Objektív választás

Fórum » Általános fényképezés » Objektív választás
Létrehozta: Réti Attila
Balogh Zsolt

2017-08-02 16:02:18

Szia Krisztián!
Elöször is köszönönöm, hogy lehetőséget kaptam csatlakozni a fórumodhoz.
A kérdésem a következö lenne. Van nekem egy Samsung NX-30-as gépem egy alap 18-55mm-es objektivvel ezzel fotózom a fiam és a lányom néptáncos fellépéseit, de sokszor ez kevés. Az NX sorozathoz elég gyenge az objektiv választék, ezért szeretnék más ojektiveket is használni, de nem tudom melyik márkát? És milyen adaptert vegyek a gépemhez. Főleg ha nagyobb távolságra szeretnék fotózni? Milyen lehetőségeim vannak? Előre is köszönöm válaszaidat.
Űdv, Vidra

Szalay Krisztián

2017-08-02 09:43:49

Szia Laci!

Először is üdv a fórumban! Nagyon köszönöm kedvességed, és a megtiszteltetést is a könyvemmel és a tanfolyammal kapcsolatban! Örülök neki, hogy hasznosnak találod az oldalt, és segítséget jelent számodra.

Mielőtt a kérdésedre válaszolok, ajánlom szíves figyelmedbe a 101 Fotótipp sorozatot. Két okból is. Egyrészt hétről hétre e-mailben küldök végtelenül egyszerű, semmilyen előképzettséget nem igénylő képalkotási tippeket. Ingyenes az egész, végig. A másik ok, hogy a feliratkozás után kapni fogsz egy kis útmutató ebook-ot, ahol részletesen leírom, hogyan érdemes fényképezőgépet választani. Lehet, hogy ez most kimondottan jól jön neked.

Az, hogy megéri-e az árkülönbség a két gép között, az mindig relatív. Annyiból jobb, hogy újabb konstrukció, biztos vannak benne a régebbihez képest újítások, még az is lehet, hogy valamennyivel szebb a képe. Nem tudom, mert nem teszteltem. Ha neked belefér a költségvetésbe, válaszd az újabbat. Rosszul nem jársz vele.

Mindkét objektívtől hasonló minőséget várhatsz. A kettő között látószög-tartományban van különbség. A 18-140-essel jobban rá tudsz közelíteni távolabbi témára. Tanulni jó mindkettő. Ahogyan azt az útmutató füzetben is fogod olvasni, érdemes várni még a komolyabb obik vásárlásával. Sokkal fontosabb, hogy tanulj és tapasztalj. A gyakorlás során gyakran változhat az ember képi ízlésvilága, ami meghatározó tényező az objektív kiválasztásánál. Ezért mondom, hogy jobb egy olcsó, de szerény képességű eszközzel elkezdeni, és később fejleszteni. Tehát jól látod az eszközt, hogy mivel indulj.

Ami pedig az őszi időpont(okat) illeti, a tervezet megvan, de még változhat. Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy a Fényképezés összetevői tanfolyam következő időpontja szeptember 9. lesz. Ez egy szombati nap, és a tanfolyamot 10 órától 14 óráig tartjuk, két rövid szünettel.

Várunk nagyon sok szeretettel, és addig is jó fényképezést kívánok!

Tóth László

2017-08-01 22:41:15

Szia Krisztián,

Őszintén gratulálok a színvonalas oldaladhoz, örülök, hogy rátaláltam, így rengeteg hasznos információhoz jutottam hozzá.

Kezdő vagyok még a fotózás terén, tulajdonképpen telefonnal készítettem eddig képeket. Most érzem úgy, hogy eljött az idő és szintet szeretnék lépni. Váz a Nikon D5500 és D5600 kettőse közül fog kikerülni. Mit gondolsz, érdemes az 5600-asat választani? Megéri a felárat az 5500-ashoz képest?
Az objektív kiválasztásában is kérem a segítségedet, véleményedet.
Családi eseményekről, ünnepi összejövetelekről akarok pillanatképeket megörökíteni. Akár portrét is. Ezen felül utazások alkalmával tájak, épületek fotózása érdekel még.
Két típust néztem ki.
AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR
Megfelelőnek találod valamelyiket a céljaimhoz? Természetesen figyelembe véve, hogy a tanulási időszakban használnám. Aztán idővel jöhet komolyabb objektív. Esetleg a fenti két obin kívül tudnál másat, jobbat ajánlani?

Mindezeken felül szeretnék részt venni az őszi tanfolyamon, esetleg tudható-e már az időpontja?

Előre is köszönöm a segítségedet.

Üdvözlettel:
Laci

Szalay Krisztián

2017-07-27 18:41:07

Zsófi, jó döntés, ha inkább a minőségre mész, ugyanis gyenge objektívvel nem akkora öröm az alkotás. Ha igazán nagy térélményre vágysz, akkor a Sigma Art 10-20mm zoom objektívét ajánlom, amit kimondottan APS-C szenzoros, Nikon foglalatos vázakhoz gyártottak. Gyönyörű tájképeket, épületfotókat, városképeket, rendezvényfotókat, esküvői pillanatképeket lehet vele készíteni. A lehető legközelebb tudsz menni a témához, mert akkora látószög áll rendelkezésedre, ami ezt lehetővé teszi. Nem mondom, hogy olcsó objektív, de a megfizethetők közé sorolható.

Közben láttam, hogy feliratkoztál a tippekre. Jó döntés volt! A terekről, térhatásról, nézőpontokról lesz bőven szó. Előre is jó olvasást kívánok hozzá!

Tóth Zsófia

2017-07-27 13:25:25

Kedves Krisztián,
Köszönöm a gyors választ, természetet fotózáson a tágas tereket, tájakat értem inkább mint állatokat és növényeket.  Még nincs meghatározott keretem, mert szeretném ha viszonylag olcsó lenne és jó minőségű, de inkább a jó minőség felé hajlok. Tudom, hogy a kettő együtt nem mindig működik, de inkább gyűjtenék esetlegesen egy komolyabb objektívre.
köszönöm

Szalay Krisztián

2017-07-27 12:44:07

Szia Zsófi!

Természetképek alatt mit értesz? Tájakat, tágas tereket vagy növényeket, állatokat, esetleg mindkettőt? Mi a fontos számodra inkább, a hordozhatóság vagy a minőség? További kérdésem, hogy mennyit szánsz az obikra?

Az állvánnyal kapcsolatban meg az a fontos, hogy stabilan képes legyen megtartani a gépet. A műanyag, olcsó vackok felejtősek. Óriási a kínálat, rengeteg állvány létezik. Az a legpraktikusabb, ha bemész egy szaküzletbe a gépeddel, körülnézel, és amelyik számodra a legmegfelelőbb, azt választod.

Továbbá ajánlom szíves figyelmedbe a 101 Fotótippet. Minden héten küldök levélben két kompozíciós tippet, melyekkel látványos eredményt érhetsz el. Teljesen ingyenes az egész. A feliratkozáshoz pedig még egy útmutatót is küldök, ami szerintem nagyon jól fog jönni neked.

Tóth Zsófia

2017-07-27 12:26:01

Kedves Krisztián,
Van egy Nikon d3400 gépem, szeretnék hozzá egy objektívet venni. Legfőképpen túrák, természet fotók készítéséhez kellene.
Melyik lenne erre a legalkalmasabb? Illetve milyen állványt ajánlasz ehhez a géphez?
Köszönöm Zsófi

Szalay Krisztián

2017-07-20 07:16:02

Kedves Ágnes!

Nagyon szívesen, és örülök, hogy így döntöttél! Meg lesz ennek a türelemnek a gyümölcse.

Sebestyén Ágnes

2017-07-20 04:44:25

Kedves Krisztián!
Köszönöm szépen a válaszodat, megerősítettél a döntésben.
Üdvözlettel és szép napot Ágnes

Szalay Krisztián

2017-07-19 22:14:12

Kedves Ágnes!

Szerintem az utóbbi esettel jársz a legjobban. Nem érdemes elaprózni az obit, mert csak feleslegesen adnál ki rá pénzt. Inkább akkor vásárolj, amikor minden feltétele adott. Ahogy mondod, a fotótippek segíteni fognak benne, nem is keveset, hiszen a jó kompozíció az elsődleges, és ha az rendben van, akkor jöhet a technikai minőség javítása is. Úgyhogy ne kapkodd el, ha nem életbevágóan fontos a dolog.

Sebestyén Ágnes

2017-07-19 06:22:00

Kedves Krisztián
. Szétnéztem a piacon (használt és új) az általad ajánlott obi után. Használtat nem találtam az újnak az ára pedig jelenleg nem fér bele a költségvetésbe. Mivel utazni készülök( épület és táj fotózás) most jól jönne egy kedvezőbb árkategóriájú nagylátószögű ugyanakkor zoommal is rendelkező objektív. Tudsz e nekem ilyent ajánlani. Vagy induljak el a jelenlegi objektívemmel (jó lesz az)  és mélyebben tanulmányozzam a 101 tippedet és gyűjtögessek az általad ajánlott objektívre? Köszönöm a válaszodat.
Üdvözlettel Ágnes

Szalay Krisztián

2017-07-17 20:46:08

Szia Ildi!

Szerintem egy Nikkor 50mm f1.8 fix obival tökéletesen jól jársz. Árban is jó, látószögben is megfelelő ételhez, tárgyakhoz, portréhoz. Szép képe van. AF-S jelzésű objektívet válassz, mert a sima AF jelzésűben nincs fókuszmotor, és mivel a vázadban sincs, így csak manuálisan tudnál vele fókuszálni. Az AF-S-sel nincs ilyen gond.

Danka Ildikó

2017-07-17 15:34:06

Kedves Krisztián!
Segítséget szeretnék kérni, van egy Nikon D3200-as vázam ahhoz szeretnék objektívet étel fotózás céljából. Milyen objektív lenne a legjobb és hogy elérhető áron legyen? Válaszod előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Ildi

Szalay Krisztián

2017-07-05 14:56:28

Szia Zsolt!

Ez egy kis ízelítő volt az expozícióba. :) Érdemes lenne eljönnöd ősszel a Fényképezés összetevői című tanfolyamra, ahol négy óra alatt megérted, hogy mi is ez az egész. Nem beszélve arról, hogy azonnal fogod is tudni alkalmazni a gyakorlatban.

Addig is jó fotózást kívánok!

Sándor Zsolt

2017-07-05 14:16:57

Szia, Krisztián!
Első olvasásra kínainak tűnt a válaszod,(mondtam, hogy most kezdtem tanulni :D ) de nem adtam fel és úgy kb a 3.-ra rájöttem, hogy nagyon is sokat segítettél, köszönöm!!!  Üdv, Zsolt

Szalay Krisztián

2017-07-05 10:34:33

Kedves Ágnes!

Először is nagyon szívesen! Másrészt pedig ha van egy jó felszerelésed, amivel tudsz szép képeket alkotni, és ha rendszeresen fényképezel, törekedve arra, hogy egyre jobb képeket készíts, meg lesz az eredménye.

Jó fotózást kívánok!

Sebestyén Ágnes

2017-07-05 09:28:16

Kedves Krisztián!
Nagyon szépen köszönöm a javaslatodat. Igen, tudom, hogy még az ismeretek elsajátításának az elején járok. Nem véletlenül csatlakoztam a 101 fotótipped igényléséhez, aminek már a végére is értünk. Na csak te, mert nekem ezeket még tudnom kell majd használni, alkalmazni. Ezúttal is szeretném megköszönni a munkádat.
Maradok további üdvözlettel Ágnes

Szalay Krisztián

2017-07-05 09:11:59

Kedves Zsolt!

Véleményem szerint a látószög a fontosabb számodra. Nem beszélve arról, hogy a tágas terek mellett nem árt, ha részletgazdag és éles a kép. Ehhez szükség van minél nagyobb mélységélességre. Igaz, hogy ezek az extrém nagylátószögek már eleve nagy mélységélesség tartományt biztosítanak, de még így sem túl jó 2.8-ra nyitni a blendét.

Csak a példa kedvéért nézzünk egy szituációt. Ha veszünk egy átlagos, kivilágítatlan lakást napközben, átlagosan 5, 6, 7 fényértéknyi fény áll rendelkezésre. Persze ez sok dologtól függ, de most számoljunk ezzel. Nézzük konkrétan, hogy mit kell állítanod ahhoz, hogy 6 FE-nél kézből ki tudd exponálni a képet.

Tételezzük fel, hogy f4 rekesszel dolgozol. Ez nem egy szűk rekesz, de ilyen rövid gyújtótávolság esetén elegendő mélységélességet ad. 100 ISO fényérzékenység mellett a 6 FE-hez 1/4 sec záridő tartozik. Nyilvánvalóan ez azért kézben tartott géppel problémás a bemozdulás miatt. Ha 10-15mm körül tartod a gyújtótávolságot, akkor a reciprok-szabály értelmében legalább 1/15 sec, vagy ennél rövidebb záridővel kell fényképezned, hogy ne mozduljon be a kép (persze azért törekednek kell arra, hogy stabilan tartsd a gépet). Tehát kell legalább 1/15 másodperc. Ha a fényérzékenységet 100-ról 400 ISO értékre emeled, akkor máris tudsz 1/15 záridővel fényképezni. Ha pedig 800-as értéket állítasz, akkor 1/30 is mehet, és helyes expozíciót fogsz kapni.

A fenti példa nem feltételez túl sok fényt. Ennél általában több fény áll rendelkezésedre, de azért nem árt felkészülni a kritikusabb helyzetekre. Ha pedig nagyon sötét a lakás, akkor állványról akár több másodperces expóval is elboldogulsz anélkül, hogy stúdiólámpákkal bevilágítanád a szobát.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni!

Szalay Krisztián

2017-07-05 08:53:57

Kedves Ágnes!

Akkor jól sejtettem, hogy a térérzet lesz számodra az a plusz, amit kívánsz a képektől. Tudok ajánlani konkrét típust, méghozzá a Sony E 10–18 mm F4 OSS típusút. Ez extrém látószöget, és ezáltal térérzetet biztosít, és a minősége is igen jó. A Sony Alpha 6000 típushoz E-mount csatlakozással lehet az objektíveket rögzíteni. Az előző objektív is ezzel a csatlakozással készült és APS-C méretű szenzorhoz, ami tökéletesen megfelel számodra.

Persze ehhez azért komponálni is tudni kell, hiszen ha nem a megfelelő nézőpontból fényképezel, akkor a térérzet nem az lesz, amit elvársz tőle. A komponálási technikákról bővebben a 101 Fotótipp sorozatban olvashatsz.

Sándor Zsolt

2017-07-05 06:13:46

Kedves Krisztián!

Eddig kompakt gépet használtam, most úgy döntöttem, ideje tanulni és vettem egy Canon EOS 600 D-t.
Ingatlanfotózáshoz(gyakran alacsony fényű, szűk helyiségek) melyik objektívet ajánlanád inkább?
Sigma 10-20 F3.5 vs Tokina 11-16mm F2.8
A Sigma a nagyobb tartománya miatt vonzó, a Tokina pedig a fényerő miatt. De bizonyára vannak egyéb tényezők is…

Üdv, Zsolt

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább