Tükörreflexes vagy MILC?

Fórum » Általános fényképezés » Tükörreflexes vagy MILC?
Létrehozta: Kövesi Zoltán

Hogyan kell beállítani úgy a fényképezőgépet, hogy helyesen exponált és megfelelően éles képet kapj? Ez lesz a fő témája a májusi tanfolyamunknak, ami mindössze 4 órát vesz igénybe. Ez a tanfolyam az utolsó a nyári szünet előtt. Gyere el, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Bővebb infót ezen az oldalon találsz.

Szalay Krisztián

2017-09-07 19:53:35

Attila, nagyon szívesen!

Boros Attila

2017-09-07 16:41:56

Köszönöm az ajánlást és a megnyugtató választ!

Szalay Krisztián

2017-09-07 16:13:12

Kedves Attila!

Nagyon szépen köszönöm a dicséretet!

Jól látod a helyzetet, time-lapse videókhoz inkább MILC, mint tükrös. A tükörmozgató mechanika nem erre van kitalálva. Szerintem jobban jársz, ha beszerzel erre a célra egy MILC gépet. Amit kinéztél, tökéletesen rendben van.

Ajánlom továbbá figyelmedbe a 101 Fotótipp sorozatot. Kompozíciós és más egyéb fotográfiai technikákat találsz benne. Százat, konkrétan. Valamint a feliratkozáshoz küldök egy útmutatót is, amit érdemes elolvasnod gépvásárlás előtt.

Jó olvasást kívánok!

Boros Attila

2017-09-06 10:50:55

Kedves Krisztián!

Gratulálok a fantasztikus munkádhoz,amit az oldalon (is) végzel! Egy hónapja kezdtem fotózni,egy nikon D3300-vettem amatőr indításnak. Azonnal felszereltem egy fix 50mm-es 1.8-as obival és azóta a kit 18-55-öst el is felejtettem. "Sajnos" rákaptam a time lapse videó-fotózásra,de félek,hogy ezt a tükrös gépem megsínyli.(vagy tudsz valami trükköt?) a tükröt csak live módban tartja zárva,de a rekeszelés akkor is mozog. Tehát,szerintem kell vennem egy milc gépet.(?) Sony A5100-ban gondolkodom. Mi a véleményed a milces gondolatmenetemről,ill a sony A5100-ról? vagy elkerülhetem a gépvásárlást a tükrösöm halála nélkül?

Bocsánat a sok kérdésért!!!!!

Szalay Krisztián

2017-06-14 11:41:59

Szia Balázs!

Először is üdv a fórumban, és nagyon örülök neki, hogy tetszik az oldal! Ami a kérdésed illeti, nem egyszerű a válasz. Már csak azért sem, mert a 6D egy kimagaslóan jó gép a kategóriájában. Az obijaid is bőven megfelelnek a célnak. Ha még ennél is jobb minőséget akarsz, akkor bármelyik gyártó gépeit is választod, a felső kategóriás gépek közül jöhetnek csak egyes típusok szóba.

Ha már említetted a Nikon D750-et, arról csak jót tudok mondani. Pont a napokban volt hozzá szerencsém, és nekem nagyon úgy tűnik, hogy a 6D-t odaveri. Sigma Art 50 f1.4 obival próbálgattam, 6400 ISO-n még egész jó eredményt adott. Ha e típus mellett teszed le a voksod, nem fogsz benne csalódni. Nem beszélve a fullframe szenzorról. Teljesen más képet ad egy FF, mint egy APS-C, vagy adott esetben egy Micro 4/3.

Ettől függetlenül a MILC-ek között is vannak olyan gépek, amik kiváló képminőséget adnak. Megértem, hogy elgondolkodtatott a dolog, hogy váltanál MILC-re. Ha tudod nélkülözni a tükrös mechanikát, akkor semmi gondod nem lesz vele. Sőt, ha esetleg time lapse felvételeket is készítenél, akkor inkább a tükör nélkülieket érdemes előnyben részesíteni. Az említett két MILC közül nekem is a Sony produkciója meggyőzőbb.

Szeifert Balázs

2017-06-13 19:39:11

Kedves Krisztián!
Tényleg szuper az oldal! Gratulálok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Lehet lerágott csont már, de nem találtam megfelelő írást a problémámra. Lelkes amatőr kategóriát képviselem, viszont mindig fontos volt a jó kép minősége. Főként tájat és asztrot fotózom szívesen. Illetve ha már a a természetben vagyok és épp utamba akad egy két vad nem szívesen hagyom ki. De utóbbi másodlagos. eos 6d ről és16-35 f2,8 és 24-105 f4 váltanék. Amia szívfájdalmam hogy nehéz egy egész napos túrán. Illetve 6d fókusza nem túl erős. Most egy kedves ismerősöm nagyon megkevert a milc kategóriával. Ő a fuji xt 2-őt javasoltan én pedig ahogy nézelődtem a sony a 7r -en akadt fent a szemem. Nyilván ezek kisebb gépek könnyebb volna egy túrán. Viszont minőségben nem szeretnék visszafelé menni, sőt,  fejlődni a 6d hez képest. Tud egy milc annyit képek minőségében pl: (asztroban)? Jobban mondva a két említett típus? Végül pedig a nikon család FF is bezavart a magasabb pixel miatt. Pl 750 vagy 800. Szóval most nagy a káosz.Segítenél egy kis rendet tenni? Előre is köszönöm!

Szalay Krisztián

2017-01-17 17:01:35

Kedves Marcsi!

Tökéletes a gondolatmeneted, valóban a bridge gépek háza táján érdemes nézelődnöd. Valójában a természetfotózás egy igen költséges tevékenység akkor, ha a minőségbeli mércét magasra teszed. Rendkívül drágák a fényerős, szép rajzolatú teleobjektívek. A bridge hobbi célra való, de azért lehet vele fényképezni természetben. Sőt, a kompakt után jelentős előrelépésre számíthatsz.

A Lumix FZ1000 típust javaslom. Belefér a keretedbe, és még tudsz hozzá venni pluszban tokot, memóriakártyát, és akár szűrőket is. Vagy egy jó állványt. Sokszor nagyon jól tud jönni.

Gácsi-Kis Mária

2017-01-17 09:14:44

Kedves Krisztián,

Teljesen amatőr fotós vagyok, de szeretném a kreativitásom, művészi hajlamaim ezen a téren is megmérettetni. Az egyszerű kompaktok után szeretnék beruházni végre az első kicsit komolyabb gépembe. Nagyon sokat olvasgattam a témával kapcsolatban, de őszintén szólva minél többet olvasok annál inkább elbizonytalanodom a végső választásban. A fotók fő témái a természet és a vadvilág. Márciusban megkezdem a munkám egy természetvédelmi szervezetnél, ahol szükség is lenne a napi tevékenység mellé egy masina amivel a különböző madarakat, és egyéb vadakat el tudom csípni. Mivel a keretem korlátozott (max 250), és valóban minden nap magammal fogom húzni a gépet, így eddig valamilyen bridge kategóriás gépre gondoltam, de őszintén szólva kicsit elvesztem a superzoomok világában. Panasonic Lumix FZ1000, FZ200, Sony RX10, Nikon P900 stb, stb
Mit ajánlanál erre a célra?

Köszönöm,
Marcsi

Szalay Krisztián

2016-12-31 10:32:55

Kedves Fruzsa!

Nem csodálkozom egy cseppet sem azon, amit leírtál. Nem vagyok biztos abban, hogy a D3300 is megadja a fotózás igazi élményét. Pici, műanyag, nem áll annyira kézre. Tanulni jó, de az élmény nem az, amit vársz tőle. A MILC-cel ugyanez a helyzet. Legalábbis a belépő kategóriában. Ha komolyabb gépet keresel (ami fogásra is a profi gépek érzetét kelti), DSLR-ben is és MILC-ben is megtalálod, de az árban sokszorosa a belépő gépeknek.

Tehát vagy visszatérsz a filmhez (ami igazán megadja az élményt), vagy a drágább eszközök között kell keresgélni. A kettő között kompromisszumot kell kötni "élmény" terén.

Pena Fruzsa

2016-12-28 09:18:03

Kedves Krisztián,

Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra!
Ugyanaz a dilemmám, mint a többieknek, mégsem tudtam eldönteni a válaszok alapján, hogy mit vegyek. Egyik esetet sem tudtam igazán magamra húzni.
Nekem egy EOS 350D-m van kb 10 éve, szerettem, maximálisan kihasználtam, nagyon sokat fotóztam vele, azonban észrevettem, hogy 1 éve nem vettem elő, amióta okostelefonom van (Sony xperia Z2), egyszerűbb, kisebb volt a mobil a zsebbe.
Azonban újra kedvet kaptam a rendes fotózáshoz, elég a mobilfotózásból, gondoltam veszek a régi gépemre valami új jobb obit (sigma 17-50mm 2.8. OS) és akkor nem fog otthon maradni a gép. De többen mondták, hogy eljárt az idő a váz felett, így nincs értelme. Úgy gondoltam akkor itt az ideje, hogy beruházzak egy új vázba is. Kinéztem NIKON 3300-at vázat a fenti sigma obival, hogy az jó lesz. (Ez kb. most kijön 200ezerből, kb ennyit is tudnék rászánni)  De közben egy barátom megmutatta a Fuji X-A2 dupla kit milc-ét (amivel, amúgy rendezvényeket fotóz, és nagyon meg van elégedve), ami külsőre (méret, design) nagyon nagyon megtetszett, ugyanakkor - mint nem tükröstől picit vonakodom, tükörpárti voltam eddig, mert mindig az ugrik be hogy elmosódik a mozgás, persze ez az e téren való lemaradásomnak tudható be, meg - bizonyára tévhitem az is, hogy nem sokkal vagyok beljebb vele, mint a Z2 mobillal. Főleg ebből adódik a dillemám, hogy évezném e a fényképezést egy nem tükrössel.
Nem célom, hogy profivá fejlődjek, meg nagy fejlesztésekbe kezdjek később, csak egy jó amatőr fotós szintjén maradjak, aki újra élvezi a fényképezést.
Válaszodat előre is köszönöm!

Szalay Krisztián

2016-12-07 18:32:26

Szia Misi!

Nagyon örülök, hogy megérkezett a könyv! Fogyaszd egészséggel! :) Köszönöm szépen a dicséretet, bízom benne, hogy a amikor a végére érsz, ugyanazt fogod tapasztalni mint első ránézésre.

Semmiképp ne mondj le a kényelmes, jó fogásról! Az sokkal fontosabb mint a tili-toli a képernyőn. Nekem soha nem volt érintőképernyős eszközöm, és meg merem kockáztatni, hogy egy darabig nem is lesz. Nem fontos.

A Leica néhány éve piacra dobott egy kijelző nélküli MILC gépet. A kijelző nélküliség azt jelenti, amit jelent: nincs kijelző a gépen. Nem tudod visszanézni a fotókat, nem tudsz szörfözni a gép menüjében, nem nyomkodod mintha muszáj lenne, hanem fényképezel. Komponálsz, alkotsz, kifelé figyelsz, nem pedig a gép funkcióira. Zseniális húzás volt a gyártó részéről. Ha Rockefeller leszármazott lennék, biztosan hozatnék egyet Jézuskával.

Szóval ne aggódj az érintőképernyő miatt!

Revák Mihály

2016-12-06 18:18:39

Kedves Krisztián!

Megkaptam a könyved, amit ezúton köszönök. Az első átlapozás után is látszik, hogy szenzációs, profi munka.
Nagy segítség lesz a fotózás megtanulásában.

Lentebb már megbeszéltük, hogy tanulásra egy belépő, tükrös gép az ideális. A tanácsodat szeretném kérni .Nem tudok dönteni a Nikon D5300 és a Nikon D5500 között. Mindkét gép volt a kezemben és az 5300-as fogása volt számomra a tökéletes. Az 5500-as fogása számomra nagyon kényelmetlen volt. A fogás alapján az 5300-as lenne a befutó, viszont, akkor le kellene mondanom az 5500-as érintőképernyőjéről. Azt olvastam, hogy az érintőképernyő sokat dob a gép használhatóságán, egyszerűsíti, gyorsítja a beállításokat, megkönnyíti a kezelést.
A kérdés az, hogy fontos az érintőképernyő, ne mondjak le róla és majd megszokom a kényelmetlen fogást.
Ebben az esetben 5500.
Vagy fontosabb a kényelmes fogás és van élet az érintőképernyő nélkül is. Ebben az esetben 5300.

Véleményed előre is megköszönve, üdvözlettel:

Misi

Szalay Krisztián

2016-11-20 12:27:09

Kedves Misi!

Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen!
Neked pedig jó fotózást kívánok az új géppel is!

Üdv,
Krisztián

Revák Mihály

2016-11-20 08:33:40

Kedves Krisztián!

Köszönöm szépen a tanácsaidat. Nagyon sokat segítettél.
Sok, sok energiát kívánok a küldetésedhez.

További szép napot, üdv.,

Misi

Szalay Krisztián

2016-11-19 21:39:10

Kedves Misi!

Hallgass a megérzéseidre! Mindig akkor jársz a legjobban. A D5xxx váz nem rossz. Ha netán pár év múlva vásárolsz még vázat, akkor is megtarthatod. Nem annyira nagyon vészes, hogy félni kelljen a bukástól. Tulajdonképpen nincs mibe belebukni. Ha veszel egy minőségi DX jelzésű (APS-C szonzorhoz való) nagylátót, és egy FX 50-es alapot, azzal gyakorlatilag elboldogulsz. Az 50-es jó lesz portréhoz, a nagylátó meg tájhoz, városképekhez, és bármi máshoz, ahol jól jön a perspektivikus hatás és a tágas tér. Ráadásul az 50-es FX-et később is fogod tudni használni.

Még árban is ezzel jössz ki a legjobban.

Revák Mihály

2016-11-18 18:54:20

Kedves Krisztián!
Köszönöm a válaszod. Két választásom maradt. Tanulni (jelentkeztem a 101 fotótipp sorozatra), gyűjteni egy fullframe vázra és egy jó obira. Sajnos, ettől szakmailag és anyagilag is nagyon távol vagyok. Hirtelen túl nagy ugrásnak érzem a jelenlegi tudásomhoz, gépemhez képest.
A második verzió, hogy lecserélem a gépem egy Nikon D5xxx vázra egy jó (nem kitobi) obival. Csak ez a verzió jöhet szóba, ha gépet cserélek. Azért még ezen el fogok rágódni egy darabig.
Úgy gondolom, hogy mivel én még a tanulási folyamat elején járok, pár évre ki fogja elégíteni az igényeimet egy Nikon D5xxx váz + egy jó obi. Nem gondolnám, hogy a tanulási időszakban rögtön a fullframe lehet kizárólag a megoldás. Lehet, hogy Neked lesz igazad és öngólt rúgok. Nehéz kérdés.
Eddig azt hittem az a gond, hogy milyen gépet vegyek. Az igazi gond most kezdődik: venni és esetleg öngólt rúgni, vagy nem venni és várni, gyűjteni.

Tanácsod még egyszer megköszönve, üdv.,

Misi

Szalay Krisztián

2016-11-17 22:27:14

Kedves Misi!

Tökéletesen látod a helyzetet, és nagyon jó, hogy bejött a tudatos fényképezés életérzése! Ez pontosan így van, ahogy leírtad. A gépekkel kapcsolatos dilemmád is megértem. Már majdnem rávágtam, hogy válaszd a Fuli MILC-et, de mégsem teszem. Azt is ki fogod nőni. Sőt, az APS-C szenzort is ki fogod nőni. Látom rajtad. :) Van akinek bőségesen elegendő a croppos váz, de aki érzékeny ezekre a finomságokra, annak nem. Szerintem neked kellene egy fullframe váz (akár használtan) egy fényerős fix alapobival, hogy ne négyharmados meg APS-C szenzoros, kitobis rendszerrel fényképezz. Előre merem borítékolni, hogy ha megvennéd akármelyik vázat a felsoroltak közül, nem lenne őszinte a mosolyod, legalábbis egy-két hét után biztos nem.

Szerintem gyűjts hozzá. Megéri várnod. Addig pedig ajánlom szíves figyelmedbe a 101 Fotótipp sorozatot, ami elhalmoz mindenféle kompozíciós szabállyal. Azokat tudod a MILC-cel is gyakorolni. Sokat számít. Nagyon sokat. Sőt, még a minőségbeli különbséget is hatványozottabban fogod érzékelni, amikor eljön az ideje a váltásnak. Tényleg nem lebeszélni akarlak a kisebb gépekről, csak érzem, hogy számodra kevés lesz.

Szalay Krisztián

2016-11-17 22:05:53

Szia Krisztián!

Köszönöm szépen az elismerést! Igyekszem segíteni, ha tudok.

Egyetértek veled, hogy a MILC gépek között nézelődsz. Az alapján amit leírtál, egyértelműen jól választottad meg a kategóriát. Ebbe az árkategóriába a belépő gépek férnek bele. Azt nézd meg, hogy melyiknek van nagyobb objektív kínálata. Keress a Google-ben példafotókat is, amit az adott géppel és objektívvel készítettek. Az nagyon sokat elárul. Nem biztos, hogy neked is azok fognak tetszeni, amik nekem, így inkább neked kellene választani egy számodra kedves és jó készüléket.

Azt azért elmondom, hogy nekem a Panasonic Lumix gépei jönnek be leginkább, ha kisebb MILC-ekről van szó. Már csak azért is, mert a Panasonicnak számos innovációja van a professzionális videózás területén. Ez meglátszik a fényképezőgépeiken is. Kimondottan szépnek találom a Lumix felvételeit. Úgy értem, hogy kategóriájához képest. Aztán ott van az Olympus PEN. Azt is érdemes megnézni.

Tulajdonképpen mindegy, hogy melyiket választod. Az a lényeg, hogy számodra azt nyújtsa, amit elvársz, vagy amit megfelelőnek találsz. A gépekhez nem kell felnőnöd. Elég megérteni a fényképezés alapjait, és akkor tisztában leszel mindennel. Egyébként, ha betartasz néhány alapvető komponálási szabályt, akkor mindegy, hogy mi van a kezedben, képes leszel szép képeket produkálni.

Revák Mihály

2016-11-16 20:01:11

Kedves Krisztián!
Legelőször szeretnék gratulálni az oldaladhoz. A mai világban tiszteletre méltó, hogy önzetlenül segítesz a kérdezőknek.
Én is tanácsot szeretnék kérni Tőled. Kb egy éve kezdtem el foglalkozni teljesen hobbi szinten a fényképezéssel. Elolvastam egy szakkönyvet és tapasztaltam, hogy a befektetett munka a tudásszerzésre megtérül. Sokkal több a jól sikerült fényképem, mint a "kattogtatós" korszakomban. Minimális alaptudásom van és elhatároztam, hogy szeretnék még jobban megtanulni fényképezni. Első lépésként megrendeltem az új könyvedet, már alig várom.
Következő lépés a jelenlegi gépem lecserélése lenne. Jelen pillanatban egy Panasonic DMC-GF6W MILC-et használok, két kitobival. Jó fényviszonyok között lehet vele jó képeket készíteni, de már érzem a 4/3-as érzékelő és a kitobi páros korlátait. A témák, melyeket szoktam fényképezni: családi események, kirándulások, tájképek, épületek. Tehát, nem szükséges a nagy zoom átfogás. A gépcserére max 250 eFt-ot tudok szánni. Három variáció közül nem tudok dönteni.
1. Az Általad javasolt megoldás. Nikon D5xxx, 18-105-ös kitobival. Tanulni, gyakorolni, majd később jöhetnek a minőségi obik. Ennél a verziónál attól tartok, hogy nem fogom megkapni azt a minőségi változást amit szeretnék. Hosszú távon biztos, hogy ez a legjobb módszer. Én viszont lehet. hogy telhetetlen vagyok, de már a tanulási fázisban is szeretnék kicsit szebb képeket készíteni (főleg ennyi pénzből, ha-ha…).
2. Visszalépnék egy szintet a géppel, Nikon D3300-ra egy Tamron 17-50 f/2,8-as obival. Ez az obi már jobb mint a kitobik, de hiányérzetem lenne A Nikon D3300 miatt. Sejtem, hogy számomra a tökéletes megoldás a D5xxx-as váz lenne a Tamron obival, de ez a páros már meghaladná a keretet.
3. A MILC kategóriát sem vetném el teljesen. Találtam egy gépet:, ami nagyon szimpatikus: Fujifilm X-E1.
Ez a gép már valószínűleg előrelépés lenne a jelenlegi gépemhez képest a nagyobb szenzor és a minőségi, f/2,8-4, fényerős obi miatt. Lehet, hogy meg is érkeztem és nincs is szükségem a tükrös gépre.
A MILC előnyei: kis méret, nincs mechanika a zárszerkezetben, jó képminőség, kitobiknál minőségibb obi.
A gép hátrányaival is tisztában vagyok. Az lenne a konkrét kérdésem, hogy meg lehet-e tanulni rendesen fényképezni ezzel a géppel, mivel Te erre a célra a tükrös belépő kategóriát szoktad javasolni.
Ez a gép mennyire számít technikailag "elavultnak", tudomásom szerint 2012-ben jelent meg.
Lehet, hogy nagyobb tudással felvértezve ez a gép is kiszolgálná hosszabb távon a fényképezéssel kapcsolatos igényeimet.
Nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy a MILC felé hajlok. Én is tudom, hogy egy tükrös géppel -még ha belépő kategőriás is- megtanulni fényképezni, az az igazi.

Nem tudok dönteni, teljesen bizonytalan vagyok.
Azt is elfogadom, ha az a véleményed, hogy ennyi pénzből nem lehet mit kezdeni. Gyűjtsek még és tanuljak. Azonban kíváncsi lennék a véleményedre, hogy a keret felhasználásával, melyik verzió járna a legkevesebb kompromisszummal, ha elsődleges szempont a képminőség.

Elnézést kérek, hogy a nagy terjedelem miatt sokáig raboltam az idődet.

Válaszod előre is megköszönve, üdv.,

Misi

Tóth Krisztián

2016-11-15 11:22:10

Kedves Krisztián!
Elsősorban tanácsodat, más részben megerősítésedet kérném. Szeretnék kompaktról (Canon ISUS) szintet lépni és a MILC rendszert látom számomra megfelelő iránynak. Egyrészt még nem alakult ki, hogy mi az a téma amire nagyobb hangsúlyt fektetnék, így a cserélhető objektívekben látom a lehetőséget, hogy nyitott legyen több irányba is a lehetőség a tapasztalatszerzésre. A lélektani határ egyelőre 100.000,-Ft a vázra. Olyan gépet szeretnék amihez "hozzá kell fejlődni", tehát a tudása nem kompenzálja a hiányosságokat, hosszú távon is megfelelő lehet. A DSLR-t ezért is vetettem el (illetve a méretek miatt), mert elkerülném a "kezdő" kategóriát még ha a tudásszint egyelőre ezt is indokolná.
Ami fontos, hogy talán többet videóznék mint fotóznék, olyan gépet szeretnék ami ezen a téren kiemelkedő ebben az árkategóriában. Van javaslatod, akár konkrét típusra, rendszerre, gyártóra?
A fórum egyébként hiánypótló, az aktivitásod rajta pedig mindenképpen becsülendő!
Köszönettel!
üdv, Krisztián

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább