Objektív választás

Fórum » Általános fényképezés » Objektív választás
Létrehozta: Réti Attila
Szalay Krisztián

2014-07-27 19:13:42

Bátran kérdezz, ha van valami, viszont praktikus lenne kategorizálni a témákat és a megfelelő topikba beírni. Ezt a topikot tartsuk fenn az objektívnek. Ha nem találsz a meglévők között olyan témát, amiben szeretnél kérdezni, hozz létre nyugodtan újat.

Szalay Krisztián

2014-07-27 19:09:23

Üdv Zoltán! Nagyon örülök, hogy alakul a dolog, csak így tovább! :) Kezdem sorban a kérdéseidre a válaszokkal.

Valószínű azért tűnik élesebbnek a kép, mert kisebb. Valójában nem élesebb, csak több információt tartalmaz a nagyobb méret, és valószínűleg a gépeden élesebbnek tűnik a kisebbik. Ettől függetlenül nyomhatod kisebb méretben. Nem feltétlen kell a 24 MPixel tartományt kihasználni.

A nyers (RAW) fájlt valóban nem minden program kezel, csak amelyiknek van ilyen opciója. Megteheted, hogy beolvasod a saját programjával, aztán elmented JPG-be (a lehető legkisebb tömörítéssel, legjobb minőségben), és aztán azzal a programmal nézegeted vagy dolgozod fel, amelyik számodra a legszimpatikusabb. A profi programok (mint pl. a Photoshop, Lightroom) ezt már alapból kezelik. Mellékesen hozzáteszem, hogy az Adobe új liszensz árai elég barátságosak. Magánszemélyek részére adóval, mindennel együtt 3600 Forint környékén van a havi díja a Photoshop-nak és a Lightroom-nak együtt. Ez a fotográfus csomag. Ez már annyira baráti, hogy ha valaki ezzel foglalkozik, akkor ennyiért használhat professzionális szoftvereket jogtisztán. Azért írtam mindezt, mert valószínűleg a Lightroom lesz a nyerő választás.

Azt a kérdésed nem igazán értettem, hogy a RAW minden képnél azonos. Ezt kifejtenéd, hogy az azonos alatt mit értesz?

Profi célra egyértelműen a nyers fájl ajánlott, hiszen ez tartalmazza a legtöbb képi információt. Ahogy kezded egyre jobban megismerni, meg is fogsz bizonyosodni róla, hogy milyen óriási előnyei vannak. Az, hogy mellé még JPG formátumban is lekészíti a kép, az már részlet kérdés. Akkor praktikus JPG képet kérni mellé, amikor gyorsan át akarod nézni a képeket, vagy válogatod, vagy elküldöd valakinek válogatásra. Ilyen esetben könnyebb a kis méretű JPG fájllal dolgozni mint a nagy méretű nyers állományokkal.

Busa Zoltán

2014-07-27 15:45:38

Üdv Krisztián!
Kezdem iismerni a nikon gépemet, bátran piszkálgatom a lehetőségeket, és kezd tetszeni. Sok képet készítettem már vele, de egyet sem autómata módba :-) kezdek ráhangolódni az egyéni beállításokra. Köszönöm, hogy lelket öntöttél belém! Lenne néhány kérdésem, és szerintem majd lesz több is. Az egyik, miért érzem úgy, hogy jobb ha 16MP méretben fényklpezek és nem a 24MP -be. Mintha kissebb felbontásban élesebbek lennének a képek. A másik, hogy RAW-ban valóban jobbak a képek, de úgy látom hogy gyak a saját lemezéről telepített program kezeli. Még meg van a Fuji gépem raw szerkesztő progija, de az nem ismeri fel a eajlokat. Ez a raw nem minden képnél azonos? És még azt szeretném megtudni, hogy a profi fotósok, mit használnak raw, jpg, raw+jpg formátumot vagy mást? Válaszodat köszönöm! Üdv: Zoltán

Busa Zoltán

2014-07-25 07:43:39

Nagyon szépen köszönök mindent! További szép napot!

Szalay Krisztián

2014-07-24 22:03:50

Még egy dolog. Ma délután tanítottam. Az egyik gép, amint gyakoroltunk egy Nikon D3000 volt gyenge fényerejű kitobival. Ez egy régi, belépő szintű gép a palettán. Ennél kevesebbet tudó DSLR gép nem sok van. Mégis gyönyörű portrékat készítettünk. Tehát no para.

Szalay Krisztián

2014-07-24 21:57:51

Örülök, hogy tudtam segíteni! Persze, megértem a helyzetet, jobb eredményt vártál volna. A jobb eredmény ott van, csak elő kell csalogatni megfelelő módon.

Busa Zoltán

2014-07-24 20:36:33

Üdv!
Ez azért nagyon kellett! Öntöttél belém egy kis lelket! Egy szakembertől jó hallani biztató szavakat,és ami még nagyon fontos, olyan magyarázatot amin látszik a hozzáértés. Érthetőbbé válnak a dolgok! Köszönöm,tanulmányozni fogom a témát! Üdv!

Szalay Krisztián

2014-07-24 13:16:44

Zoltán, azért annyira nem rémes ám a cucc, csak más mint mondjuk egy kompakt gép. Azt érdemes tudni, hogy egy telefonnal vagy egy kis automata géppel készült képen nem véletlenül éles minden. Ez a nagyon rövid tényleges gyújtótávolság miatt van. Kis készülékek esetén ez pár milliméter. Minél kisebb a fizikai gyújtótávolság, annál nagyobb a mélységélesség, ezáltal azt az érzetet kelti a kép, hogy minden élesnek látszik. Ez a tükörreflexes gépek esetében nem így van. Aki szereti a "mindenhol éles képeket", az fotózzon telefonnal vagy valami más, kis optikai paraméterekkel rendelkező cuccal. Amit leírtál, az nagyon gyakran előfordul azoknál, akik tesznek egy nagy lépést a komolyabb gépek felé.

Arra biztatlak, hogy tapasztald ki a géped. Oké, hogy a kitobik nem a világ legjobb technikái, de hobbi célra tökéletesen megfelelnek. Figyeld a napokban a postafiókod, mert a regisztrált tagoknak fogok küldeni valamit. Egyébként pedig ahogy elkezded kiismerni a géped, egyre jobb minőségű felvételek fognak születni.

Busa Zoltán

2014-07-24 11:28:04

Köszönöm a válaszod!
Igen a hozzá kapott összecsukható kitt obival próbáltam. Azér meglepő számomra az automata gyenge minősége,mert nevetlen olcsó gépektől is láttam már élesebb,tisztább képet. Gondoltam,hogy egy nikon alap obijának is tudnia kellene hasonló ajépminőséget produkálni! Amúgy reggel 7 fele fényképeztem zöld övezetet,úgy hogy a nap a hátammögött volt és bevilágította a tájat. Megnézegetem a honlapodon írt dolgokat tanácsaidat,próbálok belőle tanulni. Sajnos komolyabb obira most nem telik!  Köszönöm a hasznos segítségedet! Üdv!

Szalay Krisztián

2014-07-24 10:59:44

Milyen objektívvel használod? Amit adtak hozzá kitobit, vagy vettél valami jobbat mellé? Igen, írtam is, hogy nagyon nem fogod hanyatt vágni magad az eredménytől. Több dolog van a minőséggel kapcsolatban. Az egyik, hogy fényképezz nyers (RAW) üzemmódban, legjobb minőségben. Ahogyan írtad, a fókuszt is a megfelelő távolságra kell állítanod. Portrék esetében a szemre. Ott van még a mélységélesség kérdése is, hogy milyen tartományban lesz éles a képed. A gyújtótávolság függvényében és a fényrekesz állásától függően lesz kisebb vagy nagyobb. Erről részletesen a Fényképezés összetevői blogbejegyzésben olvashatsz.

Érdemes még megemlíteni a bemozdulásos életlenséget is, mert az is mehet a minőség rovására. Már írtam korábban a reciprok szabályról, ami kimondja, hogy az adott gyújtótávolság reciprokával, vagy rövidebb idővel célszerű fényképezni a bemozdulás elkerülése végett. Tehát például 80mm a gyújtótávolság, akkor 1/80-ra vagy rövidebb időre állítsd a gépet. Inkább rövidebbre.

Nem mindegy az sem, hogy milyen fényviszonyok között fotózol. Szürkületben, erős, kontrasztos napfényben, szórt fényben? Nem mindegy, hogy mekkora tartományt kell átfognia a gépnek, és mennyi a rendelkezésre álló fény mennyisége. Sok összetevője van a dolognak. Javaslom, hogy próbálj szórt fényben vagy a délutáni lemenő nap gyengébb fényében fényképezni.

No, és persze ezért írom mindig, hogy fontos a jobb minőségű, nagy fényerejű optika.

Busa Zoltán

2014-07-24 09:31:47

Üdv, Krisztián!
Köszönöm a válaszod, a tanácsaidat! Megjött a nikon d3300 készülékem. Külsőre, tapintásra, anyagfelhasználásban jónak tűnik. Persze nem ezek a dolgok döntik el, hogy milyen a készülék, de fontosak. Már egy napja próbálgatom, sok fotót készítettem vele manuális és automata beállításban is egyaránt. Nekem az a tapasztalatom, hogy nem elég tiszta, éles a kép. Ha a számító gépre teszem, akkor nem igazán vagyok megelégedve a képminőséggel. Persze én nem vagyok profi, de különböző gépek automatikus fotóit sokszor hasonlítottam már össze, és bizony 100E forinttal kevesebb árú gép is csinált már élénkebb, és tisztább képet. Tudom, hogy az automata fényképezés nem mindig ad szép képet, de ez a masina még egyszer sem adott tiszta szép képet, olyan mint az összes tucat fényképező. Láttam sok tesztképet amit ilyennel csináltak, de azok nagyon tiszták, kontrasztos, éles és élénk színűek voltak. A fénykép tisztaságát, élességét nem csak a pontos fókusz beállítás adja? (Most csak a kontrasztos éles képre gondoltam) Válaszodat köszönöm!

Szalay Krisztián

2014-07-22 12:16:13

Gratulálok a gépedhez, és biztosan sok örömöd lesz benne! Azt mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy a gépből akkor hozod ki a maximumot, ha megtanulod a fényképezés alapjait. Anélkül az automatikára kell hagyatkoznod, és az nem mindig fogja a legjobb eredményt nyújtani. Aztán a technikai oldal mellett a szubjektív tényezők is sokat számítanak, így például a szabályos komponálás. Látszólag jelentéktelennek tűnhet, mégis döntő mértékben hozzájárul az összhatáshoz. Tehát ne vegye el a kedved, ha elsőre nem az jön ki belőle, mint amit vártál. A váz egy jobb objektívvel (mint amikről szó is volt) tudja azt, amit vársz, a másik fele te leszel, aki ezt hozzá teszi. Nagyon jó fotózást kívánok!

Busa Zoltán

2014-07-22 11:27:30

Szia!
Nagyon köszönöm a segítséged! Holnap jön meg a Nikon d3300 gépem, és szerintem lesznek még kérdéseim. Nem akarok profi fotós lenni, csak egyszerűen szép képeket akarok kihozni a gépemből, szeretném kihasználni a gép adta lehetőségeimet. Aztán ki tudja, ha nagyon megtetszik…. A Fuji HS-10 képeivel sehogy sem voltam megbarátkozva, és egy picit elvette a kedvemet. Talán ez jobb gép lesz… Köszönöm!

Szalay Krisztián

2014-07-21 13:11:36

Ne viccelj, semmi gond, azért csinálom a fórumot, hogy megbeszéljük rajta, ami esetleg nem világos. Igen, a kompatibilitást a bajonett adja. Aztán jönnek a finomságok, hogy mit tud az objektív. Szükséged lehet még az autófókuszra. Mivel a Nikon D3300 vázába nem építettek be szervomotort, így olyan obit érdemes választanod, amiben van. Ezt AF-S-sel jelölik. Ha sima AF jelölésű objektívet vásárolsz, akkor manuálisan tudsz csak fókuszálni. A többi már részletkérdés.

Busa Zoltán

2014-07-21 12:41:47

Üdv, Krisztián!
Köszönöm a válaszod! Utána nézek az obiknak amit írtál. Ha nem a nikon obiait választom,akkor mi szerint kereshetek rá a neten? Mi jelenti a kopatibilitását, elég csak a bajonett " F"  mérete? Ne haragudj,a nem hozzáértő kérdéseimért. Üdv!

Szalay Krisztián

2014-07-21 11:30:05

Üdv Zoltán!

Nagyon jó a kérdés. Előre szeretném jelezni, hogy nem volt még a kezemben Nikon D3300, tehát nem fogok tudni neked ebben tapasztalatot mondani. Bízom benne, hogy jár erre valaki, akinek viszont van, és megosztaná velünk.

Ne az árképzésből indulj ki, mert az nagyon félre vihet. Aztán azt is érdemes tudni, hogy a kitobik, amiket ezekhez a belépő szintű gépekhez adnak, nem a technika csúcsai. Még akkor sem feltétlenül, ha fém alkatrészekkel van tele. Ha fontos, hogy szép rajzolatú képet kapj, akkor ne a kitben kapható objektívek közül válassz, hanem vedd meg külön a vázat, és válassz hozzá jobb objektívet.

Erősen szoktam ajánlani az 50es, 1.8-as fényerejű alap obit. DX-es gépen ez inkább már teleobjektív, de ha kell a nagyobb látószög, akkor még ott van a 35-ös 1.8-as is. Vagy a Sigma profi optikái, ami még mindig a megfizethető árban van. Volt szerencsém többször is a Sigma újabb, profi optikáit kipróbálni, és meglepően jó volt az eredmény. Amúgy nem vagyok oda ezekért a márkákért (lehet, hogy túl sznob vagyok, vagy nem ismerem rendesen a kínálatot), viszont abban meg vagyok győződve, hogy még mindig jobban jársz vele, mint egy kitobival.

Busa Zoltán

2014-07-20 12:42:00

Üdv Krisztián!
Én egy új tag vagyok itt. Örülök, hogy rátaláltam az oldaladra, és annak is hogy van ilyen hozzáértő ember aki segít a kezdő fotósoknak.
Szeretnék venni egy gépet, ehhez kérnék segítséget. Amit néztem az a Nikon d3200, és a Nikon d3300. Kb. ennyi pénzem van rá. Nem igazán értem, hogy miért kerül mind a kettő szinte ugyan annyiba? Ha a 3300 újabb és tudásilag jobb, akkor lényeges különbségnek kellene lenni árban, nem? Vagy lehet, hogy nagyobb a tudása, de a gyakorlatban mégsem jobb? Az optika a másik, a 3300 optikája (18-55 összecsukható) teljes műagyag, könnyű, ez kicsit olcsó hatásúnak tűnik ami a minőség rovására mehet. A 3200 optika nehezebb, az tartalmazhat fémet? (A műanyag bajonett zárra gondolok) és persze a képminőség is fontos. Sajnos nem igazán találok fórumot a 3300 -ás gépről, sem az optikájának a minőségéről! Olyan vélemény kellene, aki ismeri a gépet. A marketing szövegektől kiráz a hideg, tapasztalt vélemény kellene. Én mos kezdek fotózgatni, és amim volt Fuji hs10 -es gépem…....hát annak a képminősége és színe számomra megkérdőjelezhető?! Jól gondolom, hogy ez a Nikon tisztább, élesebb képet ad? Válaszodat köszönöm! Üdv: Zoltán

Szalay Krisztián

2014-07-08 21:37:42

Minden Canon bajonettes váz képes Canon bajonettes objektívet fogadni. Tehát a Canon EF 80-200 jó lesz a Canon vázhoz.

Dancsev Krisztina

2014-07-08 18:50:53

Szia Krisztián!
Canon EOS 300-as géphez jó az EF 80-200-as objektív?

Szalay Krisztián

2014-07-07 13:22:42

Ádám, nagyon örülök neki, hogy tudtam segíteni, és bízom benne, hogy a könyvet is örömmel fogod olvasni. Természetesen, ha valami nem világos, írj nyugodtan!

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább