Fórum / Általános fényképezés / A hullócsillagok fényképezése

A hullócsillagok fényképezése

Létrehozta: Supák Sándor14 hozzászólás

Szalay Krisztián

Hamarosan ismét aktuális lesz a hullócsillagok fényképezésének témája. Írtam a hullócsillagok és a villámok fényképezéséről egy összefoglalót. Jó kiindulási alap lehet annak, akinek még új a téma. Ezt a blogbejegyzést pedig az alábbi linken keresztül éred el:
Hullócsillag és villám fotózás

Jó olvasást kívánok hozzá!

2016-07-25 12:47:57 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatod! Igen, az ISO100 valószínű tényleg kevés lehet. Nagy fényerejű obival talán nem, de ezt gyakorlatban a legjobban meglátni. A beszűrődő fények valóban elég nagyban képesek befolyásolni az összhatást, na meg az expozíciót. A legjobb olyan helyre menni, ahol tényleg teljesen sötét van.

2013-08-13 22:34:35 • Szalay Krisztián

Balotai Zoltán

Tegnap én is próbálkoztam hullócsillagot fotózni. Egy óra leforgása alatt láttam vagy két tucatot, de egyetlen értékelhető fénycsóvát sem sikerült lecsevégre kapnom.
Nekem egyébként az F2.8, ISO800, max .15s, jött be a legjobban, azonban az ISO beállítást, eesetleg a záridőt a változó illetve a különböző helyszíneken tapasztalható fényviszonyok miatt vàltoztatni kell. ISO100-as értéken az éjszakai égbolton a gépemmel csak csillaghúzásos képeket vagyok képes készíteni.

2013-08-13 21:28:24 • Balotai Zoltán

Szalay Krisztián

Augusztus van, eljött a meteorok, azaz a hullócsillagok ideje. Ilyenkor egyre többen keresnek rá, hogy hogyan lehet hullócsillagot fényképezni. Tavaly augusztusban indította Sándor ezt a topikot, akkor kérdezett rá, hogy hogyan is illik csinálni. Gyakorlatban azóta sem próbáltam ki, viszont a lényeges dolgokat érdemes összefoglalni.

Hullócsillagot csak tükörreflexes fényképezőgéppel, vagy olyan szerkezettel fényképezz, amin lehetőség van manuális beállításokra. Automata kompaktgéppel meg se kíséreld. Állvány elengedhetetlen a hullócsillag fényképezéséhez. Szereld fel az állványra a gépet, irányítsd az égbolt felé. Használj manuális fókuszt, amit végtelen távolságra állíts be.

Az expozíciós idő legyen 5-10 másodperc, vagy ennél hosszabb idő. Érdemes olyan helyre menned, ahol nincsenek beszűrődő fények, tehát ahol nyugodtan hosszabb ideig is nyitva lehet a fényképezőgép zárja. Nyisd ki a fényrekeszt a legtágabbra (legkisebb érték), és az ISO-t állísd 100-ra. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor emelheted az értéket.

Akár sikerült megcsinálnod, akár nem, örömmel venném, ha írnál róla itt a Fórumban!

2013-08-12 19:32:07 • Szalay Krisztián

Supák Sándor

Sajnos nem hullottak, mint ahogy számítottam rá.
Majd legközelebb. :)

2012-08-15 10:04:56 • Supák Sándor

Szalay Krisztián

Tehát nem hullottak mint a legyek? :) Azért ez a hullócsillag fényképezés eléggé türelemjáték. Pár hónapja keresett meg valaki, hogy tudnék-e tippeket adni asztrofotózáshoz. Akkor hallottam életemben először erről. Annak nagyon örülnék, hogy ha valaki jártas az asztrofotózásban, indítana egy fórumtémát.

2012-08-14 08:44:49 • Szalay Krisztián

Supák Sándor

Sajnos nem jött össze, nem sikerült egy hullócsillagot sem lefényképeznem. :)
Majd legközelebb! :)

2012-08-13 13:39:33 • Supák Sándor

Szalay Krisztián

Nagyon kíváncsi vagyok az eredményre!
A náthát hagyd, abból ne csinálj ügyet! :)

2012-08-11 22:34:26 • Szalay Krisztián

Supák Sándor

Na, ma éjszakára kimegyek egyet vadászni, hátha sikerül valamit elkapnom! :) (lehet egy kis náthát)
Holnap délelőtt feltöltöm, ha sikerül. (a náthát azt nem)

2012-08-10 20:15:36 • Supák Sándor

Supák Sándor

Köszönöm, ez természetes hogy feltöltöm! :)

2012-08-02 19:51:02 • Supák Sándor

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen és sok sikert kívánok hozzá! :)
Ha elkészült, töltsd fel mindenképp!

2012-08-02 19:44:59 • Szalay Krisztián

Supák Sándor

Köszönöm Krisztián, próbálkozni fogok! :)

2012-08-02 19:43:49 • Supák Sándor

Szalay Krisztián

Hullócsillagot még életemben nem fotóztam, tapasztalatom nincs ezen a téren, csak tippelni tudok, hogyan indulj neki. Hasonlóan mint a villám fényképezésnél, állványra biztos, hogy szükséged lesz. Állítsd a gépet a lehető leghosszabb expozíciós időre. Válassz alacsony ISO értéket hozzá, és a fókuszt a végtelen távolságra. Azt már nem tudom megmondani, hogy a rekeszt milyen értékre állítsd. Próbáld meg nyitott blendével, és szűkítsd le olyan értékre, aminél szépen kirajzolódik a lehulló csillag.

Hangsúlyozom, hogy soha nem próbáltam, ez csak ötlet, hogy én hogy indulnék neki. Ha bárkinek van tapasztalata, írja meg itt, kíváncsian várjuk!

2012-08-02 19:37:28 • Szalay Krisztián

Supák Sándor

Mivel az augusztus a hullócsillagok hónapja, egy kis segítséget szeretnék kérni a fényképezéséhez.

2012-08-02 19:21:55 • Supák Sándor

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

A harmónia megteremtése

Harmónia nélkül nem jöhet létre tetszetős alkotás. Hiánya önmagában megakadályozza a kompozíció egységét. Minden valamirevaló fényképen felfedezhetünk összhangot, ami a számos képi elemből összefüggő egészet alkot. Hogyan nyilvánul meg mindez a gyakorlatban?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató