Fórum / Általános fényképezés / Tükörreflexes vagy MILC?

Tükörreflexes vagy MILC?

Létrehozta: Kövesi Zoltán227 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia Szabina!

Ez attól függ, hogy milyen gépet szeretnél. Tükröset vagy tükör nélkülit? Ha csak annyi a cél, amit leírtál, akkor a Fuji XT-10 jó barátod lesz. Ettől függetlenül érdemes lenne elolvasnod azt az útmutatót, amit a lap alján megtalálsz, ha lejjebb görgetsz. Abban válaszolok olyan kérdésekre is, amik esetleg csak utólag merülnek fel.

2018-09-04 19:11:19 • Szalay Krisztián

Kovács Szabina

Kedves Krisztián,
Fényképezőgép vásárlása előtt állok (teljesen kezdő ), s ebben szeretném a tanácsot kérni.
Egyik a Canon eos 60D lenne másik opció egy Fujifilm XT-10 milc lenne. Hobbi szinten fotóznék vele, nyaralásokon, városnézéseken illetve a mindeki által kedvelt homályos háttér éles arc fotókra.
Melyik gépet tudnád ajánlani?
Köszönöm szépen a segítséget!

2018-09-04 18:38:44 • Kovács Szabina

Szalay Krisztián

Kedves Edit!

Nagyon szívesen! Ahogy látom, már meg is történt a feliratkozás. Az esti órákban meg is fog érkezni az első tipp. Az útikalauznak pedig már ott kell lennie. Ha esetleg nem, akkor nézzék meg a SPAM mappát. Ha ott sincs, akkor küldöm újra.

2018-07-25 10:38:04 • Szalay Krisztián

Kibédiné Edit

Közben rájöttem nem kell hozzá regisztrálni külön :)

2018-07-25 06:13:38 • Kibédiné Edit

Kibédiné Edit

Kedves Krisztián,

nagyon köszönöm a visszajelzést.Ma regisztrál a gyermek is és akkor feliratkozunk a "tippekre". :)

2018-07-25 06:09:49 • Kibédiné Edit

Szalay Krisztián

Kedves Edit!

Véleményem szerint a DSLR vonalat lenne érdemes megcélozni így, hogy a lányod fotós szakon fog tanulni. Lehet jó a kinézett Nikon szett, és látatlanban rá is mondanám, hogy vegyétek meg nyugodtan, de sokkal jobb lenne megkérdezni a sulit is, hogy van-e valami elvárásuk még. Szinte biztosan számolnod kell még plusz kiegészítőkkel, esetleg további objektívvel, szűrőkkel, állvánnyal. Tehát előre meghatározni a keretet nagyon nehéz. Valahol viszont el kell indulni.

Amint mindenképp ajánlanék figyelmetekbe, az egy ingyenes útmutató, amit az odal alján is látsz. Ehhez a 101 Fotótipp sorozatra való feliratkozással lehet hozzájutni. A tippsorozat is ingyenes. Az lenne a legjobb, ha lányod iratkozna fel, olvasná a tippeket (amik kimondottan kompozíciós szabályok), így lenne már egy jókora rálátása a fényképezés szubjektív oldalára. Az útmutatót pedig mindketten olvassátok el, és ha még továbbra is van kérdés, írjatok bátran!

2018-07-24 13:20:40 • Szalay Krisztián

Kibédiné Edit

Kedves Krisztián,

lányom nemsokára középiskolába megy és fotós szakon fog tanulni (nem idén, hanem jövő szeptembertől),Most is imád fotózni és jelenleg is van egy kis Sony alap gépünk, illetve a mindent tudó mobil, de szeretnénk neki venni egy gépet, ami a mindennapokban és majd az iskolában is megállja a helyét.Viszont teljes tanácstalanság lett úrrá rajtunk, mert mindenhol mást olvasunk, melyik miért és miért nem jó.Megköszönném ha ajánlanál valamit, a keretünk kb 200.000.-. Valaki azt mondja ami ebben a kategóriában elérhető tükörreflexes az gyakorlatilag felesleges, más azt mondja jó.
Láttam komplett csomagot is táskával, memóriakártyával és gondoltam ez így ebben milyen jó..de valójában jó? Pl: NIKON D5300 + AF-P 18-55 VR + táska + 16GB SD kártya (190.000.-). Kollégám viszont pont az ellenkezőjét ajánlotta:: PANASONIC DMC-GX80KEG-K + 12-32mm Kit (180.000.-).
Azt se szeretném, hogy 200.000.- ért gépet veszik és aztán még költeni kell memóriakártyára, táskára stb.. Szóval nagyon megköszönném ha tanácsolnál nekem valamit ez ügyben :) Nagyon szép napot!

2018-07-24 07:06:58 • Kibédiné Edit

Szalay Krisztián

Kedves Róbert!

Abszolút jól döntöttél, a gép tökéletes lesz tanulásra és hobbi célra is, főleg úgy, hogy a kitobjektív mellé még egy fényerős alap is párosul. Nagyon jó alkotást kívánok vele előre is, a tippekhez meg jó olvasást!

2018-06-04 10:26:31 • Szalay Krisztián

Nagy Róbert

Tisztelt Krisztián!
Köszönöm a gyors válaszod! Elolvastam a tanácsadó füzetedet (Hogyan válassz…)!!
Nagyon hasznos volt, és el is döntöttem, hogy kezdésnek tökéletes lesz a Canon eos 1300D kit objektívvel (18-55 DC) , és adnak még hozzá egy EF 50mm f/1.8 STM-et grátiszba, ez az obi jó lesz szerinted a gyengén megvilágított színpadi néptáncot fotozni (kezdésnek)???
Köszönök minden segítségedet!
És igen, én iratkoztam fel a tippjeidre, tutti hasznos lesz:-))

2018-06-03 16:37:02 • Nagy Róbert

Szalay Krisztián

Szia Róbert!

Dicséretes dolog, hogy tanulsz, és hogy tudatosan akarsz fotózni! A neten rengeteg infót megtalálsz. Láttam, hogy feliratkoztál a fotótippekre is (hacsak nem egy névrokonod volt), ami szintén jó, mert tele van olyan témákkal és képalkotási szabályokkal, amik szintén jól fognak neked jönni.

A kérdésedhez is kapcsolódnak a tippek, mert a feliratkozáskor egy válasz levélben kellett kapnod egy útmutatót, ami kimondottan a gépvásárlásról szól. Így visszakérdezek: az olvasottak alapján melyik az a vonal, ami számodra szimpatikusabb? Ha esetleg még nem olvastad volna, tedd meg, és akkor könnyebb behatárolni a számodra megfelelő eszközt.

2018-06-02 15:51:30 • Szalay Krisztián

Nagy Róbert

Szia Krisztián!
Tanácsodat szeretném kérni! Most tanulok fényképezni (az internetről), mert meguntam hogy nem tudok a gyermekeim fellépéseiről értékelhető fotót készíteni a kis kompakt Nikon gépemmel!
Néptánc fellépésekről van szó pörgő szoknyák stb, zömmel sötét, de megvilágított színpadon+előadás utáni szabadtéri csoportképek, és néha videot is szeretnék róluk készíteni!
Milyen fotómasinát vegyek?
Egy Canon eos 1300d -t néztem ki, vagy vegyek MILC-et (bármiisaz:-)?
Segítségedet előre is köszönöm!

2018-06-02 12:04:41 • Nagy Róbert

Szalay Krisztián

Szia Gábor!

Tökéletesen megértem, hogy a gyári helyett utángyártottat vásárolnál. Bár tényleg nem területem, de úgy gondolom, hogy a két tized Volt feszültség többlet nem fog gondot okozni.

Ha valaki ezt olvassa, amit most írok, és hozzáfűzne valamit, kérem, hogy tegye meg! Sokat segítene vele.

2018-05-23 11:58:51 • Szalay Krisztián

Szeifert Gábor

Szia Krisztián!

Nemrég kezdtem komolyabban venni a fotózást aminek az eredménye az lett hogy beújítottam a régi kompaktom helyére/mellé egy Sony Alpha 6000-et. Egyelőre nagyon meg vagyok elégedve a géppel, csupán az akku idő az ami borzasztó..Nem spúr akarok lenni, de egyelőre kissé sokallom az eredeti akkura a 20-25 eFt-ot, ezért elkezdtem nézelődni az utángyártott aksik körül. A kérdésem az lenne hogy okozhat-e problémát véleményed szerint az, ha az eredeti aksi 7,2 V feszültsége helyett 7,4 V van. Tudom, ez nem teljesen fotózás témakör, de talán te is találkoztál már ilyesmi eltérésekkel.

Válaszodat előre is köszönöm!
Gábor

2018-05-22 19:10:04 • Szeifert Gábor

Szalay Krisztián

Kedves István!

Nagyon szívesen, és örülök neki, hogy meg vagy elégedve a géppel! Fényerős obi mindig jó, ha van. Teljesen más világ egy kitobjektívhez képest.

Köszönöm szépen, hogy megírtad a tapasztalataidat!

2018-01-28 08:43:03 • Szalay Krisztián

Murányi István

Kedves Krisztián!
Köszönöm, a gyors és hatékony segítséget! Már el is kezdtem használni a GX7-et. Jó volt a tanács..nem lettem volna elégedett egy kompakt géppel. A kis Milc szép rajzoltú képeket készít, az biztos, hogy a Canon350D-nél nem gyengébb minőségűt, sőt…
Azt hamar érzékeltem, hogy egy alacsonyabb Fe értékkel bíró objektív nem lenne hátrány, mert a 3200 ISO-nál készült képek már zajosak. A beépített vaku is gyengécske, de szerencsére van vaku papucs…
Újra megjött a kedvem a fotózáshoz. Kösz, még egyszer.
István

2018-01-28 07:10:01 • Murányi István

Szalay Krisztián

Kedves István!

Nagyon szépen köszönöm az elismerést, és örülök neki, hogy hasznodra vált az oldal! Bízom benne, hogy ez a jövőben is hasonlóképpen lesz.

Értem a dilemmát, és egyetértek a következtetéseiddel. Véleményem szerint a szuperkompaktot érdemes hanyagolni, annak ellenére, hogy a hordozhatósága és a mérete pozitívum egy utazásnál. A DSLR valóban felesleges a leírtak alapján. Marad a MILC. Ha nekem kellene választani a felsoroltakból, akkor kettő maradna versenyben, az Alpha 5000 és a GX7. Ha számításba veszed az esetleges videózást is (ami egy utazásnál nem feltétlen hátrány), akkor a Panasonic jobb választásnak bizonyul. Nekem amúgy is, de nem nekem, hanem neked kell, hogy megfeleljen.

Azt javaslom, hogy egyetértesz azzal, amit írtam, akkor nézz utána az általam írt gépekkel (és azokkal az obikkal, amivel megvennéd) készített - lehetőség szerint nyers - tesztfotóknak, és dönts annak alapján. Mind a kettő szépen megállja a helyét.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni!

2018-01-20 10:36:35 • Szalay Krisztián

Murányi István

Kedves Krisztián!
Szuper oldalt és fórumot sikerült összehozni. Több használható információt szedtem össze róla, mint bármely más oldalról.
A problémám, az, ha annak lehet nevezni, hogy bő egy hét múlva indulok egy utazásra, melyet jó minőségben szeretnék végigfotózni, majd a családi fotózásra (hétköznapok, utazás) is használni akarom.
Korábban fotóztam alap filmes Nikon géppel, majd digitális DLSR-el (Canon 350D), melyekhez kit objektívet és telét használtam (75-200 mm).  Viszonylag sokat fotóztam manuális beállításokkal - főként tájakat, épületeket és sok portrét lőttem az utazásaimon (jó néhány kint van a falon). A Canon sajnos egyszerűn elromlott, így kb. 6 éve nem használok "normális gépet". Ennek anyagi oka is volt és közre játszott az is, hogy a gyerekek mellett már nem volt energia a nagy táska cipelésére.
A keretem sajnos elég korlátozott, mindössze 130-140 E Ft-ig tudok nyújtózkodni (kivéve, ha valami igazán extra miatt tovább érdemes).  A gépek közül kizártam jelen pillanatban a DLSR-t, mert túl nagyok az objektívekkel együtt és úgysem lesz időm egyenlőre komolyan fejleszteni a tudásom (cél, de még nem látom a kivitelezését).
A fentiek miatt szeretném, ha terelgetni tudnál a felvázolt lehetőségek közül a legjobb felé: 1. csúcskompakt: Sony RX II - III.: A két gép érzékelő lapkája azonos méretű. A MarkII 100 mm-es zoom átfogású, míg a III. 70 mm-es, de tele tartományban lényegesen jobb a fényereje (4.9 helyett 2.8).  Nem tudom, hogy megéri a kb. 60.000 Ft-os különbözetet. A Panasonic LX100 talán jobban tetszik külsőre. Árban és tudásban az RXIII-hoz hasonlítható, de nagyobb az érzékelő lapka (felbontás alacsonyabb).  Van digitális átnézeti keresője, ami jó pont (bár ez azt hiszem az RXIII-nak is van).
MILC: Ezekből amit most, így hirtelen találtam az egy Panasonic GX7 kit objektívvel (14-42) és egy Olympus M.Zuiko 40-150 telével (4-5.6). Ára két drágább csúcs kompaktéval azonos. Ami szintén szettben van (ára azonos) egy Sony Alpha 5000 kit obi (16-50), Minolta 50 mm (F1,7), Tokina 80-200 (F4). Ezen kívül esetleg szóba jöhet egy Olympus E-Pl7 gépváz és hozzá egy 14-150 (F4-5.6) objektív - ez a legdrágább variáció. 
Bocsánat, hogy ha bonyolult voltam, de egyszerűen kevés időm volt az információ szerzésre és a helyzet alaposabb végig gondolására.
üdvözlettel: István

2018-01-19 10:47:44 • Murányi István

Szalay Krisztián

Szia!

Nagyon szívesen! :)

A két legfőbb különbség a kettő között, hogy a szenzor 4MPixel felbontással többet tud, valamint az érzékenysége is tovább növelhető. Azt neked kell mérlegelned, hogy megéri-e az árkülönbözet. Ha csak arra használod, amit írtál, akkor nem fontos. Ha gyengébb fényviszonyok között is fényképezel, akkor már elgondolkodtató.

2017-12-09 11:00:30 • Szalay Krisztián

Kamuti Krisz

Köszönöm a válaszod és az ismertetőt is! :)
Szerintem a Sony lesz!Még annyit, hogy mekkora a különbség az alpa 5000 és a 6000 között?Árban azért igen nagy a rés, vajon tudásban is érezném-e?
Üdv

2017-12-08 15:28:00 • Kamuti Krisz

Szalay Krisztián

Szia Krisz!

Köszönöm a dicséretet! :)

Szerintem maradj nyugodtan a Sonynál. Ha nem fontos a tükrös megoldás, akkor felesleges a DSLR rendszer, tökéletesen megteszi a MILC is. Ha főleg kültéren használod, viszonylag jó fényviszonyok mellett, akkor tökéletes az a 16-50-es obi, amivel többnyire árusítják. Tájképekhez, életképekhez (beleértve a pecás témákat is) pont tökéletes. Arra nem jó, hogy 10 méterről madárkát fényképezz az ágon. Egyszerűbben fogalmazhatnék úgy is, hogy közelre nem fogja hozni a témát. Ahhoz, hogy messzi témákat fotózz, 200-300 (vagy hosszabb) gyújtótávolság kell. Ha megelégszel a normál látószöggel, és a tájképekhez szükséges tágas térrel, akkor jó társad lesz a 16-50.

Láttam, hogy feliratkoztál a tippsorozatra, amit nagyon jól tettél! Küldtem neked egy ismertetőt. Azt mindenképp olvasd el, mert átfogó képet kapsz belőle a gépekről és obikról. Ha nem ment volna át, szólj és küldöm újra.

2017-12-07 20:26:26 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató