Tükörreflexes vagy MILC?

Fórum » Általános fényképezés » Tükörreflexes vagy MILC?
Létrehozta: Kövesi Zoltán
Szennyai Tibor

2015-02-11 16:51:08

Szia Krisztián,

El szeretnék kezdeni fotózni, de egyelőre nulla tapasztalattal rendelkezem, ezért is fordulok most hozzád tanácsért. Eddig Nikon 5200-ban gondolkodtam, de rájöttem, hogy jelen pillanatban semmi kedvem különböző beállításokkal játszani, illetve most az is fontos, hogy a gép kicsi, könnyen hordozható legyen. Sokat utazom nagyvárosban szeretnék embereket, épületeket, pillanatokat elkapni, meg úgy egyáltalán próbálkozni ezzel a fotózás dologgal, megnézni hogy megy, aztán ha úgy alakul jöhet majd egy komolyabb gép.
Szóval városi felhasználás elsősorban, épületek, tárgyak, emberek, de a portré rész is nagyon érdekel. Ehhez szeretnék valami kisebb kompakt gépet cserélhető objektívvel. Árban szeretnék megállni olyan 150-170 ezer forint környékén. Milyen objektívet, objektíveket ajánlanál elsőre? Illetve, ha tudsz valami gépet is javasolni szívesen veszem.
Előre is köszi.

Szalay Krisztián

2015-01-21 14:13:36

Szia Tamás! Jól tetted! Az ne téveszen meg, hogy kecsegtetnek sok megapixellel. Ez egyáltalán nem számít. Van már annyi pixel a gyengébb gépekben is, hogy az bőségesen elegendő legyen. Fontos az optika, fontos a szenzor, de a pixelszám teljesen lényegtelen ebben a kategóriában. Nem árt tudni azt sem, hogy nem csak az élesség a fontos, hanem az optikai hatások. Minél kisebbbek az optikai méretek (teló esetében pár milliméterről beszélünk), annál kevésbé lesz a fénykép olyan, amilyennek lennie kell. Szóval, telót semmiképp se!

Ötvös Tamás

2015-01-21 11:29:58

Szia Krisztián!

Nagyon köszönöm válaszod, segítséged! Átgondolom a dolgokat, én is amondó vagyok, hogy tanuláshoz elég lesz egy egyszerűbb technika, még mindig jobb képek lesznek, mint az előző kompakttal vagy, ha telefonnal készíteném.
Próbáltak rábeszélni mobiltelefonra is, mondván, a maiak már nagy tudásúak, de azért ennyire nem adom le, tucatképeket nem szeretnék készíteni.

Szalay Krisztián

2015-01-21 00:26:40

Kifelejtettem az előbb, hogy utóbbival is meg fogsz tudni tanulni fényképezni, csak az nem adja azt a hatást, amit érzésem szerint vársz a fényképezőgéptől és a fényképezéstől. Eltaláltam? A másik fontos, hogy mielőtt megveszed, tényleg vedd kézbe valamelyik üzletben, nehogy esetleg akkor érjen csalódás, amikor már megvetted. Ezt azért írom, mert a belépő gépek sem fogásra, sem tömegre, sem semmilyen szempontból köszönő viszonyban sincsenek a profi cuccokkal.

Szalay Krisztián

2015-01-21 00:20:17

Tamás, értem és megértem a nézőpontodat. Teljesen rendben van a döntésed. Ha választanod kellene, hogy a minőséget tartod fontosabbnak, vagy azt, hogy megtanuld magát a fényképezést, akkor melyiket választanád?

Egy kis magyarázat. Tükrös géppel meg tudsz tanulni fényképezni, még akkor is, ha gyengébb a cucc. Az más kérdés, hogy a kitobi annyira gyengusz, hogy például a 18-55-össel mélységélességi gyakorlatokat végezni is igen kis tartományban lehetséges. Ha pedig azt akarod, hogy legyen egy jó kis géped, amivel tényleg szép és jó minőségű képeket készítesz, válassz MILC-et! Nekem a kedvencem ebben a kategóriában a Fuji X100S. Ezen van egy nagy fényerejű fix 35-ös optika, amit nem tudsz cserélni. Tök jó retró kinézete van, a minősége kiváló, az ára elég húzós, viszont csalódni nem fogsz benne.

Tehát ezt a két dolgot nézd meg, és akkor viszonylag egyértelművé válik a választás.

Ötvös Tamás

2015-01-20 21:35:25

Szia Krisztián!

Még nincs meg a fényképező, igazából nem vettem még semmilyent. Egyre több helyen olvasom, hogy amennyiben kit objektívvel vásárolom meg, nem lesz számottevő előrelépés a kompaktos múltamhoz képest. Ezt Ti is leírtátok a fórumon, hogy nem fogok elájulni az eredménytől. Profi obival vásárolni első nekifutásra viszont nagy pénzről van szó.
Egy 50 mm-es nagy fényerejű fix obi elég baráti áron van, de említettem, hogy nekem a témáim miatt nagylátószög kell. Így ez is kútba esett.
Nézegettem a csúcskompaktokat is. Alig olcsóbbak, mint a belépő tükrösek. Pl. a Panasonic FZ 200-at nézegettem, tudja a 2.8 fényerőt a teljes tartományban, viszont alacsony ISO-nál is zajozik. És azért a tükrösben csak nagyobb érzékelő van, DX/APS-C méret. Az újabb kompaktokba belepakolnak ugyanannyi pixelt, mint a tükrösbe, csak kevesebb fény jut egy pixelre, mint az APS-C-nél. DSLR felé húzok, csak nem tudom, meg merjem-e venni kitobival. Annyi rosszat hallani, de kezdetnek nekem csak elég lenne nem? Az biztos, ha a Nikon 5200-at választom, csak a 18-55-ösre futja, de mivel nálam nagylátószöges képek dominálnak, egy ideig talán eléldegélnék vele.

Ötvös Tamás

2015-01-16 13:22:15

Köszönöm, Attila, ez hasznos infó számomra, annyiféle kártya van, nehéz eligazodni a rengetegben.

Pusztai Attila

2015-01-15 21:36:14

Tamás, az megbízható bolt én is rendeltem már ott, most ha jól látom még tokot is kapsz mellé ,SD kártyát minimum Class 10 és 16- 32 GB vagy nagyobbat vegyél,  én SanDisk Ultra C10 - 40 MB/sec.. kártyát vettem és gyorsan ment párperces videót is.

Ötvös Tamás

2015-01-15 21:28:53

Rendben, nagyon kíváncsi leszek, milyen előrelépés lesz mindez, bízom benne, hogy pozitív élmény lesz.
Köszönöm a segítséget, hasznos infókat!

Szalay Krisztián

2015-01-15 21:04:20

Köszönöm Attila a segítséget! Én is ezt ajánlottam volna.
Tamás, ha megvan a cucc, írj róla pár sort, hogy vált be! Nagyon köszi!

Ötvös Tamás

2015-01-15 19:12:51

Kedves Attila!

Köszönöm, ezt néztem is. Valóban becsapós, mert ahol olcsóbb jóval, ott csak 1 év a gari, rendesebb helyeken a vázra- pl. 220 volt-nál-3 év jár, és azért ez nem mindegy.
Köszi mégegyszer!

Pusztai Attila

2015-01-15 17:04:10

Tamás itt nézz körül http://www.argep.hu/product_2170818.html
De olyan üzletet válassz ami Nikon Partner és megadják a 3 év Nikon garanciát !

Ötvös Tamás

2015-01-15 08:10:18

Kedves Krisztián!

Nagyon köszönöm válaszod! Megveszem az 5200-ast. Esetleg boltot tudsz ajánlani, amivel jó tapasztalataid vannak? A Canont az Edigital-nál vettem annak idején. Helyzet az, ahol lakom, van kínálat, de jóval drágább, ugyanaz a gép, mint a neten. Legutolsó kérdésem még az lenne, memóriakártyából milyet és mekkorát? Döntően fotózásra használnám a gépet, azt több helyen olvastam, a videózásba nem érdemes belemerülni belépő géppel és sok helyet is eszik + nagyon gyors kártya kell hozzá, különben "homokórázni" fog a gép.
Előre is köszönöm!

Szalay Krisztián

2015-01-14 21:45:11

Ebben az esetben valószínűleg az lesz a legjobb megoldás számodra, amit te is mondtál. A D5200 váz egy 18-105-ös kitobival. A nagylátószögre biztosan szükséged lesz, így sem a 35mm-es, sem pedig az 50mm-es FX formátumú obi nem jöhet szóba, még akkor sem, ha szép képet alkot. Ebben az árban ez az, amit maximálisan ki lehet hozni. A korábbi géphez képest azért jobb lesz mindenképpen.

Ismerős a helyzet, az első digitális gépem egy Fuji Finepix bridge volt, és majdnem 400.000 Ft-ba került 2003-ban. Az mondjuk várható volt, hogy az árak másképp fognak alakulni.

Ötvös Tamás

2015-01-14 20:35:59

Sajna a 7100-as nekem nagyon sok most árban. Ha nagyon össze akarom tömöríteni, hogy mi a fő fotózási célom, akkor mindenképp a tájak és városok címet adnám neki. Tehát nagylátószög. Minél többet láttatni és ha egy épületről van szó, akkor ne kelljen 200 métert hátrálnom.
Beltéri felvételeket is szoktam készíteni, de nem szokott gondom lenni, általában jól sikerülnek. A tönkrement kompakt gépem egyébként egy Canon Powershot 710 IS volt. Ma már megmosolyogtató, de akkor ez még komoly pénz volt a kategóriájában, 81600 Ft-ot fizettem érte 2006.12.15-én.

Szalay Krisztián

2015-01-14 19:51:09

Semmiképp nem szeretném elvenni a kedved, de az sem lenne korrekt részemről, ha nem írnám le. DSLR-t akkor érdemes venni, ha tényleg nagyságrendekkel ugranál feljebb. Például egy D7100-as váz egy alap obival messzemenően jobb minőséget produkál mint a belépő gépek. Ha erre van keret, akkor azt javaslom, hogy ez alá ne menj.

Jó kérdés ez a bridge kategória. Ha nagyon őszinték vagyunk, akkor a bridge egy optikailag feltuningolt automata. Hiába a manuális beállítások, az nem ugyanaz, mint amikor a tükrös gépet tekergeted. Azt lenne jó tudni első körben, hogy miben szeretnéd a legfőbb változást. Aztán megnézzük, hogy arra mi a legjobb megoldás.

Ötvös Tamás

2015-01-14 19:39:45

Kedves Krisztián!

Nagyon köszönöm válaszod! Nagyon örültem neki, de egyben szomorú is vagyok, kicsit lehangolt. Viszont egyet kell, hogy értsek. Olvastam más oldalakon is, hogy komoly optika nélkül egy belépőszintű DSLR nem sokkal jobb, mint egy kompakt/csúcskompakt.
Visszanéztem édesanyám nyugdíjas búcsúztatójén készült képeket, amelyet a vállalati informatikus készített egy Canon 450 D márkájú géppel. Ha nem nézek bele az Exif adatokba, meg nem mondtam volna, hogy DSLR-el készültek a képek. mert, ha jól tudom, még az a gép is a belépő szinthez tartozik, ha nem is a legalja.
Mérlegelve a dolgokat, lehet, hogy számomra megfelelőbb lenne egy bridge kategóriájú gép? Úgy tudom, ott már van olyan gép, ami tud RAW-ban is dolgozni, így egy esetlegesen rosszul sikerült kép még kevesebb veszteséggel javítható lenne. Édesanyámnak a manuális beállítások nem mennek annyira jól, az ő képeit többet kell javítanom.
Ha szerinted is ez lenne számomra az irányvonal (bridge), szívesen venném további javaslatodat!
Előre is nagyon köszönöm!

Szalay Krisztián

2015-01-14 17:41:04

Szia Tamás, üdv a Fórumban! Jó a kérdésed. Attól tartok, hogy hiába a DSLR, nem lesz olyan számottevő ugrás minőségben, amit elvárnál. Sajnos a belépő szintű gépek nem jobbak attól, mert tükörreflexes kivitelűek. Az igaz, hogy a komponálást megkönnyíti. Tisztában kell lenned azzal, hogy csodák nincsenek, a magas minőségnek ára van. Ha ennek tükrében mégis a belépő gépek közül nézelődnél, úgy javaslom az 5xxx-es sorozat valamelyik gépét, hozzá mondjuk egy 18-105-ös kitobival, ami ugyan szintén nem a minőség csúcsa, viszont viszonylag nagy tartományt átfog, és amit leírtál, tudod vele fotózni. Aztán ha van rá zsé, akkor persze neked is az 50-es (vagy 35-ös), 1.8-ast ajánlom. Utóbbit a csodaszép képe miatt. Mondjuk azért nagyban befolyásolja a szenzor is, ami a vázban van.

A nyelv szerintem az utolsó szempont egy gépnél. Érdemes azt a pár szakkifejezést megtanulni angolul, hiszen a legtöbb szoftver is így hivatkozik ezekre a funkciókra.

Ötvös Tamás

2015-01-14 09:27:26

Amit még kifelejtettem, hogy egy kicsit félek a felbontás miatt. A Nikon 3200-tól megemelte 24-re a megapixelek számát. Nem tudom, ez mekkora tárhelyigényt generál majd, és ami ennél is jobban foglalkoztat, 24 MP-re mit lép egy alapszintű kit obi, le tudja-e kezelni, milyen képet rajzol. A 3100-as kevesebb megapixel, én beérném annyival is, hiszen nem a megapixelek számítanak elsősorban, de abban viszont nincs magyar menü még, családban más is használná a gépet, nekik nem megy az idegen nyelv.

Ötvös Tamás

2015-01-14 08:30:42

Kedves Krisztián!

Én csak most kapcsolódtam be a fórumba, véletlenül találtam rá az oldaladra. Eddig kompakt gépet használtam, ami tönkrement. Arra gondoltam, tervezek egy minőségi ugrást, és vennék egy DSLR-t. Azonban mivel ilyennel még nem fotóztam, tanácstalan vagyok a választásban. Amennyiben Nikont választok, D5200-ig nyújtózkodhatok a rendelkezésre álló anyagiak tekintetében. Melyik belépőszintű Nikont javasolnád? A fotótémáim köre: beltér-családi események, templomok, műemlékek, természet-és tájképek, kevés makró. Itt adódik is a 2. kérdés, hogy elegendő ezekhez a kit objektív, ha igen, melyik és/vagy kell-e hozzá még más is (pl. 50 mm-es fix )?

Segítségedet előre is nagyon szépen köszönöm!!

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább