Fórum / Általános fényképezés / Objektív választás

Objektív választás

Létrehozta: Réti Attila732 hozzászólás

Galambos Tünde

Köszönöm!

2017-06-06 18:34:00 • Galambos Tünde

Szalay Krisztián

Szia Tünde!

Természetesen!
Canon 50mm f/1.8 STM

Ezzel nagyon jól jársz.

2017-06-06 12:25:43 • Szalay Krisztián

Galambos Tünde

Szia Krisztián!

A portrézás most a nagy kedvenc! Így egy 50mm -es jó fényerejű obira gondoltam. Tudsz nekem ajánlani?

Köszönöm!

Üdvözlettel: Tünde

2017-06-06 08:30:57 • Galambos Tünde

Szalay Krisztián

Szia Gabriella!

Üdvözöllek a fórumban, és nagyon örülök, hogy hasznodra válnak az itt leírtak! Úgy gondolom, hogy olyan obid van, ami kezdőknek való. Abból már ne vásárolj be még egyet, mert szükségtelen. Tájképekhez, és minden más olyan témához (beleértve hidakat, városképeket, stb) a Sigma Art sorozat 17-35-ös obiját javaslom. Ha makróznál, akkor vagy makróoptikát, vagy egy fullframe 50-es alapot közgyűrűvel. Ez lefedi azt a témakört, amit leírtál.

2017-06-02 15:33:23 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Szia Tünde!

Ez így igaz, a kitobihoz képest egy jó objektív ég és föld. Az alapobjektív esetében gondolom a fullframe vázakhoz gyártott 50mm-es, f1.4 vagy f1.8 fényerős eszközre gondolsz. Ha igen, akkor erről azt kell tudni, hogy mivel a gépedben kisebb a szenzor, így kb 80-as enyhe teleként fog funkcionálni, ami portréhoz kiváló. Ha ez a cél, akkor csak megerősíteni tudlak benne. Ha viszont szükség van szélesebb látószögre, akkor nem biztos, hogy ez a jó megoldás. Számodra mi a prioritás e tekintetben?

2017-06-02 15:30:44 • Szalay Krisztián

Német Gabriella

Szia Krisztián!  Köszönöm, hogy van ez a hely, köszönöm a fototippeket is, örülök, hogy minderre rátaláltam. Kezdő vagyok, van egy Nikon d 5200 egy kis 18-55 kitobim, ezekkel próbálok tanulni. Két terület érdekel, a városok, hidak, épületek, homlokzatok, utcák fotózása, a színek és a fények játéka.  Másik, ez a fontosabb, a természet csodái, a fák, levelek, virágok, lepkék, pókok (ez már a makrózás világa), amint tűélesen kirajzolódnak a tökéletesen, selymesen elmosott háttérből. Két verziót ajánlj nekem, kérlek: egy kezdőnek való, olcsóbbat és egyet a továbblépéshez, ami a meglévő kis gépvázzal minőségben és árban is arányos.

2017-06-02 12:19:02 • Német Gabriella

Galambos Tünde

Szia Krisztián!

Köszönöm a gyors választ. A régi kompakt gépem után hatalmas minőségbeli ugrást jelentett a mostani. Mivel más obit még nem próbáltam nincs viszonyítási alapom. Így igazából panaszom sem. Sok helyen olvastam, hogy mekkora javulást jelent egy jó obi./ persze tudom, hogy tudás nélkül ez önmagában nem sokat ér, de a tudás már a kezemben illetve a könyvedben van/. Én egy jó minőségű alapobjektívre gondoltam.
Mit gondolsz?
Tudsz nekem ilyet ajánlani?

2017-06-01 12:23:08 • Galambos Tünde

Szalay Krisztián

Szia Tünde!

Nagyon szépen köszönöm! A gratulációt is, és azt is, hogy megtiszteltél a vásárlással! Ami pedig a kérdésed illeti, visszakérdezek. Azért akarsz új obit, mert nem vagy megelégedve a mostani képminőségével, vagy van más oka is a vásárlásnak? A másik, hogy a gyerkőcökről készült képek milyen jellegűek? Pillanatképek vagy portrék? Azért kérdezem, mert akkor úgy ajánlok obit.

2017-05-31 20:46:27 • Szalay Krisztián

Galambos Tünde

Szia Krisztián!
Nemrég vettem meg a könyvedet! Gratulálok hozzá! Sok tanulás vár rám, de lelkes vagyok!
Van egy Canon EOS 1200D gépem 18-55mm kit objektívvel. Többnyire a gyermekeimet, családot fotózom vele. Szeretnék venni egy új objektívet. Tudsz nekem ajánlani valamilyent? Az ismereteim hiánya nehezít a választásban.
Köszönöm előre is!

Tünde

2017-05-31 12:52:12 • Galambos Tünde

Szalay Krisztián

János, nagyon szívesen!
Ha bármi kérdésed felmerül, írj nyugodtan!

2017-05-26 20:03:37 • Szalay Krisztián

Farkas János

Nagyon köszönöm iránymutató segítségedet Krisztián!
Üdv. János

2017-05-26 18:24:15 • Farkas János

Szalay Krisztián

Szia János!

Először is üdv a fórumban, és nagyon szépen köszönöm a dicsérő szavakat!

Abszolút tökéletes a gondolatmeneted. Ha már van egy 35-ös obid, valószínűleg jobban jársz olyannal, aminek a gyújtótávolsága jóval eltér a jelenlegitől. A 60 körüli gyútáv ideális portréhoz, akár a mostani gépeddel használod, akár a későbbiekben fullframe vázzal. Mert ugye gyakran eljön a pillanat, amikor többre vágyunk, és ha előre okosan döntünk, akkor sokat spórolhatunk.

A 80-as DX-es vázon megközelítőleg a 120-130 mm gyújtótávolság látszatát kelti, ami sokszor tényleg nagyon szűk. Közeli portrékhoz jó, de ha már háromnegyedeseket vagy egész alakost készítesz, akkor problémás lehet. Mindez attól függ, hogy mire akarsz jobban ráállni. Az abszolút helyénvaló gondolat, hogy portréhoz másik objektívet veszel, hiszen a 35mm nagylátószög, és még akkor sem igazán portréhoz való, ha a gyútáv szorzóval számolunk. Hiába a szorzótényező, a perspektíva nem lesz más.

2017-05-26 13:24:47 • Szalay Krisztián

Farkas János

Szia Krisztián!
Először is szeretnék gratulálni a nagyszerű, értékes és közérthető honlapodhoz! A véleményedet szeretném kérni az alábbival kapcsolatban: lelkes hobby fotós vagyok egy nikon d5100 géppel. Általános fotózáshoz 35 mm 1.8-at és a 18-55-ös kitobit használom. Nyitni szeretnék kicsit a portréfotózás felé, milyen objektívet javasolnál? Szemezgetek az 50 1.8g-vel, nem tudom, a 35 mellé egyáltalán érdemes-e (beltérre szűk,stb.), bár inkább szabadban használnám,vagy a 60 mm 2.8, amivel macrozni is lehetne. Persze az ász gondolom a 85 1.8, de az dx-en nem nagyon szűk?
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!
Üdv. János

2017-05-26 10:52:54 • Farkas János

Szalay Krisztián

Szia József!

Két okból ajánlottam itt a fórumban korábban a Sigmát, illetve annak a kimondottan APS-C szenzormérethez gyártott típusát. Egyrészt azért, mert nem kell a fullframe/APS-C méretkülönbségből eredő szorzótényezővel számolni, és ez nagylátószög esetén fontos. Hiába vásárolsz egy 28mm-es fullframe-es obit, ha APS-C szenzor rögzíti annak képét, hiszen akkor lemondhatsz a tágas térről. Másrészt pedig az ár/érték aránya miatt.

Az általad felsorolt objektíveknek gyönyörű a rajzolatuk, és a fényerejük is tökéletesen jó. Túl azon, hogy figyelembe veszed a szenzor és az objektív méretét, nézelődj a neten példafotók között. Mindegyik objektívre fogsz találni igen meggyőző példákat. Ezek alapján pedig be tudod határolni, hogy melyik is számodra a legmegfelelőbb objektív.

2017-05-09 15:39:20 • Szalay Krisztián

Román József

Szia !
A tanácsodat kérném.
Szeretnék nagy látószögű és fény erejű obit venni. Visszaolvastam az előzményeket. Azt a következtetést vontam le, hogy a fix és Art obikat tartod a legjobbnak. Mi a jobb választás Nikkor 28 f2,8 ésSigma 20 f1,8 vagy a kettő helyett egy Sigma Art 18-35 f1,8. Fix vagy Sigma Art.  Válaszodat előre is köszönöm.
Üdv.
R József

2017-05-09 12:37:20 • Román József

Szalay Krisztián

Kedves Blanka!

Nagyon szívesen, és örülök neki, hogy hasznos a fórum!

2017-05-08 19:36:58 • Szalay Krisztián

Ferencz Blanka

Kedves Krisztián!

Köszönöm szépen a választ! Közben már elég sok bejegyzést elolvastam más témákban is és sok kérdésemre választ kaptam. Keresési funkció nélkül is remek az oldal, köszönet érte!

Üdvözlettel, Blanka

2017-05-08 18:10:12 • Ferencz Blanka

Szalay Krisztián

Szia Erika!

Az IF azt jelenti, hogy belső élességállítású (Internal Focus), az ED jelzés az alacsony színszórású lencsékre vonatkozik (Extra Low Dispersion), ami jobb minőséget eredményez. A másik obiban pedig egy fejlettebb képstabilizátor van. Neked kell eldöntened, hogy számodra melyik a fontosabb. Ha nekem kellene választani, inkább az ED lencsésed venném. A képstabilizátor nélkülözhető, ha megfelelő módon használod a gépet, és tisztában vagy azzal, hogyan exponálj mozgás jelenlétében.

2017-05-08 17:31:08 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Szia Blanka!

A dokkolót ráérsz később is megvenni, ha szükségét érzed. Azt tudom, hogy itt a fórumozók közül többen is vásároltak ilyen objektívet. Ha van időd visszaolvasni a hozzászólásokat, fogsz találni dicsérő véleményeket. Tudom, hogy nem kevés a komment, ezért hamarosan lesz keresési funkció is a fórumban.

Addig is jó olvasást kívánok!

2017-05-08 17:24:37 • Szalay Krisztián

Csiba Erika

Kedves Krisztián !
Megtudnád nekem mondani , hogy a két látszólag egyforma obi közt mi a különbség ?  és hogy melyik a jobb ??? köszönöm
Nikon AF-S 55-200mm f/4-5,6G IF-ED DX VR   (189€)  és     Nikon AF-S 55-200mm / F4-5,6 VR II (300€)

2017-05-08 12:29:48 • Csiba Erika

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató