Tükörreflexes vagy MILC?

Fórum » Általános fényképezés » Tükörreflexes vagy MILC?
Létrehozta: Kövesi Zoltán
Szalay Krisztián

2018-10-10 20:03:48

Erika, nagyon szívesen!

Csiba Erika

2018-10-10 17:47:32

Krisztián nagyon kedves vagy , köszönöm szépen a tippet :)
további jó munkát kívánok ! szia

Szalay Krisztián

2018-10-09 21:26:53

Szia Erika!

Valószínűleg akkor valóban egy csúcsminőségű kompakttal járnál a legjobban. Van több is, de szerintem ami az egyik legjobb - figyelembe véve az általad leírt követelményeket - a Panasonic Lumix DC-LX100 II. Nem olcsó, de nagyon jó. Nézz utána, érdemes! Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a minnőségnek ára van.

Szalay Krisztián

2018-10-09 19:10:07

Szia József!

Szerintem teljesen jó választás. Attól, hogy valaki más szokott-e utólag vágni, nem jelenti azt, hogy ne törekedhetnél a tökéletesre. Sokkal szebb eredményeket fgosz elérni.

Csiba Erika

2018-10-09 18:00:37

Szia Krisztián !
Be kell vallanom , hogy a MILC-ekről még nem is hallottam ,  vajmi keveset tudok ..... :/
A lényeg nálam a kép minősége lenne , tiszta és éles fotókat szeretnék ,a végső  szó úgyis a LIGHTROOMé .Kiránduláskor természetet , épületeket , annak részleteit ,  vízesést és környezetes portrét fotózok. Az nem baj ha a gép nagyobb csak ne legyen nehéz cipelni !!! Így elmondva tudnál valamilyent ajánlani ?
köszönöm előre is üdv.

Hegyi József

2018-10-09 03:54:42

Szia Krisztián!

Köszi a gondolatokat. Hát még a profi (sport)fotósok is használják a croppolást. Persze, ha nekem is megvan a megfelelő eszközöm (teleobjektív+telekonverter+átkapcsolás APS-C-re), akkor nem kell vágni.
Ha Milc akkor Sony A7III+24-105/f4+középkategóriáa állvány. Ezen az áron tudnám megvenni a D850-et és akkor csak nézegetem, mert obi még nincs hozzá. Ma megyek Budapestre, megnézem az új Canon EOS R-t és veszek egy "eszközparkot". Ha tükrös, akkor nem tudom, hogy mi lenne az igazi, valószínűleg egy Canon 5d mark IV.+ egy obi.

Szalay Krisztián

2018-10-08 09:11:58

Szia Erika!

Nem csodálom, hogy meguntad a cipelését. Kérdésem, hogy mennyire akarsz pici gépet? Tényleg nagyon kompaktot szeretnél, vagy MILC is szóba jöhet, amit egy övre fűzhető tokban elbírsz? A kompaktoknak az az előnyük a MILC-cel szemben, hogy kisebbek méretben, zoom tartományuk viszont sokkal nagyobb tud lenni. A MILC-ek a nagyobb szenzor és nagyobb optika végett jobb képet adhatnak, de azért méretben nagyobbak. Ezena téren mi az elképzelésed?

Csiba Erika

2018-10-07 17:02:15

Szia Krisztián !
Gazdája vagyok egy NIKON D 7200 18-140 mm gépnek ..... amit nagyon jól tudok kezelni és a Lightroom ban utó munkázni ....viszont mostanság sokat túrázunk , reggeltől estig .Beelégeltem cipelni ezt a nagy gépet , mert délutánra fáj a nyakam és a derekam , ezért szeretnék venni vmilyen nagyon jó  kompaktot , ami minőségben vetekszik egy tükör reflexes géppel .Kérdés milyet ?????? tudnál esetleg ajánlani ? köszönöm szépen

Szalay Krisztián

2018-09-20 13:57:21

Szia Józsi!

Így már értem a koncepciót. Semmiképp ne gondolkodj abban, hogy utólag ki kell vágnod egy kép részletét! A lehető legrosszabb dolog, amit tehetsz. A minőség romlás mellett nem fogod megkapni azt az optikai hatást, mintha kitöltötted volna a teret. Inkább használj telekonvertert, és a fényveszteséget pótold hosszabb záridővel vagy magasabb fényérzékenységgel (a D850 kimagaslóan jó ezen a téren).

Ha én lennék a helyedben, akkor a Nikont vásárolnám meg, mert ahhoz nagyon jó áron lehet kapni hihetetlen jó minőségű nagylátót (is), amilyeneket például a Samyang vagy az Irix palettáján találsz. Alapnak a jól bevált 50-es (f1.4, vagy ha van rá bőven keret, akkor a Sigma alapját ajánlom). Teleobjektívek terén is nagyobb a mozgástered.

Persze a döntés a tiéd.

Hegyi József

2018-09-20 11:45:45

Szia Krisztián!
- nagylátószög: kevés fény melletti épületbelső fotózás ( a cél elsősorban a szerkezeti hibák fotózása, másodsorban esztétika), épület homlokzatok fotózása közelről. (Itt jól jönne egy T-S lencse), tájképek.
-teleobjektívnél a probléma a madarak, állatok fotózása, ahol nem tudok kellően közel menni. Egy kisebb fókusztávolságú lencsével a fotóalany kisebb lesz, de szeretném ha jól kitöltené a képet, ezért nagyítanom kell, ami minőség romlásával jár(hat). Hosszabb gyújtótávolságúnál kellően nagy lesz a fotóalany, így nem kell nagyítanom, kivágnom. Ha azonban egy 40 Mp-es gépre teszek egy rövidebb telét, akkor, ha nagyítanom is kell, talán nem megy a minőség rovására. Tehát két alternatíva van számomra:
a. 40 MP-es gép "rövidebb", olcsóbb objektívvel,
b. 24 MP-es gép "hosszabb", drágább lencsével.
Kérdés: melyik a jobb választás a jobb nyomtatott kép eléréséhez?
Köszi.
Józsi.

Szalay Krisztián

2018-09-20 10:29:28

Szia József!

Az addig oké, hogy fullframe a cél. Viszont onnan kiindulva, amit írtál, nem lehet eldönteni, hogy melyik a jobb. Objektívet mindig az adott témának megfelelően kell választani. Mit szeretnél fotózni? Meg tudod határozni, hogy melyek a legfőbb témák, ami miatt az egész kategória váltást végre akarod hajtani?

Hegyi József

2018-09-20 07:41:24

Szia Krisztián!

A véleményedet szeretném kérni a következő témában.
Full frame-s gépre szeretnék váltani. Nagylátószögű, teleobjektívre és egy "normál" zoom objektívre lesz szükségem. melyik a jobb választás: 24 MP-es gép egy 200-500-as objektívvel vagy egy 42 MP-es egy 70-300-as lencsével? A 42 MP-es géphez még némi anyagi forrás kellene. A 42 MP-es érzékelőnek nem csak nyomtatásnál, hanem a "cropolásnál"- rövidebb gyújtótávolság esetén- is van jelentősége. Sony A7III/Sony A7RIII (Nikon D850). A D850 azért is jöhetne szóba, mert a meglévő négy lencsét (D7100) tudnám használni, míg eladom a D7100-as "kollekciómat".
Köszönettel: Józsi.

Szalay Krisztián

2018-09-04 19:11:19

Szia Szabina!

Ez attól függ, hogy milyen gépet szeretnél. Tükröset vagy tükör nélkülit? Ha csak annyi a cél, amit leírtál, akkor a Fuji XT-10 jó barátod lesz. Ettől függetlenül érdemes lenne elolvasnod azt az útmutatót, amit a lap alján megtalálsz, ha lejjebb görgetsz. Abban válaszolok olyan kérdésekre is, amik esetleg csak utólag merülnek fel.

Kovács Szabina

2018-09-04 18:38:44

Kedves Krisztián,
Fényképezőgép vásárlása előtt állok (teljesen kezdő ), s ebben szeretném a tanácsot kérni.
Egyik a Canon eos 60D lenne másik opció egy Fujifilm XT-10 milc lenne. Hobbi szinten fotóznék vele, nyaralásokon, városnézéseken illetve a mindeki által kedvelt homályos háttér éles arc fotókra.
Melyik gépet tudnád ajánlani?
Köszönöm szépen a segítséget!

Szalay Krisztián

2018-07-25 10:38:04

Kedves Edit!

Nagyon szívesen! Ahogy látom, már meg is történt a feliratkozás. Az esti órákban meg is fog érkezni az első tipp. Az útikalauznak pedig már ott kell lennie. Ha esetleg nem, akkor nézzék meg a SPAM mappát. Ha ott sincs, akkor küldöm újra.

Kibédiné Edit

2018-07-25 06:13:38

Közben rájöttem nem kell hozzá regisztrálni külön :)

Kibédiné Edit

2018-07-25 06:09:49

Kedves Krisztián,

nagyon köszönöm a visszajelzést.Ma regisztrál a gyermek is és akkor feliratkozunk a "tippekre". :)

Szalay Krisztián

2018-07-24 13:20:40

Kedves Edit!

Véleményem szerint a DSLR vonalat lenne érdemes megcélozni így, hogy a lányod fotós szakon fog tanulni. Lehet jó a kinézett Nikon szett, és látatlanban rá is mondanám, hogy vegyétek meg nyugodtan, de sokkal jobb lenne megkérdezni a sulit is, hogy van-e valami elvárásuk még. Szinte biztosan számolnod kell még plusz kiegészítőkkel, esetleg további objektívvel, szűrőkkel, állvánnyal. Tehát előre meghatározni a keretet nagyon nehéz. Valahol viszont el kell indulni.

Amint mindenképp ajánlanék figyelmetekbe, az egy ingyenes útmutató, amit az odal alján is látsz. Ehhez a 101 Fotótipp sorozatra való feliratkozással lehet hozzájutni. A tippsorozat is ingyenes. Az lenne a legjobb, ha lányod iratkozna fel, olvasná a tippeket (amik kimondottan kompozíciós szabályok), így lenne már egy jókora rálátása a fényképezés szubjektív oldalára. Az útmutatót pedig mindketten olvassátok el, és ha még továbbra is van kérdés, írjatok bátran!

Kibédiné Edit

2018-07-24 07:06:58

Kedves Krisztián,

lányom nemsokára középiskolába megy és fotós szakon fog tanulni (nem idén, hanem jövő szeptembertől),Most is imád fotózni és jelenleg is van egy kis Sony alap gépünk, illetve a mindent tudó mobil, de szeretnénk neki venni egy gépet, ami a mindennapokban és majd az iskolában is megállja a helyét.Viszont teljes tanácstalanság lett úrrá rajtunk, mert mindenhol mást olvasunk, melyik miért és miért nem jó.Megköszönném ha ajánlanál valamit, a keretünk kb 200.000.-. Valaki azt mondja ami ebben a kategóriában elérhető tükörreflexes az gyakorlatilag felesleges, más azt mondja jó.
Láttam komplett csomagot is táskával, memóriakártyával és gondoltam ez így ebben milyen jó..de valójában jó? Pl: NIKON D5300 + AF-P 18-55 VR + táska + 16GB SD kártya (190.000.-). Kollégám viszont pont az ellenkezőjét ajánlotta:: PANASONIC DMC-GX80KEG-K + 12-32mm Kit (180.000.-).
Azt se szeretném, hogy 200.000.- ért gépet veszik és aztán még költeni kell memóriakártyára, táskára stb.. Szóval nagyon megköszönném ha tanácsolnál nekem valamit ez ügyben :) Nagyon szép napot!

Szalay Krisztián

2018-06-04 10:26:31

Kedves Róbert!

Abszolút jól döntöttél, a gép tökéletes lesz tanulásra és hobbi célra is, főleg úgy, hogy a kitobjektív mellé még egy fényerős alap is párosul. Nagyon jó alkotást kívánok vele előre is, a tippekhez meg jó olvasást!

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább