Objektív választás

Fórum » Általános fényképezés » Objektív választás
Létrehozta: Réti Attila
Demjén Melinda

2017-03-15 11:43:53

Szia Krisztián!

Objektív választással kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni tőled.
Egyelőre APS-C szenzoros vázzal fotózom, őszre tervezem egy FF beszerzését,  akkor lesz rá keret. Addig viszont mindenképpen be szeretnék újítani egy viszonylag jó minőségű nagylátószögű objektívet és ehhez való ND szűrőket. Elsődleges szempont nálam a tájfotózás, de egyre gyakrabban kérnek meg ilyen-olyan rendezvény fotózására, amihez szintén hasznos lenne egy elfogadható minőségű nagylátószögű obi.
Sokat keresgéltem, először a Samyang 16mm F2.0 keltette fel az érdeklődésem, aztán úgy döntöttem ha már úgyis FF gépet fogok venni, érdemesebb lenne olyan objektívre beruházni amit azzal is eredményesen fogok tudni használni. Így esett a választás a Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC (Canon EOS) obira. Nagyon sok jót írnak róla és külön kihangsúlyozzák, hogy bármilyen Canon vázzal használható. FF vázzal rengeteg teszt van róla neten, de hogy C-s érzékelővel mit lehet vele produkálni arról túl sok mindent nem találtam. Érdekelne mi a véleményed róla, érdemes-e már most beszereznem erre a célra vagy inkább mást javasolnál?

Köszönöm szépen előre is!
Melinda

Valentin Dániel

2017-03-14 14:41:58

Szia Krisztián!

Köszönöm szépen a választ!
Noha nagyon magabiztosan írtam a gépválasztásról, de azért két verzió közt filózok. Az egyik, a már említett D7200, a másik pedig egy D5600 18-105 kit.
Ugyanis van egy olyan gondolatom, h kezdetnek elég lenne egy fele annyiba kerülő szett is. Aztán meglátnám, h a lelkesedésem mire lesz elég, s h kb. milyen tehetség lakozhat bennem . Ezen megtanulnék fotózni az idén, aztán meglátnám, h merre tovább, s annak megfelelően upgradelnék egy magasabb kategóriába, ami akár egy full frame-es fotógép lehetne. Kisebb előrelépésnek talán nem igazán lenne már értelme.
A D7200,- pl az általad javasolt szuper objektívvel- igen csak más világ, mint a D5600, de, ha jól sejtem, akkor kellő tudás elsajátítása és gyakorlat révén azért ezzel a géppel is elég szép, minőségi fotókat lehetne lőni. Szerinted is így van, vagy téves az elgondolásom?

Kelemen Gábor

2017-03-13 20:54:14

Szia Krisztián!

Nem a makro volt a fő szempont elsősorban,  hanem a nagylátószög és a viszonylag jó fényerő, illetve az ára.
Van egy Nikon 18-140-em, azt kitben vettem a vázzal, de igazából csak keveset használtam eddig, mert van egy fix Nikon 35 DX-em es azt használtam inkább. A Sigma-t inkább nagylátóra szeretném használni, de a 70-es tartománya miatt jobban kihasználható, ha a szükség úgy hozza. Én is néztem róla teszteket és teszt képeket is és úgy látom,  hogy szép képeket csinál. Mondjuk a 18-140 sem csinál rossz képeket, majd így lesz összehasonlítási alapom, ha megveszem. Visszatérve a makrora, ha már a Sigma tudja, ki fogom próbálni vele azt is, már csak kíváncsiságból is.

Szalay Krisztián

2017-03-13 18:42:33

Szia Dani!

Tökéletesen látod a helyzetet! Ha ilyen terveid vannak, ne vedd meg a kitobit, mert nem leszel tőle boldog. Nagyon nem. A Sigma Art sorozatból tudsz vásárolni kimondottan APS-C szenzorhoz nagylátót (pl. 18-35 f1.8). Ha kimagasló képminőséget szeretnél (egy ilyen vázhoz ajánlott is), akkor telében is csak fényerős, profi obit vegyél. Ha van rá pénz, akkor a Nikkor 80-200, f2.8-as obit ajánlom. Az egy álom cucc. Fullframe vázhoz van, tehát másféllel szorozni kell a gyútávot. Ha mondjuk veszel hozzá közgyűrűt, akkor a makró is meg van oldva.

De az sem kizárt, hogy egy 50-es fullframe alappal is bőségesen elboldogulsz. Makrózni szintén közgyűrűvel tudsz vele, és mivel itt is van szorzótényező, így 80-as teleként fogod tudni használni a D7200-zal. Vagy nem közgyűrűvel makrózol, hanem vásárolsz egy fényerős makró obit, 115mm körül, és akkor az lesz a teleobid. Tamronnak is van fényerős makrója. Nézd végig a Sigma és a Tamron kínálatát, és válassz a minél jobb fényerejű obik közül. Az árak eléggé változók, azt te tudod, hogy mi fér bele.

Szalay Krisztián

2017-03-13 18:31:05

Szia Tünde!

Nagyon szívesen! Igen, olvasd el őket újra, mert sokkal jobban át fogod látni, mintha itt nagyvonalakban elkezdenék róla írni.

Valentin Dániel

2017-03-13 17:15:02

Szia Krisztián!

Kezdő vagyok a fotózás terén, de a célom, h idővel profivá váljak benne. Idén egy hosszabb kirándulásra indulok majd, amit szeretnék jó minőségű fényképekben is megörökíteni. Lévén, h komolyabban is érdekel a téma úgy gondoltam, h kezdetnek egy középkategóriás félprofi gép tökéletesen megfelelne. Nikon D7200 a kiszemelt modell a célhoz. Ehhez kéne egy remek objektív.
A főbb területek: tájképek széles térlátással, és épületek fotózása kívülről és belülről is. Belülről valószínűleg gyengébb fényviszonyok között. Pl. templomok, várromok megörökítése. Templomokban freskók, szobrok, díszelemek külön is lennének fotózva. Mindenképpen fényerősebb cucc kéne a jobb minőség miatt.
Makró és porté perpillanat nem annyira dominálna, így ezek miatt nem kötnék kompromisszumot a főbb témáim rovására. Azokhoz inkább külön objektívet vennék majd.
Találtam pl. egy univerzális NIKON 18-140 mm F/3,5-5,6 kit obi-t, de, ha jól sejtem akkor egy speciálisabb kütyüvel jobban járnék minőség a minőség terén.
A kérdésem, h milyen objektívet ajánlanál a fentebb említett táj-, épületek fényképezésére és külön makrofotózáshoz?

Üdv: Dani

Bogya Tünde

2017-03-13 08:33:48

szia Krisztián!
Köszönöm szépen :) a gyorsz visszajelzést!
Úgy lesz, mindenképpen átszeretém nézni!
üdv.Tünde.

Szalay Krisztián

2017-03-12 23:39:05

Szia Gábor!

Nincs testközeli élményem ezzel az objektívvel, viszont rákerestem a neten, és igen szép a rajzolata. Kimondottan makrózáshoz vásárolnád?

Szalay Krisztián

2017-03-12 23:37:22

Szia Tünde!

Kezdjük a fix objektívvel. Igen, portréhoz és makróhoz tök jó lesz az 50 mm-es. Az f1.4 fényerejű változatnak sokkal jobb a képe, nem véletlenül kerül kétszer annyiba, mint az f1.8. Ha van rá keret, akkor vedd meg nyugodtan az f1.4-et. Ha vigyázol rá, akkor az egy életre szól.

Nikkor objektíveken a G betű azt jelzi, hogy nincs fényrekesz állító gyűrű az objektíven, a vezérlést csak a vázról lehet megoldani. A D jelzés pedig azt jelenti, hogy úgynevezett mélység információt ad át a váznak, és ezen a típusú objektíven van külön forgatógyűrű, amivel a fényrekeszt vezérled.

Ha makrózni is akarsz, akkor érdemes az utóbbit választanod. Igaz, hogy előtétlencse esetében nincs különösebb szerepe a blendegyűrűnek, viszont olyankor, ha kihuzatot vagy közgyűrűt használsz, akkor bizony jól tud jönni. Ugyanis nem minden közgyűrű és kihuzat viszi át a vezérlést.

Amit belinkeltél közgyűrűt az jó, feltéve ha az objektíved szűrőátmérője 52 és 67 milliméter közé esik. Ahogy a leírásában is olvashattad, univerzális csíptetőrendszerrel csatlakoztatható az objektívhez, de ennek az a feltétele, hogy a fenti tartományba essen az objektív mérete.

Ami pedig a tájfotózáshoz használatos objektívet és szűrőket illeti, nagyon részletesen kiveséztem a 101 Fotótippben. Megvannak még a tippek? Olvasd vissza a korábbi részeket, mert halomnyi tudás áll rendelkezésedre. Továbbá a könyvem is megvan neked, amiben a 158. oldalon kezdődően részletesen írok a szűrőkről. Mielőtt vásárolsz, olvasd el mindenképp!

Szalay Krisztián

2017-03-12 23:20:13

Szia József!

Egyáltalán nem elvetemült ötlet. Bár én portréra az 50-es fix, fullframe-es alapot szoktam ajánlani a csodaszép rajzolata miatt. APS-C szenzoros vázon 80-as hatása lesz.

Bogya Tünde

2017-03-12 12:23:33

szia Krisztián!

Fix fényerejű objktivet szeretnék vásárolni a közeljövőben. Sokat tanultam a hozzászólásokból, és rájöttem, hogy egy 50 mm-re van szükségem.

A témák amik érdekelnek portré, makro, táj és talán események is. Jelenleg kit objektivem van DX-es vázzal. Arra gondoltam ez megteszi egyelőre táj fotózáshoz ugyanis a 18mm az még ebbe a kategóriába tartozik, ha jól értettem.

Ezeket nézegettem   nikon AF-S 50mm f/1.8G és Nikon AF 50mm f/1.8D . Csak azt nem értem, hogy mi a külömbésg a kető között G és a D mit jelől? Valamint gondolkodtam f/1,4-es fényerőn. Láttam hogy árban joval több, de arra lennék kiváncsi, hogy minőségeben mennyivel jobb érdemesebb lenne még gyűjteni ezt megvásárolni?

Továbbá volt szerencsém kipóbálni nem rég makrózásnál a 18-55mm-en ezt az előtét lencsét és nagyon jól ráközelitett a témára.
http://www.digitcam.hu/Makro-elotet/Raynox-DCR-250-Macro-elotet-2630-p12747.html
Az lenne e kérdés, hogy ez jó a fix 50-en mennyire rontja a kép minőséget és hogy tálál e rá?

És tájfotóhoz milyen szűrőt ajálsz? Azt hallottam B+W ND4-es és ND8-as szűrők erre alkalmasak vagy a cokin-tól szűrke átmenetes szűrő. (Remélem nem irtam butaságot)
De akkor mire is való a polár szűrő? Eseteg tudnál küldeni egy oldalt ahol többet iranak a szürőkről(mikor és hogyan kell használni)?

Bocsánat, hogy ilyen szájba rágósan irok…de még ingoványos a talaj

Köszönöm a nem lankadó türelmedet.
Tünde

Kelemen Gábor

2017-03-10 21:41:38

Szia Krisztián!
Köszönöm szépen a napellenzőkre adott válaszod. Szeretném még megkérdezni tőled, hogy a Sigma 17-70mm F2.8-4 DC MACRO OS HSM C objektívről mi a véleményed, vagy van-e valamilyen személyes tapasztalatod vele?

Román József

2017-03-10 15:10:02

Szia !
Csak hangosan gondolkodok. Fogok egy Tamron 28-75 XR Di FX f2,8 obit egy APS-C szenzoros vázon és jó lesz portrézni 42-112. Csak a fény kicsit kevés. Elvetemült ötlet ?
Üdv.

Szalay Krisztián

2017-03-07 16:44:32

Tünde, nagyon szívesen!

Szalay Krisztián

2017-03-07 16:44:14

Szia Gábor!

A napellenző nyilvánvalóan nem kell mindig. Borús időben, szórt fényben, vagy például amikor a hátad mögül érkezik a fény, nem tragédia, ha nem használod. Viszont vannak olyan helyzetek, amikor igen jó, ha nálad van.

Ledniczky Tünde

2017-03-06 06:22:23

Nagyon szépen köszönöm a tanàcsot :)

Üdv,
Tünde

Kelemen Gábor

2017-03-05 21:33:44

Sziasztok!
Én az objektívekhez tartozó napellenzőkkel kapcsolatban kérdezném,  hogy kinek milyen tapasztalata van. Mert én néha úgy érzem,  hogy feleslegesen cipelem magammal őket. Csináltam tesztképeket ugyanazokkal a beállításokkal, napellenzővel és anélkül,  de én nem igazán látok különbséget a képek között.

Szalay Krisztián

2017-03-05 19:06:11

Kedves Tünde!

Esküvőfotózáshoz egyik objektívet sem javaslom a kettő közül. Kereskedelmi célra meg pláne nem. Látványos esküvői képeket nagylátószögű objektívvel készíthetsz, jó közelről. Tudod, ahogy Robert Capa tanácsolta. A másik fontos dolog a rövid gyújtótávolságon kívül a fényerő. Főleg esküvőknél. Ezt a kettőt érdemes figyelembe venni, és annak alapján kiválasztani az objektívet.

Ledniczky Tünde

2017-03-05 18:00:30

Kedves Krisztiàn!

Segítséged szeretném kérni abban, hogy esküvő fotózàshoz melyik objektívet ajànlanàd Nikon D5500 vàzhoz: NIKKOR 55-200mm f/4.5-5.6 G AF-S AF-S ED VR II vagy NIKKOR 55-300mm f/4-5.6g ed vr típust?

Előre is nagyon köszönöm a segítséged!
Tünde

Szalay Krisztián

2017-03-02 07:40:10

Szia Imi!

Nagyon szívesen!
Jó fotózást kívánok!

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább