Objektív választás

Fórum » Általános fényképezés » Objektív választás
Létrehozta: Réti Attila
Szalay Krisztián

2017-07-27 18:41:07

Zsófi, jó döntés, ha inkább a minőségre mész, ugyanis gyenge objektívvel nem akkora öröm az alkotás. Ha igazán nagy térélményre vágysz, akkor a Sigma Art 10-20mm zoom objektívét ajánlom, amit kimondottan APS-C szenzoros, Nikon foglalatos vázakhoz gyártottak. Gyönyörű tájképeket, épületfotókat, városképeket, rendezvényfotókat, esküvői pillanatképeket lehet vele készíteni. A lehető legközelebb tudsz menni a témához, mert akkora látószög áll rendelkezésedre, ami ezt lehetővé teszi. Nem mondom, hogy olcsó objektív, de a megfizethetők közé sorolható.

Közben láttam, hogy feliratkoztál a tippekre. Jó döntés volt! A terekről, térhatásról, nézőpontokról lesz bőven szó. Előre is jó olvasást kívánok hozzá!

Tóth Zsófia

2017-07-27 13:25:25

Kedves Krisztián,
Köszönöm a gyors választ, természetet fotózáson a tágas tereket, tájakat értem inkább mint állatokat és növényeket.  Még nincs meghatározott keretem, mert szeretném ha viszonylag olcsó lenne és jó minőségű, de inkább a jó minőség felé hajlok. Tudom, hogy a kettő együtt nem mindig működik, de inkább gyűjtenék esetlegesen egy komolyabb objektívre.
köszönöm

Szalay Krisztián

2017-07-27 12:44:07

Szia Zsófi!

Természetképek alatt mit értesz? Tájakat, tágas tereket vagy növényeket, állatokat, esetleg mindkettőt? Mi a fontos számodra inkább, a hordozhatóság vagy a minőség? További kérdésem, hogy mennyit szánsz az obikra?

Az állvánnyal kapcsolatban meg az a fontos, hogy stabilan képes legyen megtartani a gépet. A műanyag, olcsó vackok felejtősek. Óriási a kínálat, rengeteg állvány létezik. Az a legpraktikusabb, ha bemész egy szaküzletbe a gépeddel, körülnézel, és amelyik számodra a legmegfelelőbb, azt választod.

Továbbá ajánlom szíves figyelmedbe a 101 Fotótippet. Minden héten küldök levélben két kompozíciós tippet, melyekkel látványos eredményt érhetsz el. Teljesen ingyenes az egész. A feliratkozáshoz pedig még egy útmutatót is küldök, ami szerintem nagyon jól fog jönni neked.

Tóth Zsófia

2017-07-27 12:26:01

Kedves Krisztián,
Van egy Nikon d3400 gépem, szeretnék hozzá egy objektívet venni. Legfőképpen túrák, természet fotók készítéséhez kellene.
Melyik lenne erre a legalkalmasabb? Illetve milyen állványt ajánlasz ehhez a géphez?
Köszönöm Zsófi

Szalay Krisztián

2017-07-20 07:16:02

Kedves Ágnes!

Nagyon szívesen, és örülök, hogy így döntöttél! Meg lesz ennek a türelemnek a gyümölcse.

Sebestyén Ágnes

2017-07-20 04:44:25

Kedves Krisztián!
Köszönöm szépen a válaszodat, megerősítettél a döntésben.
Üdvözlettel és szép napot Ágnes

Szalay Krisztián

2017-07-19 22:14:12

Kedves Ágnes!

Szerintem az utóbbi esettel jársz a legjobban. Nem érdemes elaprózni az obit, mert csak feleslegesen adnál ki rá pénzt. Inkább akkor vásárolj, amikor minden feltétele adott. Ahogy mondod, a fotótippek segíteni fognak benne, nem is keveset, hiszen a jó kompozíció az elsődleges, és ha az rendben van, akkor jöhet a technikai minőség javítása is. Úgyhogy ne kapkodd el, ha nem életbevágóan fontos a dolog.

Sebestyén Ágnes

2017-07-19 06:22:00

Kedves Krisztián
. Szétnéztem a piacon (használt és új) az általad ajánlott obi után. Használtat nem találtam az újnak az ára pedig jelenleg nem fér bele a költségvetésbe. Mivel utazni készülök( épület és táj fotózás) most jól jönne egy kedvezőbb árkategóriájú nagylátószögű ugyanakkor zoommal is rendelkező objektív. Tudsz e nekem ilyent ajánlani. Vagy induljak el a jelenlegi objektívemmel (jó lesz az)  és mélyebben tanulmányozzam a 101 tippedet és gyűjtögessek az általad ajánlott objektívre? Köszönöm a válaszodat.
Üdvözlettel Ágnes

Szalay Krisztián

2017-07-17 20:46:08

Szia Ildi!

Szerintem egy Nikkor 50mm f1.8 fix obival tökéletesen jól jársz. Árban is jó, látószögben is megfelelő ételhez, tárgyakhoz, portréhoz. Szép képe van. AF-S jelzésű objektívet válassz, mert a sima AF jelzésűben nincs fókuszmotor, és mivel a vázadban sincs, így csak manuálisan tudnál vele fókuszálni. Az AF-S-sel nincs ilyen gond.

Danka Ildikó

2017-07-17 15:34:06

Kedves Krisztián!
Segítséget szeretnék kérni, van egy Nikon D3200-as vázam ahhoz szeretnék objektívet étel fotózás céljából. Milyen objektív lenne a legjobb és hogy elérhető áron legyen? Válaszod előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Ildi

Szalay Krisztián

2017-07-05 14:56:28

Szia Zsolt!

Ez egy kis ízelítő volt az expozícióba. :) Érdemes lenne eljönnöd ősszel a Fényképezés összetevői című tanfolyamra, ahol négy óra alatt megérted, hogy mi is ez az egész. Nem beszélve arról, hogy azonnal fogod is tudni alkalmazni a gyakorlatban.

Addig is jó fotózást kívánok!

Sándor Zsolt

2017-07-05 14:16:57

Szia, Krisztián!
Első olvasásra kínainak tűnt a válaszod,(mondtam, hogy most kezdtem tanulni :D ) de nem adtam fel és úgy kb a 3.-ra rájöttem, hogy nagyon is sokat segítettél, köszönöm!!!  Üdv, Zsolt

Szalay Krisztián

2017-07-05 10:34:33

Kedves Ágnes!

Először is nagyon szívesen! Másrészt pedig ha van egy jó felszerelésed, amivel tudsz szép képeket alkotni, és ha rendszeresen fényképezel, törekedve arra, hogy egyre jobb képeket készíts, meg lesz az eredménye.

Jó fotózást kívánok!

Sebestyén Ágnes

2017-07-05 09:28:16

Kedves Krisztián!
Nagyon szépen köszönöm a javaslatodat. Igen, tudom, hogy még az ismeretek elsajátításának az elején járok. Nem véletlenül csatlakoztam a 101 fotótipped igényléséhez, aminek már a végére is értünk. Na csak te, mert nekem ezeket még tudnom kell majd használni, alkalmazni. Ezúttal is szeretném megköszönni a munkádat.
Maradok további üdvözlettel Ágnes

Szalay Krisztián

2017-07-05 09:11:59

Kedves Zsolt!

Véleményem szerint a látószög a fontosabb számodra. Nem beszélve arról, hogy a tágas terek mellett nem árt, ha részletgazdag és éles a kép. Ehhez szükség van minél nagyobb mélységélességre. Igaz, hogy ezek az extrém nagylátószögek már eleve nagy mélységélesség tartományt biztosítanak, de még így sem túl jó 2.8-ra nyitni a blendét.

Csak a példa kedvéért nézzünk egy szituációt. Ha veszünk egy átlagos, kivilágítatlan lakást napközben, átlagosan 5, 6, 7 fényértéknyi fény áll rendelkezésre. Persze ez sok dologtól függ, de most számoljunk ezzel. Nézzük konkrétan, hogy mit kell állítanod ahhoz, hogy 6 FE-nél kézből ki tudd exponálni a képet.

Tételezzük fel, hogy f4 rekesszel dolgozol. Ez nem egy szűk rekesz, de ilyen rövid gyújtótávolság esetén elegendő mélységélességet ad. 100 ISO fényérzékenység mellett a 6 FE-hez 1/4 sec záridő tartozik. Nyilvánvalóan ez azért kézben tartott géppel problémás a bemozdulás miatt. Ha 10-15mm körül tartod a gyújtótávolságot, akkor a reciprok-szabály értelmében legalább 1/15 sec, vagy ennél rövidebb záridővel kell fényképezned, hogy ne mozduljon be a kép (persze azért törekednek kell arra, hogy stabilan tartsd a gépet). Tehát kell legalább 1/15 másodperc. Ha a fényérzékenységet 100-ról 400 ISO értékre emeled, akkor máris tudsz 1/15 záridővel fényképezni. Ha pedig 800-as értéket állítasz, akkor 1/30 is mehet, és helyes expozíciót fogsz kapni.

A fenti példa nem feltételez túl sok fényt. Ennél általában több fény áll rendelkezésedre, de azért nem árt felkészülni a kritikusabb helyzetekre. Ha pedig nagyon sötét a lakás, akkor állványról akár több másodperces expóval is elboldogulsz anélkül, hogy stúdiólámpákkal bevilágítanád a szobát.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni!

Szalay Krisztián

2017-07-05 08:53:57

Kedves Ágnes!

Akkor jól sejtettem, hogy a térérzet lesz számodra az a plusz, amit kívánsz a képektől. Tudok ajánlani konkrét típust, méghozzá a Sony E 10–18 mm F4 OSS típusút. Ez extrém látószöget, és ezáltal térérzetet biztosít, és a minősége is igen jó. A Sony Alpha 6000 típushoz E-mount csatlakozással lehet az objektíveket rögzíteni. Az előző objektív is ezzel a csatlakozással készült és APS-C méretű szenzorhoz, ami tökéletesen megfelel számodra.

Persze ehhez azért komponálni is tudni kell, hiszen ha nem a megfelelő nézőpontból fényképezel, akkor a térérzet nem az lesz, amit elvársz tőle. A komponálási technikákról bővebben a 101 Fotótipp sorozatban olvashatsz.

Sándor Zsolt

2017-07-05 06:13:46

Kedves Krisztián!

Eddig kompakt gépet használtam, most úgy döntöttem, ideje tanulni és vettem egy Canon EOS 600 D-t.
Ingatlanfotózáshoz(gyakran alacsony fényű, szűk helyiségek) melyik objektívet ajánlanád inkább?
Sigma 10-20 F3.5 vs Tokina 11-16mm F2.8
A Sigma a nagyobb tartománya miatt vonzó, a Tokina pedig a fényerő miatt. De bizonyára vannak egyéb tényezők is…

Üdv, Zsolt

Sebestyén Ágnes

2017-07-04 17:06:45

Kedves Krisztián!
A kérdésedre válaszolva táj fotózásnál nem találom megfelelőnek a térhatást, térérzetet. Nagyon szép képeket készít, de számomra hiányzik belőle valami plusz.. Nyilván az én tudásom is sok kívánni valót hagy maga után, tudom rengeteget kell még tanulnom, gyakorolnom. Teljesen járatlan vagyok az objektívek területén (is), ezért kértem volna tőled konkrét javaslatot.
Üdvözlettel. Ágnes

Szalay Krisztián

2017-07-04 13:54:20

Szia József!

Bátran megveheted a Sigma obit. Ha nekem kellene a Tamron és a Sigma közül választanom, én is az utóbbit választanám.

Román József

2017-07-04 10:52:09

Szia!
Tervezem egy 24-70-es F2,8-as obi vásárlását DX-es vázra. Igáslónak gondoltam, mikor cél nélkül indulok el, de azért minőség legyen. A választásom egy TAMRON lett volna, viszont most jelent meg a Sigma Art, amiről még nincsenek tesztek, összehasonlítások. A kérdésem hogy tesztek nélkül ellehet fogadni az Art obik minőségét? +30% ár többlet, tudhat ennyivel többet. Válaszodat előre is köszönöm.
Üdv.

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább