Fórum / Általános fényképezés / Koncertfotózás

Koncertfotózás

Létrehozta: Máté Viktória7 hozzászólás

Szalay Krisztián

Kedves Andrea, kedves Betyár!

Állíthatod az egyes színcsatornák telítettségét, és az árnyalatát (hue/saturation), de ez csak részben fog megoldást nyújtani. Mivel a meghatározó fények színén, irányán, erején, lágyságán vagy keménységén múlik az összhatás, így az eredmény is az lesz, amit létrehoz. Ha piros a domináns fény, akkor értelemszerűen annak dominanciája fog a felvételen is tükröződni.

2018-04-09 07:44:45 • Szalay Krisztián

Pőcze Andrea

Kedves Krisztián,
köszönöm a segítséget, amit eddig a blogoddal nyújtottál.
Olyan kérdésem lenne koncertfotózás témában, hogy 1.mi annak az oka és 2. hogy kerülhetem ki, vagy orvosoljam az utómunka során, ha a képem éles, jó a kompozíció, de a színpadi fény full "átvette" az uralmat és csak pl. piros (és annak árnyalatai) a szín, ami elmegy egészen feketéig.
Bocsánat, ha nagyon amatőr a kérdés.
Várom válaszod, köszönettel,
Betyár

2018-04-07 11:54:13 • Pőcze Andrea

Máté Viktória

Úgy lesz! :) Még egyszer köszönöm, sokat segítettél. :)

2013-10-16 16:01:01 • Máté Viktória

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen! Kísérletezz nyugodtan a beállításokkal, mert az a legjobb tanulás, amikor nyomkodod, tekergeted a gépet és látod is az eredményét. Sok sikert kívánok a fotózáshoz! :)

2013-10-16 15:54:28 • Szalay Krisztián

Máté Viktória

Köszönöm a gyors és részletes választ! :)

2013-10-16 15:15:45 • Máté Viktória

Szalay Krisztián

Kedves Viki!

A koncerteken történő fotózás egyik ékes példája annak, amikor az automatika nem tud mit kezdeni a fénytechnikai eszközökből érkező fénnyel. Programautomatikát éppen ezért ne használj! A színegyensúly a színhűségért felel, nem az expozíció helyességéért. Ahogyan A fényképezés összetevői című blogbejegyzésemben írtam, három tényező van, aminek az összessége adja az expozíciót. A fényérzékenység (ISO), a fényrekesz (blende), és a zársebesség.

Kiindulásként válassz olyan zársebességet, aminél még éppen nem mozdul be a kép. Valamikor elég az 1/125, de sok esetben ennél rövidebb időre lesz szükséged (1/250 - 1/500). A fényrekeszt nyisd ki amennyire csak tudod. Minél tágabb a rekesz, annál kisebb az f értéke (pl. f2.8). Ehhez pedig válassz megfelelő ISO értéket az adott fényviszonyoktól függően. Ha sok a fény, elég lesz a legalacsonyabb ISO érték. A megvilágítás csökkenésével pedig emeld a fényérzékenységet. Minél nagyobb fényérzékenységet állítasz, annál nagyobb képzajra is számítanod kell. Előfordulhat, hogy olyan erős a világítás, hogy a legalacsonyabb ISO értéken is kiég a kép. Ilyenkor vagy zárd a blendét és/vagy válassz gyorsabb zársebességet.

Remélem tudtam segíteni! :)

2013-10-16 13:47:58 • Szalay Krisztián

Máté Viktória

Kedves Krisztián!

A segítségedet szeretném kérni. Nagyon érdekel a koncertfotózás, fellépések és előadások fotózása, de mivel egyelőre csak automata beállítással fényképezek, gyakran meggyűlik a bajom a fényviszonyokkal. A gép típusa, amit használok Canon EOS 550D és a tanácsodat szeretném kérni, melyik programmal fotózzak, mivel játsszak? Fehéregyensúllyal, ISO-val…?

Válaszodat előre is köszönöm! :)

2013-10-16 13:21:21 • Máté Viktória

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

A harmónia megteremtése

Harmónia nélkül nem jöhet létre tetszetős alkotás. Hiánya önmagában megakadályozza a kompozíció egységét. Minden valamirevaló fényképen felfedezhetünk összhangot, ami a számos képi elemből összefüggő egészet alkot. Hogyan nyilvánul meg mindez a gyakorlatban?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató