Jó-e nekünk a Photoshop?

Fórum » Egyéb » Jó-e nekünk a Photoshop?
Létrehozta: Kovács István
Szalay Krisztián

2013-10-08 20:36:52

Kedves István! Így már értem, csak az előző posztból nem ez jött le. Való igaz az, amit leírtál. Tényleg sok kókler van, főleg azóta szaporodtak el durván, hogy a digitális tükörreflexes gépek megfizethetővé váltak. Korábban is volt egy ilyen dilettáns hullám, amikor belepakolták a filmes SLR gépekbe az automatikát. Azelőtt jól elkülönült a mechanikus gép a kompaktoktól. De ez nem csak a fotózásban van így. Elég megnézni a zeneipart. Ugyanez a helyzet. Az informatikáról nem is beszélve.

Nekem az a véleményem, hogy nem erre kell helyezni a figyelmünket, mert nem vezet sehova. Fényképész szóval élve, a profizmusra, a hozzáértésre fókuszáljunk. Amire a figyelmünket helyezzük, azt erősítjük. Kóklerek mindig is voltak, ezután is lesznek, ahogyan szakemberek is. Aki egy picit is jártas a témában, különbséget tud tenni. Aki nem, annak meg tökmindegy, úgysem tudja, hogy miről is van szó.

A szaktudás értékes, és mindig is értékes marad.

Kovács István

2013-10-08 20:25:39

Kedves Krisztián!
Úgy látszik nem fogalmaztam elég pontosan.Ami engem elszomorít az az hogy ma mindenfajta tudás nélkül,csak programokra hagyatkozva ,a valóságot nagyon sokszor figyelmen kívül hagyva hoznak létre képeket.Ha megnézünk egy-két fotós oldalt talán sokaknak nyilvánvaló,hogy a kép csak inkább PhotoShop szerkesztés eredménye nem pedig fotó.Sajnos van olyan kiállítás is ahol csak PhotoShop által szerkesztett képek vannak .Legutóbb Győrben láttam ilyet.Ezután erősödött bennem az a gondolat,hogy ma már inkább szerkesztik a képeket nem pedig fotózzák őket. A bejegyzés végén én is megemlítettem,hogy régen is volt utómunka ,de az csak inkább javításra szolgált.persze volt egy-két trükk is pl előhívásnál.De ezek a fotók mondanivalóját alapjaiban nem változtatták meg.Míg a képszerkesztő programok teljesen más mondanivalót is adhatnak egy képnek.Vagy amit leggyakrabban látok nincs valóság tartalmuk.Számomra a legelszomorítóbb,hogy ezekre a képszerkesztő programokra támaszkodva sokan nevezik magukat fotósnak.Vannak nem is kevesen akik büszkén hangoztatják "csak egy jó képszerkesztő program kell"Más tudásra nincs is szükség.
Ez az amiért a bejegyzést írtam .Elnézést,ha nem volt érthető.

Szalay Krisztián

2013-10-08 19:05:51

István, bevallom őszintén, hogy nem is értem a problémát. Úgy gondolod, hogy nem kéne léteznie egyáltalán utómunka szoftvereknek? Az a baj, hogy van Photoshop? Hogyan függ össze a Photoshop azzal, hogy egy gyerek, ha el szeretne menni a Bükkbe, akkor az apja majd a laptopig viszi el?

A Photoshop - ahogyan a többi képfeldolgozó program is - eszköz. Eszközként kell rá tekinteni. Nem az ördög műve. Senki nem állította azt, hogy ezek a szoftverek pótolják a fotográfiai ismereteket. Dehogyis. Arra valók, hogy az eleve helyesen elkészített képeket tegye még tökéletesebbé. Örüljünk neki, hogy létezik ilyen dolog.

Amikor még a filmet nagyítógéppel papírra exponáltuk, akkor is volt utómunka, csak ez kevésbé köztudott. Utólag is lehetett a képkivágást és a kép egyes részleteinek expozícióját korrigálni. Sőt, volt még számos trükk, hogy mivel lehetett módosítani a képet, mielőtt a hívóba merült volna a fotópapír.

Ami pedig a kisfiad esetleges jövőbeli kérését illeti, azt tudom javasolni, hogy ne a laptop elé ülj vele, ha nem ezt szeretnéd. Megnyugtatlak, szerencsére ennek az ég világon semmi köze ahhoz, hogy létezik-e Photoshop, vagy sem.

Kovács István

2013-10-08 13:08:09

A mai világban nagyon sokan ragadnak valamilyen képrögzítésre alkalmas berendezést.Sok-sok kattintgatás,majd irány a laptop és a PhotoShop.Máris készen vannak a “remekművek”. Majd következik a pályáztatás ,és valóban el is hisszük magunkról hogy fotósok vagyunk.Közben sokan megfeledkezünk egy nagyon fontos dologról
A FOTÓZÁS lényege a PILLANAT MEGÖRÖKÍTÉSE,DOKUMENTÁLÁSA !! Valós helyszínen,valóságos események,valóságos részletek.
Két fiam van,amikor a nagyobbik látott pár fotót a Bükk hegység egy részéről / amit jó 20 évvel ezelőtt készítettem/ azt mondta “nagyon szép hely! Elviszel oda?” -Elvittem.
Egy mai szülő,ha a gyereke erre kéri -lehet- csak a laptopig kell elvinni,és ott fogja azt mondani nem is voltam ott. Csak ezzel a programmal csináltam.
Biztosak vagyunk abban ,hogy ez a helyes irány?
Biztos , hogy erre van szükségünk?
Biztos,hogy erről kell szólnia a fotózásnak?
Ez egyáltalán a fotózás?
Jó persze tudom régen is volt kivágás,retus stb. de az más volt mert alapjaiban és mondani valójában nem változtatta meg a képet.Attól azért az maradt amit fényképeztünk.
Szeretném ha a kisebbik fiam majd ha nézi a képeimet -és esetleg valami hasonlót kér- ne a laptophoz kelljen vele leülnöm

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább