Tükörreflexes vagy MILC?

Fórum » Általános fényképezés » Tükörreflexes vagy MILC?
Létrehozta: Kövesi Zoltán
Szabó Zoltán

2016-03-06 22:10:47

Sárának annyiban tudok segíteni, hogy tavaly november vége óta vagyok egy Canon M3 tulajdonosa, így sok tapasztalatom van első kézből. Az M3 egy kiváló kis szörnyeteg, a képminősége kiváló, szerintem a Canon egyik legjobb aps-c szenzora dolgozik benne, a Digitális fotómagazin tesztjében a szerző azt írja, szerinte jobb a képminősége mint a 7D MKII-nek. A zajszűrése is remek, sokkal jobban bírja a magas ISO-t mint a korábbi cropos Canon vázak, szerintem az ehhez adott kit objektív is remek, azért ez nem az a minőség amit a DSLR-hez adnak, fém bajonettes és fém házas, külön majdnem 90.000ft. Viszont amire a hölgynek fel kell hívnom a figyelmét, hogy ugye ez EF-M bajonettes, egyrészről még nincs hozzá sok natív objektív, bár már a Tamron és a Samyang is gyárt hozzá lencséket, előbbi kiváló manuális fixeket, viszont használt piaca gyakorlatilag nem létezik. Én is vettem hozzá egy gyári EF/EF-M konverter gyűrűt, hogy a tükrös objektíveket is feltudjam rá rakni, de ez még pluszba 42.000ft! Szóval ha ennyire szűkös a pénztárca a gépvásárláshoz, akkor inkább a 750D mellett döntenék a helyében, vagy ha M3 akkor azzal tisztában kell lenni, hogy a jövőbeni bővítésekor szinte csak új, teljes árú objektívek jöhetnek szóba, de ha ez még se gond, akkor én M3-at vennék :)

Szalay Krisztián

2016-02-15 11:22:51

Kedves Sára, ha videózni is akarsz, akkor tényleg kell új gép. Azért az árért nagyon megéri az említett típus. A kitobitól azonban csodát ne várj! Még ez a legjobb választás kitobik közül, de a minőségével tisztában kell lenned, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.

Cselényi Sára

2016-02-13 22:09:18

Esetleg egy keveset használt, újszerű, de már nem garanciális Canon - EOS 700D + 18-135 mm IS STM Kit 180 ezerért jó lehetne? Elég jókat írnak erre az objektívre, sokoldalú, nagy teljesítményű zoom….

Cselényi Sára

2016-02-13 19:37:34

Kedves Krisztián!
Köszönöm szépen gyors válaszodat! :) Az az igazság, elgondolkozva azon, hogy maradnék a régi gép mellett, azért rögtön beugrott, hogy nem ártana, ha videófelvételre is képes lenne, meg nem ártana egy kihajtható kijelző sem, mert sok esetben az nagyon hiányzik. Szóval inkáb új gépet szeretnék… Az újabb gépeknél meg eleve jobbak még a kitobjektívek is, képstabilizátorosok, meg talán a fényérzékenységük is jobb, stb. Árban esetleg 150-200ezer közt gondolkoznék. A Canon M3 is felmerült, vagy esetleg Canon 700D, 750D? Vagy esetleg valami más ötlet még?
Köszönöm válaszodat! :)

Szalay Krisztián

2016-02-13 14:01:20

Kedves Sára!

Először is nagyon szépen köszönöm az elismerést! Való igaz, hogy rengeteg idő megy bele, amit egyáltalán nem bánok, hiszen ez is a munkám része. Most készül az új honlap, ami sokkal átláthatóbb és olvashatóbb lesz mobilon is, tableten is.

Ami a kérdésed illeti, eléggé összetett a dolog. Némi kompromisszumot kell kötnöd ahhoz, hogy jó eredményt kapj. Véleményem szerint nem kéne gépet cserélned, elegendő lenne egy jó objektív. Mondjuk egy 35 vagy 50 mm-es fix, nagy fényerejű. Utóbbit inkább portrékhoz javaslom. Milliószor szebb rajzolata van mint a kitobinak.

Sokat segít az is, ha nyers fájlformátumban fényképezel, és mellette a helyes expozícióra is figyelsz. Nem beszélve a bemozdulásos életlenség és a fókuszálási életlenség elkerüléséről. Ezek mind kellenek a szép, éles rajzolathoz. Azt abszolút megértem, hogy a kitobi kevés. Nem csodálkozom rajta. A nagy fényerejű alap (vagy akár rövidebb gyújtótávolságú) obi adja a legszebb képet, ezért is ezt javasoltam. Azt is tudni kell, hogy a fix gyújtótávolságú objektívek sokkal szebb rajzolatot adnak mint a zoom obik. Ha igazán szépet akarsz, akkor a fix nagyon jó szolgálatot fog tenni.

Ha nincs kedved cserélgetni az obit, akkor minőségi zoom optikát is választhatsz, de ami igazán jó, az nagyon drága. Tehát itt jön képbe a valamit valamiért.

Cselényi Sára

2016-02-13 12:41:04

Kedves Krisztián!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra és minden elismerésem. hogy mennyi energiát, időt fektetsz a munka, és az oldal szerkesztése mellett az itt feltett kérdések megválaszolására is! Gondolom, tudom, 1000 hasonló kérdést tettek fel itt neked és köztük lehet az én kérdésemre is a válasz, de talán biztosabb nekem is tanácsodat kérni a konkrét igényeimet, elképzeléseimet leírva.

Mindig is nagyon szerettem a fotózást és a visszajelzések alapján van is érzékem hozzá, bár nem fejlesztettem fel eléggé a tudásomat. Eddig főleg tükörreflexes gépeim voltak, de a belépő kategóriából. Most egy Canon EOS 1000D-m van kitobjektívvel. Sajnos igazán jó gépekre, objektívekre nem volt elegendő fedezet, ennek megfelelően, sokszor csalódást okoz a képek minősége. Legtöbbször a témák hirtelensége miatt inkább automatán fényképeztem, objektív cserélgetés nélkül családi eseményeken, kirándulásokon, nyaralásokkor, gyerekek, kutyák játékakor a természetben, kertben. Továbbra is ezek lennének a főbb témáim, de ha időm, helyzet engedi, szívesen használom a manuális beállításokat, játszom a záridővel, mélységélességgel. Szeretnék képminőségbeli, élességbeli ugrást a képeknél, de nem tudom, milyen gépre lenne érdemes váltanom. Továbbra sincs túl sok pénzem, de a technika fejlődött és egyre jobb gépek érhetők el ugyanazon az áron. Szóval a gyors eseményeknél, általános családi képeken is jó minőségben dolgozzon automatán, de ha akarom és időm, lehetőségem engedi, akkor manuális beállításokkal még művészibb, tökéletesebb képeket is csinálhassak vele (mivel sok téma érdekel, természet, gyerek, állat, portré, makró, tudom sajnos, hogy mindenre való gép egyben, kompromisszumok nélkül nem lehetséges).

Gondolkoztam újabb dslr gépben is, milcben is. Alap objektívvel, automatán fényképeznék a legtöbbet, de az legyen tényleg jó minőségű, de kellenek a beállítási, variációs, manuális lehetőségek is. Melyik az a gép és objektív, ami erre leginkább megfelelhet nekem? Egyelőre kb. 150ezres kategóriában gondolkoznék, aztán talán majd be tudnék szerezni hozzá újabb objektíveket, de az a tapasztalatom, hogy gyakran arra sincs időm, kedvem, hogy hurcoljam, előkapkodjam, cserélgessem az objektíveket. Persze jó makróhoz, portréképhez az kellene, de akkor eleve ahhoz készülnék és nem általános fotókat kattogtatnék, amikor nem tudok cserélgetni objektívet.

Előre is köszönöm segítségedet!
Sára

Szalay Krisztián

2016-02-10 09:10:02

Szia Zsolt!

Nem haragszom a magzádósáért, de a tegeződés szerintem könnyebb. Ha nincs ellene kifogásod, akkor folytatnám tegezőbe, és bátorítalak ugyanerre. :)

Az említett MILC-ről elég jókat olvastam, és láttam néhány meggyőző fényképet, amit azzal készítettek. Igaz, nem volt ilyen típusú gépem, de az jól látszik a felvételekből, hogy igényli az elegendő mennyiségű fényt. Persze ez a gépek jelentős többségéről elmondható. Szerintem nyugodtan beleugorhatsz a vásárlásba, hozni fogja azt az eredményt, amit a gyártó megnevez.

Újvárosi Zsolt

2016-02-09 13:29:35

Tisztelt Szalay Krisztián!

Bocs a magázásért, ha gond, akkor legközelebb tegezlek.
Nekem már volt sok fényképezőgépem. Különböző márkájú és fajtájú. A legújabb előtti egy Canon 300D volt, ami a mai napig megvan. Most viszont úgy döntöttem, hogy beruházok egy MILC fényképező gépbe.
Mivel ezen a területen még nem volt tapasztalatom és még nem igazán kiforrott technológiáról van szó, ezért a nem drága kategóriából választottam. A gép Típusa: PENTAX Q-S1 kit obival (5-15mm f/2.8-4.5 ED AL IF objektív). Plusz most veszek hozzá egy (Pentax Standard Prime 8.5mm F1.9 AL [IF]) alap objektívet.
Amit eddig használtam, nem találok nagy különbséget a Canon 300d-hez képest.
Kérdésem az lenne, hogy neked mi a véleményed a gépről és a vele készített képekről mint MILC?! Plusz van-e valami tanácsod ezzel kapcsolatban.
Válaszodat előre is köszönöm.

Szalay Krisztián

2016-01-18 12:39:32

Kedves Mónika!

Nagyon jó a kérdésed, szépen összeszedted, hogy mire szeretnéd használni és mik a fonsak. Ez alapján egyértelműen a NIkon J1-et javaslom. Az egy MILC gép. A tükörreflexesek felejtősek akkor, ha fontos a méret és a könnyű kezelhetőség. Ráadásul a Nikon J1-nek csodálatos képe van. Véleményem szerint az lesz számodra a befutó.

A böngészéshez pedig jó szórakozást kívánok! :)

Halász Mónika

2016-01-17 23:38:46

Kedves Krisztián!

Igyekeztem a lehető legtöbb információt begyűjteni az oldaladról a gépválasztással kapcsolatban, de rájöttem a tanácsaid teljesen egyénre és igényre szabottak, így felteszem ugyanazt a kérdést századszorra amit már előttem sokan megtettek. Alap (belépő) szintű tükörreflexes avagy Milc?! Hobby fotózásra szeretném használni, de a normál kompakt gépet azonnal kizártam. Jelenleg telefont használok e célra, viszont ha gép kerül a kezembe késztetést érzek, hogy csak egyéni beállításokkal fotózzak. A méret fontos szerepet játszik illetve a "csendes" működés is, ezért gondoltam a Nikon 1J 1-re. Ráadásul árban is elég kedvező az alap szett dupla objektívvel: Nikkor VR 10-30 és 30-110. A másik kiszemelt a Nikon D3200, viszont az ár miatt itt már csak 1 objektív jöhetne számításba. Ahhoz hogy a különböző beállításokat illetve a komponálást "rutinná" gyakoroljam megfelelő lenne az 1J 1 vagy esetleg teljesen mást javasolnál?
ui.: nagyon örülök, hogy rátaláltam a honlapodra (ugyan csak 3 napja, de azóta napi 2 órát böngészek itt)

Szalay Krisztián

2015-12-14 09:40:16

Szia Róbert!

Az Olympusnak van egy nagyon baráti árú MILC gépe, egészen konkrétan az Olympus E-PL6, amit kitben két objektívvel 110eFt körül megvehetsz. Persze nem csak ez a típus létezik, és nem csak Olympus kapható, de a célnak tökéletesen megfelel.

Ugyanazt minimum tudja mint a belépő szintű DSLR gépek. Sőt, van benne sok olyan kényelmi funkció, ami megkönnyíti a hétköznapi fényképezést.

Emmert Róbert

2015-12-13 13:20:32

Szia Krisztiàn és Àdàm! Köszönöm szépen a véleményeteket és a segítséget! Esetleg tudnàtok ajànlani, hogy milyen kompaktot vagy Milc-et érdemes megvenni? Előre is köszönöm! Üdv!

Szalay Krisztián

2015-12-12 14:30:17

Szia Róbert!

Ha a három közül kéne választani akkor a legutolsót, de ahogyan Ádám is írta, nem feltétlen ez a jó választás arra a célra, amire akarod használni. Tökéletesen igaza van Ádámnak, én is ezek közül ajánlanék. A lényeg, hogy kicsi legyen, viszonylag gyors legyen, és ne kelljen a fókuszálással és az expozícióval bajlódni. Vagy jó minőségű kompaktot vegyél erre a célra, vagy MILC-et.

Tolnai Ádám

2015-12-11 21:02:44

Szia Róbert!
Szerintem nem szükséges tükörreflexes gépet venned, inkább egy jó kompaktot. A sima otthoni felhasználásra és a nyaralásokhoz, érdemesebb, és kényelmesebb egy kompakt vagy, ha kicsit "babrálni" is akarod a beállításokat, akkor egy Milc.
Zárójelben hozzáteszem, amit én hallottam, az az hogy a milc-ek közül sokan dícsérik az Olympus fényképezőit.
Remélem tudtam segíteni.

Emmert Róbert

2015-12-11 17:14:41

Szia Krisztiàn!
Szetretnélek megkérni, hogy melyik gépet ajànlanàd a legjobban az alàbbiak közül?
Canon Eos 1200D (18-55mm IS II)
Nikon D3200 (18-55mm VR II)
Nikon D3300 (18-55mm VR II)
Sima otthoni felhasznàlàsra hasznàlnàm, meg ha nyaralni megyek.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv! Robi

Szalay Krisztián

2015-11-28 08:04:47

Kedves József!

Nagyon szívesen! Ha bármiben tudok segíteni, írj nyugodtan! Sok sikert kívánok a gép megvásárlásához és a fényképezéshez!

Antal József

2015-11-27 15:17:36

Kedves Krisztián!

Köszönöm szépen a kimerítő válaszodat! Valamelyik tükörreflexes gép beszerzésének gondolata felé hajlok inkább (amelyekről beszéltünk), sokat segítettek a leírt szempontok, az angol nyelvű blog! :)

További jó munkát!

Szalay Krisztián

2015-11-16 11:29:27

Az előző posztban a J5-re gondoltam, amit írtál, csak figyelmetlenségből J1-nek neveztem. :)

Szalay Krisztián

2015-11-16 10:40:27

Kedves József!

Először is nagyon szépen köszönöm a dicséretet! Örülök, hogy hasznosnak találod az oldalt. Így van értelme a munkámnak. :)

Nagyon jó a gondolatmeneted, tökéletesen látod a dolgokat és nagyon tetszik, hogy ilyen alaposan utánajártál ezeknek. A kérdés jó. Kezdem a végéről. Mivel az említett Nikon J1-gyel nem volt még testközeli élményem, így csak a leírások, tesztek alapján tudok véleményt mondani. Minőségi ugrás biztos van, kérdés az, hogy számodra elegendő-e. Találtam neked egy angol nyelvű blogot, érdemes megnézned.

A Nikon D7200 való igaz, hogy sokkal jobb választás, és univerzálisabb megoldást is ad. Már csak azért is, mert az optika kínálata nagyobb. Aztán, ha makróznál, sokkal több lehetőséged van: használhatsz közgyűrűt, fordítógyűrűt, vagy ha nagyon elvetemült vagy, akkor kihuzatot is. Viszont tény, hogy sokkal drágább buli ez így már.

Öszinte leszek, szerintem a Nikon J1-et is hamar ki fogod nőni. Szó se róla, csodálatos kis masina, de azért vannak határai. Itt amit meg kell fontolni az az, hogy esetleg vásárolsz egy D7100 vagy D7200 vázat, veszel hozzá mondjuk egy 35-ös f1.8-as obit, amit tudsz általános célra használni, vagy ha közelebbi képeket akarsz, akkor az 50-est, és beszerzel egy közgyűrűt ebay-ról. Talán ez tűnik még árban jobb megoldásnak. Vagy megveszed a J1-et, de azzal el is költötted a zsét.

Ami még járható út, hogy megbízható helyről vásárolsz egy használt D200, D300 vázat, és ahhoz veszel még közgyűrűt és egy alap vagy egy 35-ös f1.8-as obit. Az megközelítőleg kijön annyiból mint a J1.

Antal József

2015-11-12 21:09:54

Kedves Krisztián!

Ma bukkantam rá az oldaladra és gyorsan, észrevétlenül el is ment egy óra az olvasgatásával. Gratulálok hozzá!

Gépvásárláson gondolkodom. Tavaly decemberben gyorsan szükségem volt a családi Nikon Coolpix L310 meghibásodása miatt egy új gépre. Mivel anyagilag nem tehettem meg, hogy tükörreflexesre váltsak, egy bridge gépet, az előző modell nagytestvérét választottam: Nikon Coolpix L830. Szeretem ezt a gépet, viszont az utóbbi hónapokban komolyabban is elkezdett érdekelni a fotózás (cikkek olvasása, fotós magazinok).
A nyáron regisztráltam két stock-fotós oldalra. Az egyik elég sok képemet visszadobta, a másik kevésbé válogatós, de ott még nem is vettek tőlem semmit… Szóval igen lassú a képfeltöltés, így annyira mégsem indult még be az üzlet, mint ahogy az elején gondoltam… Ezzel párhuzamosan döbbentem rá arra is, hogy sok mindent nem tudok egyszerűen megvalósítani a kompakt gépemmel. Pl. tárgyfotózáskor túl kis felületet fog be a fókusz, valamint a részletgazdagság sem (mindig) tökéletes…  De egy 1/2,3 hüvelykes CMOS-szenzortól mit is várhatnék többet (persze hobbi szinten, a kategóriájában tökéletes, csak az én elvárásaim nőttek időközben). Amikor tavaly gépet választottam, mit sem tudtam még a szenzorokról – azóta picivel többet…
Sajnos az anyagi körülményeim azóta sem lettek sokkal jobbak, álmaim gépe a Nikon D7200. De ára miatt, valamint, hogy aztán az objektíveket is egyelőre kérdéses, hogy győzném pénzzel, arra gondoltam, hogy próbálok gyűjteni a Nikon D7100-ra. Bár nem sokkal olcsóbb.
Ekkor jött a képbe lehetséges alternatívaként a Nikon 1 J5, amely 20,8 megapixeles BSI-CMOS szenzort tartalmaz és nincs előtte optikai aluláteresztő szűrő sem. Nemrég olvastam egy igen elismerő tesztet erről a MILC-gépről, ami 10-30 mm-es PD Zoom objektívvel kb. 140.000 Ft-ért kapható (a Nikon pénzvisszafizetési akciója keretében 13.000-et térítenek vissza belőle). Ellenben a Nikon D7100 (csak a gépváz) kb.250.000 Ft (a Nikon-akció keretében 20.000 Ft a visszatérítés). Ez a nagyjából 100.000 Ft (+ objektív(ek) ára) nagyon nem mindegy nekem.
Elsősorban makrofotózás érdekel, valamint természetfotózás (tájfotózás) és városfotózás (templomok, házak, paloták).
A kérdésem az lenne, hogy a Nikon 1 J5-el (ez talán most beleférhet a keretbe) elérhető-e egy olyan szintű minőségi ugrás, hogy segítségével kiváló makroképeket készíthetek (ezen értem azt, hogy a kép minél nagyobb részét lássa a fókusz, és legyen részletgazdag. Egy jó makroobjektív ehhez a géphez nem tudom, hol kezdődik árban – tudnál javasolni hozzá?) valamint az utazásaim során éles, részletgazdag természet- és városfotókat kaphatok. Vagy inkább gyűjtsek a D7100-ra? Persze, ahogy mondtam is, az álmom, hogy veszek majd egy tükörreflexes Nikont. De addig is jó lenne, ha jobban kibontakozhatnék, mint amennyire a jelenlegi gépem engedi. Max. a MILC (ha amellett döntenék) jó lenne valamikor másodgépnek a nagy mellé…
Persze szívesen fogadok más márkajavaslatot is. De a család első digitális gépe egy Nikon Coolpix 4100 volt és azóta is csak Nikont használok, mert bevált.

Köszönöm a segítségedet előre is!

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább