Tükörreflexes vagy MILC?

Fórum » Általános fényképezés » Tükörreflexes vagy MILC?
Létrehozta: Kövesi Zoltán

Hogyan kell beállítani úgy a fényképezőgépet, hogy helyesen exponált és megfelelően éles képet kapj? Ez lesz a fő témája a májusi tanfolyamunknak, ami mindössze 4 órát vesz igénybe. Ez a tanfolyam az utolsó a nyári szünet előtt. Gyere el, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Bővebb infót ezen az oldalon találsz.

Szalay Krisztián

2016-05-25 10:34:44

Kedves Judit!

Teljesen jó az ajánlott gép. Ha teheted, vegyél hozzá egy 18-105-ös objektívet, az átfog akkora tartományt, amivel elboldogulsz. Bővíthető is a gép, persze azért vannak korlátai. Viszont ebben az árkategóriában ezt lehet várni.

Miholecz Judit

2016-05-24 14:39:24

Kedves Krisztián!

Szeretnék venni egy tükörreflexes fényképezőgépet, amit nem kell egy-két éven belül lecserélnem, hanem évekig tudom használni és később bővíteni is tudom. 
Elsősorban a természetet és mozgásban lévő, alkotó gyerekeket szeretnék fotózni. Többen a Nikon gépeket ajánlották, de nem tudom melyiket vegyem. Egy ismerősöm az alábbi gépet ajánlotta.
http://www.220volt.hu/Teszt/Nikon+D5100
Árban max 200 ezer forintban gondolkodom.
Szeretném a véleményed kérni, Te mit gondolsz a fenti gépről és emellett még milyen gépet tudnál nekem ajánlani. 
Köszönettel:
Judit

Szalay Krisztián

2016-04-18 15:12:11

Szia Viktor!

Nekem nincs mélyreható tapasztalatomvideó tekintetében a két gép kapcsán, de bízom benne, hogy mielőbb jár erre valaki, aki érdemlegesen tud objektív véleményt alkotni. Addig azt javaslom, hogy a YouTube-on nézz példa videókat. Abból nagyon sok ki fog derülni számodra.

Zab Viktor

2016-04-13 09:39:37

Sziasztok!

Tükörreflexes gép vásárlásában gondolkodom, ami jó pár évig kiszolgál majd. Alapvetően fényképezésre használnám (portré, tájkép, sport), de fontos, hogy jó minőségi videót is tudjak készíteni vele. Személy szerint a Nikon D5500-at néztem ki 18-140mm VR objektívvel, azonban eddig minden üzletben a Canon EOS 750D-re akarnak rábeszélni (18-135mm obival), hogy annak videózásnál mennyivel jobb, gyorsabb és "hangtalan" az autofocusa.
Szeretném a Ti véleményeteket is kikérni a témában, ki melyik gépet ajánlja pro és contra.

Előre is köszönöm a válaszokat.
Viktor

Szalay Krisztián

2016-04-04 23:06:50

Szia!

Abszolút helyesen gondolkodsz! Szerintem tökéletesen elegendő számodra a MILC, és amiket kinéztél, mindegyikkel meg tudod valósítani a célodat. Valójában ebben a kategóriában túl nagy különbségek nincsenek. Az Olympus E-PL6-ot éppen néhány hozzászólással korábban ebben a topikban ajánlottam Róbertnek. Nagyon jó gép, árához képest meg pláne, főleg két objektívvel. Nyugodtan megveheted. A többitől is hasonló eredményre számíthatsz.

Amivel tudod növelni a képek minőségét, az a te tudásod. Gondolok arra, hogy szépen komponálj, tudd, hogy a Napfényben hogyan állítsd be az alanyt, hogyan exponálj helyesen. Ugyanis ezek összegződve adják a végeredményt. A gép csak egy eszköz ehhez.

Nagy Éva Rita

2016-04-04 20:16:15

Kedves Krisztián!

Nagyon tetszik a honlapod, és remélem nekem is tudsz segíteni. Már régóta szeretném lecserélni a kompakt fényképezőm egy komolyabbra, de most megjött a konkrét cél is, így hamarosan vennem kell egy gépet. Nagyon fontos lenne, hogy jó videót is tudjon csinálni, mivel egy konkrét eseményt kellene felvennem. Mivel fényképezőgépet amúgy is vettem volna előbb-utóbb, nem ruháznék be videó kamerára, hanem úgy gondolom egy jó videó felvevővel ellátott fényképezőgép is megfelelő lenne. Ami a fotózást illeti, meglehetősen amatőr vagyok, de szeretnék fejlődni. Gondolkodtam DSLR gépben, de lehet, hogy túl nagy falat lenne váltásnak, így talán egy MILC is megfelelő lenne a célomnak. Elsősorban gyerekeket, családi eseményeket, tájképeket és némi makrót fotóznék. Sajnos az anyagi keretek is beleszólnak a választásba, mert max. 150ezerig tudok elmenni. Vagyis egy komolyabb optikára jelenleg nem tudok beruházni, ami egy DSLR-nél fontos lenne. Jól sejtem, hogy a MILC most ideálisabb lenne számomra? Tudnék vele is fejlődni fotózás terén?
Nézegettem a gépeket és a MILC-ek közül nagyon megtetszett a Nikon 1 J5, valamint az Olympus E PL6, amihez ráadásul 2 objektívet is adnak. Szerinted melyik lenne a jobb? Vagy érdemes lenne valamelyik hasonló árú Panasonicon is elgondolkodni?

Szalay Krisztián

2016-03-22 09:55:21

Kedves Zoltán!

Köszönöm szépen!

Attól függ, hogy mi a célod a géppel. Ha csak néha lekattintani ezt-azt amatőr célra, akkor szinte bármi jó. Nem is feltétlenül kell tükrös gépben gondolkodni, hiszen csak feleslegesen cipelnél magaddal nagyobb méretű eszközt. A MILC kamerák tökéletesen kielégítik az áltag ignyeket. Lásd ebben a topikban a korábbi bejegyzéseket.

Ha van egy kis ambíció, hogy megtanulj fényképezni, esetleg tervben van egy kis bővítés is optika és más kiegészítők terén, akkor érdemes a tükrös gépekben gondolkodni. A két gép között kezelhetőségben és méretben van némi különbség, Mégiscsak egy kategóriával magasabb a D5200.

Minden attól függ, hogy milyen célból és mire szeretnéd használni a gépet.

Király Zoltán

2016-03-20 21:20:36

Kedves Krisztián!
Első sorban én is gratulálnék az oldalhoz! :)
Gép vásárlás előtt állok és igazából mivel első gépem lenne ezért a tanácsodat kérném.Ár érték arányban vagy tudásuk szempontjából melyiket válasszam…..nagyon nagy ár különbség nincs a kettő között szerintem :)
Nikon d3300kit (18-105mm VR) vagy Nikon d5200kit (18-105mm VR) között vacilálok.Esetleg ha rosszul gondolkoznék kezdő gép esetében vagy te mást ajánlanál? :)
Válaszodat előre is köszönöm….és csak igy tovább :)

Szalay Krisztián

2016-03-10 15:02:06

Zoltán, köszönöm szépen a segítséget! Nagyon jól jött a hozzászólásod, mert épp most érdeklődtek hasonló témában. Továbbítom is.

Szabó Zoltán

2016-03-06 22:10:47

Sárának annyiban tudok segíteni, hogy tavaly november vége óta vagyok egy Canon M3 tulajdonosa, így sok tapasztalatom van első kézből. Az M3 egy kiváló kis szörnyeteg, a képminősége kiváló, szerintem a Canon egyik legjobb aps-c szenzora dolgozik benne, a Digitális fotómagazin tesztjében a szerző azt írja, szerinte jobb a képminősége mint a 7D MKII-nek. A zajszűrése is remek, sokkal jobban bírja a magas ISO-t mint a korábbi cropos Canon vázak, szerintem az ehhez adott kit objektív is remek, azért ez nem az a minőség amit a DSLR-hez adnak, fém bajonettes és fém házas, külön majdnem 90.000ft. Viszont amire a hölgynek fel kell hívnom a figyelmét, hogy ugye ez EF-M bajonettes, egyrészről még nincs hozzá sok natív objektív, bár már a Tamron és a Samyang is gyárt hozzá lencséket, előbbi kiváló manuális fixeket, viszont használt piaca gyakorlatilag nem létezik. Én is vettem hozzá egy gyári EF/EF-M konverter gyűrűt, hogy a tükrös objektíveket is feltudjam rá rakni, de ez még pluszba 42.000ft! Szóval ha ennyire szűkös a pénztárca a gépvásárláshoz, akkor inkább a 750D mellett döntenék a helyében, vagy ha M3 akkor azzal tisztában kell lenni, hogy a jövőbeni bővítésekor szinte csak új, teljes árú objektívek jöhetnek szóba, de ha ez még se gond, akkor én M3-at vennék :)

Szalay Krisztián

2016-02-15 11:22:51

Kedves Sára, ha videózni is akarsz, akkor tényleg kell új gép. Azért az árért nagyon megéri az említett típus. A kitobitól azonban csodát ne várj! Még ez a legjobb választás kitobik közül, de a minőségével tisztában kell lenned, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.

Cselényi Sára

2016-02-13 22:09:18

Esetleg egy keveset használt, újszerű, de már nem garanciális Canon - EOS 700D + 18-135 mm IS STM Kit 180 ezerért jó lehetne? Elég jókat írnak erre az objektívre, sokoldalú, nagy teljesítményű zoom….

Cselényi Sára

2016-02-13 19:37:34

Kedves Krisztián!
Köszönöm szépen gyors válaszodat! :) Az az igazság, elgondolkozva azon, hogy maradnék a régi gép mellett, azért rögtön beugrott, hogy nem ártana, ha videófelvételre is képes lenne, meg nem ártana egy kihajtható kijelző sem, mert sok esetben az nagyon hiányzik. Szóval inkáb új gépet szeretnék… Az újabb gépeknél meg eleve jobbak még a kitobjektívek is, képstabilizátorosok, meg talán a fényérzékenységük is jobb, stb. Árban esetleg 150-200ezer közt gondolkoznék. A Canon M3 is felmerült, vagy esetleg Canon 700D, 750D? Vagy esetleg valami más ötlet még?
Köszönöm válaszodat! :)

Szalay Krisztián

2016-02-13 14:01:20

Kedves Sára!

Először is nagyon szépen köszönöm az elismerést! Való igaz, hogy rengeteg idő megy bele, amit egyáltalán nem bánok, hiszen ez is a munkám része. Most készül az új honlap, ami sokkal átláthatóbb és olvashatóbb lesz mobilon is, tableten is.

Ami a kérdésed illeti, eléggé összetett a dolog. Némi kompromisszumot kell kötnöd ahhoz, hogy jó eredményt kapj. Véleményem szerint nem kéne gépet cserélned, elegendő lenne egy jó objektív. Mondjuk egy 35 vagy 50 mm-es fix, nagy fényerejű. Utóbbit inkább portrékhoz javaslom. Milliószor szebb rajzolata van mint a kitobinak.

Sokat segít az is, ha nyers fájlformátumban fényképezel, és mellette a helyes expozícióra is figyelsz. Nem beszélve a bemozdulásos életlenség és a fókuszálási életlenség elkerüléséről. Ezek mind kellenek a szép, éles rajzolathoz. Azt abszolút megértem, hogy a kitobi kevés. Nem csodálkozom rajta. A nagy fényerejű alap (vagy akár rövidebb gyújtótávolságú) obi adja a legszebb képet, ezért is ezt javasoltam. Azt is tudni kell, hogy a fix gyújtótávolságú objektívek sokkal szebb rajzolatot adnak mint a zoom obik. Ha igazán szépet akarsz, akkor a fix nagyon jó szolgálatot fog tenni.

Ha nincs kedved cserélgetni az obit, akkor minőségi zoom optikát is választhatsz, de ami igazán jó, az nagyon drága. Tehát itt jön képbe a valamit valamiért.

Cselényi Sára

2016-02-13 12:41:04

Kedves Krisztián!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra és minden elismerésem. hogy mennyi energiát, időt fektetsz a munka, és az oldal szerkesztése mellett az itt feltett kérdések megválaszolására is! Gondolom, tudom, 1000 hasonló kérdést tettek fel itt neked és köztük lehet az én kérdésemre is a válasz, de talán biztosabb nekem is tanácsodat kérni a konkrét igényeimet, elképzeléseimet leírva.

Mindig is nagyon szerettem a fotózást és a visszajelzések alapján van is érzékem hozzá, bár nem fejlesztettem fel eléggé a tudásomat. Eddig főleg tükörreflexes gépeim voltak, de a belépő kategóriából. Most egy Canon EOS 1000D-m van kitobjektívvel. Sajnos igazán jó gépekre, objektívekre nem volt elegendő fedezet, ennek megfelelően, sokszor csalódást okoz a képek minősége. Legtöbbször a témák hirtelensége miatt inkább automatán fényképeztem, objektív cserélgetés nélkül családi eseményeken, kirándulásokon, nyaralásokkor, gyerekek, kutyák játékakor a természetben, kertben. Továbbra is ezek lennének a főbb témáim, de ha időm, helyzet engedi, szívesen használom a manuális beállításokat, játszom a záridővel, mélységélességgel. Szeretnék képminőségbeli, élességbeli ugrást a képeknél, de nem tudom, milyen gépre lenne érdemes váltanom. Továbbra sincs túl sok pénzem, de a technika fejlődött és egyre jobb gépek érhetők el ugyanazon az áron. Szóval a gyors eseményeknél, általános családi képeken is jó minőségben dolgozzon automatán, de ha akarom és időm, lehetőségem engedi, akkor manuális beállításokkal még művészibb, tökéletesebb képeket is csinálhassak vele (mivel sok téma érdekel, természet, gyerek, állat, portré, makró, tudom sajnos, hogy mindenre való gép egyben, kompromisszumok nélkül nem lehetséges).

Gondolkoztam újabb dslr gépben is, milcben is. Alap objektívvel, automatán fényképeznék a legtöbbet, de az legyen tényleg jó minőségű, de kellenek a beállítási, variációs, manuális lehetőségek is. Melyik az a gép és objektív, ami erre leginkább megfelelhet nekem? Egyelőre kb. 150ezres kategóriában gondolkoznék, aztán talán majd be tudnék szerezni hozzá újabb objektíveket, de az a tapasztalatom, hogy gyakran arra sincs időm, kedvem, hogy hurcoljam, előkapkodjam, cserélgessem az objektíveket. Persze jó makróhoz, portréképhez az kellene, de akkor eleve ahhoz készülnék és nem általános fotókat kattogtatnék, amikor nem tudok cserélgetni objektívet.

Előre is köszönöm segítségedet!
Sára

Szalay Krisztián

2016-02-10 09:10:02

Szia Zsolt!

Nem haragszom a magzádósáért, de a tegeződés szerintem könnyebb. Ha nincs ellene kifogásod, akkor folytatnám tegezőbe, és bátorítalak ugyanerre. :)

Az említett MILC-ről elég jókat olvastam, és láttam néhány meggyőző fényképet, amit azzal készítettek. Igaz, nem volt ilyen típusú gépem, de az jól látszik a felvételekből, hogy igényli az elegendő mennyiségű fényt. Persze ez a gépek jelentős többségéről elmondható. Szerintem nyugodtan beleugorhatsz a vásárlásba, hozni fogja azt az eredményt, amit a gyártó megnevez.

Újvárosi Zsolt

2016-02-09 13:29:35

Tisztelt Szalay Krisztián!

Bocs a magázásért, ha gond, akkor legközelebb tegezlek.
Nekem már volt sok fényképezőgépem. Különböző márkájú és fajtájú. A legújabb előtti egy Canon 300D volt, ami a mai napig megvan. Most viszont úgy döntöttem, hogy beruházok egy MILC fényképező gépbe.
Mivel ezen a területen még nem volt tapasztalatom és még nem igazán kiforrott technológiáról van szó, ezért a nem drága kategóriából választottam. A gép Típusa: PENTAX Q-S1 kit obival (5-15mm f/2.8-4.5 ED AL IF objektív). Plusz most veszek hozzá egy (Pentax Standard Prime 8.5mm F1.9 AL [IF]) alap objektívet.
Amit eddig használtam, nem találok nagy különbséget a Canon 300d-hez képest.
Kérdésem az lenne, hogy neked mi a véleményed a gépről és a vele készített képekről mint MILC?! Plusz van-e valami tanácsod ezzel kapcsolatban.
Válaszodat előre is köszönöm.

Szalay Krisztián

2016-01-18 12:39:32

Kedves Mónika!

Nagyon jó a kérdésed, szépen összeszedted, hogy mire szeretnéd használni és mik a fonsak. Ez alapján egyértelműen a NIkon J1-et javaslom. Az egy MILC gép. A tükörreflexesek felejtősek akkor, ha fontos a méret és a könnyű kezelhetőség. Ráadásul a Nikon J1-nek csodálatos képe van. Véleményem szerint az lesz számodra a befutó.

A böngészéshez pedig jó szórakozást kívánok! :)

Halász Mónika

2016-01-17 23:38:46

Kedves Krisztián!

Igyekeztem a lehető legtöbb információt begyűjteni az oldaladról a gépválasztással kapcsolatban, de rájöttem a tanácsaid teljesen egyénre és igényre szabottak, így felteszem ugyanazt a kérdést századszorra amit már előttem sokan megtettek. Alap (belépő) szintű tükörreflexes avagy Milc?! Hobby fotózásra szeretném használni, de a normál kompakt gépet azonnal kizártam. Jelenleg telefont használok e célra, viszont ha gép kerül a kezembe késztetést érzek, hogy csak egyéni beállításokkal fotózzak. A méret fontos szerepet játszik illetve a "csendes" működés is, ezért gondoltam a Nikon 1J 1-re. Ráadásul árban is elég kedvező az alap szett dupla objektívvel: Nikkor VR 10-30 és 30-110. A másik kiszemelt a Nikon D3200, viszont az ár miatt itt már csak 1 objektív jöhetne számításba. Ahhoz hogy a különböző beállításokat illetve a komponálást "rutinná" gyakoroljam megfelelő lenne az 1J 1 vagy esetleg teljesen mást javasolnál?
ui.: nagyon örülök, hogy rátaláltam a honlapodra (ugyan csak 3 napja, de azóta napi 2 órát böngészek itt)

Szalay Krisztián

2015-12-14 09:40:16

Szia Róbert!

Az Olympusnak van egy nagyon baráti árú MILC gépe, egészen konkrétan az Olympus E-PL6, amit kitben két objektívvel 110eFt körül megvehetsz. Persze nem csak ez a típus létezik, és nem csak Olympus kapható, de a célnak tökéletesen megfelel.

Ugyanazt minimum tudja mint a belépő szintű DSLR gépek. Sőt, van benne sok olyan kényelmi funkció, ami megkönnyíti a hétköznapi fényképezést.

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább