Fórum / Egyéb / Jó-e nekünk a Photoshop?

Jó-e nekünk a Photoshop?

Létrehozta: Kovács István4 hozzászólás

Szalay Krisztián

Kedves István! Így már értem, csak az előző posztból nem ez jött le. Való igaz az, amit leírtál. Tényleg sok kókler van, főleg azóta szaporodtak el durván, hogy a digitális tükörreflexes gépek megfizethetővé váltak. Korábban is volt egy ilyen dilettáns hullám, amikor belepakolták a filmes SLR gépekbe az automatikát. Azelőtt jól elkülönült a mechanikus gép a kompaktoktól. De ez nem csak a fotózásban van így. Elég megnézni a zeneipart. Ugyanez a helyzet. Az informatikáról nem is beszélve.

Nekem az a véleményem, hogy nem erre kell helyezni a figyelmünket, mert nem vezet sehova. Fényképész szóval élve, a profizmusra, a hozzáértésre fókuszáljunk. Amire a figyelmünket helyezzük, azt erősítjük. Kóklerek mindig is voltak, ezután is lesznek, ahogyan szakemberek is. Aki egy picit is jártas a témában, különbséget tud tenni. Aki nem, annak meg tökmindegy, úgysem tudja, hogy miről is van szó.

A szaktudás értékes, és mindig is értékes marad.

2013-10-08 20:36:52 • Szalay Krisztián

Kovács István

Kedves Krisztián!
Úgy látszik nem fogalmaztam elég pontosan.Ami engem elszomorít az az hogy ma mindenfajta tudás nélkül,csak programokra hagyatkozva ,a valóságot nagyon sokszor figyelmen kívül hagyva hoznak létre képeket.Ha megnézünk egy-két fotós oldalt talán sokaknak nyilvánvaló,hogy a kép csak inkább PhotoShop szerkesztés eredménye nem pedig fotó.Sajnos van olyan kiállítás is ahol csak PhotoShop által szerkesztett képek vannak .Legutóbb Győrben láttam ilyet.Ezután erősödött bennem az a gondolat,hogy ma már inkább szerkesztik a képeket nem pedig fotózzák őket. A bejegyzés végén én is megemlítettem,hogy régen is volt utómunka ,de az csak inkább javításra szolgált.persze volt egy-két trükk is pl előhívásnál.De ezek a fotók mondanivalóját alapjaiban nem változtatták meg.Míg a képszerkesztő programok teljesen más mondanivalót is adhatnak egy képnek.Vagy amit leggyakrabban látok nincs valóság tartalmuk.Számomra a legelszomorítóbb,hogy ezekre a képszerkesztő programokra támaszkodva sokan nevezik magukat fotósnak.Vannak nem is kevesen akik büszkén hangoztatják "csak egy jó képszerkesztő program kell"Más tudásra nincs is szükség.
Ez az amiért a bejegyzést írtam .Elnézést,ha nem volt érthető.

2013-10-08 20:25:39 • Kovács István

Szalay Krisztián

István, bevallom őszintén, hogy nem is értem a problémát. Úgy gondolod, hogy nem kéne léteznie egyáltalán utómunka szoftvereknek? Az a baj, hogy van Photoshop? Hogyan függ össze a Photoshop azzal, hogy egy gyerek, ha el szeretne menni a Bükkbe, akkor az apja majd a laptopig viszi el?

A Photoshop - ahogyan a többi képfeldolgozó program is - eszköz. Eszközként kell rá tekinteni. Nem az ördög műve. Senki nem állította azt, hogy ezek a szoftverek pótolják a fotográfiai ismereteket. Dehogyis. Arra valók, hogy az eleve helyesen elkészített képeket tegye még tökéletesebbé. Örüljünk neki, hogy létezik ilyen dolog.

Amikor még a filmet nagyítógéppel papírra exponáltuk, akkor is volt utómunka, csak ez kevésbé köztudott. Utólag is lehetett a képkivágást és a kép egyes részleteinek expozícióját korrigálni. Sőt, volt még számos trükk, hogy mivel lehetett módosítani a képet, mielőtt a hívóba merült volna a fotópapír.

Ami pedig a kisfiad esetleges jövőbeli kérését illeti, azt tudom javasolni, hogy ne a laptop elé ülj vele, ha nem ezt szeretnéd. Megnyugtatlak, szerencsére ennek az ég világon semmi köze ahhoz, hogy létezik-e Photoshop, vagy sem.

2013-10-08 19:05:51 • Szalay Krisztián

Kovács István

A mai világban nagyon sokan ragadnak valamilyen képrögzítésre alkalmas berendezést.Sok-sok kattintgatás,majd irány a laptop és a PhotoShop.Máris készen vannak a “remekművek”. Majd következik a pályáztatás ,és valóban el is hisszük magunkról hogy fotósok vagyunk.Közben sokan megfeledkezünk egy nagyon fontos dologról
A FOTÓZÁS lényege a PILLANAT MEGÖRÖKÍTÉSE,DOKUMENTÁLÁSA !! Valós helyszínen,valóságos események,valóságos részletek.
Két fiam van,amikor a nagyobbik látott pár fotót a Bükk hegység egy részéről / amit jó 20 évvel ezelőtt készítettem/ azt mondta “nagyon szép hely! Elviszel oda?” -Elvittem.
Egy mai szülő,ha a gyereke erre kéri -lehet- csak a laptopig kell elvinni,és ott fogja azt mondani nem is voltam ott. Csak ezzel a programmal csináltam.
Biztosak vagyunk abban ,hogy ez a helyes irány?
Biztos , hogy erre van szükségünk?
Biztos,hogy erről kell szólnia a fotózásnak?
Ez egyáltalán a fotózás?
Jó persze tudom régen is volt kivágás,retus stb. de az más volt mert alapjaiban és mondani valójában nem változtatta meg a képet.Attól azért az maradt amit fényképeztünk.
Szeretném ha a kisebbik fiam majd ha nézi a képeimet -és esetleg valami hasonlót kér- ne a laptophoz kelljen vele leülnöm

2013-10-08 13:08:09 • Kovács István

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

A harmónia megteremtése

Harmónia nélkül nem jöhet létre tetszetős alkotás. Hiánya önmagában megakadályozza a kompozíció egységét. Minden valamirevaló fényképen felfedezhetünk összhangot, ami a számos képi elemből összefüggő egészet alkot. Hogyan nyilvánul meg mindez a gyakorlatban?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató