Fórum / Általános fényképezés / Objektív választás

Objektív választás

Létrehozta: Réti Attila732 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia Zsu!

Egyáltalán nem volt hülye a kérdés, úgyhogy csak bátran. Néhány dolgot leírok, és így sokkal érthetőbb lesz a dolog.

Két fajta szenzor méret létezik a Nikonnál. Van egy kisebb (DX) és van a nagyobb (FX), ami a standard méret. Az alsóbb kategóriájú gépekben a kisebb szenzor van, a félprofi gépeket már a nagyobb (fullframe) szenzorral szerelik. Például a D750 típust is.

A DX-es vázat bármilyen objektívvel tudod használni, azonban azt tudodnod kell, hogy csak a DX jelölésű objektívek fogják azt a látószöget adni, ami az adott gyújtótávolsághoz tartozik. A fullframes gépekhez gyártott objektívek szűkebb szögben fognak képet rajzolni. Ennek okát már sokszor leírtam, erre most külön nem térnék ki. Fordítva azonban nem működik a dolog. Fullframe (FX) vázhoz nem fogsz tudni DX-es obit használni. Ugyan a bajonettel rögzítheted a vázon, viszont a kép szélei vignettálni fognak, egyes esetekben le is maradhatnak, mivel a DX-es obik kisebb képet rajzolnak és a nagyobb szenzort nem fedik le.

A jelenlegi gépedben nincs fókuszmotor, tehát ha akarsz autofókuszt használni, akkor az AF-S jelölésű objektíveket kell választanod. Ellenkező esetben csak manuálisan fogsz tudni élességet állítani. D7xxx-től már van fókuszmotor a Nikon gépeiben.

Mindezek mellett azt javaslom, hogy ha nem annyira fontos, nem feltétlen kell ennyi objektívbe beruházni. Először is inkább tanulni, gyakorolni, megismerni a gépet, és majd azután vásárolni, amikor már megvan a pontos igény. Viszont a Nikkor AF-S 50mm f/1.8-at megvásárolhatod, hiszen az egy profi alapoptika, gyönyörű képe van, és ha lesz majd komolyabb vázad, azzal is nagyszerűen tudod majd használni. Konkrétan azokhoz gyártják.

Bízom benne, hogy érthető volt ahogyan leírtam, és tudtam segíteni.

2015-03-25 09:45:29 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Kedves Éva!

Igen, emlékszem a beszélgetésünkre. Nem tudok róla, hogy jött volna újabb objektív, viszont a Sigmának van egy nagy fényerejű teléje, ami szép képet ad (Sigma 50-150 F2.8 EX DC HSM), talán ennek a tesztjeit is érdemes megnézni.

Az IS a képstabilizátort jelenti. Ha betartod a reciprok szabályt (erről már írtam több helyen itt a fórumban), és stabilan megtartod a gépet, nem fog bemozdulni. Tehát a képstabilizátor nem a legfontosabb dolgok közé tartozik.

Makrózáshoz pedig közgyűrűsort ajánlok. Többnyire hármas szettben árulják, és ezek egymással is kombinálhatók. Elég jó minőségű közgyűrűket gyárt a Kenko. Nézz utána, elképzelhető, hogy kintről olcsóbb megrendelni.

2015-03-25 09:32:49 • Szalay Krisztián

Németh Zsuzsanna

Kedves Krisztián!

Előre is elnézést a bődületesen hülye kérdésért, de máshol nem találtam meg az egyszerű választ a kérdésemre. Van egy belépő szintű Nikon D3200 vázam. Mivel fogalmam sincs, hogy mit hoz majd a jövő a fényképezés terén, így ha most veszek pár obit (Nikon AF-S 50mm f/1.8, Nikon AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR vagy Nikon AF-S 18-200mm f/3.5-5.6 G DX ED VR II) akkor ezeket egy komolyabb gépeken is tudom használni vagy arra megint vehetek majd újakat ( pl egy D750 hogy egy igen magasat ugorjak árban)? Azt tudom, hogy a bajonettek passzolnak, csak hogy ebben a motoros és képstabilizátoros dolgokban nem vagyok biztos, hogy mit is kell figyelembe venni. Remélem nem volt túl zavaros a kérdésem :)
Előre is köszönöm a segítséget!
Zsu

2015-03-24 12:17:54 • Németh Zsuzsanna

Murányi Éva

Kedves Krisztián!

Tavaly júniusban váltottunk pár levelet. Objektívet kerestem.  Mostanra jutottam el odáig, hogy meg is vegyem.

Egy Canon Eos 100D-m van és akkor egy Canon EF 70-200 f/4 objektívet ajánlottál hozzá.. Kisebb - mozgó-állatok fotózásához, jó ár-érték arányban.

Az lenne a kérdésem, hogy azóta nem-e bukkant fel a piacon valami jobb vagy hasonlóan jó  "választás" a kategóriájában?.. esetleg egy kicsit drágább is lehet.

Sokat filóztam a EF 70-200 f/4 IS verzióján is… Nyújt ez annyival többet, hogy érdemesebb legyen ezt választani? Értem én, hogy elméletben jobb és drágább is, de a gyakorlatban is tényleg megéri? és ha igen, miért, milyen esetekben?


Illetve szeretnék vagy közgyűrűt vagy fordítógyűrűt venni hozzá, hogy makrózhassak is vele. (Nagyon szeretek makrófotókat készíteni, de egyelőre nem ruháznék be egy makróobjektívre, főleg, ha elsőre kielégítő lehet valami kiegészítő is) Szerinted melyik a megbízhatóbb a közgyűrű vagy a fordítógyűrű?

Előre is köszönöm válaszod. :)

2015-03-24 11:51:15 • Murányi Éva

Szalay Krisztián

Szia László!

Az 50mm-es alapobi egy általános célú objektív. Elsődleges oka ennek az, hogy ez az objektív adja közel azt a látószöget, ami a legközelebb áll az emberi szem látószögéhez. Ez persze akkor igaz, ha fullframes (a szenzor mérete megegyezik a kisfilm méretével, azaz 36x24mm) vázzal használod. Ha ennél kisebb szenzor van a gépedben, akkor a látószög változni fog, és egy kisebb teleobjektívként fog funkcionálni.

Az alapobival főként utcaképeket, zsánerképeket (az élet pillanatait ábrázoló fotókat), portrékat jó fényképezni, és persze minden mást, ami ezt a látószöget kívánja.

2015-03-21 11:03:18 • Szalay Krisztián

Keresztesi László

Szia Krisztián!

Kérdésem a következő lenne!  Nikon 50mm 1.8 objektívvel kapcsolatban,  portrézáson kívül milyen helyzet lehet még használni,  gyári 18-55 kit objektívem van még csak,  pár helyen olvastam hogy nagyon szép rajzolata van,  érdemes e esetleg használtan venni vagy inkább boltból?

2015-03-20 21:36:38 • Keresztesi László

Szalay Krisztián

Bence, nagyon jó döntés! Ezzel az obival van egy szép nagy látószög tartományod, amivel a tájképezéstől a portrézásig bármit tudsz fényképezni, és ahogyan alakul majd a dolog, úgy tudsz fejleszteni.

2015-03-18 19:53:48 • Szalay Krisztián

Jáksó Bence

Szia Krisztián! Kezdésnek egy Nikon d5300 18-140-es kitobival jó lesz? Gondoltam, hogy d5200-at veszem meg ami 50 ezerrel olcsóbb, és azt pedig ráforditanám egy normálisabb objektivre, csak igazából, nem tudom mi az a téma ami engem igazán érdekelne. Ha tudnám, hogy portrékészités ami tetszik akkor nem lenne baj objektiv választás terén.  Ezért gondoltam egy kitobira, hogy gyakorlok, tanulok, aztán majd elválik, hogy mi az a téma ami engem igazán érdekel, és akkor tudni fogom milyen objektivre is lesz szükségem.

2015-03-17 19:39:29 • Jáksó Bence

Szalay Krisztián

István, a gondolatmeneted tökjó, de pontos választ erre nem tudok adni. Valószínűleg az obi konstrukciója (és az igény rá), ami drágítja. A 35mm-es FX megközelítőleg 50mm-t fog adni, de mielőtt belevágsz, nézz róla tesztképeket!

2015-01-28 13:37:20 • Szalay Krisztián

Deffent István

Sziasztok!
Megint jöttem kérdezni, itt olyan jó infókat kapok :)
Mi a helyzet a 35 mm FX-es fix obikkal?
Nem nagyon találok ilyet, ami a magyar oldalakon feljön, az mind DX-es 35 mm-es.
Azért érdekel, mert ha a DX-es gépemhez szeretnék egy 50mm-nek megfelelő "emberi szemhez hasonlító" látószöget, akkor ugye 35mm FX kellene. Az ilyenek horror áron vannak 150.000+, nem értem, hogy miért 3x annyi, mint a fix 50mm FX…
Ezek szerint a kispénzű DX-esek kénytelenek kihagyni egy fix lépcsőt?
35 mm DX után (50mm FX => kb 75 mm DX) vagy 85 mm DX
Vagy inkább 35mm-t vegyek és képkivágás 50mm-nek megfelelően?
Csak akkor csökken a felbontás, igaz nem vészesen.
Tulajdonképpen meg is találtam a választ, de azért érdekelne, hogy miért van ez az árkülönbség a 35 mm és 50 mm FX között
Köszi a válaszokat

2015-01-27 11:42:07 • Deffent István

Szalay Krisztián

Laci, nagyon szívesen! Bármi van, írd meg, szívesen veszem!

2015-01-23 22:39:54 • Szalay Krisztián

Fodor László

Krisztián!

Köszönöm válaszod! :)
Még egyelőre én is agyalok, nézelődök.. Illetve azért az anyagi részt elő kellene teremteni.. :)
Ha esetleg vétel lesz belőle, hasonló kérdésnél megosztom a tapasztalatom. :)
Szép estét!
Üdv, Laci

2015-01-22 22:09:58 • Fodor László

Szalay Krisztián

Szia Laci!

A gondolatmeneteddel abszolút egyetértek, de attól tartok, hogy ebben nem tudok segíteni, mert nem ismerem a Tamron obikat. Sigmákkal volt (van) több tapasztalatom, de a Tamronról nem tudok nyilatkozni. Ha több fórumban is közel ugyanazokat olvastad, akkor várhatóan nem lesz nagy változás. Figyelembe véve az árakat, ár/érték arányban elég jónak tűnik. De hangsúlyozom, ez csak vélemény. Ha esetleg megtudtál valamit (vagy megvetted), szólj mindenképp!

2015-01-22 22:04:07 • Szalay Krisztián

Fodor László

Helló Krisztián!

Bár igaz, hogy még csak ismerkedek a fotózással, de lehet, hogy egy utolsó objektívre még ráadom a fejem, s egyelőre csak nézelődök. Ennek oka, hogy a lovaglás, táncverseny, élőlények, stb. fotózásához jól jönne egy nagyobb gyújtótávolsággal rendelkező objektív.

Amiket néztem:
Nikon AF-S 70-200 f4 VR ED,
Nikon AF-S 70-300 f4.5-5.6 VR ED,
Nikon AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR
Tamron 18-270 3.5-6.3 Di II VC PZD,
Tamron 16-300 3.5-6.3 Di II VC PZD,
Tamron SP AF 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD

A levont elgondolásom:
Hiába kecsegtet az f4-es objektív, mert számomra sajnos túl drága.
Hiába kecsegtet az, hogy 1db objektívben megtalálnám a teljes lefedést (nagylátószög, általános, zoom), mert sajnos itt a teszteket olvasva a legkisebb és legnagyobb gyújtótávolságoknál (200mm-től) nem annyira jó a kép minősége, s ez inkább praktikus objektív.
Maradna a Nikon/Tamron 70-300mm, ami DX-es vázamhoz nézve 105-450mm-t jelent.
Itt a Tamron 100eFt, a Nikon 155eFt. Pár videót megnéztem,  tesztet elolvastam és ár/érték arányban a Tamron 70-300mm-es stabilizátorral ellátott USD objektívéhez jutottam, mint a számomra legjobb választás. Persze itt is (mint minden obinál) tapasztalhatóak hibák, de úgy néztem, hogy legnagyobb gyújtótávnál is a képhiba elenyésző, gyors AF, stb. Valamint árban is a legolcsóbb. Persze szokták mondani, hogy nem mindig a legolcsóbb a jó, így ezért gondoltam felteszem a kérdést Neked! :)

Tehát a kérdésem, hogy esetleg ezzel az objektívvel Neked van-e tapasztalatod?
Illetve jónak találtad-e a gondolatmenetet, esetleg javaslatod van-e max 150-200eFt között nézve egy jó objektívre? :) (legnagyobb gyújtótáv 200mm, vagy 300mm)

Előre is köszönöm segítséged!

Üdv,
Laci

2015-01-21 19:17:14 • Fodor László

Szalay Krisztián

László, nagyon köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat, igazán értékes infók!
István, az 1.4-es obi fényerőben tényleg sokkal jobb, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy 1.4-es rekesznél olyan pici a mélységélességi tartomány, hogy szinte észre sem vehető a fókuszált terület. Portrézásnál én nem is szoktam 2.8 alá menni, csak nagyon indokolt esetben. Persze, vannak olyan helyzetek, amikor tényleg jól jön, ilyen például a kevés fény, vagy a nagyon gyors mozgás.

2015-01-14 17:36:05 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Attila, részben tanulás kérdése, másrészt viszont a váz, azon belül is a szenzor és a feldoglozó szoftver az, ami még meghatározza a kép minőségét. Tehát egy 50-es obi nem fog előrelépést jelenti, max portrézáshoz ideálisabb, de a minőség ettől nem fog javulni.

2015-01-14 17:32:40 • Szalay Krisztián

Deffent István

Szia Krisztián!

Köszönöm a választ, meg a linket.
Azóta elkezdtem olvasni a pixinfón a fotóelmélet optika 1, 2, 3 ... sorozatot.
Ajánlom azt is mindenkinek.
A 2. részből kiderül például, hogy a kompakt gépeknek olyan pici a szenzoruk, hogy valójában igazat írnak a fényerőről, hiszen az a belépőpupilla és a gyújtótávolságból adódik.

Az újabb kérdéseim az alapobikhoz kapcsolódnak.
Mennyire érdemes beruházni egy 1.4-es alapobiba?
Tudtok mondani olyan konkrét helyzetet, ahol a 1.8 fényerő még kevés, de a 1.4 éppen jó?
Ha mindkettőt 2.8-ra állítom, akkor gyakorlatilag ugyanazt a képet adják?

2015-01-14 15:38:55 • Deffent István

Fodor László

Sziasztok!
Gondoltam megosztom a tapasztalatom a kérdéseddel kapcsolatosan Attila.
Nekem Nikon D5300 vázam van, kb. Tavaly november környéke óta, s akkor vettem mellé egy Nikon 50mm f/1.8 fix obit. Látván, hogy mennyivel rövidebb az expozíciós idő, mennyivel élesebb és szebb a kép, elhatároztam, hogy még egy fix obira beruházok. Ez lett a Nikon Dx 35mm f/1.8! Erre a nagyobb látószög miatt gondoltam. Számomra a tapasztalat, hogy a 35mm-es objektívvel szintén nagyon jó képeket lehet elővarázsolni, nagyobb látószögben, mint az 50es.. Azaz én nem tapasztaltam ilyen fokú zajosságot! Hozzátartozik az igazsághoz, hogy bő 1 hete van meg az obi és nem tudtam sokrétűen használni: pár kép szabadban, családi fotók, tárgyfotók készültek vele teszt gyanánt.
F/1.4 50mm obi (Fx): még rövidebb expozíciós idő, gondolom még élesebb képek, de árban legalább kétszerese.. Ha valaki profi fotós, tuti ezt veszi meg. Hobbira én úgy gondolom teljesen elég az 1.8. Ha nem akadály az árkülönbözet és még jobban ad valaki a minőségre, persze akkor az f1.4 egyértelműen a választás! :) De még egy érv: az 1.4es árából meg tudod venni az 50mm (Fx) és 35mm (Dx) f1.8 objektívet.
Természetesen ez csak az én véleményem, ne ez legyen a döntő! :)

Üdv, Laci

2015-01-14 07:06:39 • Fodor László

Pusztai Attila

Szia Krisztián! Nikon D 5200 vázzal használom, nem tudom van e értelme így az 50 mm fix obinak a fix35 mm mellé. Vagy gyűjtsek egy 50mm f/1.4-re ? Képminőségen szeretnék javítani , vagy az már még "tanulás" és gyakorlás kérdése ?

2015-01-13 20:30:08 • Pusztai Attila

Szalay Krisztián

Attila, milyen vázzal használod ezt az objektívet? A fő különbség látószögben van az 50mm-es objektívhez képest, tehát nem a kép minőségében fogsz érezhető változást tapasztalni.

2015-01-13 10:26:18 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató