Objektív választás

Fórum » Általános fényképezés » Objektív választás
Létrehozta: Réti Attila
Szalay Krisztián

2015-05-18 07:14:36

Szia Petra!

A zoom azt jelenti, hogy változtatható a gyújtótávolság, azaz változtatható az a szög, amit az objektív lát. Ez gyakorlatilag egy látószög tartomány. A makro jelzés az obin pedig azt jelenti, hogy egész közel viheted az objektívet a fotózandó tárgyhoz. A nem makro objektíveknek sokkal nagyobb a minimális képalkotási távolságuk, azokat nem tolhatod bele a katica arcába. A makro zoom objektív pedig olyan objektívet jelöl, aminek a közelkép tartománya is kicsi, és ráadásul még a látószög tartomány is változtatható.

Ahhoz, hogy behatároljuk, hogy neked mire van szükséged, jó lenne tudni, hogy egész pontosan milyen helyzetben szeretnél fotózni. Mihez keresel objektívet? Mert a fotózásban univerzális megoldás - mondhatjuk bátran - nincs.

Elsősorban arra gondolok, hogy közelről vagy messziről akarsz fényképezni? Szükséges-e, hogy gyenge fényviszonyok között is dolgozzon szépen? (Ez utóbbi esetében az árak egészen szépen tágítják a pupillát)

Palkovics Petra

2015-05-17 09:21:44

Szia!
Van egy Canon 60D-m és hozzá egy alap macro obim,úgy érzem elérkezett az idő,hogy vásároljak egy teleobit,mert az erdőt járva elég sok mindent kihagyok, mert sajnos macro obival nem tudom lekapni. :(
Ebben szeretnék segítséget kérni, mert a technikákkal nem vagyok annyira tisztában.
MI a különbség a macro teleobjektív és a teleobjektív és a zoomobi között? Nem tudom nekem melyikre van szükségem,mert az adatokból én annyira sokat nem értek, csak amit már kitapasztaltam.
Szeretnék egy középkategóriás, de azért ügyes kis obit. Tudnátok segíteni?

Köszönöm!

Petra

Szalay Krisztián

2015-05-14 08:44:27

Szia Péter!

Makrofotózáshoz makroobjektívet ajánlok. Például ezt: Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM. Ez egy nagy fényerejű, szép képet adó obi.

Micskei Péter

2015-05-13 19:54:22

Szia,

Nemrég vettem egy Canon 600D-t alap 55-ös obival és az lenne a kérdésem, hogy milyen objektívet ajánlasz markó( remélem nem hülyeséget beszélek) fotózáshoz? Kis, apró dolgokat szeretnék fotózni, pl tű cérna, bogarak, rovarok, stb…
persze majd ha beletanulok ebbe a gépbe, akkor aktuális.

Köszönöm a választ

Szalay Krisztián

2015-03-31 14:44:14

Éva, nagyon jókat kérdeztél! Annyira jókat, hogy erre nem is nagyon fogok tudni érdemben válaszolni. A tapasztalataimat elmondom, de ebből még messzemenő következtetést nem biztos, hogy le lehet vonni.

Azzal a közgyűrűsorral, amivel én találkoztam, nem volt ilyen probléma. Hosszú telével ugyan nem próbáltam, de nem tapasztaltam holtjátékot és bizonytalan érintkezést. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez ne állna fenn egyes termékeknél. Szóval nem tudok rá érdemben válaszolni. Canonnal kapcsolatban meg pláne nem. Igen, arra gondoltam, amit belinkeltél. A leírás alapján úgy gondolom, hogy kompatibilis. A kitobi nem lesz jó hozzá, de ahogyan írtad, felesleges is. Továbbra is azt tudom javasolni, hogy minél több fórumot nézz róla, és ha találsz több ilyen jellegű tapasztalatot, akkor lehet, hogy más márkákat is meg kéne nézni. Vagy a Canon sajátját, akár használtan is.

Sajnos most ebben érdemben nem tudok segíteni, de ha jár itt valaki, akinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata, nagyon örülnék, ha megosztaná velünk!

Murányi Éva

2015-03-31 08:14:18

Kedves Krisztián!

Köszönöm válaszod!

A Canon objektív mellett döntöttem. Amint meglesz, megírom majd a tapasztalataim. Köszönöm közreműködésed. :)

Valóban olcsóbban találtam Kenko közgyűrűsor szettet idekinn. ;)
Erre gondoltál, ugye? http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-Kenko-Auto-Extension-Tube-Set-DG-with-3-Rings-for-Canon-EF-Lens-/121325628759?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item1c3f922d57

Több magyar nyelvű termékismertetőben (online boltokban) ezt találtam a leírásában:
"A Canon EF-S lencsék nem helyezhetõek fel a makró közgyûrûkre."

A kenko.com-on ezt a terméket EF és EF-s-hez is ajánlják és a fentebb megjelölt e-bayes termék leírásában is ez szerepel. szóval.. Kompatibilis vagy sem?

Míg az új objektívemhez ezek alapján megfelelő, (Canon EF 70-200 f/4) addig a kit objektívemhez nem.. Ez azért ijesztett meg, (Feltéve, ha egyáltalán érdemes, "lehetséges" kitobjektívre felszerelni a közgyűrűsort… vagy annak nem is lenne értelme?) mert arra következtettem, hogy mennyire rossz, hogy -akkor- ha használni szeretném a közgyűrűsort, kénytelen leszek, csak a nagyobb súlyú objektívvel felszerelkezve útnak indulni.

Aztán még tovább olvasgattam és valaki ezt írta (a Nikonokkal kompatibilis Kenko közgyűrűsor szettről):

"Fenntartással javaslom: könnyû, kicsi objektívekhez teljesen jó, de nagyobb súlyú teléhez - vázhoz nem, nyeklik a vázon illetve pontatlan a bajonett kidolgozása (körkörösen mozog, "holtjátéka" van), emiatt az elektromos kapcsolat sokszor megszakad a váz és az obi között. Mindhárom tag ilyen. Nagyon gyenge felépítés. "

Sajnos még nincs meg az ezen információk reális megítéléshez szükséges tapasztalatom és sok az ellentmondás.

Bizakodva várom szakértői válaszod.
Köszönettel:
Éva

Szalay Krisztián

2015-03-28 13:12:00

Ja, értem. Így más a helyzet. Ide valóban a 35-ös lesz számodra a jó választás. Viszont ilyen helyzetben már nem pár milliméteres mélységélességről beszélünk, hanem jóval nagyobb tartományról, amit a belinkelt kép is illusztrál.

Németh Zsuzsanna

2015-03-28 09:08:56

Szia Krisztián!

Köszönöm a nagyon gyors választ. Teljesen érthető volt minden.
Tudom, hogy az 50-es ajánlott inkább a portrézáshoz, csak mivel DX gépem van, így gondoltam a szorzás végett korrigálom ezt egy 35-tel :) Lehet, hogy rosszul logikáztam :D

Illetve a portrékat én csak akkor szeretem, ha az ember feje nem teríti be az egész képet, csak egy kisebb részét, bár lehet, hogy ez a kompozíció akkor már nem esik a portré fogalma alá. A példa kedvéért belinkelek egy képet, hogy mire gondoltam én portré név alatt , még az is lehet, hogy erre teljesen más obi kell!

Szalay Krisztián

2015-03-28 08:49:04

Szia Zsu!

Így igaz, DX-es obinál nincs szorzó, hiszen azt pontosan arra a méretre gyártják. Itt tulajdonképpen a gyújtótávolság egy számított érték. Tehát, ha rá van írva egy DX-es obira például, hogy 35-70mm, az a valóságban rövidebb gyújtótávolságot jelent, de ezzel nem is kell foglalkozni. A lényeg, hogy annak megfelelően viselkedik, ami rá van írva.

Amire gondolsz, hogy homályos lesz a füle, az a kis mélységélességnek köszönhető. Ez három dologtól függ. Az egyik, hogy milyen messze állsz az alanytól, a másik a gyújtótávolság, a harmadik a fényrekesz állása. Anélkül, hogy itt most mély doktori disszertációt írnék, azt javaslom, hogy ha már portréznál, akkor az 50-essel érdemesebb. A 35-ös nem igazán erre a célra való. Az 50-es obival meg tudod csinálni, hogy a szemre állítod az élességet (fókuszt), és a szempilla már életlen. Ehhez kb 1.8-ra kell nyitnod majd a rekeszt. A 35mm-es típussal ilyet még nem próbáltam, de mivel rövidebb a gyújtótávolsága, nem fogsz vele tudni ilyen kis mélységélességgel fényképezni.

A motoros obit ráteheted a motoros vázra nyugodtan.

Németh Zsuzsanna

2015-03-28 08:18:11

Kedves Krisztián!
Még egy pár kérdés felmerült nálam. Ha DX-re veszek DX obit akkor nem kell azt felszorozni 1,6-tal ugye csak az FX-est?
A másik amiben bizonytalan vagyok, hogy ha egy nem DX-es 35-öst vennék akkor ezzel a portréalanyok élesek maradnak vagy már a fülük is homályos lesz, vagy ez inkább a fókuszálástól függ?
Jaj és még egy fontos kérdés, mivel most nem motoros a vázam azért,hogy a helyzetemet könnyítsem motoros obit kellene vennem. Ha később a vázban is volna motor, arra rárakhatom a motoros obit vagy azzal úgy már gondok lennének?

Előre is köszönöm a segítséget ! Szép hétvégét! :)
Zsu

Szalay Krisztián

2015-03-26 11:41:28

Kedves Zsuzsanna!

Nagyon szívesen, én pedig köszönöm szépen a biztatást! Jó is lenne, ha ilyenre lenne időm! Egyedül képtelen lennék ennyit írni, de tényleg nagyon köszönöm, hihetetlen jó érzés, amit leírtál! Mondanám, hogy gyere a Fotóklubba, ha München Budapest külvárosa lenne. :)

Németh Zsuzsanna

2015-03-26 10:00:52

Kedves Krisztián!

Nagyon szépen köszönöm a választ, több mint érthető volt :)
Ez most nem fog a témához kapcsolódni, de van egy észrevételem. Én Münchenben élek és itt a legtöbb keresett tükörreflexes géphez vannak egész vaskos fényképészek által írt használati útmutató jellegű könyvek (D3200-höz is, meg a profibbakhoz is). Egész érthetően fogalmaznak, de azért közel sem annyira mint Te. Nem tudom otthon mennyire keresnének egy ilyen könyvet (itt elég népszerű), de ha valakinek ilyen témában kellene könyvet írnia, az szerintem Te lehetnél ! Ha esetleg ilyenre adnád a fejed, én tuti vennék!

Szalay Krisztián

2015-03-25 09:45:29

Szia Zsu!

Egyáltalán nem volt hülye a kérdés, úgyhogy csak bátran. Néhány dolgot leírok, és így sokkal érthetőbb lesz a dolog.

Két fajta szenzor méret létezik a Nikonnál. Van egy kisebb (DX) és van a nagyobb (FX), ami a standard méret. Az alsóbb kategóriájú gépekben a kisebb szenzor van, a félprofi gépeket már a nagyobb (fullframe) szenzorral szerelik. Például a D750 típust is.

A DX-es vázat bármilyen objektívvel tudod használni, azonban azt tudodnod kell, hogy csak a DX jelölésű objektívek fogják azt a látószöget adni, ami az adott gyújtótávolsághoz tartozik. A fullframes gépekhez gyártott objektívek szűkebb szögben fognak képet rajzolni. Ennek okát már sokszor leírtam, erre most külön nem térnék ki. Fordítva azonban nem működik a dolog. Fullframe (FX) vázhoz nem fogsz tudni DX-es obit használni. Ugyan a bajonettel rögzítheted a vázon, viszont a kép szélei vignettálni fognak, egyes esetekben le is maradhatnak, mivel a DX-es obik kisebb képet rajzolnak és a nagyobb szenzort nem fedik le.

A jelenlegi gépedben nincs fókuszmotor, tehát ha akarsz autofókuszt használni, akkor az AF-S jelölésű objektíveket kell választanod. Ellenkező esetben csak manuálisan fogsz tudni élességet állítani. D7xxx-től már van fókuszmotor a Nikon gépeiben.

Mindezek mellett azt javaslom, hogy ha nem annyira fontos, nem feltétlen kell ennyi objektívbe beruházni. Először is inkább tanulni, gyakorolni, megismerni a gépet, és majd azután vásárolni, amikor már megvan a pontos igény. Viszont a Nikkor AF-S 50mm f/1.8-at megvásárolhatod, hiszen az egy profi alapoptika, gyönyörű képe van, és ha lesz majd komolyabb vázad, azzal is nagyszerűen tudod majd használni. Konkrétan azokhoz gyártják.

Bízom benne, hogy érthető volt ahogyan leírtam, és tudtam segíteni.

Szalay Krisztián

2015-03-25 09:32:49

Kedves Éva!

Igen, emlékszem a beszélgetésünkre. Nem tudok róla, hogy jött volna újabb objektív, viszont a Sigmának van egy nagy fényerejű teléje, ami szép képet ad (Sigma 50-150 F2.8 EX DC HSM), talán ennek a tesztjeit is érdemes megnézni.

Az IS a képstabilizátort jelenti. Ha betartod a reciprok szabályt (erről már írtam több helyen itt a fórumban), és stabilan megtartod a gépet, nem fog bemozdulni. Tehát a képstabilizátor nem a legfontosabb dolgok közé tartozik.

Makrózáshoz pedig közgyűrűsort ajánlok. Többnyire hármas szettben árulják, és ezek egymással is kombinálhatók. Elég jó minőségű közgyűrűket gyárt a Kenko. Nézz utána, elképzelhető, hogy kintről olcsóbb megrendelni.

Németh Zsuzsanna

2015-03-24 12:17:54

Kedves Krisztián!

Előre is elnézést a bődületesen hülye kérdésért, de máshol nem találtam meg az egyszerű választ a kérdésemre. Van egy belépő szintű Nikon D3200 vázam. Mivel fogalmam sincs, hogy mit hoz majd a jövő a fényképezés terén, így ha most veszek pár obit (Nikon AF-S 50mm f/1.8, Nikon AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR vagy Nikon AF-S 18-200mm f/3.5-5.6 G DX ED VR II) akkor ezeket egy komolyabb gépeken is tudom használni vagy arra megint vehetek majd újakat ( pl egy D750 hogy egy igen magasat ugorjak árban)? Azt tudom, hogy a bajonettek passzolnak, csak hogy ebben a motoros és képstabilizátoros dolgokban nem vagyok biztos, hogy mit is kell figyelembe venni. Remélem nem volt túl zavaros a kérdésem :)
Előre is köszönöm a segítséget!
Zsu

Murányi Éva

2015-03-24 11:51:15

Kedves Krisztián!

Tavaly júniusban váltottunk pár levelet. Objektívet kerestem.  Mostanra jutottam el odáig, hogy meg is vegyem.

Egy Canon Eos 100D-m van és akkor egy Canon EF 70-200 f/4 objektívet ajánlottál hozzá.. Kisebb - mozgó-állatok fotózásához, jó ár-érték arányban.

Az lenne a kérdésem, hogy azóta nem-e bukkant fel a piacon valami jobb vagy hasonlóan jó  "választás" a kategóriájában?.. esetleg egy kicsit drágább is lehet.

Sokat filóztam a EF 70-200 f/4 IS verzióján is… Nyújt ez annyival többet, hogy érdemesebb legyen ezt választani? Értem én, hogy elméletben jobb és drágább is, de a gyakorlatban is tényleg megéri? és ha igen, miért, milyen esetekben?

Illetve szeretnék vagy közgyűrűt vagy fordítógyűrűt venni hozzá, hogy makrózhassak is vele. (Nagyon szeretek makrófotókat készíteni, de egyelőre nem ruháznék be egy makróobjektívre, főleg, ha elsőre kielégítő lehet valami kiegészítő is) Szerinted melyik a megbízhatóbb a közgyűrű vagy a fordítógyűrű?

Előre is köszönöm válaszod. :)

Szalay Krisztián

2015-03-21 11:03:18

Szia László!

Az 50mm-es alapobi egy általános célú objektív. Elsődleges oka ennek az, hogy ez az objektív adja közel azt a látószöget, ami a legközelebb áll az emberi szem látószögéhez. Ez persze akkor igaz, ha fullframes (a szenzor mérete megegyezik a kisfilm méretével, azaz 36x24mm) vázzal használod. Ha ennél kisebb szenzor van a gépedben, akkor a látószög változni fog, és egy kisebb teleobjektívként fog funkcionálni.

Az alapobival főként utcaképeket, zsánerképeket (az élet pillanatait ábrázoló fotókat), portrékat jó fényképezni, és persze minden mást, ami ezt a látószöget kívánja.

Keresztesi László

2015-03-20 21:36:38

Szia Krisztián!

Kérdésem a következő lenne!  Nikon 50mm 1.8 objektívvel kapcsolatban,  portrézáson kívül milyen helyzet lehet még használni,  gyári 18-55 kit objektívem van még csak,  pár helyen olvastam hogy nagyon szép rajzolata van,  érdemes e esetleg használtan venni vagy inkább boltból?

Szalay Krisztián

2015-03-18 19:53:48

Bence, nagyon jó döntés! Ezzel az obival van egy szép nagy látószög tartományod, amivel a tájképezéstől a portrézásig bármit tudsz fényképezni, és ahogyan alakul majd a dolog, úgy tudsz fejleszteni.

Jáksó Bence

2015-03-17 19:39:29

Szia Krisztián! Kezdésnek egy Nikon d5300 18-140-es kitobival jó lesz? Gondoltam, hogy d5200-at veszem meg ami 50 ezerrel olcsóbb, és azt pedig ráforditanám egy normálisabb objektivre, csak igazából, nem tudom mi az a téma ami engem igazán érdekelne. Ha tudnám, hogy portrékészités ami tetszik akkor nem lenne baj objektiv választás terén.  Ezért gondoltam egy kitobira, hogy gyakorlok, tanulok, aztán majd elválik, hogy mi az a téma ami engem igazán érdekel, és akkor tudni fogom milyen objektivre is lesz szükségem.

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább