Éjszakai fotózás

Fórum » Általános fényképezés » Éjszakai fotózás
Létrehozta: Nagy Norbert
Szalay Krisztián

2017-10-20 14:46:14

Imre, nagyon szívesen!

Kovács Imre

2017-10-20 12:16:30

Köszönöm válaszod.

Szalay Krisztián

2017-10-19 10:11:36

Szia Imre!

Mindegy, hogy természetes vagy mesterséggel fény adja a világítást, a fény ereje a lényeg a helyes expozíció szempontjából. Tehát meg kell határozni, hogy mennyi fény áll rendelkezésre. Ezt vagy külső fénymérővel teheted meg, vagy digitális technika esetén próba exponálással. Ha azt látod, hogy alulexponált a kép, akkor hosszabb záridőt kell állítanod, túlexponálás esetén pedig fordítva.

Kovács Imre

2017-10-18 13:04:31

Sziasztok! Szia Krisztián!
Szeretném megkérdezni, de bár lehet hogy butaság lesz a kérdésem.Ha valami pl épület,szobor.. mesterséges fénnyel van megvilágítva honnan tudhatom hogy mennyi ideig kell a zárnak nyitva lennie ahhoz ,hogy ne égjen,vagy ne bukjon be az elkészült kép.

Válaszod előre is köszönöm!

Pataki Péter

2013-02-20 11:14:45

Hát, ha nem akarsz a lamelláid számára hagyatkozni, használhatsz - különböző ágszámú - csillag szűrőket is. Ide is linkelek neked párat a széles választékból, ár szerint rendezve:
http://www.argep.hu/trend/CSIL/Csillag-szueroe.html
Üdv:
P.

Tajti Krisztián

2013-02-14 10:30:52

Szia Zoltán!

Közben utánajártam én is a dolognak!A blende lamelláinak számától függ,h.hány ágú lesz a csillag!6 lamella=6 ágú csillag,8 lamella=8ágú csillag és 9 lamella=18 ágú csillag!Hogy miért duplázódik a 9 lamella tagnál azt mondjuk még nem értem…Valóban nagyon izgalmas terület az éjszakai fotózás és látványos képeket készíthetünk ilyenkor!

Balotai Zoltán

2013-02-12 20:41:54

Üdv Tajti Krisztián!
Most olvasom a fórumokat és látom, hogy a kérdésedre még nem érkezett válasz. Saját tapasztalatom alapján az éjszakai fényforrások csillag formáját a blende jelentős szűkítésével érheted el. Az, hogy a csillagodnak mennyi ága lesz a blendéden található palástok (remélem így nevezik :-) számától (is) függ. Természetesen a rekesz ilyen mértékű szűkítése lényegesen hosszabb expozíciós időt követel meg, tehát állvány szükséges, de ezt gondolom te is tudod. Azt nem tudom - de nem hinném - hogy speciális objektívre lenne ehhez szükség, mert nekem pl Kitobijaim vannak, de ezekkel is szép eredményeket lehet elérni. Magam is gyakran készítek éjszakai felvételeket, szerintem nagyon izgalmas területe ez a fotózásnak. Remélem tudtam segíteni!

Tajti Krisztián

2013-01-26 10:24:34

Kedves Fórumozók!

Mitől függ az,h. az éjszakai képeken a pontszerű fényforrások hány ágú csillagot rajzolnak?Illetve milyen objektívvel lehet ezt elérni?Van valakinek tapasztalata és/vagy vélemény az alábbi dologgal kapcsolatban?Ha igen akkor ne tartsa magába :D

Szalay Krisztián

2012-07-22 22:15:39

Szia Norbi!

A legegyszerűbb megoldás az, ha a fotózást a naplemente utolsó fázisaiban végzed, amikor olyan színű az égbolt, amilyet a képen akarsz látni. Az autót külön be kell világítani. Használhatsz folyamatos fényt és villanófényt is. A legjobb megoldás a stúdióvaku, de gondolom ilyen nem áll rendelkezésre. Szinkronba köthetsz több riportervakut is, hogy jobban be tudd világítani a gépet. Ha riportervakuval dolgozol, akkor legalább a diffúzort tedd fel, az valamelyest szórja a fényt. Ebben az esetben a zársebességet a vakuszinkron határozza meg (például 1/125), majd ehhez választasz fényérzékenységet és rekeszt is. Ezek az értékek mind az aktuális fényektől fognak függeni.

Nagy Norbert

2012-07-22 18:27:24

Szia Krisztián!

Nem rég el kezdtem érdeklődni az éjszakai fotózás iránt és sok képet láttam amiket korom sötétben csináltak meg külső fények segítségével (zseblámpa). Láttam olyat is amikben például egy autóval csináltak hasonlót,de úgy hogy közben az ég kékes árnyalatú volt és szeretnék én is elkészíteni egy ilyen képet. A kérdésem az lenne hogy mit javasolsz milyen beállításokkal érdemes fényképezni , és elég egyszer bevilágítani az adott tárgyat hosszú záridő mellett, vagy inkább úgy érdemes hogy több kép készítésével mindig mást megvilágítani az adott tárgyon, majd a képeket egymásra illeszteni? Továbbá milyen fényt érdemes használni , pl.: szórt fényt, valamilyen színű fényt stb.. ?

Előre is köszönöm a segítséget!

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább