Fórum / Általános fényképezés / Tükörreflexes vagy MILC?

Tükörreflexes vagy MILC?

Létrehozta: Kövesi Zoltán227 hozzászólás

Szalay Krisztián

Kedves József!

Először is nagyon szépen köszönöm a dicséretet! Örülök, hogy hasznosnak találod az oldalt. Így van értelme a munkámnak. :)

Nagyon jó a gondolatmeneted, tökéletesen látod a dolgokat és nagyon tetszik, hogy ilyen alaposan utánajártál ezeknek. A kérdés jó. Kezdem a végéről. Mivel az említett Nikon J1-gyel nem volt még testközeli élményem, így csak a leírások, tesztek alapján tudok véleményt mondani. Minőségi ugrás biztos van, kérdés az, hogy számodra elegendő-e. Találtam neked egy angol nyelvű blogot, érdemes megnézned.

A Nikon D7200 való igaz, hogy sokkal jobb választás, és univerzálisabb megoldást is ad. Már csak azért is, mert az optika kínálata nagyobb. Aztán, ha makróznál, sokkal több lehetőséged van: használhatsz közgyűrűt, fordítógyűrűt, vagy ha nagyon elvetemült vagy, akkor kihuzatot is. Viszont tény, hogy sokkal drágább buli ez így már.

Öszinte leszek, szerintem a Nikon J1-et is hamar ki fogod nőni. Szó se róla, csodálatos kis masina, de azért vannak határai. Itt amit meg kell fontolni az az, hogy esetleg vásárolsz egy D7100 vagy D7200 vázat, veszel hozzá mondjuk egy 35-ös f1.8-as obit, amit tudsz általános célra használni, vagy ha közelebbi képeket akarsz, akkor az 50-est, és beszerzel egy közgyűrűt ebay-ról. Talán ez tűnik még árban jobb megoldásnak. Vagy megveszed a J1-et, de azzal el is költötted a zsét.

Ami még járható út, hogy megbízható helyről vásárolsz egy használt D200, D300 vázat, és ahhoz veszel még közgyűrűt és egy alap vagy egy 35-ös f1.8-as obit. Az megközelítőleg kijön annyiból mint a J1.

2015-11-16 10:40:27 • Szalay Krisztián

Antal József

Kedves Krisztián!

Ma bukkantam rá az oldaladra és gyorsan, észrevétlenül el is ment egy óra az olvasgatásával. Gratulálok hozzá!

Gépvásárláson gondolkodom. Tavaly decemberben gyorsan szükségem volt a családi Nikon Coolpix L310 meghibásodása miatt egy új gépre. Mivel anyagilag nem tehettem meg, hogy tükörreflexesre váltsak, egy bridge gépet, az előző modell nagytestvérét választottam: Nikon Coolpix L830. Szeretem ezt a gépet, viszont az utóbbi hónapokban komolyabban is elkezdett érdekelni a fotózás (cikkek olvasása, fotós magazinok).
A nyáron regisztráltam két stock-fotós oldalra. Az egyik elég sok képemet visszadobta, a másik kevésbé válogatós, de ott még nem is vettek tőlem semmit… Szóval igen lassú a képfeltöltés, így annyira mégsem indult még be az üzlet, mint ahogy az elején gondoltam… Ezzel párhuzamosan döbbentem rá arra is, hogy sok mindent nem tudok egyszerűen megvalósítani a kompakt gépemmel. Pl. tárgyfotózáskor túl kis felületet fog be a fókusz, valamint a részletgazdagság sem (mindig) tökéletes…  De egy 1/2,3 hüvelykes CMOS-szenzortól mit is várhatnék többet (persze hobbi szinten, a kategóriájában tökéletes, csak az én elvárásaim nőttek időközben). Amikor tavaly gépet választottam, mit sem tudtam még a szenzorokról – azóta picivel többet…
Sajnos az anyagi körülményeim azóta sem lettek sokkal jobbak, álmaim gépe a Nikon D7200. De ára miatt, valamint, hogy aztán az objektíveket is egyelőre kérdéses, hogy győzném pénzzel, arra gondoltam, hogy próbálok gyűjteni a Nikon D7100-ra. Bár nem sokkal olcsóbb.
Ekkor jött a képbe lehetséges alternatívaként a Nikon 1 J5, amely 20,8 megapixeles BSI-CMOS szenzort tartalmaz és nincs előtte optikai aluláteresztő szűrő sem. Nemrég olvastam egy igen elismerő tesztet erről a MILC-gépről, ami 10-30 mm-es PD Zoom objektívvel kb. 140.000 Ft-ért kapható (a Nikon pénzvisszafizetési akciója keretében 13.000-et térítenek vissza belőle). Ellenben a Nikon D7100 (csak a gépváz) kb.250.000 Ft (a Nikon-akció keretében 20.000 Ft a visszatérítés). Ez a nagyjából 100.000 Ft (+ objektív(ek) ára) nagyon nem mindegy nekem.
Elsősorban makrofotózás érdekel, valamint természetfotózás (tájfotózás) és városfotózás (templomok, házak, paloták).
A kérdésem az lenne, hogy a Nikon 1 J5-el (ez talán most beleférhet a keretbe) elérhető-e egy olyan szintű minőségi ugrás, hogy segítségével kiváló makroképeket készíthetek (ezen értem azt, hogy a kép minél nagyobb részét lássa a fókusz, és legyen részletgazdag. Egy jó makroobjektív ehhez a géphez nem tudom, hol kezdődik árban – tudnál javasolni hozzá?) valamint az utazásaim során éles, részletgazdag természet- és városfotókat kaphatok. Vagy inkább gyűjtsek a D7100-ra? Persze, ahogy mondtam is, az álmom, hogy veszek majd egy tükörreflexes Nikont. De addig is jó lenne, ha jobban kibontakozhatnék, mint amennyire a jelenlegi gépem engedi. Max. a MILC (ha amellett döntenék) jó lenne valamikor másodgépnek a nagy mellé…
Persze szívesen fogadok más márkajavaslatot is. De a család első digitális gépe egy Nikon Coolpix 4100 volt és azóta is csak Nikont használok, mert bevált.

Köszönöm a segítségedet előre is!

2015-11-12 21:09:54 • Antal József

Szalay Krisztián

Szia Péter! Ne viccelj, dehogy haragszom, ezért hoztam létre a Fórumot. :) Az objektívet úgy válaszd meg, hogy vedd figyelembe, hogy mit akarsz vele fotózni. Hiába vásárolsz nagy teleobjektívet, ha mondjuk tágas terekre vadászol, és fordítva is igaz, nem sokra mész a nagylátószöggel, ha portrézni akarsz inkább.

Az XF-es obi véleményem szerint szebb képet ad, nem véletlen kerül annyival többe. Valószínűleg megéri azt a pluszt, de ezt neked kell eldöntened, mert mégiscsak te fizeted ki. Ha akarsz természetben is fényképezni, meg közelebbi portrékat is fotóznál, akkor biztosan szükséged lesz a nagyobb obira is.

2015-11-11 11:25:47 • Szalay Krisztián

Orosz Péter

Kedves Krisztián!
Megnéztem az összehasonlító tesztet a gépekről, jól sikerült írás. Ez alapján valóban az X-T10 tűnik a jó választásnak. Már csak az objektíven gondolkodom.
Két opció lenne: az első XC16-55mm + XC50-230mm, a másodikban pedig egy XF18-55mm objektívvel.
Szakmailag tudnál tanácsot adni. Mert ár alapján a XF18-55mm azért 35 e-vel drágább. Megéri-e a különbséget a másik két objektívval szemben? Ne haragudj a túl sok kérdésért, de szeretnék a lehetőségekhez mérten jól választani.

Köszönöm szépen még egyszer.

2015-11-10 10:05:32 • Orosz Péter

Szalay Krisztián

Szia Péter! Tényleg csak véleményt tudok mondani, mert nem volt a kezemben az említett objektív. Ha már akcióban adják hozzá, akkor élj vele mindenképp. Megnéztem példaképeket, amiket ezzel a telezoom obival készítettek, és véleményem szerint szebb rajzolata van mint a Nikon vagy a Canon kiteknek. De azért nézz utána te is, biztos ami biztos.

A két gép közül az XT10-et javaslom. Találtam egy nagyon részletes és jól átlátható összehasonlítást erről a kettőről, és még egy harmadikról. Ajánlom szíves figyelmedbe ezt az oldalt!

2015-11-08 19:50:42 • Szalay Krisztián

Orosz Péter

Még egy kérdés… :-)
Nézem az akciós árakat és a Fuji X-E2 mellett még az X-T10 is jó választásnak tűnik. Te melyiket javasolnád?
Köszi még egyszer.

2015-11-06 14:49:50 • Orosz Péter

Orosz Péter

Szia Krisztián!

A korábban ajánlott Fuji X-E2-es géppel kapcsolatban lenne még egy kérdésem. A csomagban egy XF18-55mm   kit objektívvel árulják. De ami most igazán érdekes, hogy akcióban adnak hozzá még egy XC50-230mm objektívet ajándékba. A véleményedet szeretném kérni az objektívvel kapcsolatban.

Köszi,

Péter

2015-11-06 14:25:43 • Orosz Péter

Szalay Krisztián

Szia András!

Megértem a döntésed, és szoktam is javasolni, hogy ha nem életbevágó a tükrös kialakítás, akkor a MILC jobb választásnak bizonyulhat. Már csak azért is, mert nincs benne annyi mechanikus mozgás. Bevallom őszintén, hogy ebben a kategóriában nem találok jobb gépet az általad kinézett típusoknál. Mindkettő kiváló teljesítményt nyújt a maga kategóriájában. Dupla ennyiért lenne jobb, de nem feltétlen éri meg ekkora összeget belefektetni.

Viszont az Olympus kitobikhoz nem tudok érdemben hozzászólni. Ha esetleg mellette döntesz, alaposan nézd meg, hogy mire számíthatsz tőlük. Amit a Panasonichoz néztél ki, azok jók. Lehet, hogy az előbbi is az, csak azt nem ismerem.

2015-11-01 20:55:00 • Szalay Krisztián

Kaposi Andras

A masik eselyes az Olympus E-M10 Mark II OM-D Kit 14-150mm, M.Zuiko ED 14-150mm f4.0-5.6 II Zoom objektivvel Kit-ben 300ezerert, es az elöbb emlitett nagylatoszögüek valamelyike.

2015-10-31 19:49:25 • Kaposi Andras

Kaposi Andras

Kedves Krisztián!

Nekem is a témával kapcsolatos kérdésem lenne feléd. Szeretnék megtanulni haladó szinten fotózni, az alapok megvannak. Sokat utazom, és szeretnék beruházni egy új vagy használt gépbe. Eleinte DSLR-ben gondolkodtam, azon belül is a Canon 70D -ben, viszont kicsit megismerkedtem a MILC kategóriával, és örülnék, ha találnék árban hasonló, legalább ilyen minőségű MILC gépet, ez nagyban megkönnyítené az utazást. Legszimpatikusabb nekem a Panasonic G7-es gépe, melyet 14-140mm f/3.5-5.6 objektívvel 270ezer ft -ért tudnék megvenni a Media Marktban. Ehhez vennék még egy M.Zuiko Digital ED 9-18 mm F/4-5.6 ED Nagylátót, (120ezer) vagy egy Sigma 10-20/4,0-5,6 EX DC HSM -et olcsóbb alternatívaként (70ezer)
Szóval a kérdésem az lenne, jó-e ez az összeállítás, vagy ajánlanál jobbat akár DSLR kategóriában ha az sokkal jobb ezért a pénzért?
A fő témáim táj, utca és épületek lennének. Nagyon fontos szempont még a kiváló videófelvétel, és a jó éjszakai képességek.
Válaszod előre is köszönöm!
K. András.

2015-10-31 01:36:06 • Kaposi Andras

Szalay Krisztián

Nagyon jó döntés! Örülök neki, hogy te is azok táborába tartozol, akik képviselik ezeket az értékeket! Csak így tovább!

2015-10-12 21:05:28 • Szalay Krisztián

Kenyeres Attila

Az élménybeszámoló meglesz. :-) Már kinéztem egy gépet, Yashica MAT-124 G Mindig vonzott a középformátum. :-)

2015-10-11 16:00:03 • Kenyeres Attila

Szalay Krisztián

Akkor pláne tudod, hogy miről beszélek. :) Csak azt tudom mondani, hogy a legjobb dolog, amit teszel ezzel. Magadnak is és a fotográfiának is! Mindenképp várom az élménybeszámolót! :)

2015-10-02 11:12:13 • Szalay Krisztián

Kenyeres Attila

Gimiben tagja voltam a fotószakkörnek. Sokszor úgy kellett kirugdosni minket a laborból, úgyhogy ismerem az érzést. :-) Most pont azon gondolkodom, hogy kicsit szerényebb keretek közé szorítom a gépvásárlást digitális vonalon, és beszerzek egy analóg masinát is.

2015-10-01 18:49:25 • Kenyeres Attila

Szalay Krisztián

Ha igazi élményre vágysz, akkor beszerzel egy filmes gépet. Sőt, hívótankot, hőmérőt, vegyszereket és minden mást, ami ahhoz kell, hogy teljes legyen az élvezet. Teljesen más érzés mint a digitális. A két technológia tökéletesen megfér egymás mellett. Tehát nem a digitől akarom a kedved elvenni, hanem meghozni az analóghoz is. :)

2015-10-01 12:56:25 • Szalay Krisztián

Kenyeres Attila

Az utóbbit. Elsősorban a fotográfia élményét. Persze maradjunk a realitások talaján, per pillanat nem áll rendelkezésemre egy kisebb vagyon egy középformátumú gépre és a kiegészítőkre. :-)
Arra már rájöttem, hogy roppant nehéz a választás és a fórumok és tesztek nem könnyítik meg a dolgot, sőt.
Most nálam három változat "játszik" és még mindig vacillálok:
Nikon D7100, Olympus OM-D EM-5 (EM-10II) és esetleg Pentax K-50. 
Meg persze állvány, egy viszonylag jó vaku, szűrők, stb.
Szóval inkább az élmény, a téma pedig tájkép, városfotó, életképek, portrék. Nagyjából ennyi. :-)

2015-09-27 08:26:41 • Kenyeres Attila

Szalay Krisztián

Ha már lúd, legyen középformátum! ;) Ez egyébként pusztán attól függ, hogy mit szeretnél a fotózással. Teljesen más gép javasolt akkor, ha univerzálisan használod a hétköznapokban, és akkor is más gép praktikus, ha a fotográfia élményét, életérzését keresed. Mindkettőre kitűnő készülékek kaphatók.

2015-09-26 19:36:32 • Szalay Krisztián

Kenyeres Attila

Szia Krisztián! Először is köszönöm szépen a választ. Azóta láttam pár képet az EM-5-el és az EM-10 II-vel is. Döbbenetes, mit ki tudnak hozni egy ekkora szenzorból. Valaki azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy az 5 évvel ezelőtti és a mostani 4/3 között fényévnyi a különbség a szoftver miatt. Lehet benne valami.
Egy szó mint száz, lehet, hogy kihagyom a CF-t. 4/3 után egyből FF. Vagy középformátum. Ha már lúd…. :-)

2015-09-25 14:10:14 • Kenyeres Attila

Szalay Krisztián

Szia Attila! Teljesen jogos a kérdésed, és örülök is, hogy megkérdezted. Újat nem fogok tudni mondani, mert a kérdésedben szinte mindent megfogalmaztál. Szubjektív véleményem az, hogy igenis lehet dolgozni az említett géppel. Pont a napokban beszéltük párommal, hogy a tükrös mellé veszünk egy MILC-et is azért, hogy az tényleg mindig ott lehessen velünk. A tükröst nagyon meg kell gondolnunk, hogy mikor visszük magunkkal. Völgyi Attila fotóriporter egyik cikkében is ír erről, hogy egyre több kollégája választ MILC-et azért, mert praktikus.

Ami pedig a minőséget illeti, úgy gondolom, hogy egy belépő DSLR-rel sem járnál jobban. Jó gépet néztél ki. Még ajánlom figyelmedbe neked is a Fuji X100S gépet. Egész pontosan keress rá a neten olyan képekre, amit ilyen cuccal készítettek. Lenyűgöző. Két hátránya van: az egyik, hogy marha drága, a másik meg, hogy nem cserélhető az optikája. Ennek ellenére lehet megoldás, csak azt kell eldönteni, hogy főleg milyen célokra használnád.

2015-09-25 09:03:13 • Szalay Krisztián

Kenyeres Attila

Kedves Krisztián!

Ezzel a témával kapcsolatban van egy kérdésem. Ha valaki egy kicsit is komolyabban gondolja a fotózást, mennyire lehet valóban komolyan dolgozni mondjuk az Olympus OM-D sorozatával? Leginkább az EM-5-re gondolok. Nekem személy szerint nagyon tetszik a külseje, a kicsit retro-feeling, a fémváz, az aprólékos kidolgozása mind a váznak, mind pedig az objektíveknek. Pár dolog azért elgondolkodtat. Kevés és drága az igazán jó minőségű objektív. Kicsinek tűnik a szenzor mérete (4/3), félek, hogy magas ISO-n zajos lesz a kép. Bizonyos tekintetben tökéletes-mániás vagyok, ha csinálok valamit, akkor azt szeretem a lehető legmagasabb színvonalon. Lehet ezekkel a vázakkal így dolgozni?

2015-09-24 12:28:57 • Kenyeres Attila

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató