Tükörreflexes vagy MILC?

Fórum » Általános fényképezés » Tükörreflexes vagy MILC?
Létrehozta: Kövesi Zoltán
Szalay Krisztián

2018-12-01 18:01:49

Kedves István!

Kategóriájában egy nagyon jó darab, minőségi optikával pedig pláne.
A megjelenéshez pedig gratulálok!

Murányi István

2018-11-30 18:12:54

Kedves Krisztián! Köszönöm, a választ. A kérdés feltevésem óta időben folyamatosan gyűjtöttem az információkat. El is döntöttem, hogy az én felhasználási területre megfelelő a GX80 (most szettben lement az ára bő 200 E Ft-ra), de lehet, hogy majd vásárlok hozzá egy fényerősebb fix objektívet. Egyébként a GX7-el készült képek, egy túra leírás keretében nemsokára megjelennek egy magazinban.

Szalay Krisztián

2018-11-30 14:04:53

Kedves István!

Olyan szépen összeszedted az általad lehetségesnek tartott szetteket, hogy nem is nagyon tudok mit hozzáfűzni. A kínálat persze, hogy óriási, és ez egyre nagyobb lesz. Nem gondolom, hogy kategóriához kellene ragaszkodni. Nézd meg, hogy mit lehet kapni azon az áron, amennyit szánsz a termékekre, és nézd meg az azokkal készült fotókat. Rengeteget találsz a neten. Lesz néhány, aminek kifejezetten fog tetszeni a képe. Azokat nézd át alaposan, és ha a paramétereit rendben találod (azaz megfelel az elvárásaidnak), akkor meg is találtad a számodra ideális gépet. Nem nagyon tudok javaslatot tenni, mert ez egyrészt szubjektív, másrészt pedig olyan nincs, hogy a legjobbb gép a kategóriájában. Mindig viszonyítás kérdése, hogy mitől számít legjobbnak. A személyes véleményem az, hogy a GX80 jó optikával szépen teszi a dolgát, bátran ajánlom.

Murányi István

2018-11-28 20:39:39

Kedves Krisztián!
Az év elején már kaptam tanácsot tőled, akkor vásároltam egy használt, de jól működő Panasonic GX7-et egy kit obival és egy telével. Sajnos, nem tervezett módon váltam meg a szettől…
Most szükségem lesz egy új rendszerre. Amire használom az teljesen általános fotózás: család, kirándulás. Továbbra is fontos, hogy könnyen hordozható legyen a gép, de azért jó minőségű képeket tudjak készíteni. Olvastam, hogy nemrégiben hasonló célra ajánlottad a Panasonic LX100 II-t. Arra lennék kíváncsi, hogy vajon, hogy teljesít egy Panasonic GX80-al szemben? (Engem a kisméretű gépvázak nem zavarnak, mert viszonylag kicsi a kezem.) A GX80-n úgy látom a nyers adatokat tekintve, hogy nagyjából a GX7 tudását vitte tovább (..sajnos az EVF-t is, amiért nem voltam oda), bár egyel alacsonyabb kategória.
Ha a Milc vonalon vezetem tovább a gondolatsort, akkor más típusok is érdekelhetnek, ha ajánlod őket. A GX80 szett 12-32 kit obival és 35-100 tele (bár a 100-at kicsit kevésnek érzem egy teléhez) most 240 E Ft alatt is megkapható. A Sony Alpha 6000 a 16-50 kit obival és 55-210 telével is 250 E Ft alatt van, de nem tudom, hogy egy ilyen régi gép megér-e ennyit. (Ha egy kategóriát lépek, akkor a GX8K 14-42-vel szintén kijön 240 E Ft-ból, de akkor még nincsen telém….Alpha 6300 16-50 kb. 280 E Ft…) Esetleg valamelyik Olypmus, vagy Fuji..? A hatalmas kínálatból azt sem tudom, hogy melyik illik ebbe a kategória szintbe.
Légy szíves mondd el a véleményed a témában, ami ad még egy kis lökést, hogy melyik gép, gépkategória felé mozduljak.
üdv: István

Szalay Krisztián

2018-11-06 07:22:37

Szia Melinda!

Az expo szám is egy tényező, bár nem feltétlenül következtethető a gép állapota. Van aki legyilkolja hamar, van akinek hosszú ideig, rengeteg kattintás után is tökéletesen működik. Emberi tényező is szerepet játszik benne, hogyan bántak vele. Egyébként a külső nyomok is árulkodnak róla.

A zár elállítódhat. Ahhoz, hogy ezt észlelni tudd néhány exponálás alatt, ahhoz már komoly gond szükséges. Alapvetően ehhez műszeres mérés szükséges. Azt meg tudod nézni, hogy az objektív élességállítása rendben van-e. Azt valamennyire még látod is a gép kijelzőjén. Persze, közel sem annyira mintha számítógépen néznéd, de valamennyit árulkodik róla.

Sulyok Melinda

2018-11-05 15:04:07

Szia Krisztián!
Nyáron szerettem volna venni egy BRIDGE gépet, ami végül elmaradt. Azon gondolkodom, hogy veszek egy használt DSLR és 1-2 objektívet. Az objektíveknél néztem már, hogy a lencse por, karc és gomba mentes, meg persze a csatlakozása is megfelelő legyen. Erről még videókat is találtam, hogyan érdemes használtat venni. A vázzal kapcsolatban viszont vannak homályok. Egyelőre csak így lehetne egy bridge árán dslr gépem.
Sokan írják, hogy x - expo szám, néhányan azt is, hogy kb mennyire van kalibrálva a gép.
Mire érdemes figyelni használt gép vásárlása esetén? Nem a külső, használati kopásokra gondolok, hanem olyanokra, amiket egy-egy próba alatt észre lehet venni.
Köszönöm!

Szalay Krisztián

2018-10-27 13:48:20

Kedves Zalán!

Jól sejtem, hogy ez egy webáruházhoz kellene? Ahhoz, hogy minőségi eredményt elő tudj állítani, egy kicsit szűk a keret, és még a megfelelő világításról is gondoskodni kell. Szerintem bármelyik MILC-et megveheted, amit ebből az árból megkapsz.

Walter Zalán

2018-10-26 18:49:50

Kedves Krisztián!

Fényképezőgép vásárláshoz szeretném a tanácsodat kérni. A géppel beltérben szeretnék ruhákat fotózni, állványról. Ehhez keresem a legmegfelelőbb gépet. Keret 130 ezer ft. Milyen gépet ajánlanál?

Köszönöm!

Szalay Krisztián

2018-10-10 20:03:48

Erika, nagyon szívesen!

Csiba Erika

2018-10-10 17:47:32

Krisztián nagyon kedves vagy , köszönöm szépen a tippet :)
további jó munkát kívánok ! szia

Szalay Krisztián

2018-10-09 21:26:53

Szia Erika!

Valószínűleg akkor valóban egy csúcsminőségű kompakttal járnál a legjobban. Van több is, de szerintem ami az egyik legjobb - figyelembe véve az általad leírt követelményeket - a Panasonic Lumix DC-LX100 II. Nem olcsó, de nagyon jó. Nézz utána, érdemes! Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a minnőségnek ára van.

Szalay Krisztián

2018-10-09 19:10:07

Szia József!

Szerintem teljesen jó választás. Attól, hogy valaki más szokott-e utólag vágni, nem jelenti azt, hogy ne törekedhetnél a tökéletesre. Sokkal szebb eredményeket fgosz elérni.

Csiba Erika

2018-10-09 18:00:37

Szia Krisztián !
Be kell vallanom , hogy a MILC-ekről még nem is hallottam ,  vajmi keveset tudok ..... :/
A lényeg nálam a kép minősége lenne , tiszta és éles fotókat szeretnék ,a végső  szó úgyis a LIGHTROOMé .Kiránduláskor természetet , épületeket , annak részleteit ,  vízesést és környezetes portrét fotózok. Az nem baj ha a gép nagyobb csak ne legyen nehéz cipelni !!! Így elmondva tudnál valamilyent ajánlani ?
köszönöm előre is üdv.

Hegyi József

2018-10-09 03:54:42

Szia Krisztián!

Köszi a gondolatokat. Hát még a profi (sport)fotósok is használják a croppolást. Persze, ha nekem is megvan a megfelelő eszközöm (teleobjektív+telekonverter+átkapcsolás APS-C-re), akkor nem kell vágni.
Ha Milc akkor Sony A7III+24-105/f4+középkategóriáa állvány. Ezen az áron tudnám megvenni a D850-et és akkor csak nézegetem, mert obi még nincs hozzá. Ma megyek Budapestre, megnézem az új Canon EOS R-t és veszek egy "eszközparkot". Ha tükrös, akkor nem tudom, hogy mi lenne az igazi, valószínűleg egy Canon 5d mark IV.+ egy obi.

Szalay Krisztián

2018-10-08 09:11:58

Szia Erika!

Nem csodálom, hogy meguntad a cipelését. Kérdésem, hogy mennyire akarsz pici gépet? Tényleg nagyon kompaktot szeretnél, vagy MILC is szóba jöhet, amit egy övre fűzhető tokban elbírsz? A kompaktoknak az az előnyük a MILC-cel szemben, hogy kisebbek méretben, zoom tartományuk viszont sokkal nagyobb tud lenni. A MILC-ek a nagyobb szenzor és nagyobb optika végett jobb képet adhatnak, de azért méretben nagyobbak. Ezena téren mi az elképzelésed?

Csiba Erika

2018-10-07 17:02:15

Szia Krisztián !
Gazdája vagyok egy NIKON D 7200 18-140 mm gépnek ..... amit nagyon jól tudok kezelni és a Lightroom ban utó munkázni ....viszont mostanság sokat túrázunk , reggeltől estig .Beelégeltem cipelni ezt a nagy gépet , mert délutánra fáj a nyakam és a derekam , ezért szeretnék venni vmilyen nagyon jó  kompaktot , ami minőségben vetekszik egy tükör reflexes géppel .Kérdés milyet ?????? tudnál esetleg ajánlani ? köszönöm szépen

Szalay Krisztián

2018-09-20 13:57:21

Szia Józsi!

Így már értem a koncepciót. Semmiképp ne gondolkodj abban, hogy utólag ki kell vágnod egy kép részletét! A lehető legrosszabb dolog, amit tehetsz. A minőség romlás mellett nem fogod megkapni azt az optikai hatást, mintha kitöltötted volna a teret. Inkább használj telekonvertert, és a fényveszteséget pótold hosszabb záridővel vagy magasabb fényérzékenységgel (a D850 kimagaslóan jó ezen a téren).

Ha én lennék a helyedben, akkor a Nikont vásárolnám meg, mert ahhoz nagyon jó áron lehet kapni hihetetlen jó minőségű nagylátót (is), amilyeneket például a Samyang vagy az Irix palettáján találsz. Alapnak a jól bevált 50-es (f1.4, vagy ha van rá bőven keret, akkor a Sigma alapját ajánlom). Teleobjektívek terén is nagyobb a mozgástered.

Persze a döntés a tiéd.

Hegyi József

2018-09-20 11:45:45

Szia Krisztián!
- nagylátószög: kevés fény melletti épületbelső fotózás ( a cél elsősorban a szerkezeti hibák fotózása, másodsorban esztétika), épület homlokzatok fotózása közelről. (Itt jól jönne egy T-S lencse), tájképek.
-teleobjektívnél a probléma a madarak, állatok fotózása, ahol nem tudok kellően közel menni. Egy kisebb fókusztávolságú lencsével a fotóalany kisebb lesz, de szeretném ha jól kitöltené a képet, ezért nagyítanom kell, ami minőség romlásával jár(hat). Hosszabb gyújtótávolságúnál kellően nagy lesz a fotóalany, így nem kell nagyítanom, kivágnom. Ha azonban egy 40 Mp-es gépre teszek egy rövidebb telét, akkor, ha nagyítanom is kell, talán nem megy a minőség rovására. Tehát két alternatíva van számomra:
a. 40 MP-es gép "rövidebb", olcsóbb objektívvel,
b. 24 MP-es gép "hosszabb", drágább lencsével.
Kérdés: melyik a jobb választás a jobb nyomtatott kép eléréséhez?
Köszi.
Józsi.

Szalay Krisztián

2018-09-20 10:29:28

Szia József!

Az addig oké, hogy fullframe a cél. Viszont onnan kiindulva, amit írtál, nem lehet eldönteni, hogy melyik a jobb. Objektívet mindig az adott témának megfelelően kell választani. Mit szeretnél fotózni? Meg tudod határozni, hogy melyek a legfőbb témák, ami miatt az egész kategória váltást végre akarod hajtani?

Hegyi József

2018-09-20 07:41:24

Szia Krisztián!

A véleményedet szeretném kérni a következő témában.
Full frame-s gépre szeretnék váltani. Nagylátószögű, teleobjektívre és egy "normál" zoom objektívre lesz szükségem. melyik a jobb választás: 24 MP-es gép egy 200-500-as objektívvel vagy egy 42 MP-es egy 70-300-as lencsével? A 42 MP-es géphez még némi anyagi forrás kellene. A 42 MP-es érzékelőnek nem csak nyomtatásnál, hanem a "cropolásnál"- rövidebb gyújtótávolság esetén- is van jelentősége. Sony A7III/Sony A7RIII (Nikon D850). A D850 azért is jöhetne szóba, mert a meglévő négy lencsét (D7100) tudnám használni, míg eladom a D7100-as "kollekciómat".
Köszönettel: Józsi.

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább