Tükörreflexes vagy MILC?

Fórum » Általános fényképezés » Tükörreflexes vagy MILC?
Létrehozta: Kövesi Zoltán
Nagy Róbert

2018-06-03 16:37:02

Tisztelt Krisztián!
Köszönöm a gyors válaszod! Elolvastam a tanácsadó füzetedet (Hogyan válassz…)!!
Nagyon hasznos volt, és el is döntöttem, hogy kezdésnek tökéletes lesz a Canon eos 1300D kit objektívvel (18-55 DC) , és adnak még hozzá egy EF 50mm f/1.8 STM-et grátiszba, ez az obi jó lesz szerinted a gyengén megvilágított színpadi néptáncot fotozni (kezdésnek)???
Köszönök minden segítségedet!
És igen, én iratkoztam fel a tippjeidre, tutti hasznos lesz:-))

Szalay Krisztián

2018-06-02 15:51:30

Szia Róbert!

Dicséretes dolog, hogy tanulsz, és hogy tudatosan akarsz fotózni! A neten rengeteg infót megtalálsz. Láttam, hogy feliratkoztál a fotótippekre is (hacsak nem egy névrokonod volt), ami szintén jó, mert tele van olyan témákkal és képalkotási szabályokkal, amik szintén jól fognak neked jönni.

A kérdésedhez is kapcsolódnak a tippek, mert a feliratkozáskor egy válasz levélben kellett kapnod egy útmutatót, ami kimondottan a gépvásárlásról szól. Így visszakérdezek: az olvasottak alapján melyik az a vonal, ami számodra szimpatikusabb? Ha esetleg még nem olvastad volna, tedd meg, és akkor könnyebb behatárolni a számodra megfelelő eszközt.

Nagy Róbert

2018-06-02 12:04:41

Szia Krisztián!
Tanácsodat szeretném kérni! Most tanulok fényképezni (az internetről), mert meguntam hogy nem tudok a gyermekeim fellépéseiről értékelhető fotót készíteni a kis kompakt Nikon gépemmel!
Néptánc fellépésekről van szó pörgő szoknyák stb, zömmel sötét, de megvilágított színpadon+előadás utáni szabadtéri csoportképek, és néha videot is szeretnék róluk készíteni!
Milyen fotómasinát vegyek?
Egy Canon eos 1300d -t néztem ki, vagy vegyek MILC-et (bármiisaz:-)?
Segítségedet előre is köszönöm!

Szalay Krisztián

2018-05-23 11:58:51

Szia Gábor!

Tökéletesen megértem, hogy a gyári helyett utángyártottat vásárolnál. Bár tényleg nem területem, de úgy gondolom, hogy a két tized Volt feszültség többlet nem fog gondot okozni.

Ha valaki ezt olvassa, amit most írok, és hozzáfűzne valamit, kérem, hogy tegye meg! Sokat segítene vele.

Szeifert Gábor

2018-05-22 19:10:04

Szia Krisztián!

Nemrég kezdtem komolyabban venni a fotózást aminek az eredménye az lett hogy beújítottam a régi kompaktom helyére/mellé egy Sony Alpha 6000-et. Egyelőre nagyon meg vagyok elégedve a géppel, csupán az akku idő az ami borzasztó..Nem spúr akarok lenni, de egyelőre kissé sokallom az eredeti akkura a 20-25 eFt-ot, ezért elkezdtem nézelődni az utángyártott aksik körül. A kérdésem az lenne hogy okozhat-e problémát véleményed szerint az, ha az eredeti aksi 7,2 V feszültsége helyett 7,4 V van. Tudom, ez nem teljesen fotózás témakör, de talán te is találkoztál már ilyesmi eltérésekkel.

Válaszodat előre is köszönöm!
Gábor

Szalay Krisztián

2018-01-28 08:43:03

Kedves István!

Nagyon szívesen, és örülök neki, hogy meg vagy elégedve a géppel! Fényerős obi mindig jó, ha van. Teljesen más világ egy kitobjektívhez képest.

Köszönöm szépen, hogy megírtad a tapasztalataidat!

Murányi István

2018-01-28 07:10:01

Kedves Krisztián!
Köszönöm, a gyors és hatékony segítséget! Már el is kezdtem használni a GX7-et. Jó volt a tanács..nem lettem volna elégedett egy kompakt géppel. A kis Milc szép rajzoltú képeket készít, az biztos, hogy a Canon350D-nél nem gyengébb minőségűt, sőt…
Azt hamar érzékeltem, hogy egy alacsonyabb Fe értékkel bíró objektív nem lenne hátrány, mert a 3200 ISO-nál készült képek már zajosak. A beépített vaku is gyengécske, de szerencsére van vaku papucs…
Újra megjött a kedvem a fotózáshoz. Kösz, még egyszer.
István

Szalay Krisztián

2018-01-20 10:36:35

Kedves István!

Nagyon szépen köszönöm az elismerést, és örülök neki, hogy hasznodra vált az oldal! Bízom benne, hogy ez a jövőben is hasonlóképpen lesz.

Értem a dilemmát, és egyetértek a következtetéseiddel. Véleményem szerint a szuperkompaktot érdemes hanyagolni, annak ellenére, hogy a hordozhatósága és a mérete pozitívum egy utazásnál. A DSLR valóban felesleges a leírtak alapján. Marad a MILC. Ha nekem kellene választani a felsoroltakból, akkor kettő maradna versenyben, az Alpha 5000 és a GX7. Ha számításba veszed az esetleges videózást is (ami egy utazásnál nem feltétlen hátrány), akkor a Panasonic jobb választásnak bizonyul. Nekem amúgy is, de nem nekem, hanem neked kell, hogy megfeleljen.

Azt javaslom, hogy egyetértesz azzal, amit írtam, akkor nézz utána az általam írt gépekkel (és azokkal az obikkal, amivel megvennéd) készített - lehetőség szerint nyers - tesztfotóknak, és dönts annak alapján. Mind a kettő szépen megállja a helyét.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni!

Murányi István

2018-01-19 10:47:44

Kedves Krisztián!
Szuper oldalt és fórumot sikerült összehozni. Több használható információt szedtem össze róla, mint bármely más oldalról.
A problémám, az, ha annak lehet nevezni, hogy bő egy hét múlva indulok egy utazásra, melyet jó minőségben szeretnék végigfotózni, majd a családi fotózásra (hétköznapok, utazás) is használni akarom.
Korábban fotóztam alap filmes Nikon géppel, majd digitális DLSR-el (Canon 350D), melyekhez kit objektívet és telét használtam (75-200 mm).  Viszonylag sokat fotóztam manuális beállításokkal - főként tájakat, épületeket és sok portrét lőttem az utazásaimon (jó néhány kint van a falon). A Canon sajnos egyszerűn elromlott, így kb. 6 éve nem használok "normális gépet". Ennek anyagi oka is volt és közre játszott az is, hogy a gyerekek mellett már nem volt energia a nagy táska cipelésére.
A keretem sajnos elég korlátozott, mindössze 130-140 E Ft-ig tudok nyújtózkodni (kivéve, ha valami igazán extra miatt tovább érdemes).  A gépek közül kizártam jelen pillanatban a DLSR-t, mert túl nagyok az objektívekkel együtt és úgysem lesz időm egyenlőre komolyan fejleszteni a tudásom (cél, de még nem látom a kivitelezését).
A fentiek miatt szeretném, ha terelgetni tudnál a felvázolt lehetőségek közül a legjobb felé: 1. csúcskompakt: Sony RX II - III.: A két gép érzékelő lapkája azonos méretű. A MarkII 100 mm-es zoom átfogású, míg a III. 70 mm-es, de tele tartományban lényegesen jobb a fényereje (4.9 helyett 2.8).  Nem tudom, hogy megéri a kb. 60.000 Ft-os különbözetet. A Panasonic LX100 talán jobban tetszik külsőre. Árban és tudásban az RXIII-hoz hasonlítható, de nagyobb az érzékelő lapka (felbontás alacsonyabb).  Van digitális átnézeti keresője, ami jó pont (bár ez azt hiszem az RXIII-nak is van).
MILC: Ezekből amit most, így hirtelen találtam az egy Panasonic GX7 kit objektívvel (14-42) és egy Olympus M.Zuiko 40-150 telével (4-5.6). Ára két drágább csúcs kompaktéval azonos. Ami szintén szettben van (ára azonos) egy Sony Alpha 5000 kit obi (16-50), Minolta 50 mm (F1,7), Tokina 80-200 (F4). Ezen kívül esetleg szóba jöhet egy Olympus E-Pl7 gépváz és hozzá egy 14-150 (F4-5.6) objektív - ez a legdrágább variáció. 
Bocsánat, hogy ha bonyolult voltam, de egyszerűen kevés időm volt az információ szerzésre és a helyzet alaposabb végig gondolására.
üdvözlettel: István

Szalay Krisztián

2017-12-09 11:00:30

Szia!

Nagyon szívesen! :)

A két legfőbb különbség a kettő között, hogy a szenzor 4MPixel felbontással többet tud, valamint az érzékenysége is tovább növelhető. Azt neked kell mérlegelned, hogy megéri-e az árkülönbözet. Ha csak arra használod, amit írtál, akkor nem fontos. Ha gyengébb fényviszonyok között is fényképezel, akkor már elgondolkodtató.

Kamuti Krisz

2017-12-08 15:28:00

Köszönöm a válaszod és az ismertetőt is! :)
Szerintem a Sony lesz!Még annyit, hogy mekkora a különbség az alpa 5000 és a 6000 között?Árban azért igen nagy a rés, vajon tudásban is érezném-e?
Üdv

Szalay Krisztián

2017-12-07 20:26:26

Szia Krisz!

Köszönöm a dicséretet! :)

Szerintem maradj nyugodtan a Sonynál. Ha nem fontos a tükrös megoldás, akkor felesleges a DSLR rendszer, tökéletesen megteszi a MILC is. Ha főleg kültéren használod, viszonylag jó fényviszonyok mellett, akkor tökéletes az a 16-50-es obi, amivel többnyire árusítják. Tájképekhez, életképekhez (beleértve a pecás témákat is) pont tökéletes. Arra nem jó, hogy 10 méterről madárkát fényképezz az ágon. Egyszerűbben fogalmazhatnék úgy is, hogy közelre nem fogja hozni a témát. Ahhoz, hogy messzi témákat fotózz, 200-300 (vagy hosszabb) gyújtótávolság kell. Ha megelégszel a normál látószöggel, és a tájképekhez szükséges tágas térrel, akkor jó társad lesz a 16-50.

Láttam, hogy feliratkoztál a tippsorozatra, amit nagyon jól tettél! Küldtem neked egy ismertetőt. Azt mindenképp olvasd el, mert átfogó képet kapsz belőle a gépekről és obikról. Ha nem ment volna át, szólj és küldöm újra.

Kamuti Krisz

2017-12-07 11:50:45

Szia Uram!
Előszóban csak annyit, hogy nagyon rendben van az oldalad :)
Főként azért regisztráltam ide, mert segítséget szeretnék kérni gépvásárláshoz.Nagyon sokat olvastam már mi,merre,hogy de így sem tudom eldönteni mire ruházzak be (150-200).Eddig egyszerűbb kompakt gépeim voltak, de szeretnék egy kicsit komolyabb tudással rendelkezőt DSLR v MILC.
Nagyon nagy részt vízparton használnám kifogott halak, illetve tájképek és állatok fotózására.Nézegettem már az olympus e-pl7-t, sony alpha 6000-t, nikon D5300-t.Igazából mindegyik tetszik bár számomra a sony tűnt "jónak". De igazság szerint fogalmam sincs melyik lehetne a legideálisabb , milyen objektívvel,stb. Remélem érted a gondomat és tudsz esetleg dönteni :)
Köszönöm válaszod, üdvözlettel, Krisz

Szalay Krisztián

2017-12-04 15:30:25

Anna, nagyon szívesen! Kategóriájában a MILC-ek között az egyik legjobb gép.

Kliment Anna

2017-12-03 10:25:46

Köszönöm, valószínűleg az Olympus lesz :)

Szalay Krisztián

2017-12-02 13:48:06

Szia Anna!

Az általad kinézett gépek kategóriájukban nagyon jók. Amennyiben a fényképezésen kívül videózásra is akarod használni a gépet, akkor véleményem szerint a Panasonic lesz a nyerő választás. Ha nem fontos a mozgókép, akkor maradj nyugodtan az Olympus vonalnál. Ez persze teljesen szubjektív vélemény. Nézz sok tesztfotót, tesztvideót.

Kliment Anna

2017-12-01 16:43:54

Szia!

Teljesen új vagyok a fényképezés témájában, viszont szeretnék egy (számomra) komolyabb gépet beszerezni. Főként családi események, kirándulások alkalmával fotóznék, legtöbbször portrékat készítenék, valamint épület-és tájképeket. Nagyon megtetszett a MILC fényképezők világa, és a legszimpatikusabb számomra az olympus vonal, melyből a Pen e-pl7 férne bele a keretbe (nem találtam sok különbséget a pl8 között, szóval a régebbit venném). Az alap kit-es objektív mellé a 45mm 1.8-as objektívjét gondoltam, gyönyörűen mossa a hátteret. Szerinted mennyire jó választás? Illetve a hasonló árkategóriájú Panasonic gf7-ről mi a véleményed, melyik lenne jobb?

Előre is köszönöm.

Szalay Krisztián

2017-11-30 18:17:10

Szia János!

Elsősorban az objektíven múlik. Keress rá a neten a kiszemelt gép és objektív tesztfotóira, és hasonlítsd össze a saját géped képeivel. Ez az, ami jó eséllyel megmutatja, hogy mire számíthatsz. Nem gondolnám egyébként, hogy visszaesés. Attól függ, hogy mik a terveid vele. Ha nincs szükséged a tükrös kivitelre, akkor a MILC is ugyanolyan jó társad lesz.

Farkas János

2017-11-30 13:21:14

Szia Krisztián!
Ismét a véleményedet szeretném kérni az alábbival kapcsolatban: Nikon d5100-ról (35 mm 1.8-cal) szeretnék átnyergelni egy Sony Alpha 6000 milcre (kitobi, illetve sigma 30 mm 2.8). A minap kézbe vettem egy ilyet és nagyon tetszett, gyors, kicsi, elsőre meggyőző volt. Mi a véleményed, képminőségben nem lesz visszaesés, hozza a felsőbelépő dslr szintet? Nagyon köszönöm a segítségedet! Üdv. János

Szalay Krisztián

2017-10-31 16:49:35

Szia Máté!

Abszolút jó döntés. Vannak manuális beállítási lehetőségei, természetesen. Még azt is megkockáztatom, hogy szebb képet fogsz kapni, mint amit az 1100D+kitobi kombó adott. Erről azonban te fogsz tudni majd mesélni. Kíváncsi is vagyok, hogyan válik be a gép. Ha megveszed, és miután kipróbáltad, örülnék, ha megosztanád tapasztalataidat!

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább