A hullócsillagok fényképezése

Fórum » Általános fényképezés » A hullócsillagok fényképezése
Létrehozta: Supák Sándor
Szalay Krisztián

2016-07-25 12:47:57

Hamarosan ismét aktuális lesz a hullócsillagok fényképezésének témája. Írtam a hullócsillagok és a villámok fényképezéséről egy összefoglalót. Jó kiindulási alap lehet annak, akinek még új a téma. Ezt a blogbejegyzést pedig az alábbi linken keresztül éred el:
Hullócsillag és villám fotózás

Jó olvasást kívánok hozzá!

Szalay Krisztián

2013-08-13 22:34:35

Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatod! Igen, az ISO100 valószínű tényleg kevés lehet. Nagy fényerejű obival talán nem, de ezt gyakorlatban a legjobban meglátni. A beszűrődő fények valóban elég nagyban képesek befolyásolni az összhatást, na meg az expozíciót. A legjobb olyan helyre menni, ahol tényleg teljesen sötét van.

Balotai Zoltán

2013-08-13 21:28:24

Tegnap én is próbálkoztam hullócsillagot fotózni. Egy óra leforgása alatt láttam vagy két tucatot, de egyetlen értékelhető fénycsóvát sem sikerült lecsevégre kapnom.
Nekem egyébként az F2.8, ISO800, max .15s, jött be a legjobban, azonban az ISO beállítást, eesetleg a záridőt a változó illetve a különböző helyszíneken tapasztalható fényviszonyok miatt vàltoztatni kell. ISO100-as értéken az éjszakai égbolton a gépemmel csak csillaghúzásos képeket vagyok képes készíteni.

Szalay Krisztián

2013-08-12 19:32:07

Augusztus van, eljött a meteorok, azaz a hullócsillagok ideje. Ilyenkor egyre többen keresnek rá, hogy hogyan lehet hullócsillagot fényképezni. Tavaly augusztusban indította Sándor ezt a topikot, akkor kérdezett rá, hogy hogyan is illik csinálni. Gyakorlatban azóta sem próbáltam ki, viszont a lényeges dolgokat érdemes összefoglalni.

Hullócsillagot csak tükörreflexes fényképezőgéppel, vagy olyan szerkezettel fényképezz, amin lehetőség van manuális beállításokra. Automata kompaktgéppel meg se kíséreld. Állvány elengedhetetlen a hullócsillag fényképezéséhez. Szereld fel az állványra a gépet, irányítsd az égbolt felé. Használj manuális fókuszt, amit végtelen távolságra állíts be.

Az expozíciós idő legyen 5-10 másodperc, vagy ennél hosszabb idő. Érdemes olyan helyre menned, ahol nincsenek beszűrődő fények, tehát ahol nyugodtan hosszabb ideig is nyitva lehet a fényképezőgép zárja. Nyisd ki a fényrekeszt a legtágabbra (legkisebb érték), és az ISO-t állísd 100-ra. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor emelheted az értéket.

Akár sikerült megcsinálnod, akár nem, örömmel venném, ha írnál róla itt a Fórumban!

Supák Sándor

2012-08-15 10:04:56

Sajnos nem hullottak, mint ahogy számítottam rá.
Majd legközelebb. :)

Szalay Krisztián

2012-08-14 08:44:49

Tehát nem hullottak mint a legyek? :) Azért ez a hullócsillag fényképezés eléggé türelemjáték. Pár hónapja keresett meg valaki, hogy tudnék-e tippeket adni asztrofotózáshoz. Akkor hallottam életemben először erről. Annak nagyon örülnék, hogy ha valaki jártas az asztrofotózásban, indítana egy fórumtémát.

Supák Sándor

2012-08-13 13:39:33

Sajnos nem jött össze, nem sikerült egy hullócsillagot sem lefényképeznem. :)
Majd legközelebb! :)

Szalay Krisztián

2012-08-11 22:34:26

Nagyon kíváncsi vagyok az eredményre!
A náthát hagyd, abból ne csinálj ügyet! :)

Supák Sándor

2012-08-10 20:15:36

Na, ma éjszakára kimegyek egyet vadászni, hátha sikerül valamit elkapnom! :) (lehet egy kis náthát)
Holnap délelőtt feltöltöm, ha sikerül. (a náthát azt nem)

Supák Sándor

2012-08-02 19:51:02

Köszönöm, ez természetes hogy feltöltöm! :)

Szalay Krisztián

2012-08-02 19:44:59

Nagyon szívesen és sok sikert kívánok hozzá! :)
Ha elkészült, töltsd fel mindenképp!

Supák Sándor

2012-08-02 19:43:49

Köszönöm Krisztián, próbálkozni fogok! :)

Szalay Krisztián

2012-08-02 19:37:28

Hullócsillagot még életemben nem fotóztam, tapasztalatom nincs ezen a téren, csak tippelni tudok, hogyan indulj neki. Hasonlóan mint a villám fényképezésnél, állványra biztos, hogy szükséged lesz. Állítsd a gépet a lehető leghosszabb expozíciós időre. Válassz alacsony ISO értéket hozzá, és a fókuszt a végtelen távolságra. Azt már nem tudom megmondani, hogy a rekeszt milyen értékre állítsd. Próbáld meg nyitott blendével, és szűkítsd le olyan értékre, aminél szépen kirajzolódik a lehulló csillag.

Hangsúlyozom, hogy soha nem próbáltam, ez csak ötlet, hogy én hogy indulnék neki. Ha bárkinek van tapasztalata, írja meg itt, kíváncsian várjuk!

Supák Sándor

2012-08-02 19:21:55

Mivel az augusztus a hullócsillagok hónapja, egy kis segítséget szeretnék kérni a fényképezéséhez.

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább