Fórum / Általános fényképezés / Kompozíció: az alany elhelyezése

Kompozíció: az alany elhelyezése

Létrehozta: Czuczor László2 hozzászólás

Szalay Krisztián

A fotográfia és a filmezés között ugyan van párhuzam, de mindkettőnek megvannak a sajátosságai. A videózásban plánnak nevezik a képkivágást, és mindegyik plánhoz tartoznak szabályok. Erről részletesebben filmezéssel kapcsolatos írásokban lehet olvasni.

Mekkora mázlid van, hogy már letölthető a 101 Fotótipp sorozat Portréfotózás című része. :) Pont abban írok az alany elhelyezéséről, és arról, hogy ne tegyük az alanyt bele a kép közepébe. Töltsd le, olvasd el, hasznos lesz! :)

2012-09-02 12:14:12 • Szalay Krisztián

Czuczor László

Sziasztok! Lenne egy kérdésem a kompozícióval kapcsolatban. Mivel videózok, tudom, hogy a szereplőket vagy a bal vagy a jobb felére kell helyezni a képnek, ritkán tesszük a közepére. Mégis látom sokszor fotókon, hogy a közepére helyezik az alanyt. Főleg állóképeknél, de fekvőképeknél is láttam.Azt nem tudom, hogy van-e valami eltérés a videós és fotós kompozíció közt,de szerintem nem.

Van valamilyen szabály erre a fotózásban? Vagy mindig inkáb balra és jobbra tesszik, legyen az álló- vagy fekvőkép?
Remélem érthető voltam.

Választ előre is köszi! :)

2012-09-02 12:04:52 • Czuczor László

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

A harmónia megteremtése

Harmónia nélkül nem jöhet létre tetszetős alkotás. Hiánya önmagában megakadályozza a kompozíció egységét. Minden valamirevaló fényképen felfedezhetünk összhangot, ami a számos képi elemből összefüggő egészet alkot. Hogyan nyilvánul meg mindez a gyakorlatban?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató