Fórum / Általános fényképezés / Objektív választás

Objektív választás

Létrehozta: Réti Attila732 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia Anikó!

Az 50-es, az fix, igen. Azok a zoomos objektívek, ahol vagy egy valamettől valameddig érték. Ahol csak egy érték van megadva gyújtótávolságként, az mind fix. Baricz Kati fotóművész mondta az iskolában, hogy a fotósnak azért van a lába, hogy azzal zoomoljon. Poénosan szokták a fix obikat lábzoomosnak is nevezni. Értelemszerűen ez azért van, hogy ha hátrébb lépsz, akkor nagyobb területet látsz be az optikával.

Minden objektívet használhatsz kültéren és beltéren egyaránt. Ami téged érint elsődlegesen, az a látószög, azaz az a terület, amit lát a gép. Ha a gépeddel használsz fullframe-es 50-es obit, az arra lesz jó, hogy közeli, félalakos és háromnegyedes portrékat készíts vele. Műteremben már nem biztos, hogy egész alakosat is tudsz, hacsak a terem nem akkora, hogy nyugodtan hátrébb tudsz menni, amennyire csak szükséges. Ha viszont 35-öst veszel, akkor meg a közelikhez lesz kevés. Vagy van még egy megoldás, egy DX-es (nem fullframe-es) zoomos obi, ami nagyon jó minőségű, de annak meg igen komoly ára van.

Ha meg kéne határozni, hogy túlnyomó részt mit fogsz vele fényképezni és milyen körülmények között, mi lenne az?

2015-10-25 17:21:57 • Szalay Krisztián

Podhorná Anikó

Krisztián,
köszönöm szépen a gyors válaszodat. Lehetne még egy-két kérdésem?
Amit írtál, hogy fullframe 50mm, az nem zoomos objektív, ugye? Sokat olvasok ebben a témában, de még mindig nem tiszta a kép… Ezt az objektívet használhatom kint a szabadban? Úgy értem, ha mondjuk párokat szeretnék fényképezni vele, különböző helyeken, helzyetekben, távolságban. Vagy arra esetleg egy másik obi lenne jó? Stúdióban való fotózáshoz, ahol nem nagyon változik a modell távolsága a géptől, ott ajánlott inkább a fullframe 50mm? Esetleg családi ünnepségeken, a táncot, étkezést ezzel fénykepezni? Mondjuk az esküvői fotósok milyen objektíveket használnak, mikor a párról készülnek a különböző szebbnél szebb képek szintén szabadban, és mikor már mulatnak, megint más használnak? Úgy érzem, kezdek elveszni a témában.

Köszönöm még egyszer.
Anikó

2015-10-23 16:23:17 • Podhorná Anikó

Szalay Krisztián

Kedves Anikó!

Teljesen jó a gondolatmeneted. A 70-200-as valóban jó tájképhez és portréhoz egyaránt. Viszont a minősége - finoman szólva - hagy némi kívánni valót maga után. Azért van nagy kínált, mert minden objektívnek megvan a maga erőssége. Sajnos nem lehet mindent lefényképezni egy darab objektívvel úgy, hogy az minden állásban kiváló eredményt nyújtson. Vagy erős kompromisszumok mellett lehet (mondjuk úgy, hogy lemondasz a minőségről), vagy külön objektíveket kell vásárolnod az egyes funkciókhoz.

A 18-55-ös objektíved arra kiváló, hogy nagylátószöggel fényképezz tágas tereket, tájakat, esetleg utcaképeket. A 18mm-es állásban adja talán a legjobb eredményt minőség tekintetében. Ha portrézni szeretnél, akkor tényleg kell egy hosszabb teleobjektív. A leginkább ideális megoldás egy fullframe-es 50mm-es, legalább 1.8-as fényerejű alapobjektív. Ez viszonylag olcsó és kiváló eredményt ad. Mivel a gépedben lévő szenzor mérete kisebb mint a fullframe-es gépeké, ezért az előbb említett fullframe gépekhez tervezett alapobi gyújtótávolságát még kb 1,5-1,6-tal meg kell szorozni, tehát 75-80-asként fog üzemelni a gépeden. Ezzel már tudsz egészen közeli portrékat is készíteni.

Javasolhatnék még ideálisabb megoldásokat, de ahhoz egyrészt nagyon mélyen a zsebbe kell nyúlni, másrészt pedig azokhoz már érdemes profi vázat is venni. Amit ajánlottam objektívet, azzal ki fogod tudni aknázni a gépedben rejlő lehetőségeket.

2015-10-22 19:33:41 • Szalay Krisztián

Podhorná Anikó

Kedves Krisztián!
Szeretném kérni a segítséged. Nagyon kezdő vagyok fényképezés terén. Főleg ami az objektíveket illeti. Szeretnék ezzel komolyabban foglalkozni. Főleg embereket, portrékat, gyerekeket, és tájat szeretnék fotozi. Egyelőre a géphez kapott objektívvel fényképezek. Nikon D 3200as-om van 18-55mm objektívvel. Nem szeretnék addig venni másikat, míg nem tudom biztosra melyik lenne a legpraktikusabb számomra. Azt már kitapasztaltam, hogy az 55mm is kevés hogy közelit készíthessek a modellről.  Gondoltam egy 18-200mm re. Laikusan azt mondanám, hogy ez a tájfotózásra is éppolyan jó, mint potrékhoz, persze más-más gyújtótávolsággal. (De pont ezt nem értem, mert akkor a többségnek ez lenne, és nem lenne ekkora kínálat…)  És akkor így nem kellene állandóan cserélni az objektívet, mint mondjuk egy 70-300mm-asnál.
Köszönöm szépen a segítséged.
Anikó

2015-10-22 18:29:49 • Podhorná Anikó

Szalay Krisztián

Szia Szilvi! Az attól függ, hogy mit szeretnél vele fotózni. Mindkét objektívet használhatod. Az ismerősöd azért a 35-öst ajánlotta, mert a gépedben lévő szenzor mérete miatt másképp viselkedik az objektív, tehát a 35-östől kapod meg azt, amit az 50-estől vársz, az 50-es obi pedig kb 80-as objektívként fog működni. Általános célra és utcai életképekhez a 35-ös ajánlott, portrékhoz pedig az 50-es.

2015-10-10 20:31:08 • Szalay Krisztián

Varga Szilvi

Szia Krisztián, kérdésem lenne, szeretnék venni a Nikon 7200 fényképezőgépre objektívet méghozzá nikon 50mm f1.8G, de egy fotós ismerősöm azt mondja erre a típusú gépre a nikon 35mm -es a megfelelő. kérném szépen a Te véleményedet, melyiket válasszam?
köszünöm

2015-10-09 15:17:50 • Varga Szilvi

Szalay Krisztián

Természetesen! Ha valami jó esti felvételekhez, akkor ezek a nagy fényerejű fixek azok. Az biztos, hogy így ki fogod tudni hozni a legtöbbet a gépedből. A váz, a szenzor és a szoftver tudása adott, már csak jó lencse kell a gép elé. Szóval, hajrá! Ja, és ha lesz vele tapasztalatod, megköszönöm, ha megírod!

2015-10-08 19:45:32 • Szalay Krisztián

Hatás Emese

Csodálatos, köszönöm szépen! A másik kérdés, hogy ez a 35-ös alap jó lehet esti/éjszakai utcai képekhez is? Az 55-200-zal bajban vagyok, mert azért elég zajosak tudnak lenni a képek állvány nélkül, azt meg nem lehet mindig mindenhol használni…

2015-10-08 11:50:39 • Hatás Emese

Szalay Krisztián

Szia Emese!

Először is köszönöm szépen a dicséretet! Ami a kérdésed illeti, kezdem az objektívvel. Véleményem szerint képminőségben azt várhatod el tőle mint a 18-55-ös obidtól, annyi különbséggel, hogy ennek más a látószöge. Arra figyelj, hogy ez könnyebben bemozdul, mivel teleobjektívről van szó. Minél hosszabb a gyújtótávolság, annál érzékenyebb a mozgásra. Használj rövid záridőt.

No, a másik kérdésedre viszont te magad fogod tudni megadni a választ. Írtad, hogy a portré és a street irányába mész el. Ez oké, nagyon szép terület mindkettő, viszont az egyik objektív erre, a másik meg arra jó. Ha utcaképeket csinálsz, a 35-ös inkább a társad lesz. Portrénál viszont az 50-es javasolt. Ennek ellenére a 35-öst ajánlom neked, mert mégiscsak univerzálisabban fogod tudni használni. Közeli portrékhoz nem igazán nyerő, de tágabb vágásnál tökéletesen fogod tudni használni.

2015-10-08 10:11:41 • Szalay Krisztián

Hatás Emese

Kedves Krisztián!
Remek az oldalad, nemrég vettem meg életem első tükrös gépét (Nikon D5300) és gyakorlatilag azóta itt töltöm az időm nagy részét :)
Szóval az van, hogy már sokszor volt a kezemben slr, de még nagyon sokat kell tanulnom. Streetfotó és portré felé tartok az elköteleződésben jelenleg és az objektívekről szeretném meghallgatni a véleményed.
Van egy 18-55-ös kitobjektív, most vettem hozzá egy 55-200-as Nikkor f/4-5.6G IF-ED-t (az érdekelne erről mit gondolsz), illetve most egy alapobjektívet szeretnék még csak nem tudom eldönteni, hogy 35 vagy 55-ös fix legyen (mert ugye nekem nem FF-em van és így nagyobbak ezek az értékek). Szóval köszönöm, ha segítesz!
Emese

2015-10-07 09:57:25 • Hatás Emese

Baranyai Péter

Köszönöm, ezt időközben közben már olvastam. :)

2015-09-26 17:25:26 • Baranyai Péter

Zettin Viktor

Baranyai Péter
Nincs bennük képstabi, tehát makrózásnál vagy zoomolásnál szükséged lesz állványra.

Sigma 70-300mm f/4-5,6 APO DG Macroról egy cikk:
https://pixinfo.com/cikkek/sigma_70-300mm_f4-56_apo_dg_macro

2015-09-26 14:32:38 • Zettin Viktor

Szalay Krisztián

Kedves Péter!

Bízom benne, hogy előbb vagy utóbb jön valaki, akinek van tapasztalata az említett optikákkal!

Ami pedig a nagy fényerejű objektíveket illeti, azt én nem tudom megmondani, hogy melyik a jobb számodra. Az attól függ, hogy mit akarsz vele fényképezni. A gyútávokat az említett esetben kb 1,6-tal kell megszoroznod, és annak megfelelő látószöget fogsz kapni. Portrékhoz jobb az 50-es, általános célra pedig a 35-ös. Utóbbival nem tudsz olyan kis mélységélességgel dolgozni mint az 50-essel, viszont univerzálisabb a felhasználása.

A menetes obik is szóba jöhetnek, csak azt kell tudni, hogy a Nikon esetében a végtelen fókusz problémás abból a szempontból, hogy az átalakító gyűrű miatt nem oda esik, ahova kéne. Ettől függetlenül az is jelenthet megoldást. Egyik ismerősöm Pentacon Six középformátumú obikat használ átalakítóval, és csodás képeket készít. A Soós Kereskedést ajánlom figyelmedbe. Vidd el a vázat, és próbáld ki ott az objektíveket vele.

2015-09-25 08:52:43 • Szalay Krisztián

Baranyai Péter

Szia Krisztián!

Se a Tamron, se a Sigma 70-300mm-es objektívről nem tudtam meg többet. Egy fórumon 2 véleményt kaptam: Nagyon gyenge és az árán látszik is, hogy sokra nem hivatott. A másik illető azt mondta szerinte jó. Ez így egy-egy. Ezt a kérdést most félre tettem

Új kérdés: Én is szeretnék egy jó fényerejű objektívet (akárcsak az előző kérdező). Én alapból f 1.8 50mm-es alap objektívben gondolkodom. A gépem Nikon D5200 nem full frame ezért, mint írtad az 50mm nem 50mm.  Az 50 mm-es objektív megfelelő lenne vagy a 35 mm-es lenne jobb, ami DX vázhoz van?

Másik lehetőség: Esetleg régi M42-es objektívek? :)

2015-09-22 16:28:45 • Baranyai Péter

Szalay Krisztián

Kedves Antal!

A portrékhoz azt javaslom, hogy vegyél egy profi, nagy fényerejű alap objektívet (f1.8, 50mm). Ezt a D3200-zal 80mm-nek megfelelő teleként fogod tudni használni. Portrékhoz nem tudok ideálisabb megoldást egy belépő géphez mint ezt az objektívet. Csodálatos képe van, és ha később lesz esetleg fullframe vázad, azzal is nagyszerűen fogod tudni használni.

Képstabilizátorra én nem költenék ennyit, de ez megint csak a saját szubjektív véleményem. A könyvről lehet többet tudni természetesen. Levélben küldöm neked a tartalomjegyzékét. Szeptember 30-án, szerdán véget ér az elővásárlási kedvezmény. Ha számodra megfelelőnek találod, javaslom mielőbbi megrendelését.

2015-09-21 14:37:51 • Szalay Krisztián

Kovács Antal

Kedves Krisztián!

Kérdésedre válaszolva, az obikat egy „APS-C” 23,2 x 15,4 mm szenzorméretű géppel, (Nikon D3200) használnám. Ahogy értettem írásodból 2 lehetőségem van.
1, „univerzális zoom” pl. Tamron 24-70mm F/2,8 vagy Nikkor 17-55mm f/2.8G
2. Vagy két külön obi, pl: egy Nikon 50mm f/1.8 és egy Tamron SP AF 70-200mm vagy F/2,8, Sigma 70-200mm f/2.8

Fotózni leggyakrabban embereket szoktam 5-8m távolságból, ritka az ennél messzebbi kép.
Újabban kacérkodom, a többvakus portrékkal, nagy ritkán pedig naplemente, természet is terítékre kerül. Ezen igényekhez szeretném igazítani az objektív vásárlást.

Kérdésem, hogy:
Hobby géphez megéri e „profi” obit venni?
Jelenleg (vagy egy jobb gép, beszerzése, vagy új obi(k) vásárlása fér bele a keretbe.
Hobby fotósként általában nem tudom mi lesz terítéken, (családi- baráti események). Ebből kifolyólag célszerűbbnek látszik egy nagy fényerejű „univerzális” obit használni. Igaz a több objektíves felállásban több lehetőség rejtőzik talán.? Szerinted melyik célszerűbb?
A két teléhez kapcsolódó kérdés: képstabilizátor megér + 150 ezret?  A gyakorlatban mennyi a haszna? (Sigma kontra Tamaron)
+1: Lehet tudni konkrétabb infót, hogy a Bevezetés a fotográfia világába c. könyved milyen témaköröket érint majd?

Köszönöm segítségedet!
Kovács Antal

2015-09-21 13:29:00 • Kovács Antal

Szalay Krisztián

Hello Péter! Köszi a kérdésed! Nekem nincs tapasztalatom az említett két obival, viszont én is nagyon örülnék neki, ha valaki írna pár sort róla. Köszönöm előre is!

2015-09-07 06:36:12 • Szalay Krisztián

Baranyai Péter

Hello!

A Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro és a SIGMA 70-300mm f/4-5.6 DG Macro objektívek közül melyiket ajánlanátok? Az adott két típussal ill. a két márkával kinek milyen tapasztalata, véleménye van?

2015-09-05 17:18:09 • Baranyai Péter

Szalay Krisztián

Kedves Antal!

Milyen vázzal használod az obit? Azért kérdezem, mert nagyban függ attól, hogy milyen objektívet vásárolj hozzá. Belépő szintű géphez is vehetsz profi optikát, de nem biztos, hogy ki fogod tudni aknázni azokat a lehetőségeket, amiket egy jó optika nyújt. A képed jobb lesz tőle, szó se róla.

Az általad kinézett obik közül a Tamront javasolnám. Sokat számít a fényerő. Nemcsak fény kérdésében, hanem az objektív rajzolatában is. A képstabilizátor ugyan jó dolog, de véleményem szerint (és hangsúlyozom, hogy ez csak az én véleményem) jobban jársz a Tamronnal.

Ha úgy érzed, hogy kinőtted a cuccot, és klasszisokkal jobb minőséget szeretnél, akkor alap zoomnak ezt az obit javasolnám, hogy ki tudd használni a nagylátószög adta perspektívát is, ahogyan ezt most is megteheted a kitobiddal. Azonban ennek horror ára van. Ha viszont ez alá mész, nem feltétlenül fogsz tapasztalni számottevő különbséget.

Talán még érdemes megnézni ezt a fix makróobit. Árban lényegesen barátibb, és ez is bőven ellátja azt a feladatot, amit adnál neki.

2015-09-02 07:23:49 • Szalay Krisztián

Kovács Antal

Kedves Krisztián!

Úgy érzem lassan kinőttem a 18-105 f/3,5 ös kezdő kitobim.
Szükségét érzem, hogy bővítsem az objektívparkot. Úgy gondolom, hogy egy 50 mm körüli nagy fényerejű alap zoomra valamit egy telére van szükségem.
Első körben a telét szeretném beszerezni. Van valami előnye a márkahűségnek?
Telékél sikerült leszűkítenem a kört, 2 versenyzőre. Tamron 70-200/2.8 AF SP Di LD (IF) Macro, valamint a Nikon 70-300/F4.5-5.6 G AF-S VR IF ED.
Véleményed szerint a nagyobb fényerő, vagy az. op. képstabilizátor a fontosabb?
Esetleg más Telezoomot tudnál javasolni a fent említetteken kívül?

50 mm körüli nagy fényerejű zoomnak mit javasolnál? (Én pl a Tamaron SP 24-70- est, azonban borsos ára van.) Tudnál esetleg, valami költséghatékonyabb összeállítást javasolni?
Az obikat főként, hobby célra, természetfotózásokra és baráti összejövetelek megörökítésére használnám.

Köszönöm segítségedet!
Üdv, Antal

2015-09-01 13:58:04 • Kovács Antal

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató