Objektív választás

Fórum » Általános fényképezés » Objektív választás
Létrehozta: Réti Attila
Németh Zsuzsanna

2015-03-28 08:18:11

Kedves Krisztián!
Még egy pár kérdés felmerült nálam. Ha DX-re veszek DX obit akkor nem kell azt felszorozni 1,6-tal ugye csak az FX-est?
A másik amiben bizonytalan vagyok, hogy ha egy nem DX-es 35-öst vennék akkor ezzel a portréalanyok élesek maradnak vagy már a fülük is homályos lesz, vagy ez inkább a fókuszálástól függ?
Jaj és még egy fontos kérdés, mivel most nem motoros a vázam azért,hogy a helyzetemet könnyítsem motoros obit kellene vennem. Ha később a vázban is volna motor, arra rárakhatom a motoros obit vagy azzal úgy már gondok lennének?

Előre is köszönöm a segítséget ! Szép hétvégét! :)
Zsu

Szalay Krisztián

2015-03-26 11:41:28

Kedves Zsuzsanna!

Nagyon szívesen, én pedig köszönöm szépen a biztatást! Jó is lenne, ha ilyenre lenne időm! Egyedül képtelen lennék ennyit írni, de tényleg nagyon köszönöm, hihetetlen jó érzés, amit leírtál! Mondanám, hogy gyere a Fotóklubba, ha München Budapest külvárosa lenne. :)

Németh Zsuzsanna

2015-03-26 10:00:52

Kedves Krisztián!

Nagyon szépen köszönöm a választ, több mint érthető volt :)
Ez most nem fog a témához kapcsolódni, de van egy észrevételem. Én Münchenben élek és itt a legtöbb keresett tükörreflexes géphez vannak egész vaskos fényképészek által írt használati útmutató jellegű könyvek (D3200-höz is, meg a profibbakhoz is). Egész érthetően fogalmaznak, de azért közel sem annyira mint Te. Nem tudom otthon mennyire keresnének egy ilyen könyvet (itt elég népszerű), de ha valakinek ilyen témában kellene könyvet írnia, az szerintem Te lehetnél ! Ha esetleg ilyenre adnád a fejed, én tuti vennék!

Szalay Krisztián

2015-03-25 09:45:29

Szia Zsu!

Egyáltalán nem volt hülye a kérdés, úgyhogy csak bátran. Néhány dolgot leírok, és így sokkal érthetőbb lesz a dolog.

Két fajta szenzor méret létezik a Nikonnál. Van egy kisebb (DX) és van a nagyobb (FX), ami a standard méret. Az alsóbb kategóriájú gépekben a kisebb szenzor van, a félprofi gépeket már a nagyobb (fullframe) szenzorral szerelik. Például a D750 típust is.

A DX-es vázat bármilyen objektívvel tudod használni, azonban azt tudodnod kell, hogy csak a DX jelölésű objektívek fogják azt a látószöget adni, ami az adott gyújtótávolsághoz tartozik. A fullframes gépekhez gyártott objektívek szűkebb szögben fognak képet rajzolni. Ennek okát már sokszor leírtam, erre most külön nem térnék ki. Fordítva azonban nem működik a dolog. Fullframe (FX) vázhoz nem fogsz tudni DX-es obit használni. Ugyan a bajonettel rögzítheted a vázon, viszont a kép szélei vignettálni fognak, egyes esetekben le is maradhatnak, mivel a DX-es obik kisebb képet rajzolnak és a nagyobb szenzort nem fedik le.

A jelenlegi gépedben nincs fókuszmotor, tehát ha akarsz autofókuszt használni, akkor az AF-S jelölésű objektíveket kell választanod. Ellenkező esetben csak manuálisan fogsz tudni élességet állítani. D7xxx-től már van fókuszmotor a Nikon gépeiben.

Mindezek mellett azt javaslom, hogy ha nem annyira fontos, nem feltétlen kell ennyi objektívbe beruházni. Először is inkább tanulni, gyakorolni, megismerni a gépet, és majd azután vásárolni, amikor már megvan a pontos igény. Viszont a Nikkor AF-S 50mm f/1.8-at megvásárolhatod, hiszen az egy profi alapoptika, gyönyörű képe van, és ha lesz majd komolyabb vázad, azzal is nagyszerűen tudod majd használni. Konkrétan azokhoz gyártják.

Bízom benne, hogy érthető volt ahogyan leírtam, és tudtam segíteni.

Szalay Krisztián

2015-03-25 09:32:49

Kedves Éva!

Igen, emlékszem a beszélgetésünkre. Nem tudok róla, hogy jött volna újabb objektív, viszont a Sigmának van egy nagy fényerejű teléje, ami szép képet ad (Sigma 50-150 F2.8 EX DC HSM), talán ennek a tesztjeit is érdemes megnézni.

Az IS a képstabilizátort jelenti. Ha betartod a reciprok szabályt (erről már írtam több helyen itt a fórumban), és stabilan megtartod a gépet, nem fog bemozdulni. Tehát a képstabilizátor nem a legfontosabb dolgok közé tartozik.

Makrózáshoz pedig közgyűrűsort ajánlok. Többnyire hármas szettben árulják, és ezek egymással is kombinálhatók. Elég jó minőségű közgyűrűket gyárt a Kenko. Nézz utána, elképzelhető, hogy kintről olcsóbb megrendelni.

Németh Zsuzsanna

2015-03-24 12:17:54

Kedves Krisztián!

Előre is elnézést a bődületesen hülye kérdésért, de máshol nem találtam meg az egyszerű választ a kérdésemre. Van egy belépő szintű Nikon D3200 vázam. Mivel fogalmam sincs, hogy mit hoz majd a jövő a fényképezés terén, így ha most veszek pár obit (Nikon AF-S 50mm f/1.8, Nikon AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR vagy Nikon AF-S 18-200mm f/3.5-5.6 G DX ED VR II) akkor ezeket egy komolyabb gépeken is tudom használni vagy arra megint vehetek majd újakat ( pl egy D750 hogy egy igen magasat ugorjak árban)? Azt tudom, hogy a bajonettek passzolnak, csak hogy ebben a motoros és képstabilizátoros dolgokban nem vagyok biztos, hogy mit is kell figyelembe venni. Remélem nem volt túl zavaros a kérdésem :)
Előre is köszönöm a segítséget!
Zsu

Murányi Éva

2015-03-24 11:51:15

Kedves Krisztián!

Tavaly júniusban váltottunk pár levelet. Objektívet kerestem.  Mostanra jutottam el odáig, hogy meg is vegyem.

Egy Canon Eos 100D-m van és akkor egy Canon EF 70-200 f/4 objektívet ajánlottál hozzá.. Kisebb - mozgó-állatok fotózásához, jó ár-érték arányban.

Az lenne a kérdésem, hogy azóta nem-e bukkant fel a piacon valami jobb vagy hasonlóan jó  "választás" a kategóriájában?.. esetleg egy kicsit drágább is lehet.

Sokat filóztam a EF 70-200 f/4 IS verzióján is… Nyújt ez annyival többet, hogy érdemesebb legyen ezt választani? Értem én, hogy elméletben jobb és drágább is, de a gyakorlatban is tényleg megéri? és ha igen, miért, milyen esetekben?

Illetve szeretnék vagy közgyűrűt vagy fordítógyűrűt venni hozzá, hogy makrózhassak is vele. (Nagyon szeretek makrófotókat készíteni, de egyelőre nem ruháznék be egy makróobjektívre, főleg, ha elsőre kielégítő lehet valami kiegészítő is) Szerinted melyik a megbízhatóbb a közgyűrű vagy a fordítógyűrű?

Előre is köszönöm válaszod. :)

Szalay Krisztián

2015-03-21 11:03:18

Szia László!

Az 50mm-es alapobi egy általános célú objektív. Elsődleges oka ennek az, hogy ez az objektív adja közel azt a látószöget, ami a legközelebb áll az emberi szem látószögéhez. Ez persze akkor igaz, ha fullframes (a szenzor mérete megegyezik a kisfilm méretével, azaz 36x24mm) vázzal használod. Ha ennél kisebb szenzor van a gépedben, akkor a látószög változni fog, és egy kisebb teleobjektívként fog funkcionálni.

Az alapobival főként utcaképeket, zsánerképeket (az élet pillanatait ábrázoló fotókat), portrékat jó fényképezni, és persze minden mást, ami ezt a látószöget kívánja.

Keresztesi László

2015-03-20 21:36:38

Szia Krisztián!

Kérdésem a következő lenne!  Nikon 50mm 1.8 objektívvel kapcsolatban,  portrézáson kívül milyen helyzet lehet még használni,  gyári 18-55 kit objektívem van még csak,  pár helyen olvastam hogy nagyon szép rajzolata van,  érdemes e esetleg használtan venni vagy inkább boltból?

Szalay Krisztián

2015-03-18 19:53:48

Bence, nagyon jó döntés! Ezzel az obival van egy szép nagy látószög tartományod, amivel a tájképezéstől a portrézásig bármit tudsz fényképezni, és ahogyan alakul majd a dolog, úgy tudsz fejleszteni.

Jáksó Bence

2015-03-17 19:39:29

Szia Krisztián! Kezdésnek egy Nikon d5300 18-140-es kitobival jó lesz? Gondoltam, hogy d5200-at veszem meg ami 50 ezerrel olcsóbb, és azt pedig ráforditanám egy normálisabb objektivre, csak igazából, nem tudom mi az a téma ami engem igazán érdekelne. Ha tudnám, hogy portrékészités ami tetszik akkor nem lenne baj objektiv választás terén.  Ezért gondoltam egy kitobira, hogy gyakorlok, tanulok, aztán majd elválik, hogy mi az a téma ami engem igazán érdekel, és akkor tudni fogom milyen objektivre is lesz szükségem.

Szalay Krisztián

2015-01-28 13:37:20

István, a gondolatmeneted tökjó, de pontos választ erre nem tudok adni. Valószínűleg az obi konstrukciója (és az igény rá), ami drágítja. A 35mm-es FX megközelítőleg 50mm-t fog adni, de mielőtt belevágsz, nézz róla tesztképeket!

Deffent István

2015-01-27 11:42:07

Sziasztok!
Megint jöttem kérdezni, itt olyan jó infókat kapok :)
Mi a helyzet a 35 mm FX-es fix obikkal?
Nem nagyon találok ilyet, ami a magyar oldalakon feljön, az mind DX-es 35 mm-es.
Azért érdekel, mert ha a DX-es gépemhez szeretnék egy 50mm-nek megfelelő "emberi szemhez hasonlító" látószöget, akkor ugye 35mm FX kellene. Az ilyenek horror áron vannak 150.000+, nem értem, hogy miért 3x annyi, mint a fix 50mm FX…
Ezek szerint a kispénzű DX-esek kénytelenek kihagyni egy fix lépcsőt?
35 mm DX után (50mm FX => kb 75 mm DX) vagy 85 mm DX
Vagy inkább 35mm-t vegyek és képkivágás 50mm-nek megfelelően?
Csak akkor csökken a felbontás, igaz nem vészesen.
Tulajdonképpen meg is találtam a választ, de azért érdekelne, hogy miért van ez az árkülönbség a 35 mm és 50 mm FX között
Köszi a válaszokat

Szalay Krisztián

2015-01-23 22:39:54

Laci, nagyon szívesen! Bármi van, írd meg, szívesen veszem!

Fodor László

2015-01-22 22:09:58

Krisztián!

Köszönöm válaszod! :)
Még egyelőre én is agyalok, nézelődök.. Illetve azért az anyagi részt elő kellene teremteni.. :)
Ha esetleg vétel lesz belőle, hasonló kérdésnél megosztom a tapasztalatom. :)
Szép estét!
Üdv, Laci

Szalay Krisztián

2015-01-22 22:04:07

Szia Laci!

A gondolatmeneteddel abszolút egyetértek, de attól tartok, hogy ebben nem tudok segíteni, mert nem ismerem a Tamron obikat. Sigmákkal volt (van) több tapasztalatom, de a Tamronról nem tudok nyilatkozni. Ha több fórumban is közel ugyanazokat olvastad, akkor várhatóan nem lesz nagy változás. Figyelembe véve az árakat, ár/érték arányban elég jónak tűnik. De hangsúlyozom, ez csak vélemény. Ha esetleg megtudtál valamit (vagy megvetted), szólj mindenképp!

Fodor László

2015-01-21 19:17:14

Helló Krisztián!

Bár igaz, hogy még csak ismerkedek a fotózással, de lehet, hogy egy utolsó objektívre még ráadom a fejem, s egyelőre csak nézelődök. Ennek oka, hogy a lovaglás, táncverseny, élőlények, stb. fotózásához jól jönne egy nagyobb gyújtótávolsággal rendelkező objektív.

Amiket néztem:
Nikon AF-S 70-200 f4 VR ED,
Nikon AF-S 70-300 f4.5-5.6 VR ED,
Nikon AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR
Tamron 18-270 3.5-6.3 Di II VC PZD,
Tamron 16-300 3.5-6.3 Di II VC PZD,
Tamron SP AF 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD

A levont elgondolásom:
Hiába kecsegtet az f4-es objektív, mert számomra sajnos túl drága.
Hiába kecsegtet az, hogy 1db objektívben megtalálnám a teljes lefedést (nagylátószög, általános, zoom), mert sajnos itt a teszteket olvasva a legkisebb és legnagyobb gyújtótávolságoknál (200mm-től) nem annyira jó a kép minősége, s ez inkább praktikus objektív.
Maradna a Nikon/Tamron 70-300mm, ami DX-es vázamhoz nézve 105-450mm-t jelent.
Itt a Tamron 100eFt, a Nikon 155eFt. Pár videót megnéztem,  tesztet elolvastam és ár/érték arányban a Tamron 70-300mm-es stabilizátorral ellátott USD objektívéhez jutottam, mint a számomra legjobb választás. Persze itt is (mint minden obinál) tapasztalhatóak hibák, de úgy néztem, hogy legnagyobb gyújtótávnál is a képhiba elenyésző, gyors AF, stb. Valamint árban is a legolcsóbb. Persze szokták mondani, hogy nem mindig a legolcsóbb a jó, így ezért gondoltam felteszem a kérdést Neked! :)

Tehát a kérdésem, hogy esetleg ezzel az objektívvel Neked van-e tapasztalatod?
Illetve jónak találtad-e a gondolatmenetet, esetleg javaslatod van-e max 150-200eFt között nézve egy jó objektívre? :) (legnagyobb gyújtótáv 200mm, vagy 300mm)

Előre is köszönöm segítséged!

Üdv,
Laci

Szalay Krisztián

2015-01-14 17:36:05

László, nagyon köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat, igazán értékes infók!
István, az 1.4-es obi fényerőben tényleg sokkal jobb, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy 1.4-es rekesznél olyan pici a mélységélességi tartomány, hogy szinte észre sem vehető a fókuszált terület. Portrézásnál én nem is szoktam 2.8 alá menni, csak nagyon indokolt esetben. Persze, vannak olyan helyzetek, amikor tényleg jól jön, ilyen például a kevés fény, vagy a nagyon gyors mozgás.

Szalay Krisztián

2015-01-14 17:32:40

Attila, részben tanulás kérdése, másrészt viszont a váz, azon belül is a szenzor és a feldoglozó szoftver az, ami még meghatározza a kép minőségét. Tehát egy 50-es obi nem fog előrelépést jelenti, max portrézáshoz ideálisabb, de a minőség ettől nem fog javulni.

Deffent István

2015-01-14 15:38:55

Szia Krisztián!

Köszönöm a választ, meg a linket.
Azóta elkezdtem olvasni a pixinfón a fotóelmélet optika 1, 2, 3 ... sorozatot.
Ajánlom azt is mindenkinek.
A 2. részből kiderül például, hogy a kompakt gépeknek olyan pici a szenzoruk, hogy valójában igazat írnak a fényerőről, hiszen az a belépőpupilla és a gyújtótávolságból adódik.

Az újabb kérdéseim az alapobikhoz kapcsolódnak.
Mennyire érdemes beruházni egy 1.4-es alapobiba?
Tudtok mondani olyan konkrét helyzetet, ahol a 1.8 fényerő még kevés, de a 1.4 éppen jó?
Ha mindkettőt 2.8-ra állítom, akkor gyakorlatilag ugyanazt a képet adják?

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább