Objektív választás

Fórum » Általános fényképezés » Objektív választás
Létrehozta: Réti Attila
Szalay Krisztián

2018-01-06 10:21:44

Szia Norbert!

Amit ajánlottak neked objektívet, az egy kiváló darab közeli portrékhoz. Úgy gondolom, hogy családi képekhez nem árt nagyobb teret látni. A D750 egy kiváló fullframe gép, amihez egy 50mm f1.8 (vagy ha van rá keret, akkor az f1.4) alapobi egy nagyon jó megoldás. Fullframe vázon univerzálisan használható.

A zoom és a fix közötti főbb különbségeket kifejtettem abban az útmutatóban, amit az oldal alján látsz. Azt le tudod tölteni. Érdemes lenne elolvasnod.

Meggyesi Norbert

2018-01-04 10:47:56

Kedves Krisztián!

Kezdő fotósként kérdeznék egy két dolgot amennyiben van rá lehetőség.
Családi fotózással szeretnék foglalkozni egyenlőre alap szinten.A fotózásokat stúdióban és kültéren is szeretném. A gép amit kaptam a fotózáshoz egy Nikon D750. Itt kérném a segítségét,hogy milyen objektívet vásároljak. Ajánlottak egy Sigma 135mm f/1.8 DG HSM Art-ot. Azért kérem a segítségét,mert nem tudom,hogy fix vagy zoom objektívet válasszak.
Előre is köszönöm a segítségét.
Üdvözlettel: Meggyesi Norbert

Szalay Krisztián

2017-12-28 21:00:17

Szia Roland!

Nagyon köszi a dicséretet!

Mekkora mázli, éppen az asztrofotózás miatt került szóba az általad említett két objektív kb 20 hozzászólással korábban ebben a topikban. Érdemes visszaolvasnod. Bíró Gábor tette fel a kérdést. Ha egy oldalt visszalépsz, ott megtalálod a párbeszédet.

Fekete Roland

2017-12-28 08:08:15

Hello Krisztián!
Először is szeretnék gratulálni a honlaphoz! Visszatérve a nagylátószögü obikra én is most vacilálok
A sigma 10-20 3.5 vagy a tokina 11-16 2.8 között. Az utóbbihoz húz a szívem mert szeretem az asztrofotókat
és nagyon érdekel is ez a téma. Van erről az objektívről személyes tapasztalatod?

Előre is köszi

Szalay Krisztián

2017-12-18 14:49:05

Szia Zsolt!

Nagyon szívesen!

Ha van lehetőséged rá, akkor az 1.4-essel jobban jársz. Sokkal szebb a rajzolata, mint az 1.8-asnak. Egyébként a Sigmának is van 1.4-es alapobija, aminek kimagasló a képminősége, de sajnos az ára is.

Bazsó Zsolt

2017-12-18 09:18:44

A vázat illetve a 18-35-öst megrendeltem, a 10-20-as tetszik, ha bővítés lesz ő lesz a következő. Illetve az az utáni, mert januárban vennék egy 50-est. De melyiket? Egy új 1,8-ast vagy használt 1,4? Esetleg van másik ötleted? Köszönöm a segítséged Krisztián! Szép napot!

Bazsó Zsolt

2017-12-18 09:15:47

Szia Krisztián!
Köszönöm a válaszod, illetve a megerősítést is!

Szalay Krisztián

2017-12-13 19:11:21

Szia Zsolt!

Először is nagyon köszi a dicséretet! Másodszor pedig becs szó,  az utolsó betűig végigolvastam a hozzászólásaid. :) Ha nem is ilyen terjedelemben, de hatékonyan igyekszem megválaszolni a kérdésed, dilemmád.

Elöljáróban annyit, hogy nagyon jó nyomon jársz. Látszik, hogy tudatosan tervezel, és ez nagyon jó. Ami kinéztél gépet, és a Sigma Art obikat, az úgy jó, ahogy van, nem is nagyon fűznék hozzá mást. Igaz, hogy APS-C szenzoros gépről van szó, de szépen teszi a dolgát, főleg egy minőségi obival. Ha olvastad a kis tájékoztatót, akkor láttad, hogy szoktam javasolni a kitobit kezdetben. Esetedben viszont nem javaslom. Ha ilyen tudatosan, célzottan indulsz neki, akkor ne. Akkor válassz a kiszemelt darabok közül.

Objektív tekintetében esküvőkhöz, rendezvényekhez az ultranagy látószög és a hatalmas térérzet ideális. Főleg úgy, hogy jó közel mész a témához. Erről egyébként fogsz sokat olvasni a 101 Fotótippben (láttam, hogy feliratkoztál, és nagyon örülök neki). Visszatérve az obira, a térérzet fontos ennél a témánál. A 18-35-ös Sigma Art kiváló, de azért nézd meg a Sigma 10-20/3.5 EX DC HSM objektívet is, illetve a tesztfotóit. Találsz belőlük rendesen. Ha ez a térérzet számodra nagyon meredek, akkor maradj a 18-35-nél.

Viszont szükséged lesz (legalábbis valószínű) egy olyan obira is, amivel kis mélységélességgel, életlen hátteres közeli portrékat készíthetsz. Erre nem alkalmas a nagylátószög. Ehhez portré tele kell, vagy pedig a fullframe-hez gyártott és általad is említett fix 50-es. Egy nagylátószöggel és ezzel egész jól elboldogulsz, és még árban is emészthető.

Szerintem nézd meg, és írd meg, hogyan látod a dolgot.

Bazsó Zsolt

2017-12-13 11:21:55

Még a váz sincs meg de elegem van a mindenhol a csapból folyó „vegyél kitobit, aminek a két vége közt van rendesen táv. Egy-két napig használ ezen a gy.távon, aztán két napig a másikon, és így tovább” válaszokból. Kösz. Kidobott pénz. Szükségem van valakire, aki konkrét választ ad. Ismerve a célt (esküvő).
Elvesztem, kérlek segíts.
Mielőtt írnád, ha kicsit szabadabb leszek, és végre otthon élhetek akkor szívesen mennék majd hozzád-hozzátok akár tanfolyamra is. Sőt, nyilván szükségem lesz egy okj-s képzésre is. Bár én is osztom azt, hogy a papírod nem fog munkát hozni, ellenben a portfóliódal. De azért szeretnék azt is.
De egyelőre most a kérdéseimre adott válaszok lennének a leg hasznosabbak. Gondolom nem vagyok egyedül ezekkel a kérdésekkel. A válaszodat mindenki nevében köszönöm Krisztián!

Bazsó Zsolt

2017-12-13 11:21:38

Amit kinéztem az a 18-35mm-es Sigma art, illetve később csatlakozhatna mellé az 50-100-as netán 85-ös szintén az art szériából. Vagy teljesen rossz úton járok? Mindkettőt nem tudom elsőre bevállalni, esetleg maradjak a 18-105-nél (f/3.5-5.6 ☹ ) és legyen mellé egy 35-ös fix? Vagy ne legyen 18-105 de legyen helyette fix 35-50-85? A 85-öt itt is csak később lehetne beszereznem. ( € ) Mire lenne szüksége egy kezdő esküvői fotósnak? Szimpatikus amikor azt olvasom egy külföldi profi esküvői fotó interjújában, hogy csak fix 50 1.2. Azzal végig rombol mindenen. Kezdő vagyok. Határokkal. De nekem az nem menne. Felismerni a helyzeteket, távolságot, reakció, nem „nemlátsznemvagyokottdemégismegvagyhelyzetek” stb. Ehhez az elején kis „játéktér” kell a kezdőknek, ami enged. Ezért lehet, hogy a fixek kiestek? Jobb lenne a 18-35 egy objektívben, később hozzá 50-100? A köztes meg lábzoom? Ha igen akkor jönnek azok a vélemények, amik sunyin a cikkek alatt lévő kommentekben rejtenek el. Sejtelmesen, odaszórva, meg nem indokolva. Például, hogy az af nincs a topon, front-back fókuszos szar- nem szar, parázz-ne parázz nem mindegyik olyan, meg ott az usb dock… majd azzal javítod. Satöbbi. Természetesen mindegyik komment több éves. Ebből állapítsam meg hogy a hiba javítva lett-e gyártói oldalról vagy sem, ha nem akkor lehet azért mert nem is nagy baj? Dokkolóval igazítható, vagy egy sima frissítéssel is. Nem tudom mi legyen.

Bazsó Zsolt

2017-12-13 11:21:21

Na, fosom a szavakat és még sehol a kérdések.
Objektívek esküvői fotózásra, azokhoz a körülményekhez. Amiket néztem és tetszenek azok a Sigma Art család tagjai. De kérdéseket vetnek fel bennem, itt-ott olvasott kommentek bizony elbizonytalanítanak. Krisztián már tudja, hogy mi lesz a fő kérdés. Igaz?  :D
Mint említettem a pénztárcám finoman szólva - nincs tele. Szóval arra gondoltam, hogy spórolásból megveszem a drágábbat. Hülye lennék, vagy jól gondolom? DE! Sajna csak egy objektív fér bele első körben… Ennek a kiválasztása lenne a cél.

Bazsó Zsolt

2017-12-13 11:21:02

Most vidám kis csapatunkkal tovább lepünk második kérdésünkre, mely az objektív választás amatőr-kezdő esküvői fotósoknak címet kaphatná. (Amatőrként akarom mondani kezdőként esküvőt fotózni… érzem ahogy kopognak a kövek a testemen, a botok csattanását a hátamon.)
A viccet félretéve komoly kérdés ez, talán komolyabb, mint a váz kérdése. Rájöttem, hogy először olvasni, kérdezni vagy esetenként mások hibáiból tanulni olcsóbb és gyorsabb, mint ha saját magunk vágunk bele a vásárlásba. Úgyhogy rájöttem, hogy nekem nincs szükségem a „kitobikra” vagy olcsóbb minőségű nagy zoomokra. Bármennyire szimpatikus is az áruk. Olcsó húsnak híg a leve. Fájó de nagy igazság. Nem vagyok tele pénzzel, sőt…  amit és ahogy írom nem „arcosokodásból” teszem csak egyszerűen, észszerűen gondolom a dolgokat. Amire rájöttem, hogy felesleges olyat vennem, amit nagy valószínűséggel pár hónapon belül el fogok adni. Használtan, csökkent áron, ki tudja mennyi ideig árulgatva. Ez felesleges, ha komoly a cél akkor úgyis meg fogom-fogod venni azt, ami igazán kell. Ha valóban komolyan veszed akkor lesz is miből.

Bazsó Zsolt

2017-12-13 11:20:41

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen…izé egy Nikonra gondoltam. A D7200-ra. Nem azért mert Nikon, hanem mert tetszetőssé vált. Voltam már kétszer is megnézni egy üzletben, szerelem, kész. Ezen kívül jókat olvasok róla. Egyfajta erős középkategóriás, jól összerakott, minőségi, már a felsőbbek felé kacsintgató funkciókkal rendelkező, munkára alkalmas kis ”igásló” képe alakult ki róla bennem. Nem a legfrissebb modell, de nem tartom számomra előnyösnek a d7500 pluszát a felár tekintetében. Sajnos muszály hogy a váz új legyen, mert ő lenne az egyetlen body a táskámban, ezért hiába is lenne kedvezőbb egy használtat vennem, ha az új felára garantálja (vagy csak kecsegtet?) a probléma nélküli működéssel. Ez megéri számomra a felárat. Az előző két hét „gyorstalpalója” felhívta a figyelmem arra a parafaktorra hogy mi van akkor, ha a gép megadja magát és nincs egy hátsós váz a tatyóba… Ha csak egy kicsit is közelebb kerülök a hiba nélküli működés felé (ha csak pszichésen is), akkor már megérte az új felára.
Mit szólsz hozzá Te, mint profi? Nem csak magáról a gépről hanem speciel ebben a helyzetben, nekem megfelelő lenne-e?

Bazsó Zsolt

2017-12-13 11:20:19

Nemrég még fogalmam sem volt arról, hogy mi az a gyújtó táv, blende, iso, sőt… Minél nagyobb objektívet láttam egy gépen az annál drágábbnak tűnt. Az elmúlt két hét szabadidőm szintjén azt jelentette, hogy füstölt a google, youtube. Kamera tesztek meg veddingphotography blogok videók keresésével-nézegetésével. Ez szerintem tökéletes választás volt, így nem gyakorikerdesek.hu stílusban tudom feltenni a kérdéseimet, hanem egy kicsit összeszedettebb formában.
Az elején a Canon csak vicc volt :D (nem megsértődni senkinek, hisz az előző mondat is csak vicc

Bazsó Zsolt

2017-12-13 11:19:53

Jó, hogy foglalkozol a fotós társaiddal, segítesz nekik, ez mindenki számára előnyös de sok „profi” mégsem teszi ezt meg. Pacsi érte!
Ami azt illeti én is beállnék a sorba és gyarapítani szeretném a kérdések sorát, s a rájuk kapott válaszokkal segíteni magamnak, illetve másoknak a választásban, pár dolog tisztázásában.
A lényeg:
Már évek óta szemezek a fotózással, s most jött el az ideje, hogy a készülékem ne egy gyümölcs logója legyen hanem egy Nikon (…ne adj Isten, Canon) felirat.  Amit még fontosnak találok elárulni, kövezzetek meg nyugodtan, de alkalmanként pénzt is szeretnék keresni vel, mit alkalmanként… a lehető legtöbbször.
Nemrég volt az esküvőnk és bíz Isten megtetszett az esküvői fotózás világa, az esküvői fotósok sanyarú sorsa. Ezt persze nem kell rosszul értelmezni. A lényeg, hogy a felszerelésem is ennek megfelelően szeretném kiválasztani, gondolva a későbbi bővítés lehetőségeire.

Bazsó Zsolt

2017-12-13 11:18:58

Szia Krisztián!

Először is „körbenyallak” egy kicsit, nem muszályból de megdicsérlek, tetszik, amit csinálsz és az ahogy.

Szalay Krisztián

2017-12-09 10:56:47

Szia Katalin!

Ez a Tokina passzol a gépedhez. A Nikon DX jelzéssel látja el az APS-C rendszerű gépeket. A Tokina is feltüntette a DX kódot. Ezzel meg fogod kapni azt a látószöget, amit a 11-16mm-nek kell adnia.

Nyári Katalin

2017-12-08 10:33:50

Szia Krisztián!

Köszönöm a gyors választ és a figyelmeztetést.
A szorzóra nem is figyeltem…
Sajnálom az objektívet, ígéretesnek tűnt, de így tovább keresgéltem:
Tokina AT-X 116 PRO DX II - 11-16mm f/2.8
Ennél számolhatok a megadott értékből eredő látószögre?
Ha nem, akkor a D7100 hoz tudnál ajánlani hasonló árban (hasonló tulajdonságokkal) objektívet?

Üdvözlettel
Katalin

Szalay Krisztián

2017-12-07 20:16:50

Kedves Katalin!

Milyen jó, hogy rákérdeztél erre az objektívre! Így most már én is tudom, hogy létezik ilyen. Ebből gondolom sejted, hogy mennyi vele a tapasztalatom. Viszont rákerestem, és azonnal beleszerettem. Nem tudok neked személyes élményekről beszélni még, de a tesztfotók alapján állítom, hogy ott van a legjobbak között.

A minőségre biztosan nem lesz panaszod, azonban egy probléma felmerülhet. A Nikon D7100 APS-C szenzoros, míg ez az obi fullframe mérethez van gyártva. Ugyan tudod használni a gépeddel, viszont a 15mm ultra nagylátószögről le kell mondanod a gyútáv-szorzó miatt. Kb 24mm-nek megfelelő látószöget fogsz kapni. Ha ez számodra még belefér, akkor hajrá!

Nyári Katalin

2017-12-07 10:33:36

Kedves Krisztián!

IRIX 15mm f/2.4 Firefly objektívről szeretnélek megkérdezni, hogy van e tapasztalatod vele kapcsolatban?
Egyébként egy Nikon D7100 vázhoz lenne. Ajánlott hozzá?

Ha esetleg valamelyik olvasó már használta, kérem írja meg véleményét.

Válaszokat előre is köszönöm.

Katalin

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább