Fórum / Általános fényképezés / Objektív választás

Objektív választás

Létrehozta: Réti Attila732 hozzászólás

Busa Zoltán

Köszönöm a válaszod!
Igen a hozzá kapott összecsukható kitt obival próbáltam. Azér meglepő számomra az automata gyenge minősége,mert nevetlen olcsó gépektől is láttam már élesebb,tisztább képet. Gondoltam,hogy egy nikon alap obijának is tudnia kellene hasonló ajépminőséget produkálni! Amúgy reggel 7 fele fényképeztem zöld övezetet,úgy hogy a nap a hátammögött volt és bevilágította a tájat. Megnézegetem a honlapodon írt dolgokat tanácsaidat,próbálok belőle tanulni. Sajnos komolyabb obira most nem telik!  Köszönöm a hasznos segítségedet! Üdv!

2014-07-24 11:28:04 • Busa Zoltán

Szalay Krisztián

Milyen objektívvel használod? Amit adtak hozzá kitobit, vagy vettél valami jobbat mellé? Igen, írtam is, hogy nagyon nem fogod hanyatt vágni magad az eredménytől. Több dolog van a minőséggel kapcsolatban. Az egyik, hogy fényképezz nyers (RAW) üzemmódban, legjobb minőségben. Ahogyan írtad, a fókuszt is a megfelelő távolságra kell állítanod. Portrék esetében a szemre. Ott van még a mélységélesség kérdése is, hogy milyen tartományban lesz éles a képed. A gyújtótávolság függvényében és a fényrekesz állásától függően lesz kisebb vagy nagyobb. Erről részletesen a Fényképezés összetevői blogbejegyzésben olvashatsz.

Érdemes még megemlíteni a bemozdulásos életlenséget is, mert az is mehet a minőség rovására. Már írtam korábban a reciprok szabályról, ami kimondja, hogy az adott gyújtótávolság reciprokával, vagy rövidebb idővel célszerű fényképezni a bemozdulás elkerülése végett. Tehát például 80mm a gyújtótávolság, akkor 1/80-ra vagy rövidebb időre állítsd a gépet. Inkább rövidebbre.

Nem mindegy az sem, hogy milyen fényviszonyok között fotózol. Szürkületben, erős, kontrasztos napfényben, szórt fényben? Nem mindegy, hogy mekkora tartományt kell átfognia a gépnek, és mennyi a rendelkezésre álló fény mennyisége. Sok összetevője van a dolognak. Javaslom, hogy próbálj szórt fényben vagy a délutáni lemenő nap gyengébb fényében fényképezni.

No, és persze ezért írom mindig, hogy fontos a jobb minőségű, nagy fényerejű optika.

2014-07-24 10:59:44 • Szalay Krisztián

Busa Zoltán

Üdv, Krisztián!
Köszönöm a válaszod, a tanácsaidat! Megjött a nikon d3300 készülékem. Külsőre, tapintásra, anyagfelhasználásban jónak tűnik. Persze nem ezek a dolgok döntik el, hogy milyen a készülék, de fontosak. Már egy napja próbálgatom, sok fotót készítettem vele manuális és automata beállításban is egyaránt. Nekem az a tapasztalatom, hogy nem elég tiszta, éles a kép. Ha a számító gépre teszem, akkor nem igazán vagyok megelégedve a képminőséggel. Persze én nem vagyok profi, de különböző gépek automatikus fotóit sokszor hasonlítottam már össze, és bizony 100E forinttal kevesebb árú gép is csinált már élénkebb, és tisztább képet. Tudom, hogy az automata fényképezés nem mindig ad szép képet, de ez a masina még egyszer sem adott tiszta szép képet, olyan mint az összes tucat fényképező. Láttam sok tesztképet amit ilyennel csináltak, de azok nagyon tiszták, kontrasztos, éles és élénk színűek voltak. A fénykép tisztaságát, élességét nem csak a pontos fókusz beállítás adja? (Most csak a kontrasztos éles képre gondoltam) Válaszodat köszönöm!

2014-07-24 09:31:47 • Busa Zoltán

Szalay Krisztián

Gratulálok a gépedhez, és biztosan sok örömöd lesz benne! Azt mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy a gépből akkor hozod ki a maximumot, ha megtanulod a fényképezés alapjait. Anélkül az automatikára kell hagyatkoznod, és az nem mindig fogja a legjobb eredményt nyújtani. Aztán a technikai oldal mellett a szubjektív tényezők is sokat számítanak, így például a szabályos komponálás. Látszólag jelentéktelennek tűnhet, mégis döntő mértékben hozzájárul az összhatáshoz. Tehát ne vegye el a kedved, ha elsőre nem az jön ki belőle, mint amit vártál. A váz egy jobb objektívvel (mint amikről szó is volt) tudja azt, amit vársz, a másik fele te leszel, aki ezt hozzá teszi. Nagyon jó fotózást kívánok!

2014-07-22 12:16:13 • Szalay Krisztián

Busa Zoltán

Szia!
Nagyon köszönöm a segítséged! Holnap jön meg a Nikon d3300 gépem, és szerintem lesznek még kérdéseim. Nem akarok profi fotós lenni, csak egyszerűen szép képeket akarok kihozni a gépemből, szeretném kihasználni a gép adta lehetőségeimet. Aztán ki tudja, ha nagyon megtetszik…. A Fuji HS-10 képeivel sehogy sem voltam megbarátkozva, és egy picit elvette a kedvemet. Talán ez jobb gép lesz… Köszönöm!

2014-07-22 11:27:30 • Busa Zoltán

Szalay Krisztián

Ne viccelj, semmi gond, azért csinálom a fórumot, hogy megbeszéljük rajta, ami esetleg nem világos. Igen, a kompatibilitást a bajonett adja. Aztán jönnek a finomságok, hogy mit tud az objektív. Szükséged lehet még az autófókuszra. Mivel a Nikon D3300 vázába nem építettek be szervomotort, így olyan obit érdemes választanod, amiben van. Ezt AF-S-sel jelölik. Ha sima AF jelölésű objektívet vásárolsz, akkor manuálisan tudsz csak fókuszálni. A többi már részletkérdés.

2014-07-21 13:11:36 • Szalay Krisztián

Busa Zoltán

Üdv, Krisztián!
Köszönöm a válaszod! Utána nézek az obiknak amit írtál. Ha nem a nikon obiait választom,akkor mi szerint kereshetek rá a neten? Mi jelenti a kopatibilitását, elég csak a bajonett " F"  mérete? Ne haragudj,a nem hozzáértő kérdéseimért. Üdv!

2014-07-21 12:41:47 • Busa Zoltán

Szalay Krisztián

Üdv Zoltán!

Nagyon jó a kérdés. Előre szeretném jelezni, hogy nem volt még a kezemben Nikon D3300, tehát nem fogok tudni neked ebben tapasztalatot mondani. Bízom benne, hogy jár erre valaki, akinek viszont van, és megosztaná velünk.

Ne az árképzésből indulj ki, mert az nagyon félre vihet. Aztán azt is érdemes tudni, hogy a kitobik, amiket ezekhez a belépő szintű gépekhez adnak, nem a technika csúcsai. Még akkor sem feltétlenül, ha fém alkatrészekkel van tele. Ha fontos, hogy szép rajzolatú képet kapj, akkor ne a kitben kapható objektívek közül válassz, hanem vedd meg külön a vázat, és válassz hozzá jobb objektívet.

Erősen szoktam ajánlani az 50es, 1.8-as fényerejű alap obit. DX-es gépen ez inkább már teleobjektív, de ha kell a nagyobb látószög, akkor még ott van a 35-ös 1.8-as is. Vagy a Sigma profi optikái, ami még mindig a megfizethető árban van. Volt szerencsém többször is a Sigma újabb, profi optikáit kipróbálni, és meglepően jó volt az eredmény. Amúgy nem vagyok oda ezekért a márkákért (lehet, hogy túl sznob vagyok, vagy nem ismerem rendesen a kínálatot), viszont abban meg vagyok győződve, hogy még mindig jobban jársz vele, mint egy kitobival.

2014-07-21 11:30:05 • Szalay Krisztián

Busa Zoltán

Üdv Krisztián!
Én egy új tag vagyok itt. Örülök, hogy rátaláltam az oldaladra, és annak is hogy van ilyen hozzáértő ember aki segít a kezdő fotósoknak.
Szeretnék venni egy gépet, ehhez kérnék segítséget. Amit néztem az a Nikon d3200, és a Nikon d3300. Kb. ennyi pénzem van rá. Nem igazán értem, hogy miért kerül mind a kettő szinte ugyan annyiba? Ha a 3300 újabb és tudásilag jobb, akkor lényeges különbségnek kellene lenni árban, nem? Vagy lehet, hogy nagyobb a tudása, de a gyakorlatban mégsem jobb? Az optika a másik, a 3300 optikája (18-55 összecsukható) teljes műagyag, könnyű, ez kicsit olcsó hatásúnak tűnik ami a minőség rovására mehet. A 3200 optika nehezebb, az tartalmazhat fémet? (A műanyag bajonett zárra gondolok) és persze a képminőség is fontos. Sajnos nem igazán találok fórumot a 3300 -ás gépről, sem az optikájának a minőségéről! Olyan vélemény kellene, aki ismeri a gépet. A marketing szövegektől kiráz a hideg, tapasztalt vélemény kellene. Én mos kezdek fotózgatni, és amim volt Fuji hs10 -es gépem…....hát annak a képminősége és színe számomra megkérdőjelezhető?! Jól gondolom, hogy ez a Nikon tisztább, élesebb képet ad? Válaszodat köszönöm! Üdv: Zoltán

2014-07-20 12:42:00 • Busa Zoltán

Szalay Krisztián

Minden Canon bajonettes váz képes Canon bajonettes objektívet fogadni. Tehát a Canon EF 80-200 jó lesz a Canon vázhoz.

2014-07-08 21:37:42 • Szalay Krisztián

Dancsev Krisztina

Szia Krisztián!
Canon EOS 300-as géphez jó az EF 80-200-as objektív?

2014-07-08 18:50:53 • Dancsev Krisztina

Szalay Krisztián

Ádám, nagyon örülök neki, hogy tudtam segíteni, és bízom benne, hogy a könyvet is örömmel fogod olvasni. Természetesen, ha valami nem világos, írj nyugodtan!

2014-07-07 13:22:42 • Szalay Krisztián

Tolnai Ádám

Köszönöm válaszod! Örülök neki, hogy leírtad ezt a zársebességes dolgot, sokat segítettél! A jelenlegi kitobimnak is ekkora a fényereje, szerintem nappal jó lesz, esti fényképezéshez (hold, égbolt, város) pedig már beszereztem egy távkioldót, és az állvány is úton van már (Manfrotto 190XPRO4), amit ajánlottál :)
OFF: Ma utazok haza, a könyved már otthon vár. Én már tűkön ülök! Szép napot! :)

2014-07-06 08:53:10 • Tolnai Ádám

Szalay Krisztián

Hálásabb dolog a Nikkort választani. Ideális fényviszonyok között jó lesz. A bemozdulás elkerülésére van egy általános szabály, amit reciprok szabálynak neveznek. Azt mondja, hogy kézben tartott gépnél a gyújtótávolság reciprokával vagy gyorsabb zársebességgel érdemes exponálni. Például 300mm a gyújtótávolság, akkor 1/300 vagy ennél rövidebb idő szükséges. Gyakorlati tapasztalat az, hogy ilyen hosszú telénél szerencsésebb még rövidebb időt állítani. Ha a téma mozog, akkor meg pláne. A rövid időhöz pedig nem árt, ha jó a fényereje az obinak. Ezért írtam, hogy ideális fényviszonyok között jó lesz.

2014-07-05 08:36:32 • Szalay Krisztián

Tolnai Ádám

Bocsánat, ezt kihagytam. Hegycsúcsok, madarak, és itt a közelünkben van reptér, versenypálya, és oda gondoltam jól jöhet egy ilyen obi. Inkább úgy kérdezem, hogy Tamron, vagy Nikkor? :) Gondolom mivel a Nikkor majd’ duplája árban, ezért valamivel minőségben is jobb.

2014-07-04 21:56:52 • Tolnai Ádám

Szalay Krisztián

Ádám, ilyenkor szoktam feltenni a szokásos kérdést. Mit szeretnél vele fotózni? Mert obit úgy választunk, hogy eldöntjük mit, milyen körülmények között fényképezünk. Egy obiról véleményt mondani viszonylagos.

2014-07-04 20:23:17 • Szalay Krisztián

Tolnai Ádám

Szia Krisztián!
Mi a véleményed erről az obiról?
Nikon AF-S Zoom-Nikkor 70-300mm 1:4,5-5,6G VR.
Válaszodat köszönöm.

2014-07-04 18:05:18 • Tolnai Ádám

Szalay Krisztián

Éva, jó a gondolatmenet. Egyetértek a fordítógyűrűs megoldással. Hobbi célra, szép képeket készíteni több mint tökéletes. Persze, mindig van jobb és jobb, de határ a csillagos ég. Azt javaslom, hogy fotózzál így, és majd úgyis látni fogod, hogy érdemes-e további befektetés, vagy maximálisan kielégíti az igényeidet.

Szívesen veszem, ha megírod majd a tapasztalataidat!

2014-06-20 15:03:23 • Szalay Krisztián

Murányi Éva

Viszont ahogy egyre több információt gyűjtök a Canon EF 70-200 f/4 L USM -ről.. Valaki azt írja:

"közgyûrûvel szép makrókat készíthetünk vele (ezekkel ráadásul mûkõdik az AF is) "

Milyen jó lenne..ha tényleg.. Ugye tényleg? :) Neked erről mi a véleményed?

Mert akkor elég lenne ezt megvennem, egy közgyűrűt, esetleg még pár szűrőt és egy lens blower/ cleaner szettet… és egy időre abba is hagynám a vásárlást.. :)

2014-06-19 21:42:19 • Murányi Éva

Murányi Éva

Kedves Krisztián!

Előszöris, köszönöm a válaszod. Hasznos volt nagyon :)

Megnéztem ezt az objektívet, amit ajánlottál, azt írják róla, hogy
Focus Adjustment Inner focusing system with USM.. , van benne manuális és autófókusz is..

Elég korrekt kis írása van például Rabi Miklósnak is róla, akit érdekelne: http://www.miklosrabi.com/Articles/canon70-200-4.htm

Ha lehet hinni az itt lévő fórumozóknak, (is) valóban jó választásnak tűnik :) :
http://fototipp.hu/review/showproduct.php/product/17/cat/4

"jól járnál egy nagy fényerejű alap objektívvel és egy közgyűrűvel vagy közgyűrű szettel" - Igen, én is gondolkoztam ezen… de nem tudom melyik nagy fényerejű alapobjektív lenne a legjobb választás nekem ezzel az APS-Cvel.. (?)

Az is megfordult a fejemben, hogy ehhez a meglévő objektívemhez ( EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 III) szerzek valami jó minőségű ( kompatibilis :D ) fordítógyűrűt….

2014-06-19 21:27:28 • Murányi Éva

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató