Tükörreflexes vagy MILC?

Fórum » Általános fényképezés » Tükörreflexes vagy MILC?
Létrehozta: Kövesi Zoltán

Hogyan kell beállítani úgy a fényképezőgépet, hogy helyesen exponált és megfelelően éles képet kapj? Ez lesz a fő témája a májusi tanfolyamunknak, ami mindössze 4 órát vesz igénybe. Ez a tanfolyam az utolsó a nyári szünet előtt. Gyere el, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Bővebb infót ezen az oldalon találsz.

Szalay Krisztián

2016-11-03 17:05:03

Kedves Gergely!

Mielőtt megerősítelek a döntésedben, elismerésemet fejezem ki, hogy ilyen alaposan utánajártál a dolgoknak és összeszedted gondolataidat! Ez igen!

Ami pedig a döntésed illeti, abszolút rendben van. Nem is tudok mit hozzátenni, mert ugyanezt gondolom az említett készülékekről. A 18-105-ös kitobi is rendben van. Egyrészt aztért mert univerzális, másrészt pedig azért, mert ott van benne a 18-as nagylátószög is, ami tágas terekhez, tájképekhez, épületekhez jó lesz. Kezdetben biztosan, később pedig úgyis fogsz vásárolni optikákat. De legalább el tudsz kezdeni melózni.

Az 50-es alapot semmiképp ne hagyd ki, mert az fog neked minőséget adni portrékhoz és tárgyfotózáshoz. Ha ezzel a kettővel elindulsz, azzal el leszel egy jó darabig. Aztán lehet majd fényerős nagylátószöget és telét venni. De mivel a cég az első (gondolom én), ezért az a legfontosabb, hogy azon a területen képes legyél minőséget produkálni.

Viszonylag röviden összefoglalva a fentieket: HAJRÁ!

Orszáczky Gergely

2016-11-03 14:28:51

Kedves Krisztián,

Tarsoly Péterhez hasonló indokok alapján döntöttem én is úgy, hogy egy "komolyabb" beruházást hajtunk végre a jobb eredmények elérése érdekében az induló vállalkozásunknál a párommal. Hetek óta szörfözgetek a neten, olvasom a különböző fórumokat, teszteket. Mondanom sem kell, hogy teljesen belezavarodtam a témába, hogy DSLR vagy MILC. Mivel szeretnék a későbbiekben többet kihozni a helyzetből, és maga a fotózás is érdekel, hosszas mérlegelés és próbálgatás után rövidre zártam a helyzetet.
Korábban volt szerencsém egy Nikon D200-hoz, 1 hónapig tesztelgettem, eléggé kezesbárány volt. Mivel most elsőre egy Nikon D5500 dupla kit-es verzióval szemezgettem, lehetőségem adódott egy D5300-as kipróbálására. Az első szembetűnő dolog a mérete volt, semennyire nem állt kézre, attól féltem, hogy kiesik a kezemből, maga a váz sem győzött meg, nagyon kényelmetlen volt fogni. Mivel a D5500 mérete még ennél is kisebb, így alapból elvetettem az ötletet. Pár nappal később találkoztam egy Olypmus E-M10 MKII MILC géppel, ami még vékonyabb, és talán kisebb volt. Néha a mobillal készített képek közben is attól félek, hogy kiesik a kezemből a telefon, és ripityára törik.
Mivel rengeteg válaszban írtad, illetve több cikkben is hasonlókat lehet olvasni, hogy a MILC nagyon könnyű, jól elfér zsebben, tele van szuper technikával, kevesebb az objektív választási lehetőség, mégsem feltétlenül annak való, aki jobban bele szeretne mélyedni a fotókészítés technikáiba.
A fentiek miatt, és mert a kezemben tökéletesen áll, az alábbi gépre esett a választás:
Nikon D7200 váz kb. 640 expóval, és 18-105 VR Kit. (használt, de 2,5 év gari van még rá)
Ezzel a belépő kategória felé tudok kerülni, és a bolti árához képest, ahogy néztem egy 50mm-es 1.8 obi árát is meg tudom spórolni. A 18-105 úgy gondolom elsőre tökéletes lesz gyakorlásra és ismerkedésre, de érdekelne a javaslatod objektívekkel, kiegészítőkkel kapcsolatban, ami árban nem a csillagos eget veri, de mégis jól jöhet a következő témák fotózásához:
- Termékfotó webes felületre
- Rendezvények fotózása
- portré
- épület, illetve lakásfotózás
-Természetfotózás

Tárgysátorra, és fényre már elkezdtem beruházni, és állványom is van.
Remélem, hogy jó döntést hoztam (ebben megerősíthetnél), holnap tekintem meg a szettet.

Gratulálok az oldalhoz, a tartalomhoz, és a korrekt szakmai segítségnyújtáshoz! :)
Várom mielőbbi válaszod.

Köszönöm,
Geri

Szalay Krisztián

2016-10-17 20:49:33

Szia!

Ha profi videókat szeretnél alkotni, akkor profi videokamerát ajánlok, profi világítástechnikával (folyamatosfényű lámpák, diffúzorok, stb), mert ez a lelke. Persze nem árt hozzá profi számítógép profi monitorral, professzionális vágó és fényelő programmal. Aztán ugye ott van még a hang is. Ahhoz professzionális stúdiómikrofon, minőségi audio interfész (hangkártya), hangmonitorok, de mindenek előtt jó adag tanulás, hogy tudd is használni mindezt. No, meg egy jó csapat.

Innen indul a profi videózás. Ez alatt nem igazán beszélhetünk profizmusról. Ha arra gondolsz, hogy mi az a szerény eszköz, amivel felveheted, ahogy főzöl, az más tészta (hogy stílusos legyek), de az korántsem profi videózást jelent.  Szép képe van például a Panasonic Lumix GH4-nek. Nem profi eszköz, de blogoláshoz kiváló. Sokkal fontosabb, hogy tanuld meg a komponálást (képalkotást), tanulj valamit a fényről is, mert ezekre épül minden egyéb.

Király Diána

2016-10-17 17:19:48

Szia. Video blog kesziteshez mit ajanlanal? Gasztro teruleten. Profi videokat szeretnek alkotni. Csak fozni tudok, fenykepezni nem. De hajlando vagyok tanulni erte. Koszonom elore is a valaszod.

Szalay Krisztián

2016-10-17 12:56:04

Szia Orsi!

Igen, emlékszem. Tök jó, hogy gyakorolsz, csak így tovább!

Ha csak az a cél, hogy kell egy kis gép, ami elfogadható eredményt nyújt és mindig magadnál hordhatod, akkor miért nem veszel egy szuperkompaktot? Ha van 6D-d, és kell egy olyan, amit mindig a zsebedben hordhatsz, akkor a kompaktok között lenne érdemes nézelődnöd. A minőségi kompaktokra gondolok, természetesen.

Dudás Orsi

2016-10-17 07:24:16

Szia!
Korábban leveleztünk, indulva egy samsung nx300-tól egy samyang 14mm -ig( 6d-re). Nem tudom emlékszel-e. Gőzerővel gyakorlok manuál módban, hogy vajon menni fog-e samyang. Látom hogy nagyon szép dolgokat lehet vele kivitelezni. A kérdésem viszont az nx300. Egy korábbi hozzászólásodban írtad, ill ajánlottad hogy egész jó képeket készít. Ezt igyekszem is beszerezni, de szeretnék még olyat venni amin kicsi garancia van, úgy kb70-75 e ft-ért. Viszont elég nehéz feladatanak bizonyul. Esetleg van javaslatod alternatívára, hasonló ár és minőség tekintetében?
Előre is köszönöm.
Orsi

Szalay Krisztián

2016-09-26 21:17:24

Szia Zoltán!

Nekem is az az érzésme, hogy közelebb áll hozzád a MILC. Nem fogsz benne csalódni, magasabb minőséget fogsz kapni mint a korábbi automatával. Nem utolsó szempont az sem, hogy az optika cserélhető, és a szenzor is jobb lesz a korábbihoz képest. Innen kezdve már rajtad áll, hogy mit hogyan, merről és mikor fényképezel.

Blaskovics Zoltán

2016-09-25 15:00:44

Szia Krisztián!
Köszönöm a segítséget.Én is úgy gondolom a MILC gép jobban illik hozzám,az említettek miatt is.Engem, mint laikust az utolsó mondatod kicsit meglepett.Még egyszer köszönöm.

Szalay Krisztián

2016-09-23 20:44:17

Szia Zoltán!

Örülök, hogy hasznosnak találod az oldalt! Ami pedig a gépet illeti, valószínűleg egy MILC jó társad lenne. Gondolj bele, szereted a kompaktot, gondolom a kis helyigénye, hordozhatósága és egyszerű kezelése miatt. A MILC is hasonló, de nagyságrendekkel jobb minőségű képeket készít. MILC-hez is vehetsz alapoptikát. Ha nincs kimondottan szükséged a tükrös kivitelre, akkor felesleges DSLR-t venni. Ráadásul 200eFt-ból jobb MILC-et kapsz, mint amilyen DSLR-t lehet venni ennyiből.

Blaskovics Zoltán

2016-09-22 09:37:11

Szia Krisztián!
Nagyon jónak és hasznosnak találom ezt az oldalt.Sok jó ötletet adott,de még nincs pontos elképzelésem,hogy milyen fényképezőt vegyek.Szeretném a segítségedet kérni.Van egy kis kompakt Sony hx 50-em, amit évek óta túrázáshoz,utazáshoz használok és nagyon szeretem.Viszont szeretnék venni mellé egy komolyabb gépet amivel közelebbi kb 0.5-8m ig növényeket,tárgyakat fényképeznék.Nem tudom milc vagy dslr gép lenne-e jobb választás.Árban 200e tudnék elmenni.
Amiket néztem Nikon d5300 18-105mm, Canon eos 100d 18-135mm ill. Sony Alpha 6000, Olympus m10. Vagy más gépekre is nyitott vagyok. A dslr nél rengeteg kiegészítőt lehetne venni utólag.Én beérném egy fix 50mm obival.A milc viszont kisebb,könnyebb hosszabb utazásnál.Köszönöm a segítséget.

Szalay Krisztián

2016-09-12 04:48:21

Bálint, nagyon szívesen! A leendő fotóművésznő figyelmébe ajánlom az alábbi két cikket. Micsoda véletlen, hogy éppen ezzel a témával foglalkozik mindkettő. :)

Milyen fényképezőgépet válasszon egy kezdő fotós?

Hogyan kezdjem el a fotózást?

Ha bármi kérdés felmerül, írj nyugodtan!

Varga Bálint

2016-09-11 17:37:39

Köszönöm a választ…mindenképp megnyugtató ha egy hozzáértő személy véleményezi.
Remélem sok élménnyel lesz gazdagabb a lányom(mivel már így is nagy "bolondja" a fotózásnak) és remek fotókat készít majd akár hobbiként akár később magasabb szinten.

Szalay Krisztián

2016-09-11 07:47:21

Kedves Bálint!

Teljesen rendben van, amit kinéztél. Kezdő felszerelés, univerzálisan használható. Ahogy tanulni fog a lányod, és ahogy egyre jobban átlátja a fotózást, tudni fogjátok, hogy ha fejlesztetek, akkor milyen irányba. Kezdeteknek (és még utána is egy jó darabig) tökéletes.

Varga Bálint

2016-09-10 12:41:20

Kedves Krisztián!
A lányomnak szeretnék vásárolni fotó felszerelést.Még kezdő de nagyon lelkes..
Mivel kint élünk Németországban itt vásárolnám meg.
A véleményedet szeretném kérni az alábbi összeállításról:
Nikon D 3300 DSLR-Kamera mit 18-55 mm Objektiv.
Nikon AF Zoom-Nikkor 70-300 mm f / 4-5 Objektiv .6g
Opteka 52mm UV (0) Ultra Violet Haze Multi-Coated Glass Filter
Opteka VL-5-Video-Licht(Nem vaku..LED lámpa)
Opteka High Definition Multi-Coated 3 Stück UV-CPL-FLD Filter Kit (52mm)
52mm Blumenblatt-Blume Gegenlichtblende
Opteka 52mm 0.43 X HD-Weitwinkelobjektiv mit Makro für Digitalkameras(Makro)
Opteka 52mm 2.2 X HD-Teleobjektiv für Digitalkameras(Halszem)
Ezen kívül még sok-sok kiegészítő..álvványok,pót akku,fotó hátizsák,kézi fotós táska..tisztító felszerelés stb.
Válaszod előre is köszönöm.

Szalay Krisztián

2016-09-09 20:51:19

Szia Orsi!

Helyes, jó döntés! :) Találtam neked valamit a YouTube-on. Szerintem nézd meg! ;)
Trip to USA | Testing Samyang 14mm

Dudás Orsi

2016-09-09 19:28:39

Szia Krisztián, Többször is végig olvasva soraidat és utána nézve a témának, el is döntöttem hogy beszerzek egy 14mm samyang-ot. És mivel onnan indultunk egy samsung nx 300-at is: :) (miután eladtam a régebbi sony kamerámat.) Nagyon szépen köszönöm a rám áldozott idődet. Szóval még egszer köszönöm a segítséged.
Orsi

Szalay Krisztián

2016-09-07 22:14:41

Kedves Péter!

Értem a szitut. Attól függ, hogy milyen kritériuma van a minőségnek. Most nagyon leegyszerűsítve kérdem: hobbi célú vagy professzionális minőségre van szükség? Tudom, persze hülye kérdés, mi más illene egy vállalkozáshoz mint a legjobb minőség. Ettől függetlenül mégis felteszem a kérdést. Ugyanis több tényezős játék ez.

Egyrészt a videóhoz is és a termékfotózáshoz is szükséged lesz fényforrásra. Fényforrás nélkül nem érdemes nekiállni, mert nem az fog kijönni belőle, mint amit vársz. Sőt, a világítás sokkal fontosabb mint maga a gép. El kell dönteni, hogy folyamatosfényű lámpa mellé vásárolsz-e villanófényt. Egyiket videóhoz, másikat fényképezéshez. Igaz, hogy a fotózáshoz is jó a folyamatos lámpa, de van aki nem szereti. Én sem, de ez gusztus kérdése. Aztán még jön az állvány és a tárgysátor, ha a termék megkívánja.

A fentiek nem férnek bele a költségkeretbe. Ezek nélkül viszont nem fogsz tudni profi minőséget előállítani. Ez az első, amit el kell dönteni, aztán nézhetünk konkrét típust is. Egyébként jó amit kinéztél, de lehet, hogy egy Nikon D5300 + 50mm f1.8 szettel jobban jársz. Mégiscsak tükrös gép, jó optika, lehet vele filmezni (főleg portrékat, interjúkat), és persze tárgyfotózni tökéletes.

Tarsoly Péter

2016-09-07 15:51:58

Kedves Krisztián!

Üzletünk marketingjéhez lenne szükségem egy "komolyabb" gépre. 3 területen szeretném használni:
1.) Termékfotók webáruházhoz, online hirdetésekhez
2.) Értékesítési videókhoz
3.) Rendezvényeken hangulat videókhoz, fotókhoz

A keret kb. 400.000 eFt objektív(ek)el (Nem mindenáron költeném el, de ha indokolt egy kicsit túl is nyúlhat)
Érdemi fotós tudásom, tapasztalatom nincs, inkább csak próbálkozások.

Ha minden igaz nekem egy MILC gép lenne ideális. Jól látom?
Nézegetve a típusokat nekem a Panasonic Lumix DMC-G6/G7 tűnt szimpatikusnak, (a G6 tesztjét olvastam, gondolom a G7 még jobb, de nem tudom miben más) de úgy látom, hogy az Olympus és a Sony is erős.
Te ebben az árkategóriában, ezekre a tevékenységekre milyen gépet javasolnál?
Ezekhez a tevékenységhez szerinted milyen objektív(ek) lennének ideálisak?

Előre is nagyon köszönöm tanácsodat!

Szalay Krisztián

2016-09-07 08:21:03

Szia Orsi!

Jó a kérdésed, valóban ezek azok a tényezők, amiket figyelembe kell venni. Nem kell félni a manuális fókusztól. Ha igazán fotós életérzést akarsz, akkor meg pláne nem. Ezek nagyon jó szerkezetek, nem fogod azt érezni, hogy valami gagyi cuccot tekergetsz. Nem beszélve arról, hogy érdemes minél több kézi vezérlést alkalmazni, mert sokkal inkább magadénak fogod tulajdonítani a képalkotást. Nem rossz az automatika sem, de a hozzád hasonlóan igényes embereknek igenis számít az életérzés is, amit a fényképezés nyújt, nem csak az elkészült kép.

Ami pedig a látószöget illeti, ez még/már nem halszem. A 12mm-es az már igen. Jó a 24mm is. Azt kell tudni, hogy minél nagyobb a látószög, annál nagyobb a térérzet, és való igaz az is, hogy annál nagyobb a torzítás is. Viszont a torzítás velejárója ennek a perspektívának. Nem akarlak mindenáron a 14mm-re rábeszélni, mert azt vedd meg, amelyiknek a képe számodra szimpatikusabb. Keress rá mindkét gyújtótávolságra, és nézegess sok képet. Az alapján el fogod tudni dönteni, hogy melyiket válaszd. Az a fontos, hogy neked mi a szép, mi a jó.

Dudás Orsi

2016-09-06 13:14:33

Szia Krisztián,
Utána is néztem, hát nagyon jó hogy felhívtad rá a figyelmem, nagyon jókat mondanak róla, ár érték és minőség tekintetében kiváló. Még mindig félek a manuáltól, de gondolom megéri megtanulni és kitökéletesíteni a technikát. Egy picit félek a riport/ esemény fotózás során sok lesz a mellé fókuszálás , de hát soha nem utasítottam el a tanulást és a fejlődést.
Ez persze fel vetett egy újabb kérdést. És mivel te ismered ezt a lencsét , a tapasztalatod számomra mindenképp fontos. Szóval láttam samyang 24 mm 1,4 -et - amiről szintén elismerően írnak. Talán a 24-be már beleférnék, de mivel te a 14-et ajánlanád kérdezném, hogy mennyire zavaróan torzít, ugye ez még csak ultra nagylátó nem halszem, zavaró-e a riportfotózásnál ez a "torzítás" kell -e akkor minden képet kicsit korrigálni?
Szóval hálás lennék ha leírnád a véleményed, hogy te javaslod-e a 24-et vagy még mindig 14 -es párti vagy? Könnyebb lehet-e 14-el dolgozni manuálban mint a 24-el.
Megtisztelnél ha válaszolnál, mert sokat adok a véleményedre. Köszönettel
Orsi

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább