Objektív választás

Fórum » Általános fényképezés » Objektív választás
Létrehozta: Réti Attila
Szalay Krisztián

2018-02-27 21:12:59

Szia Dani!

Ha jobban tetszik a kisebb átfogású objektív képe, akkor maradj annál! Akkor lehet praktikus a másik, ha enyhe telére is szükséged lehet. Ez az esetek többségében a portrézást jelenti. Ha azonban tervben van később tele amúgy is, akkor inkább a fix fényerős lehet jobb megoldás.

Reményi Dániel

2018-02-27 19:40:53

Kedves Krisztián,

Köszönöm ismételten tanácsodat, a napokban sokat gondolkoztam és valóban jogos a felvetésed, miszerint az átfedés miatt nem igazán érné meg a fix 35mm, ha úgy nézem az a pénz egy másik objektív árának a fele, pl a széles látószögűé. A következő lenne a kérdésem, szerinted megér-e az a kis plusz átfogás a fix fényerőért cserébe? A 17-70 elég jól szerepelt a teszteken, itt már inkább a személyes véleményedre vagyok kíváncsi, érdekes mód a 17-50 objektívről kevesebb tesztet találtam, pedig jobbnak tűnik picivel.
SIGMA 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM
SIGMA 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM

Fix 85 vagy 105 gyútótávolságot illeti lehet, hogy ott is inkább azt a pénzt félre tenném és néznék mondjuk később egy stabilizátoros sigma 70-200 f2.8 as obit amivel szintén lehet portrézni, de ugye több mindenre is lehetne használni, igaz azért az már nem olcsó, persze ennél inkább csak drágábbak vannak. Talán kifogok egy jót használtan.

Köszönettel:
Dani

Szalay Krisztián

2018-02-26 17:48:45

Szia Lajos!

Teljesen jó a gondolatmeneted. Van néhány tényező, ami bonyolítja a számítást. Először is a szorzótényező nem változtat a tényleges gyújtótávolságon. Csak azt az illúziót kelti, mintha, de maga a látószög nem változik. Arról van szó konkrétan, hogy az objektív által kirajzolt képnek egy kisebb részét rögzíti a DX szenzor, miközben a látószög változatlan marad.

Egy DX 18mm nem ugyanaz mint egy FX 18mm. Értelemszerűen annak kellene lennie, de a szenzor mérete is hatással lesz a látószögre. Ha rákeresel a Nikon honlapján (vagy bármelyik más gyártóén) mondjuk egy 18-105-ös DX obira, akkor oda lesz írva, hogy FX esetén ez 27-157,5 mm gyújtótávolságnak felel meg. Tehát mindig abból indulj ki, amit a gyártó ír látószögnek.

Visszatérve a gyújtótávolság szorzótényezőre (ami ősi magyar szóval: crop factor), annak akkor van értelme, amikor mondjuk egy FX 50-es obit DX-es vázon használsz. A szorzótényező fogja megmutatni, hogy megközelítőleg egy 80mm-es objektív képszögével kalkulálhatsz. Azért ennyire bonyolult, mert több tényező is befolyásolja a látószöget.

Szakál Lajos

2018-02-26 11:24:55

Szia Krisztián,
Kezdő vagyok még a dslr témában, még mindig a gépváz kiválasztásánál tartok.
A minap egyik ismerősöm nikon gépét és objektivjeit próbálhattam ki.
Eddigi ismereteim szerint egy dx vázon dx objektiv fókusztávolsága annyi amennyire állitom.
Tehát egy dx obi látószöge 18-ra állitva megfelel egy fullframe 18 mm-es látószögnek.
Egy fx objektivet használva dx vázon, kell alkalmazni az 1.5-ös szorzót, ez esetben 18*1,5, azaz 27 -es fókusztávolságnak felel meg.
A gépen kipróbáltam két objektivet: egy 70-300-ast, ami nem volt dx, illetve egy dx 18-70-est.
Ami összezavart, hogy az fx objektiv 70-es állásban és a dx objektiv 70-es állásban ugyanazt a látószöget adta, holott ismereteim szerint az fx obi 70-es fókusztávon 115-ös fókusztávolság szerinti látószöget kellett volna hogy adjon.
A saját gépemmel (fuji hs10) összehasonlitva is az jött ki hogy a dx objektiv 18-as állásban adta azt a látószöget amit a fuji hs10-es 27-es állásban.
Nem kellene egy dx obinak dx vázon 18-as állásban nagyobb látószögének lenni mint egy 135 eqvivalens gépen (HS10) 24-es fókusztávon?
üdv.
Lajos

Szalay Krisztián

2018-02-22 11:02:38

Szia Dani!

Nagyon jó, hogy ennyivel előrébb vagy az objektív választásban! Egészen pontosan arra az útmutatóra gondoltam, amit a tippsorozatra való feliratkozáskor küldök mellékletként. Ha olvastad, akkor jó, csak nem akartam annyiszor ismételni magam.

Szóval, a 35mm fix teljesen rendben van, tényleg gyönyörű képet rajzol. Viszont, ha szükséged lesz zoomra is, főleg ebben a tartományban, akkor biztosan érdemes megvenni? Nem lebeszélni akarlak, csak a praktikusság (és a spórolás) miatt kérdezem. Ugyanis, ha mondjuk a SIGMA 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM típust választod, amivel tudsz fényképezni szép, tágas tereket, tájakat, épületeket, eseményeket, és ráadásul ott van a normál látószög is benne, ami zsánerképekhez, street fotókhoz és általános célra kiváló, akkor nem biztos, hogy a 35-nek külön túl nagy jelentősége van.

Külön obinak az esetedben akkor lenne értelme, ha mondjuk portréznál, és ahhoz választanál egy fix 80, 85, vagy 115 mm gyújtótávolságút. A telékkel kapcsolatban annyit, hogy ha igazán jó minőséget akarsz, akkor az mélyen zsebbe nyúlós. Mert amíg a normál tartomány környékén maradunk, lehet találni megfizethető és jó darabokat, addig ez telénél már nem így van. Mindig nézz tesztképeket, mert az sokat elárul.

Reményi Dániel

2018-02-20 18:09:20

Szia Krisztián,

köszönöm szépen a válaszod sokat segített, sajnos csak most tudok reagálni mivel időközben elutaztam. Mire gondoltál pontosan, hogy a lap apján találok válaszokat a tipp sorozatodra? Amennyiben igen arra már korábban feliratkoztam és eddig elég hasznosnak bizonyult, köszönet érte.

Nézegettem képeket, mindenképp fogok venni egy 10-20mm nagyon tetszenek a vele készült képek. A gépet viszont nem egyedül használom és kicsit mások az elképzelések ezért is lenne többek között majd szükség a több obira pl a telének szánt Tamron 70-200. Bár ez valóban nem sürgős.

Jelenleg úgy döntöttem h fogok venni egy 35mm 1.8 fixet tetszik nagyon és jó áron is van viszont hosszabb távra szeretnék venni egy olyan obit is ami nem fix, és azért kicsit nagyobb átfogású(akár utazásokra ne kelljen cserélgetni) és relatív jó minőségű képeket lehet vele lőni. Akkor leszűkíteném az alábbiakra, hogy szerinted érdemes-e a drágábbat venni, sajnos itt már én nem láttam akkora különbséget, de nem is értek annyira hozzá.
SIGMA 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM
SIGMA 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM
vagy a drágább és kicsit nagyobb átfogással. Adott esetben mondjuk egy 1,4 telekonverterrel valamennyire kiváltható a 70-200?
SIGMA 24-105mm f/4 DG OS HSM Art
Nikon AF-S 24-120mm f/4G ED VR IF
Nikon 16-80mm f/2.8-4E ED VR

Ismételten köszönöm a segítséged,
Üdvözlettel:
Dani

Szalay Krisztián

2018-02-19 20:33:02

József, ezúton is köszönöm szépen a kimerítő választ! Mátyás, túl sokat nem is tudok hozzáfűzni. Az, hogy megéri-e, ez mindig szubjektív, és erre valójában csak te tudod megadni a megfelelő választ. József nagyon jól összefoglalta a lényeget, ami abszolút igaz, ugyanakkor nálam nem játszana döntő szerepet a stabilizátor, mert helyesen megválasztott záridővel, a gép stabil tartásával vagy állványra helyezésével (és persze pontos fókuszálással és kellő mélységélességgel) készíthető technikailag kifogástalan felvétel.

Hegyi József

2018-02-18 19:42:40

Szia Mátyás!

Ezt találtam a Nikon honlapján:
FL
Fluorit objektívelem
A fluorit monokristályos optikai anyag, amelynek az infravörös és az ultraibolya tartományban egyaránt nagy a fényáteresztése. Elsőrangú, rendhagyó szórási jellemzőinek köszönhetően intenzíven blokkolja a másodlagos spektrumot, és ezáltal hatékonyan javítja a színeltérést a látható fénytartományban – ami nagyobb gyújtótávolságok használatakor általában igen nehezen érhető el. Ezenfelül a fluorit tömege is jóval kisebb az optikai üvegénél, így végeredményben az objektív nemcsak hatékonyabb, de könnyebb is lesz.
Azonban van még egy jelentős különbség: VR és VRII. Vibration reduction. Mint kezdő fotós, úgy mondanám, hogy VRII-es obival még könnyebben tudsz éles képeket készíteni állvány nélkül, mint az alap VR-es obikkal. A VR-esek fókuszáláskor kicsit hangosabbak.

Molnár Mátyás

2018-02-18 17:06:53

Kedves Krisztián!

A két obi az FL megjelölésben különbözik. Mit jelent és mit befolyásol ? Valóban ér 25% árkülönbséget?
Nikon 70-200mm F2.8G AF-S ED VR II
Nikon 70-200mm F2.8E AF-S FL ED VR

Válaszodat előre is köszönöm.

Szalay Krisztián

2018-02-16 14:28:45

Kedves Barbara!

Nem a sorozatlövés a megoldás a bemozdulás kiküszöbölésére, hanem a gyors záridő. A zársebességen kell változtatnod. A korábbi válaszomban ajánlottam neked egy blogbejegyzést, azt lenne jó, ha elolvasnád, mert abban minden benne van, amit első nekifutásra tudni kell.

Eperjesi Barbara

2018-02-16 13:02:03

Kedves Krisztián!

Újra itt vagyok! :) Egy gyakorlati kérdésem lenne. Próbálgatom a gépet ismerkedési szinten. Arra lennék kíváncsi, hogy nem baj e ha egy képes beállítás helyett sorozatot használok. Némelyik képem kicsit elmosódott lett és ezzel a módszerrel ezt szeretném kiküszöbölni.Tudom, hogy sokkal több helyet foglal, ráadásul Raw+Fine beállítást választottam.

Szalay Krisztián

2018-02-09 15:18:51

Szia Dani!

Nagyon köszi az elismerést, és örülök neki, hogy tetszik az oldal, és hasznodra válnak az itt leírtak!

A lényegre térve, ha fontos a minőség, akkor a kitobit nyugodtan mellőzd. Általánosságban elmondható, hogy a fix objektívek szebb rajzolatot adnak mint a zoomok. Valamikor ez erőteljesen megmutatkozik, máskor kevésbé. Nyilvánvalóan attól függ, hogy mivel hasonlítod össze. Egyébként ki mit szeret. Én nagyon oda vagyok a fixekért.

Az általad említett összes obinak van létjogosultsága. Tulajdonképpen ezt neked kell eldöntened, hogy melyik szimpatikus. Néztél velük tesztfotókat? Az lenne az elsődleges, amivel rangsorolhatnád a kiszemelteket. Ha majdnem teljesen a lap aljára görgetsz, látni fogsz ott egy útmutatót, amit ajánlok szíves figyelmedbe. Abban részletesen megválaszolom jó néhány kérdésed.

Véleményem szerint tök felesleges bevásárolnod egyszerre mindenféle obit. Ha veszel egy minőségi darabot (például a 10-20-as nagylátót), azzal fogsz tudni tájat, eseményt, épületeket, esküvői pillanatképeket, és minden mást is fotózni, ahova kell az állati nagy térérzet. Ha túl soknak találod (ezért is kell rákeresni, hogy lásd, mire képes a cucc), akkor amúgy is felejtős az exrém-nagylátó, helyette lehetne például a 17-35 tartományban gondolkodni, amiben szintén van nagylátó, de már általánosabb célokra is használhatod, mint például zsánerképek, streetfotók, családi összejövetelek, és még sorolhatnám.

Ezeket figyelembe véve, és természetesen a tesztfotókat, meg fogod tudni határozni, hogy melyik lesz számodra az ideális.

Szalay Krisztián

2018-02-09 15:04:35

Kedves Barbara és József!

Most kerültem gépközelbe. Először is szeretném megjegyezni, hogy nagyon jó látni az önzetlen segítségnyújtást! Erre szeretnék másokat is buzdítani, hogy nyugodtan írjanak, ha tudják a megoldást, vagy bármi más módon hozzá szeretnének járulni tapasztalatokkal, meglátásokkal.

Barbara, mivel József mindent szépen leírt, így túl sok hozzáfűzni valóm nincs. A blogbejegyzések között van egy, aminek az a címe, hogy A fényképezés összetevői. Abban vázlatosan leírtam a három tényezőt, ami meghatározza a kép jellegét expozíció szempontjából. Egyik ezek közül a záridő, amiről József is írt. Azt érdemes elolvasnod.

Ami a gép védelmét illeti, inkább az objektívre érdemes a hangsúlyt fektetni. Nem árt, ha mindig van szűrő az obin, hogy ne porosodjon, ne karcolódjon.

Reményi Dániel

2018-02-09 10:48:56

Szia Krisztián,
Először is hagy emeljem ki, hogy minden elismerésem az oldaladdal és a pozitív, konstruktív hozzáállással, amit képviselsz, csak így tovább! Számomra nagyon sok segítséget nyújtott az oldal olvasgatása de megannyi új kérdést is felvetett. Azért is írok neked, mert kicsit megkavarodtam és szükségem lenne tanácsodra/személyes véleményedre.
Nem régiben vettem egy D5300 Nikont tanulni egy 18-105 kit obival, hosszabb távon a város és táj fotózás érdekel elsősorban akár utazások, kirándulások alkalmával. Persze nyilván fotóznék családi képeket, illetve hosszabb távon kipróbálnék több mindent pl.: makrózást, vad fotózást stb.. ki tudja mi fog meg tetszeni vagy mihez van tehetség. Ehhez gondoltam idővel összeállítani egy "szettet" vagy venni egy olyan obit ami kompromisszumokkal lefedi nagyjából, de jó minőségben és itt kérnék segítséget, hogy amiket eddig találtam azok szerinted jók-e illetve hasonló árban tudsz-e ajánlani mást.
Tájfotóhoz: SIGMA 10-20mm f/3.5 EX DC HSM
Későbbiekben tele: Tamron SP AF 70-200mm f/2.8 Di LD [IF] Macro Vagy Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED VR Zoom
És akkor a fő kérdés, hogy itt mi érné meg jobban az „általánosabb” képekhez, ha vennék egy fix 35 1,8-at és egy fix 50 1,8-at partékhoz ideiglenesen közgyűrűvel makrózni.A másik variáció láttam több kommentben az alábbi kettőt. Mekkora szerinted a különbség a fix az alábbi és a kit obik minősége között? Nyilván a fixnek megvannak az előnyei, de kevésbe praktikusak, multifunkciósak. Nagyjából annyiba kerülne a két fix, mint a kisebb zoom. Számomra fontos a rajzolat a képek élessége és a színek.
SIGMA 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM
SIGMA 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM
Vagy jobban megéri kicsit többet gyűjteni egy pl az alábbiakból venni egyet kicsit több kompromisszumot vállalva. Van olyan, ami mondjuk full framehez is jó? Még hosszabb távon gondolkodva, hogy ha az ember nem komolyabb Dx-et venne, hanem kezdő full framet? Tudom kicsit kusza meg összetettebb a kérdés, de felettébb hálás lennék tanácsodért, hogy te hogyan tennéd össze nagyjából max az alábbi árkategóriából.
SIGMA 24-105mm f/4 DG OS HSM Art
SIGMA 18-35mm f/1.8 DC HSM Art
vagy kicsit dárágbb nikon
Nikon AF-S 24-120mm f/4G ED VR IF
Nikon 16-80mm f/2.8-4E ED VR
Köszönettel:
Dani

Hegyi József

2018-02-09 07:09:48

Szia Barbara,

az éjszakai fénycsík a hosszú záridőben rejlik. Ehhez a hozzávalók: állvány, távkioldó, manuális üzemmód. Minél hosszabb fénycsíkot szeretnél, annál hosszabb záridőre lesz szükséged. Tehát a gép állványon, bekapcsolom az élőképet, ellenőrzöm rajta a színeket (fehéregyensúly), kiválasztok egy f11-es rekeszt és egy 15 másodperces záridőt. Az ISO-t a legalacsonyabbra állítom (D7100: ISO100). A távkioldóval készítek egy képet. Ha nem tetszik a fénycsík, beállítok 20 másodpercet. (Minél hosszabb ideig van nyitva a rekesz, annál több fény éri az érzékelőt).

Eperjesi Barbara

2018-02-08 16:01:50

Még egy kérdés. Szeretném ilyen állapotban megőrizni a gépet! Mennyire látszódnak meg rajta maradandóan pl az új lenyomatok? Érdemes rá venni pl egy teljes ház védő szilikon tokot?

Eperjesi Barbara

2018-02-08 14:24:01

Kedves Krisztián!

Meghozta a DHL futár a D5300-at! Egyenlőre azt sem tudom hogy kezdjem el az ismerkedést vele ... :-)

Nem pont ide illik de hátha tudsz választ adni. Láttam egy olyan éjszakai képet Budapestről ahol a Lánchíd és a budai oldal kristály tisztán látszanak de az előtérben elhaladó autóknak csak a fényei láthatóak elnyújtott csíkban. Ilyen képet milyen beállítással lehet készíteni?

Köszönöm előre is.

Szalay Krisztián

2018-02-05 09:59:45

Kedves Mátyás!

Konkrétan azért nem válaszoltam arra a kérdésedre, mert totál elfelejtettem, amire a végére értem. :)

Megbízható forrásból nyugodtan vásárolhatsz. Ugyan nem gyakran, de még Kínából is rendeltünk fotós termékeket. Egyszer volt, hogy nem azt kaptuk, amit megrendeltünk, közgyűrűsor helyett egy fix 50-es obit küldtek. Rosszul nem jártunk, de szükség nem volt rá, és mivel az egész procedúra nem ért volna annyit, megrendltük újból a közgyűrűket. Ebből azért messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni. Főleg olyan kereskedőtől vásárolj, akinek az értékelései alá is támasztják, hogy nem fog átverni.

Molnár Mátyás

2018-02-04 16:26:46

Kedves Krisztián!

Köszönöm a válaszod.

A külföldi beszerzésről azért nem írtál, mert nincs tapasztalatod?

További szép estét!

Szalay Krisztián

2018-02-03 21:20:40

Kedves Mátyás!

Mindkét objektív minőségi darab, gyönyörű rajzolattal. A kettőt összehasonlítva nekem a Sigma képe jobban tetszik, de ezt kezeld szubjektív véleményként. Asztrofotósok előszeretettel vásárolják ezt a darabot a fényereje és a minősége miatt. Ha vannak ilyen irányú terveid, akkor érdemes ezt is számításba venned.

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább