Fórum / Általános fényképezés / Tükörreflexes vagy MILC?

Tükörreflexes vagy MILC?

Létrehozta: Kövesi Zoltán227 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia Richard!

Üdv a Fórumban és köszönöm a megtiszteltetést, hogy hozzám fordultok segítségért! Nagyon jó a kérdésed, és nem csodálkozom rajta, hogy nehéz a döntés. Igen, az ár valóban tükrözi, hogy kb mire lehet számítani egy géptől minőségben. Írtam egy blogbejegyzést nem olyan régen, amit mindenképp olvass el, mert pont ezeket tárgyaltam benne. Ez ad egy átfogó képet. Aztán, ha maradt még meg nem válaszolt kérdés, írj bátran!

2015-03-12 21:55:54 • Szalay Krisztián

Kovács Antal

Kedves Krisztián!
Köszönöm előző, gyors válaszod! :) Lenne még egy kérdésem:
Szerinted, egy "kezdő" számára melyik a jobb választás? (ékszer+ családi fotózás)
Egy 18-105mm AF-S DX VR objektív, vagy 2 db kitobi, 18-55mm AF-S DX VR II + 55-300 AF-S DX VR.
Tanácstalan vagyok, melyiket tudnám jobban kihasználni, s a „keretbe” ez a két választás fér bele.
Köszönettel, Antal

2015-03-12 16:53:45 • Kovács Antal

Tóth Richard

Szia Krisztián!

Mindenekelőtt szeretném megköszönni a lehetőséget arra, hogy kérdezhetünk!
Fényképezőgép vásárlás elött vagyok és dilemma hegyek között… Eddig egy kis kompakt gépem volt, de most kezd érdekelni a fotózás komolyabban, elsősorban annak művészeti értéke foglalkoztat. Emiatt olyan gépet keresnék ami alkotói szabadságot - úgy értem hogy ne feltétlen egy automatika alkosson helyettem - és minőségi keretet ad. Hozzáteszem nem értek a masinákhoz ezért bocsánat ha evidens vagy képtelen dolgokat kérdezek. A fentiek miatt szeretnék egy olyan gépet amit kezdőként is ad némi sikerélményt de előre mutató. Emiatt az első kérdés, hogy DSLR vagy MILC? Melyik rendszer alkalmasabb erre? Olvastam az erről szóló beszélgetést de így ez nem jött le számomra.
Emellett a minőség lenne az első de annak gondolom komoly határt szab az a max 200-240ezer amit erre szánhatok. Olvastam itt, hogy a kites obik nem a legjobbak ezért úgy látom ennyiért csak egy normális standard objektívre számíthatok és esetleg mellé teleobit hobbi célra, szerényebb minőségben. elsősorban portré, építészet, belsőépítészet, makró az ami körvonalazza a választást.
Valamiért a Nikon D5200 szimpatikus de lehet hogy csak benyeltem a marketingjét… Jó volna ha kihajtható lenne a kijelző a makrózás miatt, ez szimpatikus még benne, de a legelső a minőség nem a kényelem!!  Mennyire lenne jó választás a gép és milyen obit ajánlanál hozzá? Lenne jobb választás? Sajnos én csak a paraméterek alapján tudnék dönteni de a képalkotás minőségére semmi rálátásom…
Előre is köszönöm!

2015-03-12 12:24:00 • Tóth Richard

Szalay Krisztián

Kedves Antal!

Mindkét gép a belépő kategória, megközelítőleg hasonló eredményt várhatsz tőlük. Ha már ékszer, akkor biztosan jól jönne egy szebb rajzolatú optika a kitobjektívek mellé. Érdemes elolvasnod a Milyen gépet válasszon egy kezdő fotós? című blogbejegyzést, ott elég részletesen írtam a gépválasztásról. Ékszerfotózáshoz javaslok még tárgysátrat, valamint polárszűrőt. Ezek adnak egy jó alapot arra, hogy szépek legyen az ékszerekről készült felvételek.

2015-03-10 16:38:37 • Szalay Krisztián

Kovács Antal

Kedves Krisztián!
Fényképezőgép vásárlás előtt állok, szeretnék belépni a tükörreflexes világba, de eléggé tanácstalan vagyok a gépválasztást illetően. Két gépet néztem: A CANON EOS 1200D és a NIKON D3200 a belépő kategóriából. A csomagban ezt a 2 kitobit adják hozzá: 18-55mm AF-S DX VR II + 55-300 AF-S DX VR
A gép főleg ékszer fotózásra lenne használva + családi, baráti összejöveteleken.
150-180 ezer a költséghatárban gondolkozom. Tudnál pár tanáccsal, ötlettel szolgálni?
Elsőre is köszönöm!

2015-03-10 11:03:59 • Kovács Antal

Szalay Krisztián

A használt cuccok valamilyen mértékig rizikósak. Már csak azért is, mert ha van valami hibájuk, ami nem azonnal jön ki, akkor mélyen a zsebbe kell nyúlni. Ettől függetlenül ki lehet fogni jót is. Ha megnézed a gépet külsőleg, jól látszik rajta, hogyan bántak vele. Az optikát nézd meg, hogy ne legyen karcos, nézz rá a szenzorra is óvatosan, ha levehető a gép optikája.

2015-02-12 21:20:46 • Szalay Krisztián

Szennyai Tibor

Köszönöm a válaszod Krisztián.

Hosszas olvasgatás után úgy tűnik, hogy valamelyik Fuji lesz a befutó. Konkrétan X100, X100s és az X-E1 között vacilálok. Szívem szerint az általad is javasolt X100s-t venném, de újonnan sokallom, használtan viszont lehet találni 200 ezer forint környékén. Megéri használtan venni vagy inkább egy új, de kisebb tudásút javasolnál? Van valami tanácsod, hogy mire kell odafigyelni egy ilyen használt masina vásárlásakor?
Köszi.

2015-02-12 19:42:09 • Szennyai Tibor

Szalay Krisztián

Szia Tibor!

Jó a gondolatmenet, és nagyon jó helyen keresgélsz a céljaidnak megfelelően. Van egy konkrét típus, amit tudnék ajánlani neked, ez pedig a Samsung NX300. Elég baráti ára van, a vázat már láttam 100 alatt, és tizenvalahány objektív kapható hozzá. Az objektívek ára és tudása nagyon széles skálán mozog. Ha veszel egy 20-50mm-es NX obit hozzá, akkor pont megvagy 160eFt-ból.

Tanítottam valakit, aki egy ilyen kis géppel kezdte. Akkor volt szerencsém kipróbálni ezt a szerkezetet, és meglepő módon nagyon szép képet adott. Pici, könnyen hordozható, és klasszisokkal szebb képe van mint a beépített optikás kompaktoknak.

Ajánlanám még a Nikon J1-et is, de az árban már nem ez a kategória. Sőt, a Fuji is gyárt meglepően jó MILC gépet, de árban nagyon húzós. Konkrétan a Fuji X100S-re gondolok. Ennek nem cserélhető az optikája, viszont lenyűgöző a képe.

2015-02-12 07:28:08 • Szalay Krisztián

Szennyai Tibor

Szia Krisztián,

El szeretnék kezdeni fotózni, de egyelőre nulla tapasztalattal rendelkezem, ezért is fordulok most hozzád tanácsért. Eddig Nikon 5200-ban gondolkodtam, de rájöttem, hogy jelen pillanatban semmi kedvem különböző beállításokkal játszani, illetve most az is fontos, hogy a gép kicsi, könnyen hordozható legyen. Sokat utazom nagyvárosban szeretnék embereket, épületeket, pillanatokat elkapni, meg úgy egyáltalán próbálkozni ezzel a fotózás dologgal, megnézni hogy megy, aztán ha úgy alakul jöhet majd egy komolyabb gép.
Szóval városi felhasználás elsősorban, épületek, tárgyak, emberek, de a portré rész is nagyon érdekel. Ehhez szeretnék valami kisebb kompakt gépet cserélhető objektívvel. Árban szeretnék megállni olyan 150-170 ezer forint környékén. Milyen objektívet, objektíveket ajánlanál elsőre? Illetve, ha tudsz valami gépet is javasolni szívesen veszem.
Előre is köszi.

2015-02-11 16:51:08 • Szennyai Tibor

Szalay Krisztián

Szia Tamás! Jól tetted! Az ne téveszen meg, hogy kecsegtetnek sok megapixellel. Ez egyáltalán nem számít. Van már annyi pixel a gyengébb gépekben is, hogy az bőségesen elegendő legyen. Fontos az optika, fontos a szenzor, de a pixelszám teljesen lényegtelen ebben a kategóriában. Nem árt tudni azt sem, hogy nem csak az élesség a fontos, hanem az optikai hatások. Minél kisebbbek az optikai méretek (teló esetében pár milliméterről beszélünk), annál kevésbé lesz a fénykép olyan, amilyennek lennie kell. Szóval, telót semmiképp se!

2015-01-21 14:13:36 • Szalay Krisztián

Ötvös Tamás

Szia Krisztián!

Nagyon köszönöm válaszod, segítséged! Átgondolom a dolgokat, én is amondó vagyok, hogy tanuláshoz elég lesz egy egyszerűbb technika, még mindig jobb képek lesznek, mint az előző kompakttal vagy, ha telefonnal készíteném.
Próbáltak rábeszélni mobiltelefonra is, mondván, a maiak már nagy tudásúak, de azért ennyire nem adom le, tucatképeket nem szeretnék készíteni.

2015-01-21 11:29:58 • Ötvös Tamás

Szalay Krisztián

Kifelejtettem az előbb, hogy utóbbival is meg fogsz tudni tanulni fényképezni, csak az nem adja azt a hatást, amit érzésem szerint vársz a fényképezőgéptől és a fényképezéstől. Eltaláltam? A másik fontos, hogy mielőtt megveszed, tényleg vedd kézbe valamelyik üzletben, nehogy esetleg akkor érjen csalódás, amikor már megvetted. Ezt azért írom, mert a belépő gépek sem fogásra, sem tömegre, sem semmilyen szempontból köszönő viszonyban sincsenek a profi cuccokkal.

2015-01-21 00:26:40 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Tamás, értem és megértem a nézőpontodat. Teljesen rendben van a döntésed. Ha választanod kellene, hogy a minőséget tartod fontosabbnak, vagy azt, hogy megtanuld magát a fényképezést, akkor melyiket választanád?

Egy kis magyarázat. Tükrös géppel meg tudsz tanulni fényképezni, még akkor is, ha gyengébb a cucc. Az más kérdés, hogy a kitobi annyira gyengusz, hogy például a 18-55-össel mélységélességi gyakorlatokat végezni is igen kis tartományban lehetséges. Ha pedig azt akarod, hogy legyen egy jó kis géped, amivel tényleg szép és jó minőségű képeket készítesz, válassz MILC-et! Nekem a kedvencem ebben a kategóriában a Fuji X100S. Ezen van egy nagy fényerejű fix 35-ös optika, amit nem tudsz cserélni. Tök jó retró kinézete van, a minősége kiváló, az ára elég húzós, viszont csalódni nem fogsz benne.

Tehát ezt a két dolgot nézd meg, és akkor viszonylag egyértelművé válik a választás.

2015-01-21 00:20:17 • Szalay Krisztián

Ötvös Tamás

Szia Krisztián!

Még nincs meg a fényképező, igazából nem vettem még semmilyent. Egyre több helyen olvasom, hogy amennyiben kit objektívvel vásárolom meg, nem lesz számottevő előrelépés a kompaktos múltamhoz képest. Ezt Ti is leírtátok a fórumon, hogy nem fogok elájulni az eredménytől. Profi obival vásárolni első nekifutásra viszont nagy pénzről van szó.
Egy 50 mm-es nagy fényerejű fix obi elég baráti áron van, de említettem, hogy nekem a témáim miatt nagylátószög kell. Így ez is kútba esett.
Nézegettem a csúcskompaktokat is. Alig olcsóbbak, mint a belépő tükrösek. Pl. a Panasonic FZ 200-at nézegettem, tudja a 2.8 fényerőt a teljes tartományban, viszont alacsony ISO-nál is zajozik. És azért a tükrösben csak nagyobb érzékelő van, DX/APS-C méret. Az újabb kompaktokba belepakolnak ugyanannyi pixelt, mint a tükrösbe, csak kevesebb fény jut egy pixelre, mint az APS-C-nél. DSLR felé húzok, csak nem tudom, meg merjem-e venni kitobival. Annyi rosszat hallani, de kezdetnek nekem csak elég lenne nem? Az biztos, ha a Nikon 5200-at választom, csak a 18-55-ösre futja, de mivel nálam nagylátószöges képek dominálnak, egy ideig talán eléldegélnék vele.

2015-01-20 21:35:25 • Ötvös Tamás

Ötvös Tamás

Köszönöm, Attila, ez hasznos infó számomra, annyiféle kártya van, nehéz eligazodni a rengetegben.

2015-01-16 13:22:15 • Ötvös Tamás

Pusztai Attila

Tamás, az megbízható bolt én is rendeltem már ott, most ha jól látom még tokot is kapsz mellé ,SD kártyát minimum Class 10 és 16- 32 GB vagy nagyobbat vegyél,  én SanDisk Ultra C10 - 40 MB/sec.. kártyát vettem és gyorsan ment párperces videót is.

2015-01-15 21:36:14 • Pusztai Attila

Ötvös Tamás

Rendben, nagyon kíváncsi leszek, milyen előrelépés lesz mindez, bízom benne, hogy pozitív élmény lesz.
Köszönöm a segítséget, hasznos infókat!

2015-01-15 21:28:53 • Ötvös Tamás

Szalay Krisztián

Köszönöm Attila a segítséget! Én is ezt ajánlottam volna.
Tamás, ha megvan a cucc, írj róla pár sort, hogy vált be! Nagyon köszi!

2015-01-15 21:04:20 • Szalay Krisztián

Ötvös Tamás

Kedves Attila!

Köszönöm, ezt néztem is. Valóban becsapós, mert ahol olcsóbb jóval, ott csak 1 év a gari, rendesebb helyeken a vázra- pl. 220 volt-nál-3 év jár, és azért ez nem mindegy.
Köszi mégegyszer!

2015-01-15 19:12:51 • Ötvös Tamás

Pusztai Attila

Tamás itt nézz körül http://www.argep.hu/product_2170818.html
De olyan üzletet válassz ami Nikon Partner és megadják a 3 év Nikon garanciát !

2015-01-15 17:04:10 • Pusztai Attila

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Gyors siker fotósként: growth hacking az online marketing segítségével

Ha nem csak magadnak szeretnél fotózni, biztos felmerült már benned sokszor a kérdés, hogyan juthatnál el minél több emberhez fotóiddal, szolgáltatásaiddal. Összeszedtem Neked a 3 legfontosabb online marketing trendet, melyekre érdemes lesz odafigyelned 2019-ben.

Olvass tovább

Hullócsillag és villám fotózás

A hullócsillagok és a villámok fotózása az egyik legnépszerűbb fényképezési téma azok között, akik egy kicsit is többre vágynak a céltalan kattintgatástól. Villámot és hullócsillagot nem lehetetlen küldetés lencsevégre kapni, de azért igényel némi fotográfiai jártasságot. Ez a cikk alapvető információkat közöl a témában.

Olvass tovább

Milyen mértékig kívánatos az utómunka?

A fotográfiában az egyik legvitatottabb téma az utómunka kérdése. Vannak akik ellenzik azzal az indokkal, hogy az már nem fényképészet a szó legszorosabb értelmében, és ott vannak persze azok is nem kis létszámban, akik utómunka nélkül el sem tudják képzelni az életet. Hol a határ? Lehet-e racionális középutat találni?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató