Koncertfotózás

Fórum » Általános fényképezés » Koncertfotózás
Létrehozta: Máté Viktória
Szalay Krisztián

2018-04-09 07:44:45

Kedves Andrea, kedves Betyár!

Állíthatod az egyes színcsatornák telítettségét, és az árnyalatát (hue/saturation), de ez csak részben fog megoldást nyújtani. Mivel a meghatározó fények színén, irányán, erején, lágyságán vagy keménységén múlik az összhatás, így az eredmény is az lesz, amit létrehoz. Ha piros a domináns fény, akkor értelemszerűen annak dominanciája fog a felvételen is tükröződni.

Pőcze Andrea

2018-04-07 11:54:13

Kedves Krisztián,
köszönöm a segítséget, amit eddig a blogoddal nyújtottál.
Olyan kérdésem lenne koncertfotózás témában, hogy 1.mi annak az oka és 2. hogy kerülhetem ki, vagy orvosoljam az utómunka során, ha a képem éles, jó a kompozíció, de a színpadi fény full "átvette" az uralmat és csak pl. piros (és annak árnyalatai) a szín, ami elmegy egészen feketéig.
Bocsánat, ha nagyon amatőr a kérdés.
Várom válaszod, köszönettel,
Betyár

Máté Viktória

2013-10-16 16:01:01

Úgy lesz! :) Még egyszer köszönöm, sokat segítettél. :)

Szalay Krisztián

2013-10-16 15:54:28

Nagyon szívesen! Kísérletezz nyugodtan a beállításokkal, mert az a legjobb tanulás, amikor nyomkodod, tekergeted a gépet és látod is az eredményét. Sok sikert kívánok a fotózáshoz! :)

Máté Viktória

2013-10-16 15:15:45

Köszönöm a gyors és részletes választ! :)

Szalay Krisztián

2013-10-16 13:47:58

Kedves Viki!

A koncerteken történő fotózás egyik ékes példája annak, amikor az automatika nem tud mit kezdeni a fénytechnikai eszközökből érkező fénnyel. Programautomatikát éppen ezért ne használj! A színegyensúly a színhűségért felel, nem az expozíció helyességéért. Ahogyan A fényképezés összetevői című blogbejegyzésemben írtam, három tényező van, aminek az összessége adja az expozíciót. A fényérzékenység (ISO), a fényrekesz (blende), és a zársebesség.

Kiindulásként válassz olyan zársebességet, aminél még éppen nem mozdul be a kép. Valamikor elég az 1/125, de sok esetben ennél rövidebb időre lesz szükséged (1/250 - 1/500). A fényrekeszt nyisd ki amennyire csak tudod. Minél tágabb a rekesz, annál kisebb az f értéke (pl. f2.8). Ehhez pedig válassz megfelelő ISO értéket az adott fényviszonyoktól függően. Ha sok a fény, elég lesz a legalacsonyabb ISO érték. A megvilágítás csökkenésével pedig emeld a fényérzékenységet. Minél nagyobb fényérzékenységet állítasz, annál nagyobb képzajra is számítanod kell. Előfordulhat, hogy olyan erős a világítás, hogy a legalacsonyabb ISO értéken is kiég a kép. Ilyenkor vagy zárd a blendét és/vagy válassz gyorsabb zársebességet.

Remélem tudtam segíteni! :)

Máté Viktória

2013-10-16 13:21:21

Kedves Krisztián!

A segítségedet szeretném kérni. Nagyon érdekel a koncertfotózás, fellépések és előadások fotózása, de mivel egyelőre csak automata beállítással fényképezek, gyakran meggyűlik a bajom a fényviszonyokkal. A gép típusa, amit használok Canon EOS 550D és a tanácsodat szeretném kérni, melyik programmal fotózzak, mivel játsszak? Fehéregyensúllyal, ISO-val…?

Válaszodat előre is köszönöm! :)

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább