Tükörreflexes vagy MILC?

Fórum » Általános fényképezés » Tükörreflexes vagy MILC?
Létrehozta: Kövesi Zoltán
Blaskovics Zoltán

2016-09-25 15:00:44

Szia Krisztián!
Köszönöm a segítséget.Én is úgy gondolom a MILC gép jobban illik hozzám,az említettek miatt is.Engem, mint laikust az utolsó mondatod kicsit meglepett.Még egyszer köszönöm.

Szalay Krisztián

2016-09-23 20:44:17

Szia Zoltán!

Örülök, hogy hasznosnak találod az oldalt! Ami pedig a gépet illeti, valószínűleg egy MILC jó társad lenne. Gondolj bele, szereted a kompaktot, gondolom a kis helyigénye, hordozhatósága és egyszerű kezelése miatt. A MILC is hasonló, de nagyságrendekkel jobb minőségű képeket készít. MILC-hez is vehetsz alapoptikát. Ha nincs kimondottan szükséged a tükrös kivitelre, akkor felesleges DSLR-t venni. Ráadásul 200eFt-ból jobb MILC-et kapsz, mint amilyen DSLR-t lehet venni ennyiből.

Blaskovics Zoltán

2016-09-22 09:37:11

Szia Krisztián!
Nagyon jónak és hasznosnak találom ezt az oldalt.Sok jó ötletet adott,de még nincs pontos elképzelésem,hogy milyen fényképezőt vegyek.Szeretném a segítségedet kérni.Van egy kis kompakt Sony hx 50-em, amit évek óta túrázáshoz,utazáshoz használok és nagyon szeretem.Viszont szeretnék venni mellé egy komolyabb gépet amivel közelebbi kb 0.5-8m ig növényeket,tárgyakat fényképeznék.Nem tudom milc vagy dslr gép lenne-e jobb választás.Árban 200e tudnék elmenni.
Amiket néztem Nikon d5300 18-105mm, Canon eos 100d 18-135mm ill. Sony Alpha 6000, Olympus m10. Vagy más gépekre is nyitott vagyok. A dslr nél rengeteg kiegészítőt lehetne venni utólag.Én beérném egy fix 50mm obival.A milc viszont kisebb,könnyebb hosszabb utazásnál.Köszönöm a segítséget.

Szalay Krisztián

2016-09-12 04:48:21

Bálint, nagyon szívesen! A leendő fotóművésznő figyelmébe ajánlom az alábbi két cikket. Micsoda véletlen, hogy éppen ezzel a témával foglalkozik mindkettő. :)

Milyen fényképezőgépet válasszon egy kezdő fotós?

Hogyan kezdjem el a fotózást?

Ha bármi kérdés felmerül, írj nyugodtan!

Varga Bálint

2016-09-11 17:37:39

Köszönöm a választ…mindenképp megnyugtató ha egy hozzáértő személy véleményezi.
Remélem sok élménnyel lesz gazdagabb a lányom(mivel már így is nagy "bolondja" a fotózásnak) és remek fotókat készít majd akár hobbiként akár később magasabb szinten.

Szalay Krisztián

2016-09-11 07:47:21

Kedves Bálint!

Teljesen rendben van, amit kinéztél. Kezdő felszerelés, univerzálisan használható. Ahogy tanulni fog a lányod, és ahogy egyre jobban átlátja a fotózást, tudni fogjátok, hogy ha fejlesztetek, akkor milyen irányba. Kezdeteknek (és még utána is egy jó darabig) tökéletes.

Varga Bálint

2016-09-10 12:41:20

Kedves Krisztián!
A lányomnak szeretnék vásárolni fotó felszerelést.Még kezdő de nagyon lelkes..
Mivel kint élünk Németországban itt vásárolnám meg.
A véleményedet szeretném kérni az alábbi összeállításról:
Nikon D 3300 DSLR-Kamera mit 18-55 mm Objektiv.
Nikon AF Zoom-Nikkor 70-300 mm f / 4-5 Objektiv .6g
Opteka 52mm UV (0) Ultra Violet Haze Multi-Coated Glass Filter
Opteka VL-5-Video-Licht(Nem vaku..LED lámpa)
Opteka High Definition Multi-Coated 3 Stück UV-CPL-FLD Filter Kit (52mm)
52mm Blumenblatt-Blume Gegenlichtblende
Opteka 52mm 0.43 X HD-Weitwinkelobjektiv mit Makro für Digitalkameras(Makro)
Opteka 52mm 2.2 X HD-Teleobjektiv für Digitalkameras(Halszem)
Ezen kívül még sok-sok kiegészítő..álvványok,pót akku,fotó hátizsák,kézi fotós táska..tisztító felszerelés stb.
Válaszod előre is köszönöm.

Szalay Krisztián

2016-09-09 20:51:19

Szia Orsi!

Helyes, jó döntés! :) Találtam neked valamit a YouTube-on. Szerintem nézd meg! ;)
Trip to USA | Testing Samyang 14mm

Dudás Orsi

2016-09-09 19:28:39

Szia Krisztián, Többször is végig olvasva soraidat és utána nézve a témának, el is döntöttem hogy beszerzek egy 14mm samyang-ot. És mivel onnan indultunk egy samsung nx 300-at is: :) (miután eladtam a régebbi sony kamerámat.) Nagyon szépen köszönöm a rám áldozott idődet. Szóval még egszer köszönöm a segítséged.
Orsi

Szalay Krisztián

2016-09-07 22:14:41

Kedves Péter!

Értem a szitut. Attól függ, hogy milyen kritériuma van a minőségnek. Most nagyon leegyszerűsítve kérdem: hobbi célú vagy professzionális minőségre van szükség? Tudom, persze hülye kérdés, mi más illene egy vállalkozáshoz mint a legjobb minőség. Ettől függetlenül mégis felteszem a kérdést. Ugyanis több tényezős játék ez.

Egyrészt a videóhoz is és a termékfotózáshoz is szükséged lesz fényforrásra. Fényforrás nélkül nem érdemes nekiállni, mert nem az fog kijönni belőle, mint amit vársz. Sőt, a világítás sokkal fontosabb mint maga a gép. El kell dönteni, hogy folyamatosfényű lámpa mellé vásárolsz-e villanófényt. Egyiket videóhoz, másikat fényképezéshez. Igaz, hogy a fotózáshoz is jó a folyamatos lámpa, de van aki nem szereti. Én sem, de ez gusztus kérdése. Aztán még jön az állvány és a tárgysátor, ha a termék megkívánja.

A fentiek nem férnek bele a költségkeretbe. Ezek nélkül viszont nem fogsz tudni profi minőséget előállítani. Ez az első, amit el kell dönteni, aztán nézhetünk konkrét típust is. Egyébként jó amit kinéztél, de lehet, hogy egy Nikon D5300 + 50mm f1.8 szettel jobban jársz. Mégiscsak tükrös gép, jó optika, lehet vele filmezni (főleg portrékat, interjúkat), és persze tárgyfotózni tökéletes.

Tarsoly Péter

2016-09-07 15:51:58

Kedves Krisztián!

Üzletünk marketingjéhez lenne szükségem egy "komolyabb" gépre. 3 területen szeretném használni:
1.) Termékfotók webáruházhoz, online hirdetésekhez
2.) Értékesítési videókhoz
3.) Rendezvényeken hangulat videókhoz, fotókhoz

A keret kb. 400.000 eFt objektív(ek)el (Nem mindenáron költeném el, de ha indokolt egy kicsit túl is nyúlhat)
Érdemi fotós tudásom, tapasztalatom nincs, inkább csak próbálkozások.

Ha minden igaz nekem egy MILC gép lenne ideális. Jól látom?
Nézegetve a típusokat nekem a Panasonic Lumix DMC-G6/G7 tűnt szimpatikusnak, (a G6 tesztjét olvastam, gondolom a G7 még jobb, de nem tudom miben más) de úgy látom, hogy az Olympus és a Sony is erős.
Te ebben az árkategóriában, ezekre a tevékenységekre milyen gépet javasolnál?
Ezekhez a tevékenységhez szerinted milyen objektív(ek) lennének ideálisak?

Előre is nagyon köszönöm tanácsodat!

Szalay Krisztián

2016-09-07 08:21:03

Szia Orsi!

Jó a kérdésed, valóban ezek azok a tényezők, amiket figyelembe kell venni. Nem kell félni a manuális fókusztól. Ha igazán fotós életérzést akarsz, akkor meg pláne nem. Ezek nagyon jó szerkezetek, nem fogod azt érezni, hogy valami gagyi cuccot tekergetsz. Nem beszélve arról, hogy érdemes minél több kézi vezérlést alkalmazni, mert sokkal inkább magadénak fogod tulajdonítani a képalkotást. Nem rossz az automatika sem, de a hozzád hasonlóan igényes embereknek igenis számít az életérzés is, amit a fényképezés nyújt, nem csak az elkészült kép.

Ami pedig a látószöget illeti, ez még/már nem halszem. A 12mm-es az már igen. Jó a 24mm is. Azt kell tudni, hogy minél nagyobb a látószög, annál nagyobb a térérzet, és való igaz az is, hogy annál nagyobb a torzítás is. Viszont a torzítás velejárója ennek a perspektívának. Nem akarlak mindenáron a 14mm-re rábeszélni, mert azt vedd meg, amelyiknek a képe számodra szimpatikusabb. Keress rá mindkét gyújtótávolságra, és nézegess sok képet. Az alapján el fogod tudni dönteni, hogy melyiket válaszd. Az a fontos, hogy neked mi a szép, mi a jó.

Dudás Orsi

2016-09-06 13:14:33

Szia Krisztián,
Utána is néztem, hát nagyon jó hogy felhívtad rá a figyelmem, nagyon jókat mondanak róla, ár érték és minőség tekintetében kiváló. Még mindig félek a manuáltól, de gondolom megéri megtanulni és kitökéletesíteni a technikát. Egy picit félek a riport/ esemény fotózás során sok lesz a mellé fókuszálás , de hát soha nem utasítottam el a tanulást és a fejlődést.
Ez persze fel vetett egy újabb kérdést. És mivel te ismered ezt a lencsét , a tapasztalatod számomra mindenképp fontos. Szóval láttam samyang 24 mm 1,4 -et - amiről szintén elismerően írnak. Talán a 24-be már beleférnék, de mivel te a 14-et ajánlanád kérdezném, hogy mennyire zavaróan torzít, ugye ez még csak ultra nagylátó nem halszem, zavaró-e a riportfotózásnál ez a "torzítás" kell -e akkor minden képet kicsit korrigálni?
Szóval hálás lennék ha leírnád a véleményed, hogy te javaslod-e a 24-et vagy még mindig 14 -es párti vagy? Könnyebb lehet-e 14-el dolgozni manuálban mint a 24-el.
Megtisztelnél ha válaszolnál, mert sokat adok a véleményedre. Köszönettel
Orsi

Szalay Krisztián

2016-09-03 18:30:21

Szia Orsi!

Nem csodálkozom azon, amit tapasztaltál. Ha fullframe-re kell nagylátó, akkor a Samyang 14mm-es manuálfókuszos obiját ajánlom. Kimagaslóan csodás képet ad, megfizethető és úgy jó, ahogy van. Precízen lehet vele fókuszálni, fényerős, óriási térérzetet ad. Nézz utána a neten, szerintem tetszeni fog.

Dudás Orsi

2016-09-01 19:53:09

Szia, Kicsit utána jártam az nx 300 árának, nem is nagyon vészes. Az lenne a kérdésem hogy már régóta keresek egy canon nagylátót - 50 1.4 és 85 1.8 mellé FF-re, de mivel nagyon nagyon ritkán használnám csak valami kevésbé drágát. Próbáltam a 24-105 - nem L-es obit. Hát nem tudom, vagy én vagyok ügyetlen vagy csodákra nem kell tőle számítani. Szóval elég laposnak ítéltem a képeit. Szóval az lenne a kérdésem hogy mit ajánlanál, így nagylátóban - lehetőleg auto fokuszost, mivel néha riportot készítek, nem bíbelődnék az MF-fel.  Egy időben gondolkodtam a 35 f2, de félek kicsit alá kéne menni , mert volt már hogy kis tárgyalóban kellett képet készíteni és hát elég szűkös lett :)
Itt ugye nem elvárás a kreatív, és a hiper minőség, szerinted megúszhatnám az nx 300-zal 18-55 obival, esetlegesen kilátásba egy 35 f2, vagy mindenképp keressek valami 24 / 28/ 10-18 /17-40 stb.
Köszönöm a tanácsod.

Szalay Krisztián

2016-08-04 16:56:41

Szia Orsi!

Azért ajánlottam az ta manuális obit, mert a 6D váz (és persze a tulajdanosa is) már megérdemel ilyen profi objetkívet. A kézi vezérlés lehet előny, lehet hátrány (ki mit szeret, ki mit tart jónak), viszont harmada annyiba kerül mint a hasonló minőségű profi optikák. Megfizethető és profi képet ad.

A Samsungot is bátran megveheted családi eseményekhez. :)

Dudás Orsi

2016-08-04 13:00:05

Szia. Köszönöm a válaszod. Hát manuál obi , van mit még tanulnom, próbáltam már!! De nagyon jó a tipp. :)

A Milc azért csalogat! :)Főleg hogy Te is jót írtál az nx 300 ról.

Szalay Krisztián

2016-08-04 09:23:16

Szia Orsi!

Teljesen jó a gondolatmeneted. Akár gy MILC vagy vagy jó minőségű kompakt is megfelelő lehet a család fotózására. Sőt, annyiból talán jobb is, hogy kisebb a szenzor, ezáltal adott látószöghöz még rövidebb gyújtótávolság is tartozik, ami nagy mélységélességet eredményez. Ebben az árban csodákra ne számíts. A célnak meg fog felelni, bármelyiket is választod.

A Canon 6D-hez pedig érdemes beszerezni egy fényerős nagylátót (ott van például a Samyang manuál fókuszos 14mm-es darabja), ami kimondottan a rendezvények és esküvők elengedhetetlen kelléke.

Dudás Orsi

2016-08-03 09:31:33

Szia Krisztián!
Nagyon szimpatikus az oldal, jó elbogarászni rajta.
Az én kérdésem is milc témakörös. Van egy canon 6d, amit főként fotoriportra, koncert fotózásra használok, alkalmi megbízásaim vannak. Mivel vigyázok rá rájöttem hogy a családi események dokumentálása kimarad egy ideje. Sajnos! Szóval alternatív gépen gondolkodom, amit bátran betehetek a táskámba, és cipelhetek kirándulásra, fényképezhetem vele a családot. De azért viszonylag jó minőségben.
Így gondolkodtam egy használt samsung nx300 -ban, vagy más milcben- amihez van beépített vaku hogy ne kelljen vele bajlódni vagy : egy lumix tz57
http://www.emag.hu/panasonic-lumix-dmc-tz57-digitalis-fenykepezogep-17-5-mp-fekete-dmc-tz57k/pd/DJ8NR3BBM/?ref_cmp=ps&emagi_click_id=6bcbe355510a7974738062c2461eef09
Mondjuk árban már a plafon ez a 60e ft.
Ami még plusz hogy 50-essel és 85 - ssel dolgozom a 6d, sokat ,most vettem egy 24-105 / nem L- es obi!!!/ viszont azzal nem igazán vagyok kibékülve, szóval néha ha a nagylátóra lenne szükségem lehet bevetném a második gépet.
Megtisztelnél ha válaszolnál. Köszönöm szépen.

Szalay Krisztián

2016-07-30 10:27:59

Szia Balázs!

Szerintem a 760D jobb választás. Arra figyelj, hogy ennek a gépnek a szenzora nem fullframe méretű, ha tehát fullframe-es objektívet veszel (mint ahogy említetted az 50-es és 85-öst), akkor kb 1.6-tal kell szoroznod a gyújtótávolságot. Ha portrézol, akkor ez teljesen rendben van. Véleményem szerint bőségesen elegendő megvenned egy 50-es, f1.8 vagy f1.4 obit (pénztárcától függően), és hozzá egy nagylátót. Ezekkel el leszel egy jó ideig.

Az APS-C méretű szenzoros Canon gépekhez itt találsz egy jó kis összefoglalót a nagylátószögű objektívekről. Javaslom, hogy keress rá egyenként ezekre az objektívekre a neten, nézd meg, hogy milyen képeket produkálnak, és válaszd ki a neked leginkább megfelelőt!

http://www.techradar.com/news/photography-video-capture/cameras/best-wide-angle-lens-1307770/2

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább