Tükörreflexes vagy MILC?

Fórum » Általános fényképezés » Tükörreflexes vagy MILC?
Létrehozta: Kövesi Zoltán

Hogyan kell beállítani úgy a fényképezőgépet, hogy helyesen exponált és megfelelően éles képet kapj? Ez lesz a fő témája a májusi tanfolyamunknak, ami mindössze 4 órát vesz igénybe. Ez a tanfolyam az utolsó a nyári szünet előtt. Gyere el, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Bővebb infót ezen az oldalon találsz.

Szalay Krisztián

2018-01-28 08:43:03

Kedves István!

Nagyon szívesen, és örülök neki, hogy meg vagy elégedve a géppel! Fényerős obi mindig jó, ha van. Teljesen más világ egy kitobjektívhez képest.

Köszönöm szépen, hogy megírtad a tapasztalataidat!

Murányi István

2018-01-28 07:10:01

Kedves Krisztián!
Köszönöm, a gyors és hatékony segítséget! Már el is kezdtem használni a GX7-et. Jó volt a tanács..nem lettem volna elégedett egy kompakt géppel. A kis Milc szép rajzoltú képeket készít, az biztos, hogy a Canon350D-nél nem gyengébb minőségűt, sőt…
Azt hamar érzékeltem, hogy egy alacsonyabb Fe értékkel bíró objektív nem lenne hátrány, mert a 3200 ISO-nál készült képek már zajosak. A beépített vaku is gyengécske, de szerencsére van vaku papucs…
Újra megjött a kedvem a fotózáshoz. Kösz, még egyszer.
István

Szalay Krisztián

2018-01-20 10:36:35

Kedves István!

Nagyon szépen köszönöm az elismerést, és örülök neki, hogy hasznodra vált az oldal! Bízom benne, hogy ez a jövőben is hasonlóképpen lesz.

Értem a dilemmát, és egyetértek a következtetéseiddel. Véleményem szerint a szuperkompaktot érdemes hanyagolni, annak ellenére, hogy a hordozhatósága és a mérete pozitívum egy utazásnál. A DSLR valóban felesleges a leírtak alapján. Marad a MILC. Ha nekem kellene választani a felsoroltakból, akkor kettő maradna versenyben, az Alpha 5000 és a GX7. Ha számításba veszed az esetleges videózást is (ami egy utazásnál nem feltétlen hátrány), akkor a Panasonic jobb választásnak bizonyul. Nekem amúgy is, de nem nekem, hanem neked kell, hogy megfeleljen.

Azt javaslom, hogy egyetértesz azzal, amit írtam, akkor nézz utána az általam írt gépekkel (és azokkal az obikkal, amivel megvennéd) készített - lehetőség szerint nyers - tesztfotóknak, és dönts annak alapján. Mind a kettő szépen megállja a helyét.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni!

Murányi István

2018-01-19 10:47:44

Kedves Krisztián!
Szuper oldalt és fórumot sikerült összehozni. Több használható információt szedtem össze róla, mint bármely más oldalról.
A problémám, az, ha annak lehet nevezni, hogy bő egy hét múlva indulok egy utazásra, melyet jó minőségben szeretnék végigfotózni, majd a családi fotózásra (hétköznapok, utazás) is használni akarom.
Korábban fotóztam alap filmes Nikon géppel, majd digitális DLSR-el (Canon 350D), melyekhez kit objektívet és telét használtam (75-200 mm).  Viszonylag sokat fotóztam manuális beállításokkal - főként tájakat, épületeket és sok portrét lőttem az utazásaimon (jó néhány kint van a falon). A Canon sajnos egyszerűn elromlott, így kb. 6 éve nem használok "normális gépet". Ennek anyagi oka is volt és közre játszott az is, hogy a gyerekek mellett már nem volt energia a nagy táska cipelésére.
A keretem sajnos elég korlátozott, mindössze 130-140 E Ft-ig tudok nyújtózkodni (kivéve, ha valami igazán extra miatt tovább érdemes).  A gépek közül kizártam jelen pillanatban a DLSR-t, mert túl nagyok az objektívekkel együtt és úgysem lesz időm egyenlőre komolyan fejleszteni a tudásom (cél, de még nem látom a kivitelezését).
A fentiek miatt szeretném, ha terelgetni tudnál a felvázolt lehetőségek közül a legjobb felé: 1. csúcskompakt: Sony RX II - III.: A két gép érzékelő lapkája azonos méretű. A MarkII 100 mm-es zoom átfogású, míg a III. 70 mm-es, de tele tartományban lényegesen jobb a fényereje (4.9 helyett 2.8).  Nem tudom, hogy megéri a kb. 60.000 Ft-os különbözetet. A Panasonic LX100 talán jobban tetszik külsőre. Árban és tudásban az RXIII-hoz hasonlítható, de nagyobb az érzékelő lapka (felbontás alacsonyabb).  Van digitális átnézeti keresője, ami jó pont (bár ez azt hiszem az RXIII-nak is van).
MILC: Ezekből amit most, így hirtelen találtam az egy Panasonic GX7 kit objektívvel (14-42) és egy Olympus M.Zuiko 40-150 telével (4-5.6). Ára két drágább csúcs kompaktéval azonos. Ami szintén szettben van (ára azonos) egy Sony Alpha 5000 kit obi (16-50), Minolta 50 mm (F1,7), Tokina 80-200 (F4). Ezen kívül esetleg szóba jöhet egy Olympus E-Pl7 gépváz és hozzá egy 14-150 (F4-5.6) objektív - ez a legdrágább variáció. 
Bocsánat, hogy ha bonyolult voltam, de egyszerűen kevés időm volt az információ szerzésre és a helyzet alaposabb végig gondolására.
üdvözlettel: István

Szalay Krisztián

2017-12-09 11:00:30

Szia!

Nagyon szívesen! :)

A két legfőbb különbség a kettő között, hogy a szenzor 4MPixel felbontással többet tud, valamint az érzékenysége is tovább növelhető. Azt neked kell mérlegelned, hogy megéri-e az árkülönbözet. Ha csak arra használod, amit írtál, akkor nem fontos. Ha gyengébb fényviszonyok között is fényképezel, akkor már elgondolkodtató.

Kamuti Krisz

2017-12-08 15:28:00

Köszönöm a válaszod és az ismertetőt is! :)
Szerintem a Sony lesz!Még annyit, hogy mekkora a különbség az alpa 5000 és a 6000 között?Árban azért igen nagy a rés, vajon tudásban is érezném-e?
Üdv

Szalay Krisztián

2017-12-07 20:26:26

Szia Krisz!

Köszönöm a dicséretet! :)

Szerintem maradj nyugodtan a Sonynál. Ha nem fontos a tükrös megoldás, akkor felesleges a DSLR rendszer, tökéletesen megteszi a MILC is. Ha főleg kültéren használod, viszonylag jó fényviszonyok mellett, akkor tökéletes az a 16-50-es obi, amivel többnyire árusítják. Tájképekhez, életképekhez (beleértve a pecás témákat is) pont tökéletes. Arra nem jó, hogy 10 méterről madárkát fényképezz az ágon. Egyszerűbben fogalmazhatnék úgy is, hogy közelre nem fogja hozni a témát. Ahhoz, hogy messzi témákat fotózz, 200-300 (vagy hosszabb) gyújtótávolság kell. Ha megelégszel a normál látószöggel, és a tájképekhez szükséges tágas térrel, akkor jó társad lesz a 16-50.

Láttam, hogy feliratkoztál a tippsorozatra, amit nagyon jól tettél! Küldtem neked egy ismertetőt. Azt mindenképp olvasd el, mert átfogó képet kapsz belőle a gépekről és obikról. Ha nem ment volna át, szólj és küldöm újra.

Kamuti Krisz

2017-12-07 11:50:45

Szia Uram!
Előszóban csak annyit, hogy nagyon rendben van az oldalad :)
Főként azért regisztráltam ide, mert segítséget szeretnék kérni gépvásárláshoz.Nagyon sokat olvastam már mi,merre,hogy de így sem tudom eldönteni mire ruházzak be (150-200).Eddig egyszerűbb kompakt gépeim voltak, de szeretnék egy kicsit komolyabb tudással rendelkezőt DSLR v MILC.
Nagyon nagy részt vízparton használnám kifogott halak, illetve tájképek és állatok fotózására.Nézegettem már az olympus e-pl7-t, sony alpha 6000-t, nikon D5300-t.Igazából mindegyik tetszik bár számomra a sony tűnt "jónak". De igazság szerint fogalmam sincs melyik lehetne a legideálisabb , milyen objektívvel,stb. Remélem érted a gondomat és tudsz esetleg dönteni :)
Köszönöm válaszod, üdvözlettel, Krisz

Szalay Krisztián

2017-12-04 15:30:25

Anna, nagyon szívesen! Kategóriájában a MILC-ek között az egyik legjobb gép.

Kliment Anna

2017-12-03 10:25:46

Köszönöm, valószínűleg az Olympus lesz :)

Szalay Krisztián

2017-12-02 13:48:06

Szia Anna!

Az általad kinézett gépek kategóriájukban nagyon jók. Amennyiben a fényképezésen kívül videózásra is akarod használni a gépet, akkor véleményem szerint a Panasonic lesz a nyerő választás. Ha nem fontos a mozgókép, akkor maradj nyugodtan az Olympus vonalnál. Ez persze teljesen szubjektív vélemény. Nézz sok tesztfotót, tesztvideót.

Kliment Anna

2017-12-01 16:43:54

Szia!

Teljesen új vagyok a fényképezés témájában, viszont szeretnék egy (számomra) komolyabb gépet beszerezni. Főként családi események, kirándulások alkalmával fotóznék, legtöbbször portrékat készítenék, valamint épület-és tájképeket. Nagyon megtetszett a MILC fényképezők világa, és a legszimpatikusabb számomra az olympus vonal, melyből a Pen e-pl7 férne bele a keretbe (nem találtam sok különbséget a pl8 között, szóval a régebbit venném). Az alap kit-es objektív mellé a 45mm 1.8-as objektívjét gondoltam, gyönyörűen mossa a hátteret. Szerinted mennyire jó választás? Illetve a hasonló árkategóriájú Panasonic gf7-ről mi a véleményed, melyik lenne jobb?

Előre is köszönöm.

Szalay Krisztián

2017-11-30 18:17:10

Szia János!

Elsősorban az objektíven múlik. Keress rá a neten a kiszemelt gép és objektív tesztfotóira, és hasonlítsd össze a saját géped képeivel. Ez az, ami jó eséllyel megmutatja, hogy mire számíthatsz. Nem gondolnám egyébként, hogy visszaesés. Attól függ, hogy mik a terveid vele. Ha nincs szükséged a tükrös kivitelre, akkor a MILC is ugyanolyan jó társad lesz.

Farkas János

2017-11-30 13:21:14

Szia Krisztián!
Ismét a véleményedet szeretném kérni az alábbival kapcsolatban: Nikon d5100-ról (35 mm 1.8-cal) szeretnék átnyergelni egy Sony Alpha 6000 milcre (kitobi, illetve sigma 30 mm 2.8). A minap kézbe vettem egy ilyet és nagyon tetszett, gyors, kicsi, elsőre meggyőző volt. Mi a véleményed, képminőségben nem lesz visszaesés, hozza a felsőbelépő dslr szintet? Nagyon köszönöm a segítségedet! Üdv. János

Szalay Krisztián

2017-10-31 16:49:35

Szia Máté!

Abszolút jó döntés. Vannak manuális beállítási lehetőségei, természetesen. Még azt is megkockáztatom, hogy szebb képet fogsz kapni, mint amit az 1100D+kitobi kombó adott. Erről azonban te fogsz tudni majd mesélni. Kíváncsi is vagyok, hogyan válik be a gép. Ha megveszed, és miután kipróbáltad, örülnék, ha megosztanád tapasztalataidat!

Becker Máté

2017-10-31 12:28:09

Szia Krisztián,

A véleményedre lennék kíváncsi. Évek óta 1100D-vel fotózok(egy 18-55 és egy 55-250-es obival). Szinte csak utazgatásaim, kirándulások alatt használom. Tájképek, épületek, életképek, emberek, hosszú expós képek. Nagy bajom, hogy iszonyat sok helyet elvesz a táskámból maga a gép és a tartozékai. Elsősorban emiatt gondolkoztam el egy MILC gép megvásárlásán (konkrétan Pana GF7). Mi a véleményed a váltásról? Egy MILC gépen ugyanúgy tudom manuálisan állítani a iso-t, rekeszt és a záridőt?

Előre is köszi a segítséget.

Máté

Szalay Krisztián

2017-10-27 09:24:05

Kedves Timi!

A sok AF pont lehet hasznos gyors mozgásnál, de ez nem jelenti azt, hogy kevesebb fókuszponttal gyengébb eredményt érnél el. Véleményem szerint egy hobbi gépnél nem jelent számottevő különbséget a többlet fókuszpont. Profi eszközöknél már más a helyzet, de most ugye nem a többmilliós készülékekről beszélünk.

Ami a Nikon és Canon választást illeti, mindegy. Azt válaszd, amelyik számodra szimpatikusabb. Mindig kategóriájában érdemes őket nézni. Megközelítőleg mindkét géptől hasonló eredményt várhatsz. Nézd meg őket élőben, és amelyikhez jobban húz a szíved, az lesz a nyerő.

Schneider Tímea

2017-10-26 11:57:53

Kedves Krisztián!

Köszönöm a tanácsodat, segítségedet! Hasonló gondolatok kezdtek megfogalmazódni bennem is. A MILC micro 4/3 miatt elég borsos áron tudnék csak optikát venni hozzá (pl. Olympus m.zuiko digital 45mm/f1.8 99.000 Ft vs. Canon 50mm/f1.8 EF II. 29.000 Ft), így hosszú távon sokkal kifizetődőbbnek látszik most váltani.
Időközben még nézegettem a Canon EOS 200D-t is. Tetszik hogy viszonylag kis méretű, de ugyan az a szenzor van benne mint a Nikonban, ISO u.a szintén, de AF-ban nem vagyok járatos. Miben érezni a különbséget ha 9 pontos AF vagy teszem azt (mint a Nikon 5500-ban) 39 pontos AF van benne? Te mit választanál egy magam fajta "haladó" helyében? :) Nikon D5500 vs.Canon EOS 200D?
Továbbra is köszönöm :)
Üdv,
Timi

Szalay Krisztián

2017-10-26 06:45:29

Kedves Timi!

Jól látod, leginkább az objektíved a szűk keresztmetszet. Már azzal óriási minőségbeli javulást érnél el, ha vásárolnál egy minőségi darabot a jelenlegi MILC-edhez. Ennek ellenére azt javaslom, hogy ha igazán bele akarsz merülni a fényképezésbe, akkor szerencsésebb lenne most váltani DSLR-re, és arra fejleszteni. Egy jó optikával a D5500 nagyon szép eredményt tud nyújtani. Nem profi gép, de a kategóriájában hozza azt, ami elvárható tőle. Minőségben mindenképp ugrás lesz a jelenlegihez képest.

Ha visszamenőleg olvasod a fórumot, szinte mindenkinek ajánlottam a Nikkor 50mm f1.8 alapobjektívet. Neked is praktikus lenne a tárgyfotózáshoz. Mivel érintettél több témát is, eztért ajánlom szíves figyelmedbe az oldal alján látható útmutatót. Érdemes elolvasnod, sok hasznos infóval leszel gazdagabb.

(Sajnos a sávos problémára látatlanban nem tudok válaszolni.)

Schneider Tímea

2017-10-24 19:38:19

Kedves Krisztián!
Csakúgy, mint a többiek, én is gép/obi vásárlás előtt állok és bizonytalankodom….Csak nemrég kezdtem elmélyedni a fotózásban (két éve), de teljesen magával ragadott. Jelenleg egy Panasonic Lumix DMC-GF7 MILC gépet használok a kit obijával, de olyan érzésem van, hogy már valami többre vágyom. Nem tudom, hogy ezt az extrát egy tükörreflexes géptől, vagy egy jobb obitól kaphatom meg. A helyzet az, hogy termékfotózásban szeretnék tovább fejlődni, de sokat fotózok a természetben is (borászat, szőlészet témakörben) és arra gyanakszom hogy az f3.5-5.6 obi akadályoz. Szeretek például fényáttöréseket fotózni a szőlőben de valahogy nem adja vissza a kép. Beltéri fotóknál is sokszor homályos, zajos képet kapok. A másik problémám, hogy mostanában olyan "sávokat" látok a képeken, mint amikor a számítógép monitorját látjuk periférikusan vibrálni. Alig észrevehetően, de sávokban torzul a kép. Ez mitől lehet? Korábbi dilemmámra visszatérve: vajon elég lehet egy 50mm f1.8-as obit beszereznem vagy valóban minőségi ugrás lenne számomra ha mindezt egy tükörreflexes géppel fejelném meg? Jelenleg a Nikon D5500-al kacérkodom. Mit gondolsz? Előre is nagyon köszönöm tanácsodat!
Üdv,
Timi

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább