Tükörreflexes vagy MILC?

Fórum » Általános fényképezés » Tükörreflexes vagy MILC?
Létrehozta: Kövesi Zoltán
Becker Máté

2017-10-31 12:28:09

Szia Krisztián,

A véleményedre lennék kíváncsi. Évek óta 1100D-vel fotózok(egy 18-55 és egy 55-250-es obival). Szinte csak utazgatásaim, kirándulások alatt használom. Tájképek, épületek, életképek, emberek, hosszú expós képek. Nagy bajom, hogy iszonyat sok helyet elvesz a táskámból maga a gép és a tartozékai. Elsősorban emiatt gondolkoztam el egy MILC gép megvásárlásán (konkrétan Pana GF7). Mi a véleményed a váltásról? Egy MILC gépen ugyanúgy tudom manuálisan állítani a iso-t, rekeszt és a záridőt?

Előre is köszi a segítséget.

Máté

Szalay Krisztián

2017-10-27 09:24:05

Kedves Timi!

A sok AF pont lehet hasznos gyors mozgásnál, de ez nem jelenti azt, hogy kevesebb fókuszponttal gyengébb eredményt érnél el. Véleményem szerint egy hobbi gépnél nem jelent számottevő különbséget a többlet fókuszpont. Profi eszközöknél már más a helyzet, de most ugye nem a többmilliós készülékekről beszélünk.

Ami a Nikon és Canon választást illeti, mindegy. Azt válaszd, amelyik számodra szimpatikusabb. Mindig kategóriájában érdemes őket nézni. Megközelítőleg mindkét géptől hasonló eredményt várhatsz. Nézd meg őket élőben, és amelyikhez jobban húz a szíved, az lesz a nyerő.

Schneider Tímea

2017-10-26 11:57:53

Kedves Krisztián!

Köszönöm a tanácsodat, segítségedet! Hasonló gondolatok kezdtek megfogalmazódni bennem is. A MILC micro 4/3 miatt elég borsos áron tudnék csak optikát venni hozzá (pl. Olympus m.zuiko digital 45mm/f1.8 99.000 Ft vs. Canon 50mm/f1.8 EF II. 29.000 Ft), így hosszú távon sokkal kifizetődőbbnek látszik most váltani.
Időközben még nézegettem a Canon EOS 200D-t is. Tetszik hogy viszonylag kis méretű, de ugyan az a szenzor van benne mint a Nikonban, ISO u.a szintén, de AF-ban nem vagyok járatos. Miben érezni a különbséget ha 9 pontos AF vagy teszem azt (mint a Nikon 5500-ban) 39 pontos AF van benne? Te mit választanál egy magam fajta "haladó" helyében? :) Nikon D5500 vs.Canon EOS 200D?
Továbbra is köszönöm :)
Üdv,
Timi

Szalay Krisztián

2017-10-26 06:45:29

Kedves Timi!

Jól látod, leginkább az objektíved a szűk keresztmetszet. Már azzal óriási minőségbeli javulást érnél el, ha vásárolnál egy minőségi darabot a jelenlegi MILC-edhez. Ennek ellenére azt javaslom, hogy ha igazán bele akarsz merülni a fényképezésbe, akkor szerencsésebb lenne most váltani DSLR-re, és arra fejleszteni. Egy jó optikával a D5500 nagyon szép eredményt tud nyújtani. Nem profi gép, de a kategóriájában hozza azt, ami elvárható tőle. Minőségben mindenképp ugrás lesz a jelenlegihez képest.

Ha visszamenőleg olvasod a fórumot, szinte mindenkinek ajánlottam a Nikkor 50mm f1.8 alapobjektívet. Neked is praktikus lenne a tárgyfotózáshoz. Mivel érintettél több témát is, eztért ajánlom szíves figyelmedbe az oldal alján látható útmutatót. Érdemes elolvasnod, sok hasznos infóval leszel gazdagabb.

(Sajnos a sávos problémára látatlanban nem tudok válaszolni.)

Schneider Tímea

2017-10-24 19:38:19

Kedves Krisztián!
Csakúgy, mint a többiek, én is gép/obi vásárlás előtt állok és bizonytalankodom….Csak nemrég kezdtem elmélyedni a fotózásban (két éve), de teljesen magával ragadott. Jelenleg egy Panasonic Lumix DMC-GF7 MILC gépet használok a kit obijával, de olyan érzésem van, hogy már valami többre vágyom. Nem tudom, hogy ezt az extrát egy tükörreflexes géptől, vagy egy jobb obitól kaphatom meg. A helyzet az, hogy termékfotózásban szeretnék tovább fejlődni, de sokat fotózok a természetben is (borászat, szőlészet témakörben) és arra gyanakszom hogy az f3.5-5.6 obi akadályoz. Szeretek például fényáttöréseket fotózni a szőlőben de valahogy nem adja vissza a kép. Beltéri fotóknál is sokszor homályos, zajos képet kapok. A másik problémám, hogy mostanában olyan "sávokat" látok a képeken, mint amikor a számítógép monitorját látjuk periférikusan vibrálni. Alig észrevehetően, de sávokban torzul a kép. Ez mitől lehet? Korábbi dilemmámra visszatérve: vajon elég lehet egy 50mm f1.8-as obit beszereznem vagy valóban minőségi ugrás lenne számomra ha mindezt egy tükörreflexes géppel fejelném meg? Jelenleg a Nikon D5500-al kacérkodom. Mit gondolsz? Előre is nagyon köszönöm tanácsodat!
Üdv,
Timi

Szalay Krisztián

2017-09-07 19:53:35

Attila, nagyon szívesen!

Boros Attila

2017-09-07 16:41:56

Köszönöm az ajánlást és a megnyugtató választ!

Szalay Krisztián

2017-09-07 16:13:12

Kedves Attila!

Nagyon szépen köszönöm a dicséretet!

Jól látod a helyzetet, time-lapse videókhoz inkább MILC, mint tükrös. A tükörmozgató mechanika nem erre van kitalálva. Szerintem jobban jársz, ha beszerzel erre a célra egy MILC gépet. Amit kinéztél, tökéletesen rendben van.

Ajánlom továbbá figyelmedbe a 101 Fotótipp sorozatot. Kompozíciós és más egyéb fotográfiai technikákat találsz benne. Százat, konkrétan. Valamint a feliratkozáshoz küldök egy útmutatót is, amit érdemes elolvasnod gépvásárlás előtt.

Jó olvasást kívánok!

Boros Attila

2017-09-06 10:50:55

Kedves Krisztián!

Gratulálok a fantasztikus munkádhoz,amit az oldalon (is) végzel! Egy hónapja kezdtem fotózni,egy nikon D3300-vettem amatőr indításnak. Azonnal felszereltem egy fix 50mm-es 1.8-as obival és azóta a kit 18-55-öst el is felejtettem. "Sajnos" rákaptam a time lapse videó-fotózásra,de félek,hogy ezt a tükrös gépem megsínyli.(vagy tudsz valami trükköt?) a tükröt csak live módban tartja zárva,de a rekeszelés akkor is mozog. Tehát,szerintem kell vennem egy milc gépet.(?) Sony A5100-ban gondolkodom. Mi a véleményed a milces gondolatmenetemről,ill a sony A5100-ról? vagy elkerülhetem a gépvásárlást a tükrösöm halála nélkül?

Bocsánat a sok kérdésért!!!!!

Szalay Krisztián

2017-06-14 11:41:59

Szia Balázs!

Először is üdv a fórumban, és nagyon örülök neki, hogy tetszik az oldal! Ami a kérdésed illeti, nem egyszerű a válasz. Már csak azért sem, mert a 6D egy kimagaslóan jó gép a kategóriájában. Az obijaid is bőven megfelelnek a célnak. Ha még ennél is jobb minőséget akarsz, akkor bármelyik gyártó gépeit is választod, a felső kategóriás gépek közül jöhetnek csak egyes típusok szóba.

Ha már említetted a Nikon D750-et, arról csak jót tudok mondani. Pont a napokban volt hozzá szerencsém, és nekem nagyon úgy tűnik, hogy a 6D-t odaveri. Sigma Art 50 f1.4 obival próbálgattam, 6400 ISO-n még egész jó eredményt adott. Ha e típus mellett teszed le a voksod, nem fogsz benne csalódni. Nem beszélve a fullframe szenzorról. Teljesen más képet ad egy FF, mint egy APS-C, vagy adott esetben egy Micro 4/3.

Ettől függetlenül a MILC-ek között is vannak olyan gépek, amik kiváló képminőséget adnak. Megértem, hogy elgondolkodtatott a dolog, hogy váltanál MILC-re. Ha tudod nélkülözni a tükrös mechanikát, akkor semmi gondod nem lesz vele. Sőt, ha esetleg time lapse felvételeket is készítenél, akkor inkább a tükör nélkülieket érdemes előnyben részesíteni. Az említett két MILC közül nekem is a Sony produkciója meggyőzőbb.

Szeifert Balázs

2017-06-13 19:39:11

Kedves Krisztián!
Tényleg szuper az oldal! Gratulálok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Lehet lerágott csont már, de nem találtam megfelelő írást a problémámra. Lelkes amatőr kategóriát képviselem, viszont mindig fontos volt a jó kép minősége. Főként tájat és asztrot fotózom szívesen. Illetve ha már a a természetben vagyok és épp utamba akad egy két vad nem szívesen hagyom ki. De utóbbi másodlagos. eos 6d ről és16-35 f2,8 és 24-105 f4 váltanék. Amia szívfájdalmam hogy nehéz egy egész napos túrán. Illetve 6d fókusza nem túl erős. Most egy kedves ismerősöm nagyon megkevert a milc kategóriával. Ő a fuji xt 2-őt javasoltan én pedig ahogy nézelődtem a sony a 7r -en akadt fent a szemem. Nyilván ezek kisebb gépek könnyebb volna egy túrán. Viszont minőségben nem szeretnék visszafelé menni, sőt,  fejlődni a 6d hez képest. Tud egy milc annyit képek minőségében pl: (asztroban)? Jobban mondva a két említett típus? Végül pedig a nikon család FF is bezavart a magasabb pixel miatt. Pl 750 vagy 800. Szóval most nagy a káosz.Segítenél egy kis rendet tenni? Előre is köszönöm!

Szalay Krisztián

2017-01-17 17:01:35

Kedves Marcsi!

Tökéletes a gondolatmeneted, valóban a bridge gépek háza táján érdemes nézelődnöd. Valójában a természetfotózás egy igen költséges tevékenység akkor, ha a minőségbeli mércét magasra teszed. Rendkívül drágák a fényerős, szép rajzolatú teleobjektívek. A bridge hobbi célra való, de azért lehet vele fényképezni természetben. Sőt, a kompakt után jelentős előrelépésre számíthatsz.

A Lumix FZ1000 típust javaslom. Belefér a keretedbe, és még tudsz hozzá venni pluszban tokot, memóriakártyát, és akár szűrőket is. Vagy egy jó állványt. Sokszor nagyon jól tud jönni.

Gácsi-Kis Mária

2017-01-17 09:14:44

Kedves Krisztián,

Teljesen amatőr fotós vagyok, de szeretném a kreativitásom, művészi hajlamaim ezen a téren is megmérettetni. Az egyszerű kompaktok után szeretnék beruházni végre az első kicsit komolyabb gépembe. Nagyon sokat olvasgattam a témával kapcsolatban, de őszintén szólva minél többet olvasok annál inkább elbizonytalanodom a végső választásban. A fotók fő témái a természet és a vadvilág. Márciusban megkezdem a munkám egy természetvédelmi szervezetnél, ahol szükség is lenne a napi tevékenység mellé egy masina amivel a különböző madarakat, és egyéb vadakat el tudom csípni. Mivel a keretem korlátozott (max 250), és valóban minden nap magammal fogom húzni a gépet, így eddig valamilyen bridge kategóriás gépre gondoltam, de őszintén szólva kicsit elvesztem a superzoomok világában. Panasonic Lumix FZ1000, FZ200, Sony RX10, Nikon P900 stb, stb
Mit ajánlanál erre a célra?

Köszönöm,
Marcsi

Szalay Krisztián

2016-12-31 10:32:55

Kedves Fruzsa!

Nem csodálkozom egy cseppet sem azon, amit leírtál. Nem vagyok biztos abban, hogy a D3300 is megadja a fotózás igazi élményét. Pici, műanyag, nem áll annyira kézre. Tanulni jó, de az élmény nem az, amit vársz tőle. A MILC-cel ugyanez a helyzet. Legalábbis a belépő kategóriában. Ha komolyabb gépet keresel (ami fogásra is a profi gépek érzetét kelti), DSLR-ben is és MILC-ben is megtalálod, de az árban sokszorosa a belépő gépeknek.

Tehát vagy visszatérsz a filmhez (ami igazán megadja az élményt), vagy a drágább eszközök között kell keresgélni. A kettő között kompromisszumot kell kötni "élmény" terén.

Pena Fruzsa

2016-12-28 09:18:03

Kedves Krisztián,

Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra!
Ugyanaz a dilemmám, mint a többieknek, mégsem tudtam eldönteni a válaszok alapján, hogy mit vegyek. Egyik esetet sem tudtam igazán magamra húzni.
Nekem egy EOS 350D-m van kb 10 éve, szerettem, maximálisan kihasználtam, nagyon sokat fotóztam vele, azonban észrevettem, hogy 1 éve nem vettem elő, amióta okostelefonom van (Sony xperia Z2), egyszerűbb, kisebb volt a mobil a zsebbe.
Azonban újra kedvet kaptam a rendes fotózáshoz, elég a mobilfotózásból, gondoltam veszek a régi gépemre valami új jobb obit (sigma 17-50mm 2.8. OS) és akkor nem fog otthon maradni a gép. De többen mondták, hogy eljárt az idő a váz felett, így nincs értelme. Úgy gondoltam akkor itt az ideje, hogy beruházzak egy új vázba is. Kinéztem NIKON 3300-at vázat a fenti sigma obival, hogy az jó lesz. (Ez kb. most kijön 200ezerből, kb ennyit is tudnék rászánni)  De közben egy barátom megmutatta a Fuji X-A2 dupla kit milc-ét (amivel, amúgy rendezvényeket fotóz, és nagyon meg van elégedve), ami külsőre (méret, design) nagyon nagyon megtetszett, ugyanakkor - mint nem tükröstől picit vonakodom, tükörpárti voltam eddig, mert mindig az ugrik be hogy elmosódik a mozgás, persze ez az e téren való lemaradásomnak tudható be, meg - bizonyára tévhitem az is, hogy nem sokkal vagyok beljebb vele, mint a Z2 mobillal. Főleg ebből adódik a dillemám, hogy évezném e a fényképezést egy nem tükrössel.
Nem célom, hogy profivá fejlődjek, meg nagy fejlesztésekbe kezdjek később, csak egy jó amatőr fotós szintjén maradjak, aki újra élvezi a fényképezést.
Válaszodat előre is köszönöm!

Szalay Krisztián

2016-12-07 18:32:26

Szia Misi!

Nagyon örülök, hogy megérkezett a könyv! Fogyaszd egészséggel! :) Köszönöm szépen a dicséretet, bízom benne, hogy a amikor a végére érsz, ugyanazt fogod tapasztalni mint első ránézésre.

Semmiképp ne mondj le a kényelmes, jó fogásról! Az sokkal fontosabb mint a tili-toli a képernyőn. Nekem soha nem volt érintőképernyős eszközöm, és meg merem kockáztatni, hogy egy darabig nem is lesz. Nem fontos.

A Leica néhány éve piacra dobott egy kijelző nélküli MILC gépet. A kijelző nélküliség azt jelenti, amit jelent: nincs kijelző a gépen. Nem tudod visszanézni a fotókat, nem tudsz szörfözni a gép menüjében, nem nyomkodod mintha muszáj lenne, hanem fényképezel. Komponálsz, alkotsz, kifelé figyelsz, nem pedig a gép funkcióira. Zseniális húzás volt a gyártó részéről. Ha Rockefeller leszármazott lennék, biztosan hozatnék egyet Jézuskával.

Szóval ne aggódj az érintőképernyő miatt!

Revák Mihály

2016-12-06 18:18:39

Kedves Krisztián!

Megkaptam a könyved, amit ezúton köszönök. Az első átlapozás után is látszik, hogy szenzációs, profi munka.
Nagy segítség lesz a fotózás megtanulásában.

Lentebb már megbeszéltük, hogy tanulásra egy belépő, tükrös gép az ideális. A tanácsodat szeretném kérni .Nem tudok dönteni a Nikon D5300 és a Nikon D5500 között. Mindkét gép volt a kezemben és az 5300-as fogása volt számomra a tökéletes. Az 5500-as fogása számomra nagyon kényelmetlen volt. A fogás alapján az 5300-as lenne a befutó, viszont, akkor le kellene mondanom az 5500-as érintőképernyőjéről. Azt olvastam, hogy az érintőképernyő sokat dob a gép használhatóságán, egyszerűsíti, gyorsítja a beállításokat, megkönnyíti a kezelést.
A kérdés az, hogy fontos az érintőképernyő, ne mondjak le róla és majd megszokom a kényelmetlen fogást.
Ebben az esetben 5500.
Vagy fontosabb a kényelmes fogás és van élet az érintőképernyő nélkül is. Ebben az esetben 5300.

Véleményed előre is megköszönve, üdvözlettel:

Misi

Szalay Krisztián

2016-11-20 12:27:09

Kedves Misi!

Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen!
Neked pedig jó fotózást kívánok az új géppel is!

Üdv,
Krisztián

Revák Mihály

2016-11-20 08:33:40

Kedves Krisztián!

Köszönöm szépen a tanácsaidat. Nagyon sokat segítettél.
Sok, sok energiát kívánok a küldetésedhez.

További szép napot, üdv.,

Misi

Szalay Krisztián

2016-11-19 21:39:10

Kedves Misi!

Hallgass a megérzéseidre! Mindig akkor jársz a legjobban. A D5xxx váz nem rossz. Ha netán pár év múlva vásárolsz még vázat, akkor is megtarthatod. Nem annyira nagyon vészes, hogy félni kelljen a bukástól. Tulajdonképpen nincs mibe belebukni. Ha veszel egy minőségi DX jelzésű (APS-C szonzorhoz való) nagylátót, és egy FX 50-es alapot, azzal gyakorlatilag elboldogulsz. Az 50-es jó lesz portréhoz, a nagylátó meg tájhoz, városképekhez, és bármi máshoz, ahol jól jön a perspektivikus hatás és a tágas tér. Ráadásul az 50-es FX-et később is fogod tudni használni.

Még árban is ezzel jössz ki a legjobban.

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább