Objektív választás

Fórum » Általános fényképezés » Objektív választás
Létrehozta: Réti Attila
Bazsó Zsolt

2017-12-13 11:21:38

Amit kinéztem az a 18-35mm-es Sigma art, illetve később csatlakozhatna mellé az 50-100-as netán 85-ös szintén az art szériából. Vagy teljesen rossz úton járok? Mindkettőt nem tudom elsőre bevállalni, esetleg maradjak a 18-105-nél (f/3.5-5.6 ☹ ) és legyen mellé egy 35-ös fix? Vagy ne legyen 18-105 de legyen helyette fix 35-50-85? A 85-öt itt is csak később lehetne beszereznem. ( € ) Mire lenne szüksége egy kezdő esküvői fotósnak? Szimpatikus amikor azt olvasom egy külföldi profi esküvői fotó interjújában, hogy csak fix 50 1.2. Azzal végig rombol mindenen. Kezdő vagyok. Határokkal. De nekem az nem menne. Felismerni a helyzeteket, távolságot, reakció, nem „nemlátsznemvagyokottdemégismegvagyhelyzetek” stb. Ehhez az elején kis „játéktér” kell a kezdőknek, ami enged. Ezért lehet, hogy a fixek kiestek? Jobb lenne a 18-35 egy objektívben, később hozzá 50-100? A köztes meg lábzoom? Ha igen akkor jönnek azok a vélemények, amik sunyin a cikkek alatt lévő kommentekben rejtenek el. Sejtelmesen, odaszórva, meg nem indokolva. Például, hogy az af nincs a topon, front-back fókuszos szar- nem szar, parázz-ne parázz nem mindegyik olyan, meg ott az usb dock… majd azzal javítod. Satöbbi. Természetesen mindegyik komment több éves. Ebből állapítsam meg hogy a hiba javítva lett-e gyártói oldalról vagy sem, ha nem akkor lehet azért mert nem is nagy baj? Dokkolóval igazítható, vagy egy sima frissítéssel is. Nem tudom mi legyen.

Bazsó Zsolt

2017-12-13 11:21:21

Na, fosom a szavakat és még sehol a kérdések.
Objektívek esküvői fotózásra, azokhoz a körülményekhez. Amiket néztem és tetszenek azok a Sigma Art család tagjai. De kérdéseket vetnek fel bennem, itt-ott olvasott kommentek bizony elbizonytalanítanak. Krisztián már tudja, hogy mi lesz a fő kérdés. Igaz?  :D
Mint említettem a pénztárcám finoman szólva - nincs tele. Szóval arra gondoltam, hogy spórolásból megveszem a drágábbat. Hülye lennék, vagy jól gondolom? DE! Sajna csak egy objektív fér bele első körben… Ennek a kiválasztása lenne a cél.

Bazsó Zsolt

2017-12-13 11:21:02

Most vidám kis csapatunkkal tovább lepünk második kérdésünkre, mely az objektív választás amatőr-kezdő esküvői fotósoknak címet kaphatná. (Amatőrként akarom mondani kezdőként esküvőt fotózni… érzem ahogy kopognak a kövek a testemen, a botok csattanását a hátamon.)
A viccet félretéve komoly kérdés ez, talán komolyabb, mint a váz kérdése. Rájöttem, hogy először olvasni, kérdezni vagy esetenként mások hibáiból tanulni olcsóbb és gyorsabb, mint ha saját magunk vágunk bele a vásárlásba. Úgyhogy rájöttem, hogy nekem nincs szükségem a „kitobikra” vagy olcsóbb minőségű nagy zoomokra. Bármennyire szimpatikus is az áruk. Olcsó húsnak híg a leve. Fájó de nagy igazság. Nem vagyok tele pénzzel, sőt…  amit és ahogy írom nem „arcosokodásból” teszem csak egyszerűen, észszerűen gondolom a dolgokat. Amire rájöttem, hogy felesleges olyat vennem, amit nagy valószínűséggel pár hónapon belül el fogok adni. Használtan, csökkent áron, ki tudja mennyi ideig árulgatva. Ez felesleges, ha komoly a cél akkor úgyis meg fogom-fogod venni azt, ami igazán kell. Ha valóban komolyan veszed akkor lesz is miből.

Bazsó Zsolt

2017-12-13 11:20:41

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen…izé egy Nikonra gondoltam. A D7200-ra. Nem azért mert Nikon, hanem mert tetszetőssé vált. Voltam már kétszer is megnézni egy üzletben, szerelem, kész. Ezen kívül jókat olvasok róla. Egyfajta erős középkategóriás, jól összerakott, minőségi, már a felsőbbek felé kacsintgató funkciókkal rendelkező, munkára alkalmas kis ”igásló” képe alakult ki róla bennem. Nem a legfrissebb modell, de nem tartom számomra előnyösnek a d7500 pluszát a felár tekintetében. Sajnos muszály hogy a váz új legyen, mert ő lenne az egyetlen body a táskámban, ezért hiába is lenne kedvezőbb egy használtat vennem, ha az új felára garantálja (vagy csak kecsegtet?) a probléma nélküli működéssel. Ez megéri számomra a felárat. Az előző két hét „gyorstalpalója” felhívta a figyelmem arra a parafaktorra hogy mi van akkor, ha a gép megadja magát és nincs egy hátsós váz a tatyóba… Ha csak egy kicsit is közelebb kerülök a hiba nélküli működés felé (ha csak pszichésen is), akkor már megérte az új felára.
Mit szólsz hozzá Te, mint profi? Nem csak magáról a gépről hanem speciel ebben a helyzetben, nekem megfelelő lenne-e?

Bazsó Zsolt

2017-12-13 11:20:19

Nemrég még fogalmam sem volt arról, hogy mi az a gyújtó táv, blende, iso, sőt… Minél nagyobb objektívet láttam egy gépen az annál drágábbnak tűnt. Az elmúlt két hét szabadidőm szintjén azt jelentette, hogy füstölt a google, youtube. Kamera tesztek meg veddingphotography blogok videók keresésével-nézegetésével. Ez szerintem tökéletes választás volt, így nem gyakorikerdesek.hu stílusban tudom feltenni a kérdéseimet, hanem egy kicsit összeszedettebb formában.
Az elején a Canon csak vicc volt :D (nem megsértődni senkinek, hisz az előző mondat is csak vicc

Bazsó Zsolt

2017-12-13 11:19:53

Jó, hogy foglalkozol a fotós társaiddal, segítesz nekik, ez mindenki számára előnyös de sok „profi” mégsem teszi ezt meg. Pacsi érte!
Ami azt illeti én is beállnék a sorba és gyarapítani szeretném a kérdések sorát, s a rájuk kapott válaszokkal segíteni magamnak, illetve másoknak a választásban, pár dolog tisztázásában.
A lényeg:
Már évek óta szemezek a fotózással, s most jött el az ideje, hogy a készülékem ne egy gyümölcs logója legyen hanem egy Nikon (…ne adj Isten, Canon) felirat.  Amit még fontosnak találok elárulni, kövezzetek meg nyugodtan, de alkalmanként pénzt is szeretnék keresni vel, mit alkalmanként… a lehető legtöbbször.
Nemrég volt az esküvőnk és bíz Isten megtetszett az esküvői fotózás világa, az esküvői fotósok sanyarú sorsa. Ezt persze nem kell rosszul értelmezni. A lényeg, hogy a felszerelésem is ennek megfelelően szeretném kiválasztani, gondolva a későbbi bővítés lehetőségeire.

Bazsó Zsolt

2017-12-13 11:18:58

Szia Krisztián!

Először is „körbenyallak” egy kicsit, nem muszályból de megdicsérlek, tetszik, amit csinálsz és az ahogy.

Szalay Krisztián

2017-12-09 10:56:47

Szia Katalin!

Ez a Tokina passzol a gépedhez. A Nikon DX jelzéssel látja el az APS-C rendszerű gépeket. A Tokina is feltüntette a DX kódot. Ezzel meg fogod kapni azt a látószöget, amit a 11-16mm-nek kell adnia.

Nyári Katalin

2017-12-08 10:33:50

Szia Krisztián!

Köszönöm a gyors választ és a figyelmeztetést.
A szorzóra nem is figyeltem…
Sajnálom az objektívet, ígéretesnek tűnt, de így tovább keresgéltem:
Tokina AT-X 116 PRO DX II - 11-16mm f/2.8
Ennél számolhatok a megadott értékből eredő látószögre?
Ha nem, akkor a D7100 hoz tudnál ajánlani hasonló árban (hasonló tulajdonságokkal) objektívet?

Üdvözlettel
Katalin

Szalay Krisztián

2017-12-07 20:16:50

Kedves Katalin!

Milyen jó, hogy rákérdeztél erre az objektívre! Így most már én is tudom, hogy létezik ilyen. Ebből gondolom sejted, hogy mennyi vele a tapasztalatom. Viszont rákerestem, és azonnal beleszerettem. Nem tudok neked személyes élményekről beszélni még, de a tesztfotók alapján állítom, hogy ott van a legjobbak között.

A minőségre biztosan nem lesz panaszod, azonban egy probléma felmerülhet. A Nikon D7100 APS-C szenzoros, míg ez az obi fullframe mérethez van gyártva. Ugyan tudod használni a gépeddel, viszont a 15mm ultra nagylátószögről le kell mondanod a gyútáv-szorzó miatt. Kb 24mm-nek megfelelő látószöget fogsz kapni. Ha ez számodra még belefér, akkor hajrá!

Nyári Katalin

2017-12-07 10:33:36

Kedves Krisztián!

IRIX 15mm f/2.4 Firefly objektívről szeretnélek megkérdezni, hogy van e tapasztalatod vele kapcsolatban?
Egyébként egy Nikon D7100 vázhoz lenne. Ajánlott hozzá?

Ha esetleg valamelyik olvasó már használta, kérem írja meg véleményét.

Válaszokat előre is köszönöm.

Katalin

Szalay Krisztián

2017-12-04 15:32:01

Kedves Kriszta!

Szerintem nyugodtan megveheted azt is, figyelembe véve azokat, amiket korábban leírtam. Hasonló eredményre számíthatsz az általam javasolt, kompromisszumos megoldáshoz.

Bakos Kriszta

2017-12-03 15:25:19

Kedves Krisztián!
Köszönöm válaszod. Szerintem maradok az olcsóbb verziónál. Köszönöm. Mág annyit hadd kérdezzek, hogy néztem a Nikon AF-S DX Nikkor 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR objektívet is. Ezt vagy az általad javasolt Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G IF ED VR-t vegyem véleményed szerint? Köszönettel és szép estét, Kriszta

Szalay Krisztián

2017-12-03 09:20:44

Kedves Kriszta!

Először is nagyon örülök neki, hogy hasznosnak találja/találod az oldalt! Ha nem vagyok tiszteletlen, tegeződhetünk?

Amire neked szükséged van, az egy jó teleobjektív. Viszont a jó teleobjektív minimum kétszer, de inkább háromszor annyiba kerül mint maga a géped. Illetve onnan kezdődik az ára. Főleg beltéri sporteseményeknél fontos az objektív fényereje (minél kisebb f érték, pl. f2.8), ahol kevesebb fény mellett gyors mozgást kell rögzíteni. Olyan obit tudok ajánlani elfogadható áron, ami közel azt a minőséget nyújtja mint a meglévőd. Vagy nagyobb beruházással vehetsz minőségi objektívet, aminek a képe összehasonlíthatatlanul jobb. Leegyszerűsítve a drága, de nagyon jó és a viszonylag megfizethető, de szerényebb minőség között kell választani.

Amennyiben maradsz az olcsóbb megoldásnál, akkor a Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED VR Zoom objektívet tudom ajánlani. A gyenge fényereje miatt erősen kompromisszumot kell kötnöd minőség tekintetében. Főleg képzajra, az esetleges bemozdulásokra, valamint a lencsehibákra gondolok (pl. szférikus aberráció). Ez az obi inkább kültérre, napos időben való használatra javasolt, amikor van bőségesen fény. A gyártó 8.2° fokos látószöget adott meg 300-as álláson.

A drágább, de jó megoldást jelentheti például a Sigma APO 70-200mm F2.8 EX DG OS HSM objektíve. Azt kell tudni róla, hogy ezt még mindig nem kimondottan sportfotózáshoz ajánlják, de minőségben messze jobb az előzőhöz képest. Annyira nem tudja közelre hozni a témát mint az előző (azaz nem lát annyira szűken), de a kép élvezhetőbb. A kérdés az, hogy milyen messziről fényképezel. A 200-as állásban 12.3° fokban fogsz tudni fényképezni. Ebből nagyjából meg tudod határozni, hogy az elegendő-e számodra (jelenleg 105-ön 15.3° fok a látószöged).

A viszonylag megfizethető sem azt jelenti, hogy olcsó. Ezért is mondtam, hogy érdemes jól megfontolni a nagyobb beruházást is, ha lehetőség van rá. Illetve ne feledkezz meg a látószögről sem! Elvégre azért cserélsz obit.

Bakos Kriszta

2017-12-03 07:37:22

Kedves Krisztián!
Nagyon nagy hasznát vettem a weboldalnak, sikerült választanom ennek alapján egy Nikon D3400 gépet. Hobbi fotózásra használom, nagyon szeretem. A gép 18-105 obival érkezett. Most viszont abban kérném a segítségétm hogy miután mindkét gyermekem vízilabdázik, róluk nem tudok ezzel az objektívvel igazán jó közeli fotókat csinálni a meccs alatt. Nem tudja a nézőtérről elég közel hozni őket. Ehhez milyen obit ajánlana?

Szalay Krisztián

2017-12-02 13:43:06

Igen, arra az obira gondolok. Tájképnél tökéletesen megfelel az a fényerő is, viszont asztrofotózásban még csak kicsit sem vagyok jártas. Bizonyára neked sokkal több infód van róla, hogy minek kell megfelelnie egy objektívnek ezen a téren. Ha kell a nagy fényerő, akkor nem jó az, amit ajánlottam. A 10-20mm-es zoom a perspektívájával tűnik ki.

Bíró Gábor

2017-12-01 15:17:50

A Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM-re gondolsz? Ott nem gond, hogy a fényerő csak f/3.5? Mármint csillagfotózásnál. Úgy tudom legalább 2.8-as fényerő kell egy jó tejútas képhez. Most is 3.5-ös fényerővel csinálok csillagképeket igaz az csak egy kitobi de eléggé zajos a kép és a tejút fényárja sem olyan erőteljes mint egy-két komolyabb asztrofotón amiket szoktam látni.

Szalay Krisztián

2017-11-30 20:21:58

Szia Gábor!

Először is nagyon örülök neki, hogy ilyen alaposan utánajártál a kérdésnek. Így azért könnyebb a jó döntést meghozni, mintha a semmiből próbálnánk nekiugrani. Mielőtt válaszolok, szeretném jelezni, hogy pusztán véleményként kezeld azt, amit mondok, és ha nem értesz egyet velem, akkor ne hallgass rám.

Véleményem szerint a képstabi egyáltalán nem fontos. Oké, hosszú telénél még lehet értelme, de nagylátószögön nem kell félni attól, hogy bemozgatod a gépet, ha tisztában vagy az expozícióval. Az expozíció mindhárom értéke fontos. A záridő ebből a szempontból különösen. Ha jól választod meg ezt az értéket, akkor nem lesz gondod. Ha már kritikus idővel dolgozol, használj állványt! Az amúgy is jól jön asztrofotózásnál és tájképnél is. Tehát ne a stabilizátor legyen a fő szempont.

Az említett Tamront nem próbáltam, a Sigmát igen. Gyönyörű képe van. Sőt, ha igazán nagy térélményre vágysz, akkor még a Sigma 10-20mm-es zoomját is megnézheted. Tesztfotókat nézz, miinél többet! Azok magukért beszélnek.

Bíró Gábor

2017-11-30 18:24:06

Szia Krisztián! Objektív vásárlás előtt állok. A Nikon D7100-asomra szeretnék venni egy nagylátószögűt főképp tájkép fotózáshoz, csillag fotózáshoz. Régóta nézegetem a teszteket és 2 darabra szűkítettem a lehetőséget, itt viszont eléggé megtorpantam és szeretném a segítségedet kérni. Az egyik a Tamron SP 15-30mm F/2.8 Di VC USD és a másik a Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM Art lenne. Tudom, hogy egy 100-as a különbség a kettő ára között, de a Tamronban ugye van képstabilizátor amit eléggé dicsértek sok helyen a Sigma-ban pedig nincs, ha lenne már rég tudtam volna dönteni. A másik még ami vonz, hogy egy leheletnyivel nagyobb a látószöge a Tamronnak. Ami a Sigma felé húz az az hogy elvileg élesebb képeket csinál mint a Tamron és ugye olcsóbb is sokkal. Szerinted melyik lenne az ideális választás? Számít az a minimális plusz látószög vagy ér annyit a képstabilizátor, hogy a Tamron mellé álljak? Te mit gondolsz ezekről az obikról?

Szalay Krisztián

2017-11-13 19:43:15

Szia Zsolt!

Az az obi teljesen rendben van arra a feladatra. Akkor szokott egyedül gondot okozni, ha a fotózást kisebb méretű helyiségben végzik, és nem fér bele a téma az objektív látószögébe. Ha nincs ilyen jellegű probléma, akkor tökéletes lesz.

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább