Fórum / Általános fényképezés / Objektív választás

Objektív választás

Létrehozta: Réti Attila732 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia Beáta! Ha a 150-es gyújtótávolság elegendő a sportesemény felvételéhez (tehát ennek megfelelő távolságban vagy a fotótémától), akkor abszolút lehetséges. Mivel gyors mozgásról van szó, így nagyon rövid záridőt kell majd használnod, és valószínűleg magas fényérzékenységet kell állítanod.

2015-11-03 22:31:47 • Szalay Krisztián

Szabó Beáta

Szia Krisztián! Szeretnélek megkérdezni, hogy egy fókuszmotor nélküli ( f 2.8 50-135 ) objektívvel és nikon 7100 -as géppel beltérben lehet éles akcióképeket csinálni (sport) ,vagy ne nagyon kergessek hiú ábrándokat.?

2015-11-03 18:57:27 • Szabó Beáta

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen, örülök, ha tudtam segíteni! majd kíváncsian várom az élménybeszámolót! Köszönöm szépen a könyvvel kapcsolatos jókívánságokat, és a dicséretet is, és kívánok előre is jó fotózást!

2015-11-02 19:20:48 • Szalay Krisztián

Fésüs Anna

Jaj! Nagyon kedves és segítőkész vagy, köszönöm szépen!
A várhatónál sokkal többet segítettél! Kicsi, formás, retrós, mindent tud, amire szükségem van… és hát tökéletes, ahogy van! Nemsokára meg is lesz rendelve, és akkor karira megkapom.
Gratulálok az eddigi sikereidhez, beleértve a könyveid is, és remélem, hogy az eljövendő időkben is örömöd leled a fotózásban, hisz gyönyörűek a képeid! Ha lenne még valami kérdésem, remélem fordulhatok hozzád segítségért! Még egyszer köszönöm, további szép estét!! :)

2015-11-02 18:03:34 • Fésüs Anna

Szalay Krisztián

Anna, azt javaslom, hogy hobbi célra válassz inkább MILC (tükör nélküli, cserélhető objektíves) fényképezőgépet. Jobban jársz vele. Nagyon sok jó gép van az általad kinézett Nikon D5200 árkategóriájában. Találtam számodra egy tökéletes MILC gépet, ami csodálatos képet ad. Két obit adnak hozzá, amivel szinte "mindent" le tudsz fényképezni. Ez az a gép.

Ebben a kategóriában vannak olcsóbb gépek is, de a minőséget is figyelembe vettem. Innen már csak rajtad múlik, hogy mit és hogyan fényképezel.

2015-11-02 09:33:34 • Szalay Krisztián

Fésüs Anna

Köszönöm válaszod, és semmi gond.
Gondoltam, hogy nem úszom meg egy objektívvel, ami persze nem probléma.
De mégis tudnál nekem mondani valami konkrétat, hogy mi is lenne az ideális fényképezőgép számomra?
A keret nem nagy, hisz csak hobbiból fotózok, nem is akarok rákölteni vagyonokat. A lehető legkevesebből szeretném kihozni. Arra is gondoltam hogy használt, eladóvá vált gépeket is nézek és majd ahhoz veszek objektíveket. Erről mit gondolsz?
Még egyszer, kihangsúlyozva kérlek szépen mondj valami konkrét fényképezőt, ami szerinted jó, megfizethető, "mindent" le lehet vele fotózni, az objektíveknek sem égbeszökő áruk van, és tényleg kompletten úgy, hogy ha bemegyek a boltba, egyből meg tudom venni az összes mindent, és mikor ki megyek már fotózhatok is. Remélem nem nagy kérés, előre is köszönöm ismét!! :))

2015-11-01 22:58:44 • Fésüs Anna

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen! :)

Mind a kettő jó, az STM az a Canonnak valami újabb fókuszmotor típusa, ami nagyon halk és jól működik. Nem használtam még ilyet, de amit olvastam róla, az jó. Vedd meg nyugodtan a másodikat!

Ajánlom szíves figyelmedbe a gyártó által írt tudnivalókat. Örülni fogsz neki.
Canon EF 50mm f/1.8 STM

2015-11-01 20:46:13 • Szalay Krisztián

Nagy Vivien

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Most iszonyatosan megnyugtattál! :)
Még annyi kérdésem lenne csak, hogy kétféle 1,8as fényerejűt találtam és nem igazán tudom mi a különbség a kettő között.

Canon 50mm f/1,8 EF II
Canon 50mm f/1,8 EF STM

Nekem a második komolyabbnak tűnik, és szívem szerint azt venném meg. De szeretném a Te véleményedet megkérdezni

2015-11-01 18:38:36 • Nagy Vivien

Szalay Krisztián

Szia Vivien!

Óóóó, dehogynem! Tökéletesen ki fogod tudni használni. Az 50-es a legjobb portréfotózáshoz. Egyszerű, jó, gyönyörű képe van. De, vedd meg nyugodtan és használd egészséggel! Az 1.8-as fényerejűt válaszd, azzal gyenge fényviszonyok között is tudsz dolgozni. Párom is ugyanilyet használ, le sem veszi a gépéről. Azt mellékesen jegyzem meg, hogy ha fullframe géped lenne, akkor nem feltétlenül az 50-est ajánlanám portréhoz, de a 700D-vel abszolút jó párost alkot!

Hajrá, és nagyon örülnék, ha küldenél majd képet, amit készítettél ezzel az obival!

2015-11-01 18:08:49 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Kedves Anna!

Először is elnézésed kell kérnem, nem fogok tudni jó hírekkel szolgálni számodra. Ugyanis a jó minőség és a "mindent" fényképezni, az soha nem egy objektívvel történik. Azért van annyi objektív, mert mindegyiknek más és más a funkciója. Ha azokra a tűéles, kontrasztos, színhelyes képekre vágysz, mint amilyeneket profi fotósok csinálnak, az bizony nagyon drága mulatság. Többmilliós tételről beszélünk.

Hobbi célra a kitobjektíveket tudsz használni, ami még a megfizethető kategóriába esik. Két objektívvel (18-55 és 55-200) szinte "mindent" meg tudsz oldani. Tágas terektől kezdve madárkát a háztetőn. Viszont a minőségből le kell adni ehhez. Sajnos nincsenek csodák, nem véletlen vannak hobbi célú és professzionális gépek és objektívek. Nem véletlenül vásárolják a profik a méregdrága gépeket. Annak oka van.

A minőségnek két oldala van. Egyszer van a technika, és nagyobb részt ott vagy te magad. Te tudod megválasztani a napszakot, hogy mikor fotózz, te döntöd el, hogy honnan fotózol, meg azt hogy mit. Hiába van méregdrága gép, a lényeg te magad vagy. Tehát javaslom, hogy vásárolj hobbi gépet és tanulj vele fotózni, aztán amikor már látod, hogy mit hogyan és merre, akkor tudsz fejleszteni.

2015-11-01 18:04:38 • Szalay Krisztián

Nagy Vivien

Kedves Krisztián!

Szeretném a segítségedet kérni! Egy Canon 700D vázam van és hozzá egy 18-135mm-es kit obim, ezt szeretném bővíteni. Egy 50mm-es alapobin töröm a fejem, de volt aki elrémisztett tőle, mondván, hogy egy fix objektívet úgysem tudnék kihasználni. Leginkább portréfotózáshoz szeretném használni. Mindenképp olyan objektívet szeretnék, amit maximálisan ki tudok használni akár kinti akár benti helyszínen. Az nem zavar, ha nekem kell közelítenem/távolodnom a témához, a lényeg hogy szép képet, jó minőséget kapjak. És még egy kérdés, az 50mm-es objektívekből is van egy pár, szerinted az alapján, amit leírtam melyik lenne a megfelelő?

Válaszodat előre is köszönöm!
Vivien

2015-11-01 18:00:49 • Nagy Vivien

Szalay Krisztián

Szia Szilvi!

Mivel a D7200-ban van beépítve fókuszmotor, így a sima AF jelzésűt megvásárolhatod, nincs szükséged az AF-S változatra.

A könyvet szerintem pár napon belül kapom, még nem tudom a pontos napot, és természetesen is szállítunk külföldre, csak többletköltsége van. Melyik országban laksz? Ha megírod, akkor meg tudom mondani, hogy mennyi lesz a vége.

2015-11-01 17:58:10 • Szalay Krisztián

Fésüs Anna

Kedves Krisztián!
Nem tudtam milyen témába kellene írnom, remélem tudsz majd segíteni!
Elolvastam a kezdő fotós bejegyzésed, de mégis csak konkrétumokra van szükségem, abszolút tanácstalan vagyok minden szempontból.

Régóta szeretek fotózni, de nincsen profi fényképezőgépünk, csak az a kis hagyományos (ami szinte mindenkinek van), meg persze telefon, amivel rengeteg képet csinálok nap mint nap. Ez akár lehet a kutyám, egy kisbogár, amit érdekesnek találok, egy régi ház ajtaja, ami megfogott, ugyanakkor tájképeket is szoktam. Tehát (szó szerint!) minden érdekel.

A lényeg, hogy most karácsonyra szeretnék egyet, viszont semmi sem tiszta.
Mi az ami tényleg jó, és tényleg nem csak a márkát kell megfizetni?
Milyen objektívet vegyek hozzá, ha igaziból mindent le szeretnék fotózni?
Kinéztem egyet, ami a Nikon D5200 lett. Van hozzá egy kitobjektív (ha jól értelmezem), ami jó lehet, de hogyan tovább? Hány objektívet kellene vennem, hogy ugyanolyan szép minőségben tudjam lefotózni a szembe szomszéd háztetejére szállt galambot, de ugyanakkor egy zsemlemorzsát cipelő hangyát is? Vagy ez nem is ettől függ?
Mint láthatod valóban nem értek hozzá, ezért elnézésedet kérem, nem mellesleg elég hosszasra és vontatottra sikeredett. Előre is köszönöm, ha időt fordítasz a válaszra. Üdv, Anna :)

2015-10-31 15:21:01 • Fésüs Anna

Varga Szilvi

szia Krisztián,  a Nikon 7200 fényképzőgépre melyik objektív a megfelelő, a Nikon 50mm f/1.8G AF-S vagy a Nikon 50mm f/1.8D AF. Hasónlóan mint Anikó, emberelet, gyerekeket szeretnék fényképezni.
egy másik kérdés? a könyved mikor jelenik meg? Én is szeretnék majd vásárolni belőle,csak nem tudom, hogy megoldható e lesz, ha külföldi vagyok.

2015-10-30 02:14:28 • Varga Szilvi

Szalay Krisztián

Anikó, nagyon szívesen! :)
Rendben, várom a beszámolót!

2015-10-29 22:35:42 • Szalay Krisztián

Podhorná Anikó

Köszönöm szépen még egyszer, mindenképpen jelentkezni fogok :-)

2015-10-29 10:18:20 • Podhorná Anikó

Szalay Krisztián

Anikó, nagyon szívesen! Jó döntés, előszeretettel ajánlom a csodás portréképei miatt az 50-est! Az AF és az AF-S között annyi a különbség, hogy az AF-S objektívbe beleépítették a szervomotort, ami az autofókuszt működteti. Ez kell neked. A másik olyan gépekhez való, ahol a vázban a fókuszmotor. Mivel a tiédben nincs, így csak az AF-S-sel tudsz dolgozni. Ha megvetted, kíváncsi vagyok az élménybeszámolóra!

2015-10-29 06:21:29 • Szalay Krisztián

Podhorná Anikó

Krisztián, köszönöm szépen, nagyon sokat segítettél.  Örülök nagyon hogy megtaláltalak benneteket, azt az oldalt, mert nagyon sok szuper, hasznos dolgot találtam benne már eddig is. Még egy utolsó kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. Valahogy jobban húzok az 50 mm-es felé. Azzal kapnék egy egész jó 80mm-es távolságot, és ha esetleg mégis távolabbról lenne jó a kép, és helyhiányból kifolyólag az 50mm fixxel nem lehetne megvalósítani,még mindig használhatom a kitet. Igaz távolról sem olyan jó minőséggel,de remélem idővel, később, egy 35mm-eset is tudok venni. Kérlek javíts ki ha hülyeségeket írtam volna… Szóval két fajta objektívet is találtam nikon 50mm f1.8 - ról. Nikon 50mm f/1.8G AF-S és Nikon 50mm f/1.8D AF. Kérlek le tudnád még írni nekem,hogy mi a különbség a kettő között, és hogy melyik lenne számomra a megfelelőbb szerinted? Árban, és külalakban is különböznek. Megmondom őszinten,  az első valahogy külsőleg jobban bejön :-)  de persze nem ez az elsődleges cél :-) Köszönöm szépen még egyszer a segítséged.
Szép napot.
Anikó

2015-10-26 23:02:36 • Podhorná Anikó

Szalay Krisztián

Az elmondottak alapján szerintem a fix 35-tel jársz a legjobban. Nem olyan kényelmes használni mint a zoom obit, de gyönyörű képet rajzol, és ez a legfontosabb. Megközelítőleg akkora látószöget fog adni mint amit egy alap objektív adna fullframe vázon. Azt szoktam javasolni, hogy érdemes a fix obikhoz hozzászokni, mert rendkívül szép képük van, és megéri azt a kis kényelmetlenséget, amit a zoom hiánya okoz.

2015-10-26 13:27:06 • Szalay Krisztián

Podhorná Anikó

Kimondottan embereket szeretnék vele fényképezni. Gyerekeket ahogyan játszanak, szaladgálnak. Párokat, akár kültéren, akár beltéren. Kint a természetben, ahol mondjuk látszik a modell egészben, pl.mögötte a híd, pad, vagy az erdő fái… Vagy éppen a mezőn a virágok között… Nem kimondottam, hogy csak az arc látszódjon, de persze azokat a képeket is szeretem. :-)  Ezért vagyok kicsit tanácstalan.

2015-10-25 21:21:42 • Podhorná Anikó

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató