Maximális mélységélesség meghatározás

Fórum » Általános fényképezés » Maximális mélységélesség meghatározás
Létrehozta: Nágel Árpád
Szalay Krisztián

2015-04-28 07:06:51

Szia Róbert! Ádám megelőzött a válasszal, amit nagyon szépen köszönök neki! Igen, én is ezt javasolnám megoldásnak. A rekeszt valóban úgy próbálja tartani az automatika, hogy kapj is azért valamekkora mélységélességet, és ahogyan Ádám is írta, mindez ne menjen a túl hosszú zársebesség irányába.

Németh Róbert

2015-04-27 18:38:42

Szia Ádám! Köszönöm a választ - valószínűleg igazad van. Gyűjtök vele még egy kis tapasztalatot.

Tolnai Ádám

2015-04-27 11:36:31

Szia Róbert!
Szerintem azért nem állít szűkebb rekeszt a gép, a helyes expozíció érdekében, mert ha nagyon szűk a rekesz akkor (ha az ISO-t nem babrálod) a zársebesség csökkenni fog azaz, nagyobb lesz az esély a bemozdult képekhez. Viszont ha kell a szűkebb rekesz, akkor használd a géped A módban ahol Te állítod be a rekeszt, ISO-t és a gép végzi a zársebesség beállítását!
Remélem tudtam segíteni!

Németh Róbert

2015-04-27 08:30:54

Szia Krisztián!
Lenne egy kérdésem hátha tudsz rá válaszolni! Nikon D5300-at használok 18-140-as objektívvel. Teljesen amatőr vagyok most kezdtem kicsit komolyabban utánaolvasni a fotózás rejtelmeinek. A gépet nem régóta használom, most volt az első szabadtéri esemény ahol fényképeztem vele. A P programmal fotóztam fix ISO 100-on, eleinte kicsit borús majd napos időben. Ugye itt ő állítja a rekeszt és a zársebességet. Azonban azt vettem észre, hogy sokkal inkább a zársebességgel játszik, a rekeszt f 3 és 5 között tartja. Van ennek vmi oka, hogy nem használ nagyobb rekesz nyílást?

Szalay Krisztián

2014-09-11 21:54:23

Üdv Árpád!

Neked a hiperfokális távolság meghatározására van szükséged ebben az esetben. Ez a távolság a fókusz távolságára vonatkozik. Az a lényege, hogy a legnagyobb mélységélességet kihozzuk, mégpedig úgy, hogy a mélységélességi tartomány vége pont a végtelen távolságra essen. Tehát nem a végtelenre fókuszálunk, mert így elveszik egy jelentős terület az élességi tartományból, hanem kicsit közelebb. Ez lesz a hiperfokális távolság.

Erre vannak tök jó matematikai képletek, de van egyszerűen használható kalkulátor is, ahol beírod az optikai adatokat, és máris tolja a kalkulátor az eredményt. Én ezt szoktam használni:
Depth of field calculator

Bízom benne, hogy jól értettem a kérdésed, és erre gondoltál. :)

Nágel Árpád

2014-09-11 21:01:17

Üdvözlet Krisztián!
Tudjuk, hogy a tájfotóknál, a panorámakép készítésnél nagyon fontos a kellően nagy mélységélesség. Nem tudom, hogy a gyakorlatban hogyan todom ezt meghatározni. Egy Nikon D3100 gépem van
55-200mm ill. 35mm f/1.8 objektívekkel.
Nágel Árpád

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább