Fórum / Általános fényképezés / Objektív választás

Objektív választás

Létrehozta: Réti Attila732 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia!

Nem használtam a szóban forgó objektívet, de konkrétan mi a kérdés? Az, hogy neked melyik a jobb? Ha hosszú expós tájképeket készítesz, akkor úgyis le fogsz rekeszelni, hogy legyen nagy mélységélességed. Akár zárhatod is a blendét csutkára, a hosszú expó ugye eleve állványt igényel, tehát a megfelelő záridővel fogod a helyes expozíciót megkapni.

Amúgy pedig nézz tesztfotókat, amiket azzal az obival lőttek. Ha megfelel számodra a rajzolata, akkor vedd meg nyugodtan. Legyél a saját magad tanácsadója, mert mások véleménye csak vélemény és nem tény.

Arra figyelj, hogy 16mm-nél a menetes szűrő már bele tud lógni a képbe. Nincs kizárva, hogy lapszűrővel jobban jársz. Úgyis állványt fogsz használni. Ja, és az ND mellé még egy GND-t is beszerezhetsz, amivel az égboltot exponálod alá.

2018-11-01 19:06:22 • Szalay Krisztián

Német-Deák Endre Róbert

Szia Krisztián,

Tanácsot szeretnék kérni töled, vagy véleményt egy objektív vásárlás előtt. Szükségem volna egy jól rajzoló nagylátószögűre, amire gondoltam Canon 16-35 nagyon sok jót olvastam hallottam róla, azonban van f2,8 illetve f4 és a vélemenyek megoszlanak. Igazából hosszú expozicós felvételeknél szeretném használni (éjszakai de ND szürővel nappaliaknál is). Szóval gondoltam ha használtad őket szivesen venném a tanácsod.

2018-11-01 17:45:21 • Német-Deák Endre Róbert

Szalay Krisztián

Bernadett, nagyon szívesen!
Viszont kívánok szép napot!

2018-11-01 11:13:11 • Szalay Krisztián

Bakonyi Bernadett

Nagyon szépen köszönöm!!! Sokat segített a válaszod! További szép napot!

2018-11-01 07:59:15 • Bakonyi Bernadett

Szalay Krisztián

Az már valamennyivel jobb, de a nagylátószögről lemaradsz. Szerintem neked a 35-70 vagy 24-70 tartomány bőségesen elég lenne. Az utcai életképeknek (és más zsánerfotóknak is) nem tesz jót, ha messziről készíted telével. Egyrészt összenyomja a teret, másrészt pedig az optikai hatásai miatt látszani fog a képen, hogy messziről lőtted. Ez pedig annyit tesz, hogy a kép nézője érzékeli ezt hatást (még akkor is, ha fogalma nincs erről), és kívülállónak fogja érezni magát. Ezért jó közel menni, amennyire csak tudsz. Ha ez nem fontos, és mindenképpen messziről szeretnél fotózni, akkor jó lesz az, amit kinéztél.

2018-10-31 21:55:48 • Szalay Krisztián

Bakonyi Bernadett

Köszönöm a gyors válaszodat! Igazából a látószöggel nincs bajom, inkább a minőséggel. Ha pl. egy távolabbi képből szeretnék vágni, hogy a központi téma jobban érvényesüljön, akkor már nem mindig jó a képminőség. Streetfotókat szeretnék készíteni, ahol nem mindig tudok közel menni a témához, mert az már megzavarná. Esetleg az 55-200? Vagy az sem alkalmas erre? (bocsánat, ha sok sületlenséget írok, de elég kezdő vagyok).

2018-10-31 12:39:45 • Bakonyi Bernadett

Szalay Krisztián

Kedves Bernadett!

Azt megértem, hogy jobb minőséget szeretnél, és ezért lecserélnéd az objektívet. A látószöggel is elégedetlen vagy vagy csak a minőséggel? Azért kérdezem, mert amit kinéztél, az teljesen másra való. Azt értem, hogy közelebbre hoznád a messzebb lévő témát (arra jó lesz), de elveszíted a lényeget: a tágas és a normál teret, ami az életképek alapvető eszköze.

Mielőtt konkrétumokról beszélnénk, érdemes elolvasnod ezt a cikket:
Milyen objektívet használjak?

2018-10-31 12:08:35 • Szalay Krisztián

Bakonyi Bernadett

Kedves Krisztián! A tanácsodat szeretném kérni. Van egy Nikon D40X-em, hozzá egy 18-55-ös objektívvel, ezzel kezdtem el fotózgatni. Egyre jobban kirajzolódik, hogy mi az amit szeretnék fotózni. Kedvenc témám az utcai életképek, viszont úgy érzem, ezzel az objektívvel nem tudok elég tiszta képeket készíteni. Jó lenne a témát közelebb hozni, de tanácstalan vagyok, mivel. Én egy 70-300-as teleobjektívre gondoltam, de már ott eltévedtem, hogy ED vagy VR. Van e különbség? Sokat olvastam már utána, sok videót megnéztem, de sajnos nem világos, melyik lenne jó választás. Válaszodat előre is nagyon köszönöm!!

2018-10-31 09:59:48 • Bakonyi Bernadett

Szalay Krisztián

Szia Lala!

Nagyon szívesen!
Egyébként a 101 Fotótipp sorozatban mindhárom témát megtalálod.

Jó fotózást!

2018-09-03 11:17:47 • Szalay Krisztián

Varga Lala

Szia Krisztián!
Köszönöm a gyors tanácsodat!

2018-09-03 06:27:06 • Varga Lala

Szalay Krisztián

Szia Lala!

Mindhárom téma jó nagy térérzetet kíván, ezért a 10-22 lenne számodra a legpraktikusabb.

Jó fotózást kívánok!

2018-09-03 05:36:40 • Szalay Krisztián

Varga Lala

Szia Krisztián!

Tanácsot szeretnék kérni tőled!
Kezdőként most egy Canon Eos 2000D fényképezőgépet használok alap kit obival 18-55mm amit le szeretnék cserélni. Amikre én gondolok canon70-200 f/4 canon 10-22mm f/3.5-4.5, canon 18-200f/3.5-5.6 IS. Táj, épületek,és eseményekre szeretném használni. Ezen infok alapján te mit javasolnál vagy tanácsolnál

2018-09-02 18:30:50 • Varga Lala

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen!
Sejtettem ám, hogy így döntesz.

2018-07-26 21:11:20 • Szalay Krisztián

Szabó Zoltán

Köszönöm szépen a választ! Azt hiszem a magamévá kell hogy tegyem ezt a Nikon obit!

2018-07-26 16:01:11 • Szabó Zoltán

Szalay Krisztián

Szia Zoli!

Én nem használtam ilyen hosszú gyútávú objektíveket, nincs összehasonlítási alapom, de a tesztképek alapján valóban számíthatsz minőségi javulásra. Ekkora beruházás előtt azért nézz körbe a neten, hogy mások mit alkottak vele. Ha ennyiért meg tudod venni, vedd meg, mert amúgy félmillió körül mozog az ára itthon. Ha a másikat el tudod adni, akkor a különbözet már nem is annyira vészes.

2018-07-26 11:57:39 • Szalay Krisztián

Szabó Zoltán

Nikon 200-500 f/5.6 E ED VR objektíívre gondoltam az előző írásomban.

2018-07-26 11:39:24 • Szabó Zoltán

Szabó Zoltán

Szervusz Krisztián!

A véleményedet szeretném kikérni…
Jelenleg egy Sigma 150-500 mm f/5-6.3 APO DG OS HSM teleobjektívet használok természetfotózásra Nikon D7500-as APS-C vázon.Nem vagyok elragadtatva tőle.
Szeretném lecserélni a fent említett Nikon 200-500 mm-es obira.Van értelme szerinted, illetve lesz merőben pozitív élmény a cserében?
Most Ausztriában 900€ -ért meg tudnám venni, kiváló, használt állapotban.

Várom megtisztelő válaszodat!
Üdv,
Zoli

2018-07-26 11:35:31 • Szabó Zoltán

Szalay Krisztián

Ötletem sajnos nekem sincs. Annyi valószínű, hogy az objektívvel van a probléma. Ha garanciás, akkor éljetek vele, ha nem, akkor egy olyan szervizt kellene keresni, amit a Sigma ajánl. Erről a gyártó honlapján kell lennie információnak.

2018-07-17 14:29:10 • Szalay Krisztián

Hernádi-Szentesi Adrienn

Szia! Igen, arról az objektívről van szó. Sajnos továbbra sem jó, a vázon csináltam firmware frissítést, és kipróbáltam másik D5300ason és azon sem jó. Az AF meg sem mozdul, csak kínlódik a gép. Vibrál manual és auto között, ha bekapcsolom. Sajnos már semmilyen ötletem nincs. :(

2018-07-17 14:15:01 • Hernádi-Szentesi Adrienn

Szalay Krisztián

Szia Adrienn!

Konkrétan erről az objektívről van szó: Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO OS HSM? Ha igen, akkor van benne, kellene is működnie.

2018-07-17 14:03:59 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató