélységig akarsz fejest ugrani a fotózásba és a vidózásba, akkor a DSLR-rel meg fog gyűlni a bajod. Addig inkább valamelyik MILC-et vedd meg, ami valamennyire kielégíti minőség szempontjából az igényeidet.

Véleményem szerint a Panasonic Lumix GH4 az a kamera, ami számodra a leginkább megfelelő választás. Ezt így látatlanban mondom az alapján, amit leírtál, tehát kezeld ennek megfelelően a véleményem. Árát tekintve nem fér bele a negyedmilliós keretbe, viszont lehet, hogy megéri azt a pluszt valahonnan összeszedni rá. Inkább várj vele és gyűjts még zsét, minthogy gyenge játékszert vegyél, ami csak bosszúságot okoz.

Nézd meg ezt a videót:
Canada in 4K - Panasonic GH4

A videó alatti leírásban ott van az is, hogy milyen objektíveket használtak a felvétel készítésénél. Ha kezdetben veszel egy olyan obit hozzá, amit általános célra tudsz használni, azzal már szépen le tudsz kezdeni fotózni és filmezni is.

2016-10-15 18:36:23 • Szalay Krisztián

Kovács Brigitta

Kedves Krisztián!

Nekem is kérdéseim merültek fel a fotózással kapcsolatban. Épp fényképező gép vásársála előtt állok és kezdek teljesen belezavarodni a gép választásba. Igazából minden téma érdekel, portré, tájkép stb., de még nagyon fontos szempont hogy jó videókat tudjak vele készíteni. Kis filmeket szoktam forgatni általában nyaralásokon vagy akár hétköznapi dolgokról, ám eddig csak nagyon alap szinten (iphone-nal). Ezt most már szeretném egy magasabb szintre emelni.

Tükör reflexes gépben gondolkozok, mert ezt a későbbi igényeim alapján tudom majd bővíteni, bár nem tudom mennyire jó ez a meglátásom. Nekem még nincs viszont semmiféle tapasztalatom fényképezőgéppel. De szívesen foglalkozok vele és segítségem is lesz ismerősöktől.

Árban max. 250 ezer lenne a keret, ennyiből már elvileg lehet jó kezdő gépeket venni.. A canon D700 gépet ajánlották,  nézegettem róla teszt videókat és azok nem voltak annyira meggyőzőek. Például egy Lumix FZ300 bridge gépnél a videó minősége ezerszer jobbnak tűnik. Talán kompromisszumot kellene kötnöm , hogy vagy a képek lesznek jók vagy a videók?!

Az objektív választásban szintén nagyon bizonytalan vagyok, nem tudom eldönteni melyik lenne a tökéletes ezekre a célokra. Főleg hogy videózásnál nagyon fontos a képstabilizátor. És akármilyen fórumot, vagy tippeket olvastam az objektíveknél nem tüntetik fel hogy melyik a legideálisabb videózásra. Találtam viszont egy ajánlatot ami egész ígéretes:Canon EOS 700D + 18-55 IS STM + 75-300 III ami most 300-ezerről 241-re van leárazva.

Szóval a legfőbb az, hogy jó minőségű képek mellett a videózásban is kiemelkedő legyen. Boldoguljak vele kezdőként is bár ez ugye gyakorlás és tanulás kérdése.. Válaszodat előre is köszönöm!

Üdv.: Kovács Brigitta

2016-10-15 09:04:04 • Kovács Brigitta

Szalay Krisztián

Kedves András!

Nagyon jól döntöttél, örülök neki, hogy a Nikonra esett a választásod! Sokat számít, hogy mit gondolsz, mit érzel a gépekkel kapcsolatban, mert ez fog visszaköszönni a későbbiekben is. Várom az élménybeszámolót! :)

2016-09-26 21:15:15 • Szalay Krisztián

Orbán András

Kedves Krisztián!

A mai napon sikerült mind a két gépet megtapogatni.

A Nikon jobban kézre állt, kényelmesebb volt fogni, és jobban magaménak éreztem.
(Ráadásul jobban is tetszik, bár ez volt a legelhanyagolhatóbb szempont)

Szóval Nikon lesz belőle. :)

Hamarosan be is szerzem, és mindenképpen megírom majd az első használatok utáni benyomásokat.

Üdvözlettel,
András

2016-09-24 23:08:27 • Orbán András

Szalay Krisztián

Kedves András!

Nagyon örülök neki, és ha bármi kérdés van, írj nyugodtan! Ha megnézted a gépeket, megköszönöm ha megírod, hogy mi volt a benyomásod.

2016-09-23 20:46:30 • Szalay Krisztián

Orbán András

Kedves Krisztián!

Köszönöm szépen a választ.

Igyekszem megtapogatni mind a két modellt, és aszerint választani.

Határozottan megvan az irány! :)
Ráadásul a gépválasztás közben bele is merültem annyira a témába, hogy most már biztosan szeretnék megtanulni - minimum alapszinten - fényképezni.

Továbbra is aktívan követem az oldalt, olvasom a tippeket / könyvet, és igyekszem megosztani tapasztalataim.

Még egyszer köszönöm szépen a segítséget, igazán hasznos volt.

Üdvözlettel,
András

2016-09-22 16:59:25 • Orbán András

Szalay Krisztián

Kedves András!

Így igaz, kezdésnek és hobbi célra tökéletes mindkét váz, amiket kinéztél. Megfizethetők, lehet velük gyakorolni, és egy jó optikával elfogadható eredményt nyújtanak. Válaszd azt, amelyik számodra szimpatikusabb. Menj el olyan szaküzletbe, ahol van mindkettő, vedd a kezedbe őket és érezni fogod, hogy melyik lesz a te géped. Én Nikon párti vagyok, de ne ez legyen az irányadó, hanem a te saját megérzésed. Megközelítőleg hasonló eredményt kapsz mindkettőtől.

Vedd meg nyugodtan hozzá a 18-55 kitobit. Ezzel fogsz tudni tágas tereket fényképezni, no meg minden mást általánosságban. Ha az állatokon kívül portréznál, oda ajánlom az f1.8 50mm fix alapobjektívet, aminek gyönyörű a képe, és képes leszel vele szépen elmosott, életlen hátteret varázsolni a fotóalany mögé.

Aztán van még egy 400 USD körül kapható tele-zoom obi, ami pedig az állatok fényképezéséhez tezs jó szolgálatot. Ez pedig a AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR, ami a kitobjektívekhez képest egy szinttel magasabban foglal helyet.

Előre szólok, hogy a 18-55 és a 70-300 gyújtótávolságú zoom objektívek csak APS-C méretű szenzoros gépekhez jók (pl. ahhoz, amit kinéztél), az 50mm-es alapvetően FX-es (fullframe) méret, tehát ha egyszer valamikor veszel egy profi vázat, azzal is fogod tudni használni.

Most már azért megvan az irány, igaz?

2016-09-22 05:32:17 • Szalay Krisztián

Orbán András

Kedves Krisztián!

Köszönöm a gyors választ!

Természetesen tisztában voltam vele, hogy a tökéletességet nem ebben az (ár)kategóriában fogom megtalálni.

Az állatfotózás valóban nehéz „műfaj”, ezt láttam az általam eddig készített képeken is. 

Alapszinten mindenképpen szeretnék megtanulni fotózni, hiszen mint Te is írtad, a gép „csak” eszköz, hozzá nem értéssel a legdrágább gépekkel is lehet rossz képet csinálni.
(Erősen szemezek első lépésként a Bevezetés a fotográfia világába című könyvvel)

Hirtelen ránézésre az alábbi gépeket találtam:
- NIKON D5300 + AF-P 18-55 VR Kit
- CANON EOS 750D + 18-55 mm S + Strap Kit

Tesztek alapján jelentős különbséget nem találtam közöttük, talán a Nikon D5300 kicsivel jobbnak tűnik. (Ha esetleg van egyéb alternatívád, természetesen most is szívesen veszem)

Milyen objektívet / objektíveket javasolsz a fenti gépekhez a kezdeti lépésekhez?

Köszönettel,
András

2016-09-19 22:20:11 • Orbán András

Szalay Krisztián

Kedves András!

Köszönöm szépen az elismerést és a figyelmességed! Értékes embereknek örömmel segítek, ha tudok. Világos, értem hogy mire szeretnéd használni a gépet, és részben jó hírem van számodra. De sajnos csak részben.

Először is, ha nem akarsz elmélyülni a fényképezésben, akkor valóban elég egy kedvező árú MILC gép is. Tájképekhez kiváló. A tájképek jellegzetessége, hogy a táj viszonylag mozdulatlan, tehát nem kell hozzá gyors működés. A másik jellegzetessége a tágas tér, amit minél nagyobb látószöggel (minél rövidebb gyújtótávolsággal) tudsz elérni.

Ezzel szemben az állatfotózás a másik véglet. Az ne tévesszen meg, hogy mindkét téma a természethez kapcsolódik, mert technikailag teljesen más igényeket támaszt egy olyan gyorsan mozgó téma, amit messzebbről fényképezel gyenge (legalábbis gyengébb) fényviszonyok között. Ez konkrétan azt jelenti, hogy gyors DSLR gépre és fényerős teleobjektívre van szükséged. Ez azonban árban horror, alapból is milliós összegről van szó, ha valóban szép képet akarsz készíteni.

Fotózhatsz állatokat 70-300-as kitobjektívvel is, de a kitobik minősége ebben a tele-tartományban finoman szólva is hagy némi kívánnivalót maga után. Viszont nagylátószögnél (pl. 18mm) nem ez a helyzet. Itt még a gyengébb lencséknek is elviselhető a képük. Ezért mondtam tehát, hogy részben vannak jó híreim.

Aztán azt is érdemes mérlegelni, hogy akarsz-e a tanulás részébe energiát fektetni. Ha nem, akkor nyugodtan vedd meg valamelyik MILC-et, amelyiket kinézted. Megközelítőleg hasonló eredményre számíthatsz tőlük. Ellenkező esetben a DSLR vonalat lenne célszerű megcélozni. Még akkor is, ha nem a technikai tökéletességet kapod meg ebben az árban.

2016-09-19 21:16:23 • Szalay Krisztián

Orbán András

Kedves Krisztián!

Először is gratulálok a weboldalhoz, és a segítőkész hozzáállásodhoz! :)

Teljesen kezdő vagyok a fényképezőgépek terén, csak most döntöttem úgy, hogy hajlandó vagyok relatív nagyobb összeget kiadni egy fényképezőgépért.

Elég sokat olvasgattam mostanában a különböző fényképezőgépekről, illetve arról milyen szempontok alapján érdemes választani. Sajnálatosan minél többet olvasok, annál nehezebben tudok választani melyik gép lenne megfelelő. :)

Elsősorban tájképekhez és állat fotózáshoz használnám, és fontos szempont, hogy mozgást (pl állatokat futás közben) is „rendesen” tudjon fotózni.

Fényképezés terén teljesen kezdő vagyok, így úgy gondolom számomra jelenleg felesleges egy DSLR gép, inkább egy Bridge, esetleg egy MILC jöhet szóba.

Kb 200e Ft keretem van rá.

A jelöltek:
- PANASONIC Lumix DMC-FZ300EPK (esetleg DMC-FZ1000, valamivel drágább, de ha van érdemi különbség, akkor inkább ez a típus)
- CANON PowerShot SX60
- Ajánlották még a Nikon Coolpix P900-at, de a tesztképek alapján nekem kicsit zajosabbnak tűnik, és a 83x zoom sem hozott lázba.

MILC kategóriában:
- SONY ALPHA ILCE-6000 + 16-50 mm
- PANASONIC Lumix DMC-G6W fekete + 14-42 mm ASPH. II MEGA O.I.S + 45-150 mm ASPH. MEGA O.I.S. Kit

Véleményed szerint a fenti gépek közül melyik a legjobb? Van érdemi különbség közöttük?
Természetesen ,ha a fenti árkategória környékén, és a fenti célokra tudsz jobb gépet ajánlani, azt is szívesen veszem.

Segítséged előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
András

2016-09-19 17:40:50 • Orbán András

Szalay Krisztián

Kedves Balázs!

Teljesen rendben van a kiszemelt készlet! Azzal a felszereléssel sokáig el fogsz boldogulni. Sok sikert hozzá, és ha idejét érzed, gyere tanfolyamra!

2016-09-19 08:13:07 • Szalay Krisztián

Kühner Balázs

Szia Krisztián, nagyon szépen köszöm a segítséged. Elolvastam amiket belinkeltél, sok más egyéb irományod mellett. Nagyon hasznosak az itt olvasottak, bár a választás így is nehéz ;) De a végeredmény valahogy így fog kinézni szerintem:
Nikon D7200 váz
AF Nikkor 50mm f/1.8D obi
TAMRON 70-300 mm f/4.0-5.6 Di LD obi

2016-09-17 15:17:44 • Kühner Balázs

Szalay Krisztián

Szia Balázs!

Dicséretes dolog, jó döntés, hogy bele akarsz merülni a fotózásba! Többnyire ugyanezek a kérdések szoktak felmerülni másoknál is, így írtam is erről két cikket, amiben konkrétan benne van a válaszom.

Milyen fényképezőgépet válasszon egy kezdő fotós?

Hogyan kezdjem el a fotózást?

Olvasd el a cikkeket, és az alapján már jobban fogod látni, hogy merre indulj. Egyébként azok a vázak, amiket kinéztél, teljesen rendben vannak.

2016-09-17 06:05:12 • Szalay Krisztián

Kühner Balázs

Szia Krisztián, szeretnék komolyabban elkezdeni foglalkozni a fotózással. Mint mindenkinél, nálam is a legnagyobb kérdés, hogy milyen gépet vegyek… A témaválasztás sem segít rajtam, mindent szeretek fotózni amit meglátok és átjön.. (táj, makro, állat, gyorsmozgású extrém sport). Szeretnék azért egy jobb géppel nekilátni a munkának. Én 2 gépet néztem ki: Nikon D7200 vagy D5500 is elég lehet. Kíváncsi vagyok a véleményedre vagy esetlegesen egy másik javaslatra. Előre is köszönöm!

2016-09-16 14:20:44 • Kühner Balázs

Szalay Krisztián

Szia Regina!

Mindkét géppel le fogod tudni fényképezni azt, amit szeretnél. A kérdés mindig az, hogy mennyire fontos a technikai minőség. Ha fontos, akkor nagyságrendekkel magasabb kategóriában kell gondolkodni. Ha nem fontos, akkor tökéletesek ezek a gépek is, amiket kinéztél.

Tudni kell az ilyen gépekről, hogy hobbi célt szolgálnak. Viszonylag univerzálisan használható, de közel sem bír olyan tulajdonságokkal mint a drága profi cuccok. Gondolok itt a gyors fókuszálásra, a kézi vezérlésre és a legfontosabbra, az optikai lencsék minőségére. Arra jók, hogy fényképeket készíts. Azokra gyakorlatilag minden jó.

Ha nekem kellene választanom az általad kinézett két gép közül, akkor a másodikat választanám.

2016-09-07 08:13:49 • Szalay Krisztián

Regina Fraunberger

Bocsi, megint én :D közben felmerült két gép, amit esetleg ismeröstől tudnék venni. Canon SX30is vagy szintén Canon SX540hs, valamelyik esetleg jó ezekre a célokra,vagy más alternatíva? Köszönöm :)

2016-09-06 12:10:36 • Regina Fraunberger

Regina Fraunberger

Szia Krisztián!
Az előttem lévőkhöz hasonlóan én is a számomra megfelelő gép kiválasztásában kérek segítséget. 
Rengeteget olvasgattam a témáról, de egyik helyen ezt, másik helyen azt irják ugyanarról a gépről. Elsősorban állat fotókat szeretnék készíteni, és egyéb természet témájú képeket( táj,makro).  Ennyit tudok elmondani, nincs még elképzelésem a géppel kapcsolatban :) előre is köszönöm a válaszod, és segítséged :) szép napot!

2016-09-06 10:36:30 • Regina Fraunberger

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató