Fórum / Általános fényképezés / Objektív választás

Objektív választás

Létrehozta: Réti Attila732 hozzászólás

Szalay Krisztián

No, akkor megvan, hogy honnan volt ismerős a dolog. :) Szerintem nagyon jó kis hobbigép. Ha majd használod, és lesznek róla tapasztalataid, írj róla pár sort!

2015-05-25 09:47:13 • Szalay Krisztián

Baranyai Péter

Korábban már olvastam a blogbejegyzést, csak nem ugrott be nekem honnan is rémlik a 18-105-ös objektív. :)
A D5200 felé hajlok, hajlottam eredetileg is. Köszönöm a választ!

2015-05-24 13:46:44 • Baranyai Péter

Szalay Krisztián

Szia Péter!

Annyira jót kérdeztél, hogy még írtam is erről egy blogbejegyzést. Olvasd el, és ott fogod benne meglelni az objektívekre vonatkozó kérdésedre a választ.

Ami pedig a bridge és a tükörreflexes kérdést illeti, én is annak a híve vagyok, hogy a bridge gépet hagyd ki a szórásból. Ha tanulni akarsz fényképezni, akkor kevés lesz a bridge tudása. A belépő tükrös gépnek sem a minősége az, ami miatt ezt ajánlom, hanem a praktikussága miatt. Mégiscsak ezzel tudod közvetlen megtapasztalni a záridő, blende és a fényérzékenység összefüggését. Bridge gépen a manuális üzemmód sem annyira manuális. Az említett kettő váz közül pedig a D5200-at válaszd, azzal jobban jársz.

2015-05-23 18:36:01 • Szalay Krisztián

Baranyai Péter

Szia Krisztián!

Elkezdett foglalkoztatni, érdekelni a fényképezés, ezért fényképező vásárlásán gondolkozom. Nikon D3200 esetleg Nikon D5200 gépre gondoltam. Elsősorban a tanuláshoz és a gyakorláshoz megfelelő objektívet vennék. Mivel teljesen kezdő vagyok, gondolom nekem így elsőre egy kit objektív is megfelelne erre a célra. Nincs konkrét téma (még egyelőre), ami kifejezetten érdekel, ezért nem tudom megfelelő lenne-e egy 18-55-ös obi. Végig olvastam az egész fórumot és ha jól emlékszem erre az esetre egy 18-105-ös obit ajánlasz. Az anyagiak végesek, ezért szerinted nekem - mint kezdő - elég egy 18-55-ös objektív elsőre vagy egy kicsit drágább, 18-105-ös jobban megfelelne?

Elsőre egy bridge gépet (Fujifilm FinePix S8600) néztem. Egy ilyen bridge gép jó-e tanulásra vagy tanulni is tükörreflexes gépen érdemes? Utána olvasva és egy ismerőst kérdezve jutottam el a Nikon gépekig. Azt mondta az ismerősöm, hogy vissza gondolva ma már inkább bridge helyett tükörreflexes gépet venne elsőre is. Erről mi a véleményed? Érdemes-e egy jóval olcsóbb bridge gépet venni vagy inkább nem?

2015-05-22 23:25:20 • Baranyai Péter

Szalay Krisztián

Ádám, a Sigma telekonverterével kapcsolatban nincs személyes tapasztalatom. Nem tudom, hogy mennyire befolyásolja a működést. A Nikon konvertere viszonylag észrevétlen marad, de a Sigmával kapcsolatban nem tudok nyilatkozni. Anno használtam még Prakticához, de az egy teljesen más világ volt.

2015-05-21 08:15:11 • Szalay Krisztián

Tolnai Ádám

Szia Krisztián!
Lenne egy kérdésem, nemrég vásároltam egy Sigma 70-200 f 2,8-as obit. Most azon gondolkozom, hogy veszek hozzá egy 2x-eres Sigma telekonvertert. Nem tudom volt e már ilyennel dolgod, arra lennék kíváncsi, hogy milyen hatása van az autófokuszra, képstabilizásra, rekeszállításra, és persze a képminőségre?
Azt tudom, hogy a fényerő  5,6 lesz ha használom a telekonvertert, a képminőségromlást szeretném elkerülni, és ha nagyon minimálisan is rontja, vagy esetleg "lassítja" az autófókuszt, akkor nem veszem meg.
Köszönöm a segítséged!
Ádám

2015-05-20 16:00:34 • Tolnai Ádám

Szalay Krisztián

Szia Petra!

A Tamronnak van ez az obija, ami véleményem szerint álomszép képet készít a körülményekhez képest. A 2.8-as nagy fényerő nagyon jól jön, ráadásul van makró tartománya is. Az igaz, hogy ennek elég húzós az ára a megszokott kitobikhoz képest, de az is igaz, hogy ez életed végéig jó társ lehet, ha vigyázol rá.

2015-05-20 09:38:42 • Szalay Krisztián

Palkovics Petra

Szia!

Messziről szeretnék fotózni. ( pl. vadakat, erdőben,mezőn, tájképet… ..stb)
Tehát, akkor a macro zoom obi az alap macro obinál még sokkal közelebbi képet tud fényképezni?
Nem tudom ez segítség volt-e?!
Remélem így már lényegre törőbb voltam.
Előre is köszönöm a válaszod! :)

2015-05-18 18:19:55 • Palkovics Petra

Szalay Krisztián

Szia Petra!

A zoom azt jelenti, hogy változtatható a gyújtótávolság, azaz változtatható az a szög, amit az objektív lát. Ez gyakorlatilag egy látószög tartomány. A makro jelzés az obin pedig azt jelenti, hogy egész közel viheted az objektívet a fotózandó tárgyhoz. A nem makro objektíveknek sokkal nagyobb a minimális képalkotási távolságuk, azokat nem tolhatod bele a katica arcába. A makro zoom objektív pedig olyan objektívet jelöl, aminek a közelkép tartománya is kicsi, és ráadásul még a látószög tartomány is változtatható.

Ahhoz, hogy behatároljuk, hogy neked mire van szükséged, jó lenne tudni, hogy egész pontosan milyen helyzetben szeretnél fotózni. Mihez keresel objektívet? Mert a fotózásban univerzális megoldás - mondhatjuk bátran - nincs.

Elsősorban arra gondolok, hogy közelről vagy messziről akarsz fényképezni? Szükséges-e, hogy gyenge fényviszonyok között is dolgozzon szépen? (Ez utóbbi esetében az árak egészen szépen tágítják a pupillát)

2015-05-18 07:14:36 • Szalay Krisztián

Palkovics Petra

Szia!
Van egy Canon 60D-m és hozzá egy alap macro obim,úgy érzem elérkezett az idő,hogy vásároljak egy teleobit,mert az erdőt járva elég sok mindent kihagyok, mert sajnos macro obival nem tudom lekapni. :(
Ebben szeretnék segítséget kérni, mert a technikákkal nem vagyok annyira tisztában.
MI a különbség a macro teleobjektív és a teleobjektív és a zoomobi között? Nem tudom nekem melyikre van szükségem,mert az adatokból én annyira sokat nem értek, csak amit már kitapasztaltam.
Szeretnék egy középkategóriás, de azért ügyes kis obit. Tudnátok segíteni?

Köszönöm!

Petra

2015-05-17 09:21:44 • Palkovics Petra

Szalay Krisztián

Szia Péter!

Makrofotózáshoz makroobjektívet ajánlok. Például ezt: Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM. Ez egy nagy fényerejű, szép képet adó obi.

2015-05-14 08:44:27 • Szalay Krisztián

Micskei Péter

Szia,

Nemrég vettem egy Canon 600D-t alap 55-ös obival és az lenne a kérdésem, hogy milyen objektívet ajánlasz markó( remélem nem hülyeséget beszélek) fotózáshoz? Kis, apró dolgokat szeretnék fotózni, pl tű cérna, bogarak, rovarok, stb…
persze majd ha beletanulok ebbe a gépbe, akkor aktuális.

Köszönöm a választ

2015-05-13 19:54:22 • Micskei Péter

Szalay Krisztián

Éva, nagyon jókat kérdeztél! Annyira jókat, hogy erre nem is nagyon fogok tudni érdemben válaszolni. A tapasztalataimat elmondom, de ebből még messzemenő következtetést nem biztos, hogy le lehet vonni.

Azzal a közgyűrűsorral, amivel én találkoztam, nem volt ilyen probléma. Hosszú telével ugyan nem próbáltam, de nem tapasztaltam holtjátékot és bizonytalan érintkezést. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez ne állna fenn egyes termékeknél. Szóval nem tudok rá érdemben válaszolni. Canonnal kapcsolatban meg pláne nem. Igen, arra gondoltam, amit belinkeltél. A leírás alapján úgy gondolom, hogy kompatibilis. A kitobi nem lesz jó hozzá, de ahogyan írtad, felesleges is. Továbbra is azt tudom javasolni, hogy minél több fórumot nézz róla, és ha találsz több ilyen jellegű tapasztalatot, akkor lehet, hogy más márkákat is meg kéne nézni. Vagy a Canon sajátját, akár használtan is.

Sajnos most ebben érdemben nem tudok segíteni, de ha jár itt valaki, akinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata, nagyon örülnék, ha megosztaná velünk!

2015-03-31 14:44:14 • Szalay Krisztián

Murányi Éva

Kedves Krisztián!

Köszönöm válaszod!

A Canon objektív mellett döntöttem. Amint meglesz, megírom majd a tapasztalataim. Köszönöm közreműködésed. :)

Valóban olcsóbban találtam Kenko közgyűrűsor szettet idekinn. ;)
Erre gondoltál, ugye? http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-Kenko-Auto-Extension-Tube-Set-DG-with-3-Rings-for-Canon-EF-Lens-/121325628759?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item1c3f922d57

Több magyar nyelvű termékismertetőben (online boltokban) ezt találtam a leírásában:
"A Canon EF-S lencsék nem helyezhetõek fel a makró közgyûrûkre."

A kenko.com-on ezt a terméket EF és EF-s-hez is ajánlják és a fentebb megjelölt e-bayes termék leírásában is ez szerepel. szóval.. Kompatibilis vagy sem?

Míg az új objektívemhez ezek alapján megfelelő, (Canon EF 70-200 f/4) addig a kit objektívemhez nem.. Ez azért ijesztett meg, (Feltéve, ha egyáltalán érdemes, "lehetséges" kitobjektívre felszerelni a közgyűrűsort… vagy annak nem is lenne értelme?) mert arra következtettem, hogy mennyire rossz, hogy -akkor- ha használni szeretném a közgyűrűsort, kénytelen leszek, csak a nagyobb súlyú objektívvel felszerelkezve útnak indulni.

Aztán még tovább olvasgattam és valaki ezt írta (a Nikonokkal kompatibilis Kenko közgyűrűsor szettről):

"Fenntartással javaslom: könnyû, kicsi objektívekhez teljesen jó, de nagyobb súlyú teléhez - vázhoz nem, nyeklik a vázon illetve pontatlan a bajonett kidolgozása (körkörösen mozog, "holtjátéka" van), emiatt az elektromos kapcsolat sokszor megszakad a váz és az obi között. Mindhárom tag ilyen. Nagyon gyenge felépítés. "

Sajnos még nincs meg az ezen információk reális megítéléshez szükséges tapasztalatom és sok az ellentmondás.

Bizakodva várom szakértői válaszod.
Köszönettel:
Éva

2015-03-31 08:14:18 • Murányi Éva

Szalay Krisztián

Ja, értem. Így más a helyzet. Ide valóban a 35-ös lesz számodra a jó választás. Viszont ilyen helyzetben már nem pár milliméteres mélységélességről beszélünk, hanem jóval nagyobb tartományról, amit a belinkelt kép is illusztrál.

2015-03-28 13:12:00 • Szalay Krisztián

Németh Zsuzsanna

Szia Krisztián!

Köszönöm a nagyon gyors választ. Teljesen érthető volt minden.
Tudom, hogy az 50-es ajánlott inkább a portrézáshoz, csak mivel DX gépem van, így gondoltam a szorzás végett korrigálom ezt egy 35-tel :) Lehet, hogy rosszul logikáztam :D

Illetve a portrékat én csak akkor szeretem, ha az ember feje nem teríti be az egész képet, csak egy kisebb részét, bár lehet, hogy ez a kompozíció akkor már nem esik a portré fogalma alá. A példa kedvéért belinkelek egy képet, hogy mire gondoltam én portré név alatt , még az is lehet, hogy erre teljesen más obi kell!

2015-03-28 09:08:56 • Németh Zsuzsanna

Szalay Krisztián

Szia Zsu!

Így igaz, DX-es obinál nincs szorzó, hiszen azt pontosan arra a méretre gyártják. Itt tulajdonképpen a gyújtótávolság egy számított érték. Tehát, ha rá van írva egy DX-es obira például, hogy 35-70mm, az a valóságban rövidebb gyújtótávolságot jelent, de ezzel nem is kell foglalkozni. A lényeg, hogy annak megfelelően viselkedik, ami rá van írva.

Amire gondolsz, hogy homályos lesz a füle, az a kis mélységélességnek köszönhető. Ez három dologtól függ. Az egyik, hogy milyen messze állsz az alanytól, a másik a gyújtótávolság, a harmadik a fényrekesz állása. Anélkül, hogy itt most mély doktori disszertációt írnék, azt javaslom, hogy ha már portréznál, akkor az 50-essel érdemesebb. A 35-ös nem igazán erre a célra való. Az 50-es obival meg tudod csinálni, hogy a szemre állítod az élességet (fókuszt), és a szempilla már életlen. Ehhez kb 1.8-ra kell nyitnod majd a rekeszt. A 35mm-es típussal ilyet még nem próbáltam, de mivel rövidebb a gyújtótávolsága, nem fogsz vele tudni ilyen kis mélységélességgel fényképezni.

A motoros obit ráteheted a motoros vázra nyugodtan.

2015-03-28 08:49:04 • Szalay Krisztián

Németh Zsuzsanna

Kedves Krisztián!
Még egy pár kérdés felmerült nálam. Ha DX-re veszek DX obit akkor nem kell azt felszorozni 1,6-tal ugye csak az FX-est?
A másik amiben bizonytalan vagyok, hogy ha egy nem DX-es 35-öst vennék akkor ezzel a portréalanyok élesek maradnak vagy már a fülük is homályos lesz, vagy ez inkább a fókuszálástól függ?
Jaj és még egy fontos kérdés, mivel most nem motoros a vázam azért,hogy a helyzetemet könnyítsem motoros obit kellene vennem. Ha később a vázban is volna motor, arra rárakhatom a motoros obit vagy azzal úgy már gondok lennének?

Előre is köszönöm a segítséget ! Szép hétvégét! :)
Zsu

2015-03-28 08:18:11 • Németh Zsuzsanna

Szalay Krisztián

Kedves Zsuzsanna!

Nagyon szívesen, én pedig köszönöm szépen a biztatást! Jó is lenne, ha ilyenre lenne időm! Egyedül képtelen lennék ennyit írni, de tényleg nagyon köszönöm, hihetetlen jó érzés, amit leírtál! Mondanám, hogy gyere a Fotóklubba, ha München Budapest külvárosa lenne. :)

2015-03-26 11:41:28 • Szalay Krisztián

Németh Zsuzsanna

Kedves Krisztián!

Nagyon szépen köszönöm a választ, több mint érthető volt :)
Ez most nem fog a témához kapcsolódni, de van egy észrevételem. Én Münchenben élek és itt a legtöbb keresett tükörreflexes géphez vannak egész vaskos fényképészek által írt használati útmutató jellegű könyvek (D3200-höz is, meg a profibbakhoz is). Egész érthetően fogalmaznak, de azért közel sem annyira mint Te. Nem tudom otthon mennyire keresnének egy ilyen könyvet (itt elég népszerű), de ha valakinek ilyen témában kellene könyvet írnia, az szerintem Te lehetnél ! Ha esetleg ilyenre adnád a fejed, én tuti vennék!

2015-03-26 10:00:52 • Németh Zsuzsanna

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató