Fórum / Általános fényképezés / Tükörreflexes vagy MILC?

Tükörreflexes vagy MILC?

Létrehozta: Kövesi Zoltán227 hozzászólás

Szalay Krisztián

No, igen, azt nem is feltétlen azért említettem, hogy a Samsung NX300 alternatívája legyen. ;)

Kerestem példafotókat, amiket a Lunarral készítettek, és valahogy elfelejtettem hasraesni az eredménytől. Tény és való, hogy nagyon szép képet csinál, de mégiscsak egy APS-C szenzor van benne. Nem gondolnám, hogy nem hoztak ki belőle mindent, amit csak ki lehetett, de szerintem itt túlnyomó részt a márka és a design az, ami dominál az árban.

2014-07-22 09:09:25 • Szalay Krisztián

Kövesi Zoltán

Khmmm. 7.000 USD….A MILC gépek Ferrarija :)

2014-07-21 17:30:55 • Kövesi Zoltán

Szalay Krisztián

Ha tényleg maradunk a hobbifotózásnál, akkor egyértelműen van létjogosultsága a tükör nélküli gépeknek. Sőt. ha felhasználói oldalról nézzük, akkor sok szempontból praktikusabb is. Gondolok első sorban arra, hogy könnyebb magunknál tartani mint egy nagyobb tükrös gépet.

Nekem is van egy kedvenc gépem ebben a kategóriában, a Fuji X100S, amin egy fix 35-ös obi van. Műterem kivételével szinte bárhol jól jönne, de arra meg sokallom az árát, hogy csak úgy legyen egy ilyen is.

Ha pedig a nagyobb gyártókat említetted, azért a Hasselblad is piacra dobta a Lunar-t.

2014-07-21 11:19:48 • Szalay Krisztián

Kövesi Zoltán

Módosítanám az előző hozzászólásomat. A nagy gyártók nyitnak, csak nem a Samsung árkategóriájában.

2014-07-18 12:22:56 • Kövesi Zoltán

Kövesi Zoltán

Én úgy gondolom, hogy a hobbi célú fényképezés addig tart, amíg leginkább csak "saját magadnak" készíted a fényképeket. Ide szerintem beleférhet az is, ha már megmutatnád másoknak is, de a képek elkészítésének módja túlmutat az automata beállításokon.
Az amatőr már félprofin műveli a fényképezést, és tudatosan kezd művészi lenni a komponálás. A professzionális pedig egyszerűen profi. :)
Merjük magunkat a helyünkön kezelni, inkább vagyok hobbi fotós, mint amatőr.

A MILC mint lehetőség azért jött számításba, mert úgy érzem, ez az irány a jövő. (lehet cáfolni, ha nem)
A nagy, tradicionális gyártók mintha félnének, vagy nem akarnának ebbe az irányba nyitni, pedig az olvasott tesztek, a feltüntetett paraméterek (kérdés, mennyire fedik a valóságot) alapján bizonyos esetekben már felül is múlják a egyes dslr gépek tudását (azonos kategóriában), ráadásul egy mechanikai hibalehetőséggel kevesebb, hiszen nincs tükör, ami megadhatja magát.

Az eddigi tapasztalatom alapján a MILC ellen szólhat a kevésbé kényelmes fogás, bármennyire is azt olvasom, hogy mennyire kézreálló. Nem az. Esetleg a Sony tükör nélküli gépei, de engem valahogy zavar, hogy 18-55-ös objektívvel 80.000 forintért már lehet kapni új gépet…
Kezdő gépként egy Samsung NX300 alap objektívvel annyival rövidíti meg a kasszát, mint a Nikon D3200 egy 18-105-össel.

2014-07-18 09:32:17 • Kövesi Zoltán

Szalay Krisztián

Nagyon jó a kérdés. Véleményem szerint az első eldöntendő dolog, hogy meddig terjed a hobbi célú fényképezés. Mi az, amit az automatikára bízunk, és mi az, amit magunk szeretnénk elvégezni. Az eddigi tapasztalataim alapján a MILC (tükör nélküli fényképezőgép) hagy némi kívánni valót maga után. A manuális élességállítás elég körülményes vele, másrészt pedig műteremben sem az igazi. Persze, ez utóbbi már jóval túlmutat a hobbifotózáson.

2014-07-14 17:12:47 • Szalay Krisztián

Kövesi Zoltán

Hobbi fotósként foglalkoztat a gondolat, hogy vajon melyik a jó / jobb megoldás: Tükörreflexes vagy MILC gép?
Ti mit választanátok? Mi alapján döntenétek tükörreflexes, és mi billentené a mérleget a MILC irányába?
Konkrét típust megnevezve: Nikon 3200 vagy Samsung NX300?

2014-07-11 19:48:32 • Kövesi Zoltán

Negyedszerre is megjelenik!

A Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes művet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatod meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató