Fórum / Általános fényképezés / Tükörreflexes vagy MILC?

Tükörreflexes vagy MILC?

Létrehozta: Kövesi Zoltán227 hozzászólás

Kamuti Krisz

Szia Uram!
Előszóban csak annyit, hogy nagyon rendben van az oldalad :)
Főként azért regisztráltam ide, mert segítséget szeretnék kérni gépvásárláshoz.Nagyon sokat olvastam már mi,merre,hogy de így sem tudom eldönteni mire ruházzak be (150-200).Eddig egyszerűbb kompakt gépeim voltak, de szeretnék egy kicsit komolyabb tudással rendelkezőt DSLR v MILC.
Nagyon nagy részt vízparton használnám kifogott halak, illetve tájképek és állatok fotózására.Nézegettem már az olympus e-pl7-t, sony alpha 6000-t, nikon D5300-t.Igazából mindegyik tetszik bár számomra a sony tűnt "jónak". De igazság szerint fogalmam sincs melyik lehetne a legideálisabb , milyen objektívvel,stb. Remélem érted a gondomat és tudsz esetleg dönteni :)
Köszönöm válaszod, üdvözlettel, Krisz

2017-12-07 11:50:45 • Kamuti Krisz

Szalay Krisztián

Anna, nagyon szívesen! Kategóriájában a MILC-ek között az egyik legjobb gép.

2017-12-04 15:30:25 • Szalay Krisztián

Kliment Anna

Köszönöm, valószínűleg az Olympus lesz :)

2017-12-03 10:25:46 • Kliment Anna

Szalay Krisztián

Szia Anna!

Az általad kinézett gépek kategóriájukban nagyon jók. Amennyiben a fényképezésen kívül videózásra is akarod használni a gépet, akkor véleményem szerint a Panasonic lesz a nyerő választás. Ha nem fontos a mozgókép, akkor maradj nyugodtan az Olympus vonalnál. Ez persze teljesen szubjektív vélemény. Nézz sok tesztfotót, tesztvideót.

2017-12-02 13:48:06 • Szalay Krisztián

Kliment Anna

Szia!

Teljesen új vagyok a fényképezés témájában, viszont szeretnék egy (számomra) komolyabb gépet beszerezni. Főként családi események, kirándulások alkalmával fotóznék, legtöbbször portrékat készítenék, valamint épület-és tájképeket. Nagyon megtetszett a MILC fényképezők világa, és a legszimpatikusabb számomra az olympus vonal, melyből a Pen e-pl7 férne bele a keretbe (nem találtam sok különbséget a pl8 között, szóval a régebbit venném). Az alap kit-es objektív mellé a 45mm 1.8-as objektívjét gondoltam, gyönyörűen mossa a hátteret. Szerinted mennyire jó választás? Illetve a hasonló árkategóriájú Panasonic gf7-ről mi a véleményed, melyik lenne jobb?

Előre is köszönöm.

2017-12-01 16:43:54 • Kliment Anna

Szalay Krisztián

Szia János!

Elsősorban az objektíven múlik. Keress rá a neten a kiszemelt gép és objektív tesztfotóira, és hasonlítsd össze a saját géped képeivel. Ez az, ami jó eséllyel megmutatja, hogy mire számíthatsz. Nem gondolnám egyébként, hogy visszaesés. Attól függ, hogy mik a terveid vele. Ha nincs szükséged a tükrös kivitelre, akkor a MILC is ugyanolyan jó társad lesz.

2017-11-30 18:17:10 • Szalay Krisztián

Farkas János

Szia Krisztián!
Ismét a véleményedet szeretném kérni az alábbival kapcsolatban: Nikon d5100-ról (35 mm 1.8-cal) szeretnék átnyergelni egy Sony Alpha 6000 milcre (kitobi, illetve sigma 30 mm 2.8). A minap kézbe vettem egy ilyet és nagyon tetszett, gyors, kicsi, elsőre meggyőző volt. Mi a véleményed, képminőségben nem lesz visszaesés, hozza a felsőbelépő dslr szintet? Nagyon köszönöm a segítségedet! Üdv. János

2017-11-30 13:21:14 • Farkas János

Szalay Krisztián

Szia Máté!

Abszolút jó döntés. Vannak manuális beállítási lehetőségei, természetesen. Még azt is megkockáztatom, hogy szebb képet fogsz kapni, mint amit az 1100D+kitobi kombó adott. Erről azonban te fogsz tudni majd mesélni. Kíváncsi is vagyok, hogyan válik be a gép. Ha megveszed, és miután kipróbáltad, örülnék, ha megosztanád tapasztalataidat!

2017-10-31 16:49:35 • Szalay Krisztián

Becker Máté

Szia Krisztián,

A véleményedre lennék kíváncsi. Évek óta 1100D-vel fotózok(egy 18-55 és egy 55-250-es obival). Szinte csak utazgatásaim, kirándulások alatt használom. Tájképek, épületek, életképek, emberek, hosszú expós képek. Nagy bajom, hogy iszonyat sok helyet elvesz a táskámból maga a gép és a tartozékai. Elsősorban emiatt gondolkoztam el egy MILC gép megvásárlásán (konkrétan Pana GF7). Mi a véleményed a váltásról? Egy MILC gépen ugyanúgy tudom manuálisan állítani a iso-t, rekeszt és a záridőt?

Előre is köszi a segítséget.

Máté

2017-10-31 12:28:09 • Becker Máté

Szalay Krisztián

Kedves Timi!

A sok AF pont lehet hasznos gyors mozgásnál, de ez nem jelenti azt, hogy kevesebb fókuszponttal gyengébb eredményt érnél el. Véleményem szerint egy hobbi gépnél nem jelent számottevő különbséget a többlet fókuszpont. Profi eszközöknél már más a helyzet, de most ugye nem a többmilliós készülékekről beszélünk.

Ami a Nikon és Canon választást illeti, mindegy. Azt válaszd, amelyik számodra szimpatikusabb. Mindig kategóriájában érdemes őket nézni. Megközelítőleg mindkét géptől hasonló eredményt várhatsz. Nézd meg őket élőben, és amelyikhez jobban húz a szíved, az lesz a nyerő.

2017-10-27 09:24:05 • Szalay Krisztián

Schneider Tímea

Kedves Krisztián!

Köszönöm a tanácsodat, segítségedet! Hasonló gondolatok kezdtek megfogalmazódni bennem is. A MILC micro 4/3 miatt elég borsos áron tudnék csak optikát venni hozzá (pl. Olympus m.zuiko digital 45mm/f1.8 99.000 Ft vs. Canon 50mm/f1.8 EF II. 29.000 Ft), így hosszú távon sokkal kifizetődőbbnek látszik most váltani.
Időközben még nézegettem a Canon EOS 200D-t is. Tetszik hogy viszonylag kis méretű, de ugyan az a szenzor van benne mint a Nikonban, ISO u.a szintén, de AF-ban nem vagyok járatos. Miben érezni a különbséget ha 9 pontos AF vagy teszem azt (mint a Nikon 5500-ban) 39 pontos AF van benne? Te mit választanál egy magam fajta "haladó" helyében? :) Nikon D5500 vs.Canon EOS 200D?
Továbbra is köszönöm :)
Üdv,
Timi

2017-10-26 11:57:53 • Schneider Tímea

Szalay Krisztián

Kedves Timi!

Jól látod, leginkább az objektíved a szűk keresztmetszet. Már azzal óriási minőségbeli javulást érnél el, ha vásárolnál egy minőségi darabot a jelenlegi MILC-edhez. Ennek ellenére azt javaslom, hogy ha igazán bele akarsz merülni a fényképezésbe, akkor szerencsésebb lenne most váltani DSLR-re, és arra fejleszteni. Egy jó optikával a D5500 nagyon szép eredményt tud nyújtani. Nem profi gép, de a kategóriájában hozza azt, ami elvárható tőle. Minőségben mindenképp ugrás lesz a jelenlegihez képest.

Ha visszamenőleg olvasod a fórumot, szinte mindenkinek ajánlottam a Nikkor 50mm f1.8 alapobjektívet. Neked is praktikus lenne a tárgyfotózáshoz. Mivel érintettél több témát is, eztért ajánlom szíves figyelmedbe az oldal alján látható útmutatót. Érdemes elolvasnod, sok hasznos infóval leszel gazdagabb.

(Sajnos a sávos problémára látatlanban nem tudok válaszolni.)

2017-10-26 06:45:29 • Szalay Krisztián

Schneider Tímea

Kedves Krisztián!
Csakúgy, mint a többiek, én is gép/obi vásárlás előtt állok és bizonytalankodom….Csak nemrég kezdtem elmélyedni a fotózásban (két éve), de teljesen magával ragadott. Jelenleg egy Panasonic Lumix DMC-GF7 MILC gépet használok a kit obijával, de olyan érzésem van, hogy már valami többre vágyom. Nem tudom, hogy ezt az extrát egy tükörreflexes géptől, vagy egy jobb obitól kaphatom meg. A helyzet az, hogy termékfotózásban szeretnék tovább fejlődni, de sokat fotózok a természetben is (borászat, szőlészet témakörben) és arra gyanakszom hogy az f3.5-5.6 obi akadályoz. Szeretek például fényáttöréseket fotózni a szőlőben de valahogy nem adja vissza a kép. Beltéri fotóknál is sokszor homályos, zajos képet kapok. A másik problémám, hogy mostanában olyan "sávokat" látok a képeken, mint amikor a számítógép monitorját látjuk periférikusan vibrálni. Alig észrevehetően, de sávokban torzul a kép. Ez mitől lehet? Korábbi dilemmámra visszatérve: vajon elég lehet egy 50mm f1.8-as obit beszereznem vagy valóban minőségi ugrás lenne számomra ha mindezt egy tükörreflexes géppel fejelném meg? Jelenleg a Nikon D5500-al kacérkodom. Mit gondolsz? Előre is nagyon köszönöm tanácsodat!
Üdv,
Timi

2017-10-24 19:38:19 • Schneider Tímea

Szalay Krisztián

Attila, nagyon szívesen!

2017-09-07 19:53:35 • Szalay Krisztián

Boros Attila

Köszönöm az ajánlást és a megnyugtató választ!

2017-09-07 16:41:56 • Boros Attila

Szalay Krisztián

Kedves Attila!

Nagyon szépen köszönöm a dicséretet!

Jól látod a helyzetet, time-lapse videókhoz inkább MILC, mint tükrös. A tükörmozgató mechanika nem erre van kitalálva. Szerintem jobban jársz, ha beszerzel erre a célra egy MILC gépet. Amit kinéztél, tökéletesen rendben van.

Ajánlom továbbá figyelmedbe a 101 Fotótipp sorozatot. Kompozíciós és más egyéb fotográfiai technikákat találsz benne. Százat, konkrétan. Valamint a feliratkozáshoz küldök egy útmutatót is, amit érdemes elolvasnod gépvásárlás előtt.

Jó olvasást kívánok!

2017-09-07 16:13:12 • Szalay Krisztián

Boros Attila

Kedves Krisztián!

Gratulálok a fantasztikus munkádhoz,amit az oldalon (is) végzel! Egy hónapja kezdtem fotózni,egy nikon D3300-vettem amatőr indításnak. Azonnal felszereltem egy fix 50mm-es 1.8-as obival és azóta a kit 18-55-öst el is felejtettem. "Sajnos" rákaptam a time lapse videó-fotózásra,de félek,hogy ezt a tükrös gépem megsínyli.(vagy tudsz valami trükköt?) a tükröt csak live módban tartja zárva,de a rekeszelés akkor is mozog. Tehát,szerintem kell vennem egy milc gépet.(?) Sony A5100-ban gondolkodom. Mi a véleményed a milces gondolatmenetemről,ill a sony A5100-ról? vagy elkerülhetem a gépvásárlást a tükrösöm halála nélkül?

Bocsánat a sok kérdésért!!!!!

2017-09-06 10:50:55 • Boros Attila

Szalay Krisztián

Szia Balázs!

Először is üdv a fórumban, és nagyon örülök neki, hogy tetszik az oldal! Ami a kérdésed illeti, nem egyszerű a válasz. Már csak azért sem, mert a 6D egy kimagaslóan jó gép a kategóriájában. Az obijaid is bőven megfelelnek a célnak. Ha még ennél is jobb minőséget akarsz, akkor bármelyik gyártó gépeit is választod, a felső kategóriás gépek közül jöhetnek csak egyes típusok szóba.

Ha már említetted a Nikon D750-et, arról csak jót tudok mondani. Pont a napokban volt hozzá szerencsém, és nekem nagyon úgy tűnik, hogy a 6D-t odaveri. Sigma Art 50 f1.4 obival próbálgattam, 6400 ISO-n még egész jó eredményt adott. Ha e típus mellett teszed le a voksod, nem fogsz benne csalódni. Nem beszélve a fullframe szenzorról. Teljesen más képet ad egy FF, mint egy APS-C, vagy adott esetben egy Micro 4/3.

Ettől függetlenül a MILC-ek között is vannak olyan gépek, amik kiváló képminőséget adnak. Megértem, hogy elgondolkodtatott a dolog, hogy váltanál MILC-re. Ha tudod nélkülözni a tükrös mechanikát, akkor semmi gondod nem lesz vele. Sőt, ha esetleg time lapse felvételeket is készítenél, akkor inkább a tükör nélkülieket érdemes előnyben részesíteni. Az említett két MILC közül nekem is a Sony produkciója meggyőzőbb.

2017-06-14 11:41:59 • Szalay Krisztián

Szeifert Balázs

Kedves Krisztián!
Tényleg szuper az oldal! Gratulálok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Lehet lerágott csont már, de nem találtam megfelelő írást a problémámra. Lelkes amatőr kategóriát képviselem, viszont mindig fontos volt a jó kép minősége. Főként tájat és asztrot fotózom szívesen. Illetve ha már a a természetben vagyok és épp utamba akad egy két vad nem szívesen hagyom ki. De utóbbi másodlagos. eos 6d ről és16-35 f2,8 és 24-105 f4 váltanék. Amia szívfájdalmam hogy nehéz egy egész napos túrán. Illetve 6d fókusza nem túl erős. Most egy kedves ismerősöm nagyon megkevert a milc kategóriával. Ő a fuji xt 2-őt javasoltan én pedig ahogy nézelődtem a sony a 7r -en akadt fent a szemem. Nyilván ezek kisebb gépek könnyebb volna egy túrán. Viszont minőségben nem szeretnék visszafelé menni, sőt,  fejlődni a 6d hez képest. Tud egy milc annyit képek minőségében pl: (asztroban)? Jobban mondva a két említett típus? Végül pedig a nikon család FF is bezavart a magasabb pixel miatt. Pl 750 vagy 800. Szóval most nagy a káosz.Segítenél egy kis rendet tenni? Előre is köszönöm!

2017-06-13 19:39:11 • Szeifert Balázs

Szalay Krisztián

Kedves Marcsi!

Tökéletes a gondolatmeneted, valóban a bridge gépek háza táján érdemes nézelődnöd. Valójában a természetfotózás egy igen költséges tevékenység akkor, ha a minőségbeli mércét magasra teszed. Rendkívül drágák a fényerős, szép rajzolatú teleobjektívek. A bridge hobbi célra való, de azért lehet vele fényképezni természetben. Sőt, a kompakt után jelentős előrelépésre számíthatsz.

A Lumix FZ1000 típust javaslom. Belefér a keretedbe, és még tudsz hozzá venni pluszban tokot, memóriakártyát, és akár szűrőket is. Vagy egy jó állványt. Sokszor nagyon jól tud jönni.

2017-01-17 17:01:35 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató