Fórum / Általános fényképezés / Objektív választás

Objektív választás

Létrehozta: Réti Attila732 hozzászólás

Szilágyi Viktória

Köszönöm gyors válaszod!
Üdv: Viki

2017-08-14 20:02:04 • Szilágyi Viktória

Szalay Krisztián

Szia Viki!

Ha ki tudsz fogni jó 1.4-est, akkor vedd meg nyugodtan azt. Nem csak fényerőben van különbség, hanem rajzolatban is. Utóbbi a mérvadó ebben az esetben, hiszen 1.4-re nem igazán nyitod a blendét úgysem. Egyébként még ajánlom szíves figyelmedbe a Sigma Art 1.4-et. Figyelemre méltó a tudása.

Ami pedig workshopokat, tanfolyamokat illeti, persze hogy érdemes, hiszen mindenből és mindenkitől lehet tanulni. Érdemes először az alapokkal kezdeni, aztán amikor kened-vágod a dolgot, specializálódni. Fordítva nem szerencsés.

2017-08-14 05:40:33 • Szalay Krisztián

Szilágyi Viktória

Kedves Krisztián!
A tanácsodat szeretném kérni! A Nikon D5300-as vázamhoz egy 18-55-ös objektívem van, amit tanulás céljából vettem. Most úgy érzem, hogy ez már kevés, és szeretnék tovább lépni! Egy 50 mm-es fix objektív mellett döntöttem. Csak abban vagyok tanácstalan, hogy vegyek egy új Nikkor 1.8-ast, vagy pedig egy 1.4-est használtan. Amíg tanulok nem szeretnék nagyobb összegeket beruházni.
Mivel egyre jobban kezd elragadni a fotós világ, gondolkozok , hogy komolyabban belemélyedek a témába, és nem csak hobbi szinten "tanulgatnám" itthon. A kérdésem az lenne, hogy mi a véleményed az egy napos workshop tanfolyamokról? Érdemes elmenni, vagy pedig ha tényleg komolyan gondolom, akkor az okj képzést kellene választani? Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv: Viki

2017-08-13 20:22:07 • Szilágyi Viktória

Szalay Krisztián

Ildikó, nagyon szívesen!

2017-08-10 09:45:15 • Szalay Krisztián

Danka Ildikó

Köszönöm szépen válaszod!

2017-08-10 08:06:57 • Danka Ildikó

Szalay Krisztián

Örülök, ha tudtam segíteni! Mivel én nem használok átalakítót (főleg nem NX-hez), így az a biztos, ha olyat kérdezel, akinek van róla tapasztalata. Szerencsére a net igen gazdag véleményekben, tehát biztosan találni fogsz róla valamit.

Objektív vásárlás előtt mindenképp nézz szét a neten az adott lencsével készült példaképek között. Már csak azért is, hogy lásd, megközelítőleg mire számíthatsz.

2017-08-05 10:53:02 • Szalay Krisztián

Balogh Zsolt

Szia Krisztián!
Köszönöm a gyors és kielégitő válaszodat. Döntöttem a Nikon bajonettes adapter mellett. Bár még adapter márka mellett még nincs voksom. De nézegetem a SIGMA 18-200mm F/3.5-6.3 DC OS HSM Macro Contemporary (Nikon) objektivet, mivel a fotó tudásom nem nagy valamint a fotó témáim szinpad távolságnyira vannak és táncolnak. Valamint családi,utazási képek készitésére is szánom.
Üdv. Vidra

2017-08-04 08:22:35 • Balogh Zsolt

Szalay Krisztián

László, nagyon szívesen! A tanfolyamon pedig várunk nagyon sok szeretettel! Ma délelőtt lett lefixálva az időpont, tehát a következő Fényképezés összetevői képzést szeptember 9-én tartjuk meg. Már közzé is tettem, rendelhető a tanfolyam, amíg van hely.

Örülök a döntésednek, és addig is jó fotózást kívánok!

2017-08-03 16:48:24 • Szalay Krisztián

Tóth László

Köszönöm a gyors választ Krisztián.
A D5600-as váz, 18-140-es obi és a szeptember 9-i tanfolyam kombináció mellett döntöttem.

2017-08-03 14:07:43 • Tóth László

Szalay Krisztián

Szia Vidra!

Először is üdv a fórumban! Ahhoz, hogy konkrét objektívet tudjak ajánlani, egy picit jobban be kell határolni a körülményeket. Először is az lenne a legjobb, ha te is elolvasnád azt az útmutatót, amit az előtted hozzászólónak, Lászlónak ajánlottam. Abban részletesen kifejtem az alapvető tudnivalókat.

Az elmondásod alapján egy teleobjektívre lenne szükséged, hogy a távolabb lévő témát is könnyedén tudd fényképezni. Viszont a teleobjektív nem alkalmas a közeli témák fényképezéséhez, és térérzetet sem biztosít. Ehhez vagy egy újabb lencse lenne szükséges, vagy egy olyan obi, ami viszonylag nagy tartományt átfog. Utóbbi nem ad olyan jó minőséget mint a fix látószögű vagy a kisebb zoom tartományú optikák. Mi a fontosabb számodra? A képminőség vagy az, hogy egy obival megoldj minél több témát? További kérdésem, hogy mennyit szánsz rá? Ez is nagyban behatárolja.

Átalakítók szép számban kaphatók. Viszonylag elérhető árú, szép rajzolatot biztosító objektíveket találsz a Sigma Art sorozatban. Vannak a gyártónak kimondottan APS-C szenzoros, Nikon vagy Canon foglalatos objektívei. Ha mondjuk megveszed Nikon bajonettel, akkor természetesen Nikon F csatlakozást kell adapterrel átalakítanod a Samsung NX-hez.

Szóval, lehetőség az van, bőven.

2017-08-02 21:07:53 • Szalay Krisztián

Balogh Zsolt

Szia Krisztián!
Elöször is köszönönöm, hogy lehetőséget kaptam csatlakozni a fórumodhoz.
A kérdésem a következö lenne. Van nekem egy Samsung NX-30-as gépem egy alap 18-55mm-es objektivvel ezzel fotózom a fiam és a lányom néptáncos fellépéseit, de sokszor ez kevés. Az NX sorozathoz elég gyenge az objektiv választék, ezért szeretnék más ojektiveket is használni, de nem tudom melyik márkát? És milyen adaptert vegyek a gépemhez. Főleg ha nagyobb távolságra szeretnék fotózni? Milyen lehetőségeim vannak? Előre is köszönöm válaszaidat.
Űdv, Vidra

2017-08-02 16:02:18 • Balogh Zsolt

Szalay Krisztián

Szia Laci!

Először is üdv a fórumban! Nagyon köszönöm kedvességed, és a megtiszteltetést is a könyvemmel és a tanfolyammal kapcsolatban! Örülök neki, hogy hasznosnak találod az oldalt, és segítséget jelent számodra.

Mielőtt a kérdésedre válaszolok, ajánlom szíves figyelmedbe a 101 Fotótipp sorozatot. Két okból is. Egyrészt hétről hétre e-mailben küldök végtelenül egyszerű, semmilyen előképzettséget nem igénylő képalkotási tippeket. Ingyenes az egész, végig. A másik ok, hogy a feliratkozás után kapni fogsz egy kis útmutató ebook-ot, ahol részletesen leírom, hogyan érdemes fényképezőgépet választani. Lehet, hogy ez most kimondottan jól jön neked.

Az, hogy megéri-e az árkülönbség a két gép között, az mindig relatív. Annyiból jobb, hogy újabb konstrukció, biztos vannak benne a régebbihez képest újítások, még az is lehet, hogy valamennyivel szebb a képe. Nem tudom, mert nem teszteltem. Ha neked belefér a költségvetésbe, válaszd az újabbat. Rosszul nem jársz vele.

Mindkét objektívtől hasonló minőséget várhatsz. A kettő között látószög-tartományban van különbség. A 18-140-essel jobban rá tudsz közelíteni távolabbi témára. Tanulni jó mindkettő. Ahogyan azt az útmutató füzetben is fogod olvasni, érdemes várni még a komolyabb obik vásárlásával. Sokkal fontosabb, hogy tanulj és tapasztalj. A gyakorlás során gyakran változhat az ember képi ízlésvilága, ami meghatározó tényező az objektív kiválasztásánál. Ezért mondom, hogy jobb egy olcsó, de szerény képességű eszközzel elkezdeni, és később fejleszteni. Tehát jól látod az eszközt, hogy mivel indulj.

Ami pedig az őszi időpont(okat) illeti, a tervezet megvan, de még változhat. Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy a Fényképezés összetevői tanfolyam következő időpontja szeptember 9. lesz. Ez egy szombati nap, és a tanfolyamot 10 órától 14 óráig tartjuk, két rövid szünettel.

Várunk nagyon sok szeretettel, és addig is jó fényképezést kívánok!

2017-08-02 09:43:49 • Szalay Krisztián

Tóth László

Szia Krisztián,

Őszintén gratulálok a színvonalas oldaladhoz, örülök, hogy rátaláltam, így rengeteg hasznos információhoz jutottam hozzá.

Kezdő vagyok még a fotózás terén, tulajdonképpen telefonnal készítettem eddig képeket. Most érzem úgy, hogy eljött az idő és szintet szeretnék lépni. Váz a Nikon D5500 és D5600 kettőse közül fog kikerülni. Mit gondolsz, érdemes az 5600-asat választani? Megéri a felárat az 5500-ashoz képest?
Az objektív kiválasztásában is kérem a segítségedet, véleményedet.
Családi eseményekről, ünnepi összejövetelekről akarok pillanatképeket megörökíteni. Akár portrét is. Ezen felül utazások alkalmával tájak, épületek fotózása érdekel még.
Két típust néztem ki.
AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR
Megfelelőnek találod valamelyiket a céljaimhoz? Természetesen figyelembe véve, hogy a tanulási időszakban használnám. Aztán idővel jöhet komolyabb objektív. Esetleg a fenti két obin kívül tudnál másat, jobbat ajánlani?

Mindezeken felül szeretnék részt venni az őszi tanfolyamon, esetleg tudható-e már az időpontja?

Előre is köszönöm a segítségedet.

Üdvözlettel:
Laci

2017-08-01 22:41:15 • Tóth László

Szalay Krisztián

Zsófi, jó döntés, ha inkább a minőségre mész, ugyanis gyenge objektívvel nem akkora öröm az alkotás. Ha igazán nagy térélményre vágysz, akkor a Sigma Art 10-20mm zoom objektívét ajánlom, amit kimondottan APS-C szenzoros, Nikon foglalatos vázakhoz gyártottak. Gyönyörű tájképeket, épületfotókat, városképeket, rendezvényfotókat, esküvői pillanatképeket lehet vele készíteni. A lehető legközelebb tudsz menni a témához, mert akkora látószög áll rendelkezésedre, ami ezt lehetővé teszi. Nem mondom, hogy olcsó objektív, de a megfizethetők közé sorolható.

Közben láttam, hogy feliratkoztál a tippekre. Jó döntés volt! A terekről, térhatásról, nézőpontokról lesz bőven szó. Előre is jó olvasást kívánok hozzá!

2017-07-27 18:41:07 • Szalay Krisztián

Tóth Zsófia

Kedves Krisztián,
Köszönöm a gyors választ, természetet fotózáson a tágas tereket, tájakat értem inkább mint állatokat és növényeket.  Még nincs meghatározott keretem, mert szeretném ha viszonylag olcsó lenne és jó minőségű, de inkább a jó minőség felé hajlok. Tudom, hogy a kettő együtt nem mindig működik, de inkább gyűjtenék esetlegesen egy komolyabb objektívre.
köszönöm

2017-07-27 13:25:25 • Tóth Zsófia

Szalay Krisztián

Szia Zsófi!

Természetképek alatt mit értesz? Tájakat, tágas tereket vagy növényeket, állatokat, esetleg mindkettőt? Mi a fontos számodra inkább, a hordozhatóság vagy a minőség? További kérdésem, hogy mennyit szánsz az obikra?

Az állvánnyal kapcsolatban meg az a fontos, hogy stabilan képes legyen megtartani a gépet. A műanyag, olcsó vackok felejtősek. Óriási a kínálat, rengeteg állvány létezik. Az a legpraktikusabb, ha bemész egy szaküzletbe a gépeddel, körülnézel, és amelyik számodra a legmegfelelőbb, azt választod.

Továbbá ajánlom szíves figyelmedbe a 101 Fotótippet. Minden héten küldök levélben két kompozíciós tippet, melyekkel látványos eredményt érhetsz el. Teljesen ingyenes az egész. A feliratkozáshoz pedig még egy útmutatót is küldök, ami szerintem nagyon jól fog jönni neked.

2017-07-27 12:44:07 • Szalay Krisztián

Tóth Zsófia

Kedves Krisztián,
Van egy Nikon d3400 gépem, szeretnék hozzá egy objektívet venni. Legfőképpen túrák, természet fotók készítéséhez kellene.
Melyik lenne erre a legalkalmasabb? Illetve milyen állványt ajánlasz ehhez a géphez?
Köszönöm Zsófi

2017-07-27 12:26:01 • Tóth Zsófia

Szalay Krisztián

Kedves Ágnes!

Nagyon szívesen, és örülök, hogy így döntöttél! Meg lesz ennek a türelemnek a gyümölcse.

2017-07-20 07:16:02 • Szalay Krisztián

Sebestyén Ágnes

Kedves Krisztián!
Köszönöm szépen a válaszodat, megerősítettél a döntésben.
Üdvözlettel és szép napot Ágnes

2017-07-20 04:44:25 • Sebestyén Ágnes

Szalay Krisztián

Kedves Ágnes!

Szerintem az utóbbi esettel jársz a legjobban. Nem érdemes elaprózni az obit, mert csak feleslegesen adnál ki rá pénzt. Inkább akkor vásárolj, amikor minden feltétele adott. Ahogy mondod, a fotótippek segíteni fognak benne, nem is keveset, hiszen a jó kompozíció az elsődleges, és ha az rendben van, akkor jöhet a technikai minőség javítása is. Úgyhogy ne kapkodd el, ha nem életbevágóan fontos a dolog.

2017-07-19 22:14:12 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató