Vakuk és tartozékaik

Fórum » Általános fényképezés » Vakuk és tartozékaik
Létrehozta: Tolnai Ádám
Szalay Krisztián

2017-10-08 14:38:41

Szia Zsolt!

A két vaku között az árukon kívül a leadott teljesítményben óriási különbség van. A Metz 64 kulcsszámmal is képes villanni, míg a Nikon csak 38. Bár az esetek többségében a nem dolgozol ekkora teljesítménnyel, de adódhat olyan helyzet, amikor fényformálót raksz a vakura, vagy valamilyen diffúz felületen keresztül villantasz, és olyankor bizony jól jön a többlet fény.

Kondor Zsolt

2017-10-07 12:09:27

Szia Krisztián!

Segítséget szeretnék kérni rendszervaku vásárlásával kapcsolatban. Hobbi fotós vagyok, családi események, kirándulások alkalmával fotózok. Egy Nikon D3200-as gépem van. AF-S DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR II objektívvel és egy Tamron SP 70-300mm F/4-5.6 telezoom objektívvel. Két vakut néztem ki, az egyik egy Metz Nikon MB 64 AF-1 a másik Nikon SB-700. Te melyiket ajánlanád a kettő közül. Szeretek hosszú távra gondolkodni, inkább a minőség és a tartósság a fő szempont.
Segítségedet, válaszodat előre is köszönöm!
Üdvözlettel Zsolti

Demjén Melinda

2017-04-18 17:15:06

Szia!

Sajna ahhoz át kéne utaznom a fél országot, de köszönöm mert már így is sokat segítettél. Ősszel lesz az esküvő, csak addigra felkészült szeretnék lenni. Fotóztam már amolyan másodfotósként párszor, de az lesz az első alkalom ahol egyedül leszek és nem szeretném a véletlenre bízni. Nem egy egyszerű dolog ezt már tapasztaltam és még van min csiszolni :D Azon is gondolkoztam, hogy bérelek arra a napra fényerős telét, mert kizárt hogy addig lesz rá keret.

Elek Róbert

2017-04-11 23:30:59

Szia

Ahogyan az adatlapját néztem hasonló lehet az én Godox TT 685 vakummal. Vajon miért 685 ennek is a száma?! :-) :-) Csak a TT helyett YN van. Külföldi oldalakon ezt olcsóbban találtam meg mint az én Godoxomat. Bár ez semmit nemjelent. Ha kézbevennénk mindkettőt, lehet találnánk rajta kidolgozásbeli különbségeket. A súlya és a méretei is minimálisan nagyobbak. Viszont a YN-nak a vakurögzítése jobban tetszik. Míg az enyém tekerős, mint egy csavaranya addig a YN-nél egy 1/3 elfordításra van szükség. Így ezt gyorsabban lehet le-föl szerelni. Bár az nemjellemző, hogy a vakukat le s föl kelljen pakolászni, vagyis ritkább, nem hasonlítható össze az objektív cserével. A vakut max. kikapcsolod, és ha már sokáig nemhasználod és kellőképpen le akar szakadni a csuklód akkor veszed le. :-)
De ha jól emlékszem másféle izgalmara vágysz mint amiket én átéltem a beszerzéssel kapcsolatban :-)
Természetesen nem akarlak elrettenteni, és bizonyára már Te is utánanéztél a videó megosztókon ezeknek a vakuknak. Én sajnos találtam olyat, ahol ebben a típusban is volt hibás darab. Viszont itthon sem árt ha úgy veszed meg, hogy nem az ominózus esküvő előtt 1 héttel, mert ha a magyarországi kereskedésbe is kerül pont egy ilyen akkor a javítás, csere, esetleg pénzviszafizetési opciók is megnehezíthetik a dolgodat a menyegző előtt :-)
Vagy ha mégis Godoxra vágysz, és netalán Debrecen közelében vagy, akkor szivesen meg tudom mutatni, bár kipróbálni csak Nikon vázon tudnád.

Demjén Melinda

2017-04-11 21:12:02

Sziasztok!

Köszi mind a két választ, sokat segített! Robi grat a vakuhoz, megküzdöttél érte, ideje volt.
Feltétlenül választok a vakuhoz egy softboxot is, illetve rendeltem már derítőlapokat. Ezt a YONGNUO YN685 vakut érdemesnek tartod/tartjátok erre a célra végülis? Esetleg mást választanátok a helyemben?

Szalay Krisztián

2017-04-10 21:56:15

Szia!

Az a lényeg, hogy működik! Nagyon köszi a szakmai leírást is! :) Ami pedig az erejét illeti, ebben a cuccban van kraft rendesen. Ha beszerzel egy állványt és egy ernyőt (tartó konzollal együtt), egész jó kis mobil stúdió vakut tudsz belőle kihozni. Például így.

Elek Róbert

2017-04-10 19:57:55

Sziasztok!

Azért van még mit tanulnom. Sajnos vagy szerencsére a villamossághoz jobban értek mint a fotózáshoz, de megpróbálom utólérni magam. A hibásan érkezett vakut talán nagyobb eséllyel javítottam volna meg szerintem, minthogy elsőre egy full manuális üzemmódot egy adott témára beállítsak…ez még messze van :)

Ellenben hazaérkezésemkor egy nagy meglepetés ért, mégpedig megjött a cseredarab Godox vaku. A biztonság kedvéért már a csomagból való kibontást is videóra vettem :)
Tökéletesen működik, kézből, és gépről is. És 1/1-ben pedig bődületeset villan.
Ami kicsit meglepett, hogy vadi új ceruza elemről később töltődik fel mint csúcsra töltött Ni-MH-al.
Pedig ugye a 4x1,5V az 6V alkáli elem esetében vagy egy hajszállal több is lehet. NiMH esetében ugye a csúcsra töltés 1,4V cellánként, ami kb. akkor van meg amikor kiveszed a töltőből. Ugye ez hamar leesik 1,2-1,3V-ra. Most az enyém 1,3V ami 4x, az egyenlő 5,2V tehát majdnem 1V a különbség.
Nade elég ennyit az elektronikából, úgyis akksival fogom használni. :)

Szalay Krisztián

2017-04-10 19:08:48

Sziasztok!

Kicsit megkésve, de én is itt vagyok. Először is nagyon szépen köszönöm a segítséget, Róbert! Örülök neki, hogy megosztottad a tapasztalataidat! Azt is nagyon jó látni, hogy egyre nagyobb az aktivitás, ugyanis ez a lényege a dolognak. Én egyedül nagyon kevés vagyok ahhoz, hogy átfogóan tudjak nyilatkozni mindenről. Együtt, közösségben, egymásnak segítve az igazi. Tehát nagyon köszönöm a hozzájárulást!

Melinda, ami pedig a konkrét kérdésed illeti, Róbert sokkal relevánsabb információval tudott neked szolgálni, mint amit én tudtam volna neked írni. Annyit még hozzátennék, hogy fényformálóról ne feledkezz meg! Portré esetében nagyon nagy segítség egy mini softbox. Azért jó, ha erős vakut veszel, mert akkor van elég tartalékod akkor is, ha a fényformáló visszafog valamennyit a fényből.

Elek Róbert

2017-04-10 17:16:00

Szia!
Fotós körökben Eneloop a sztár ahogy észrevettem.
Én most Duracellt rendeltem. Ha jól emlékszem 2500mAh-s.
Töltőt azt nem rendeltem, azt másképpen oldom meg.
Akksiknál is vannak praktikák amiket jó betartani.
Célszerű a kiválasztás előtt megnézni az adott gyártó honlapját, hogy létezik e egyáltalán az a kapacitású akksi annak a gyártónak a repertoárjában. Ugyanis ebben az iparágban is sok a hamisítvány sajnos :(

Demjén Melinda

2017-04-10 16:10:42

Szia Robi!

Köszi szépen a választ! Drukkolok hogy sikerüljön megoldani a problémát és kapj egy jól működő vakut. Mindenképpen kíváncsi leszek a sztorira, írok majd egy mailt.
Én is az "e" betűs oldalt nézegettem, de ezek után valószínűleg inkább nem kockáztatok. Többe kerül ugyan, de legalább nem fogok stresszelni rajta hetekig és még megbízható garanciát is kapok vele. Kímélem az idegrendszeremet. A külföldi oldalról meg inkább beszerzem azokat a kellékeket amik kevésbé hajlamosak tönkremenni, hibásnak lenni. Derítő cuccokkal, diffúzorral csak nem lehet annyira melléfogni. Bár kitudja…
Egyébkén milyen fajta akkut érdemes hozzá rendelni?

Üdv,
Melinda

Elek Róbert

2017-04-09 18:57:25

Kedves Melinda!

Válaszolnék a rám eső részre:
A hozzászólásaim dátumaiból láthatod mikori a történet. Nos, ahogyan egy barátom mondja ne aggódj, nyugalomra semmi ok :)
Még mindig tart a tortúra. Talán huszon akárhány levélváltáson is túl vagyok már, és múlt héten jutottam el oda, hogy a hibás darabot visszaküldtem, és a napokban kaptam egy visszaigazolást miszerint elvileg jön a cseredarab. Sajnos nem egyszerű az eset. Gondolom Te is az "e" betűvel kezdődő honlapot nézegeted melynek "y" a vége. :) Én is hasonlóképpen tettem. Mégpedig a ".de" végződésű német verzióra tettem le a voksomat. Nos sajnos arra kellett rájönnöm, hogy ez semmit sem jelent. Ugyanis ugyanúgy XiuLiengekkel, kellett felvennem a kapcsolatot.Szerencse a szerencsétlenségben, hogy legalább válaszolnak, válaszoltak, még ha nem is nagyon voltak interaktívak. Napi 1 levél semmi több, az is kb.:10-és11 óra között érkezett délelőtt európai idő szerint. Ha nyomban válaszoltál rá akkor sem kaptál választ, majd csak jó esetben következő napon. Hétvégén pedig semmi. Az egyik legnagyobb videomegosztóra töltöttem fel privát csatornára a videót arról, hogy nem működik, ők ezt nézték meg. A csomag egy spanyol címről érkezett, de vissza egy német címre kellett küldeni, és a kapcsolattartó valószínűleg kínai volt.
Érdekes, hogy az eladó termékei között borzasztó sok volt a fotós cucc: állványok, diffúzorok, színszűrők stbstb. Ez alapján választottam meg hogy kitől vegyem meg. Nos lehet hogy csak egy szerencsétlen véletlen, és 1000emberből csak én jártam így, de ilyen is van.
Remélem ha arra adod a fejedet, hogy külföldről rendelsz akkor sokkal sikeresebb leszel.

Akkumulátorral kapcsolatban pedig ahogyan én tudom, amelyik ceruza AA akkuval működik azoknál nem szokott tartozék lenni. Esetleg előfordul hogy valami kereskedői akcióban adnak hozzá akkut, de ilyen elég ritka. Mert hogy akkor meg hol a töltő?? Max. töltő+akku egységcsomag inkább a jellemző.
Amennyiben a további bonyodalmakra esetleg kíváncsi vagy, úgy a nevem fordítva ponttal elválasztva, és gmail.com-ra küldj egy emailt.

Üdv.:
Robi

Demjén Melinda

2017-04-07 18:47:58

Szia Krisztián!

Ismét visszatévedtem egy kérdéssel, bár számomra is aktuális az előző kommentekben szereplő téma.
Vaku vásárlás közepette töprengtem azon, hogy érdemes e külföldről rendelni ilyen jellegű termékeket. Egy-egy vaku alig több mint a feléért kapható mint idehaza és jó néhányan biztattak már arra, hogy vásároljak nyugodtan, hibás termék esetén minden esetben visszakapom a befizetett összeget ha megbízható eladótól vásárolok. Csábító a dolog, mert a keret sajnos szűk és adott összegből szeretnék minél több eszközt beszerezni, fejleszteni. Kíváncsi lennék hogy Róbertnek sikerül-e cseréltetni a hibás darabot, vagy visszautaltatni az árát.
Visszatérve az eredeti kérdésre - szeretnék venni egy rendszervakut, softboxxal. Annyit olvastam a témában, hogy már attól lett nagy kuszaság a fejemben, elbizonytalanodtam és túl sok dolog került a listámra amit meg akarok venni, de egyelőre nincs akkora keret, hogy minden mehetne, szóval elsőre valami jó vaku.
Amire használnám Canon gépen:
- portréfotózáshoz, főleg szabadtéren derítésre
- ételfotókhoz
- illetve elvállaltam két esküvői fotózást nyár végére barátoknak, emiatt megbízhatóbb, erősebb darabot szeretnék (sajnos nem tudtam meggyőzni arról az illetékeseket, hogy ha tetszenek a táj és városképeim attól még nem én vagyok a jó választás esküvőre. Ha meg már voltam olyan buta hogy vállaltam, szeretnék addigra felkészült lenni a feladatra, a lehetőségekhez mérten)
- fontos hogy később,  bővítés esetén is tudjam majd használni más vakukkal együtt

- Ajánlották elsőnek a Yongnuo Speedlite YN565EX vakut, de
- Yongnuo-YN568EX- ennek már jobb a szinkronsebessége, amit ha jól értelmeztem, akkor jól jöhet szabadtéri fotózásnál, záridő miatt
- YONGNUO TTL YN685 - kicsit magasabb kulcsszám, bővíthetőbb. Ha jól értelmezem, akkor ebbe be van építve a vevő a távvezérléshez. Tehát ha portrézásnál nem a gépen szeretnék villantgatni vele, akkor "csak" egy YN622 kioldót kell vennem hozzá. Vevőt nem, ami 15 ezerrel kevesebb kiadás. Tehát alapból jobban megéri, mert többnyire nem a gépen fogom használni a vakut.
Megéri már most ebben gondolnom szerinted vagy elég lesz az első kettő közül valamelyik?
Softboxot még ki merem választani egyedül, de ebben szerettem volna tanácsot, megerősítést kérni egy profitól.
Jah és még egy nagyon buta kérdés (de nekem nem teljesen egyértelmű mert sehol sem szerepel): ha rendelek egyet akkor alaptartozék az akku hozzá?
Előre is köszönöm, a tanácsot, segítséget.

Szalay Krisztián

2017-03-22 14:40:51

Szia Róbert!

Sajnos előfordul az ilyen, és valóban bosszantó a dolog. Ezért is szoktam javasolni, hogy megbízható helyről érdemes vásárolni, lehetőleg új terméket, mert ha gond van vele, akkor lehet kihez fordulni. Bízom benne, hogy mielőbb kezedben lesz a használható darab!

Elek Róbert

2017-03-20 23:57:47

Sziasztok!
Megérkezett a várva várt vaku… Ahogy a mondás is mondja, egyik szemem sír a másik meg üveg….
Szépen becsomagolva mindenféle papírjával nem összegyűrt dobozban érkezett meg. Kibontás után behelyeztem az akkukat, majd a flash gomb pirosra váltása után kézzel próba villantást csináltam.
Nagy volt az öröm, de az akkucsomag merült volt, kijelezte az ikon, nem villant többet. Na akkor töltés következik.
És itt jött a megdöbbenés…töltés után sem villant többet. Próbáltam alkáli elemmel is azzal sem.
Minden funkció működik: a vaku zoom, lézeres segédfény, firmware frissítés minden minden minden…. Csak épp nem akar elvillanni se kézből,sem pedig gépről. Hát hirtelen ennyi az élménybeszámoló. Írtam az eladónak, akinek a repertoárjában elég sok fotós kellék volt, van, sőt még írt is nekem vásárlás után, hogy ne haragudjak már,  de épp kifogytak a rendelt vakuból, és hogy megvárom e míg a készlet feltöltődik.
Hirtelen ennyi, amennyiben valódi élmények lesznek majd mindenképpen beszámolok, ez amolyan "breaking news" akart lenni, hogy a fórumozó fotóstársak mindenképpen alaposan gondolják meg a külföldről vásárlást, ha azokat előzőleg nem tudják kipróbálni. Persze felvetődik a kérdés, hogy egy új termék is lehet rossz??? Sajnos igen

Üdv.

Szalay Krisztián

2017-03-05 19:13:10

Szia Róbert!

Akkor nemsokára tolhatod is neki! Írj majd róla légy oly kedves néhány sort, hogy vált be! Nagyon köszi!

Ami pedig az elemeket és az aksikat illeti, azért így gyártják, mert praktikus. AA elemet vagy akkumulátort bármikor vehetsz bele, és az ára is jóval kedvezőbb, mintha valami speckó aksi hajtaná.

Elek Róbert

2017-03-05 18:32:16

Nos én is megrendeltem a szóban forgó vakut. Igaz én bátor voltam, és egy német oldalról rendeltem. Így legalább lesz viszonyítási alap :)
Most már csak egy 4es csomag eneloop-ot kell szerezni.
Egyébként ezeket a vakukat miért AA méretről működtetik? Vagy a profibb vakuknak már saját akksijuk van??

Szalay Krisztián

2017-03-03 22:31:32

Szia András!

Igen, sokszor jól jön, ha van több vakud, például portréfotózásnál vagy tárgyfotók készítésénél. Azonban, ha ilyen ambícióid vannak, érdemesnek tartom hobbi stúdió vakuszettet vásárolni, a rendszervakuk helyett. Ez majd szépen ki fogja magát forrni, hogy mire lesz szükséged. Egyelőre bőségesen elég, ha kísérletezel, gyakorolsz, rájössz, hogy mit hogyan és honnan érdemes fotózni és megvilágítani. Amikor elkezded megérteni az összefüggéseket, akkor ráérsz fejleszteni. Akkor már tudatosan fogsz olyan eszközt vásárolni, amire valóban szükséged lesz.

Karpovics András

2017-03-02 12:20:56

Szia Krisztián.
Sikerült megrendelni a vakut, amit ajánlottál a kioldóval együtt. Viszont miután megrendeltem elkezdtem gondolkodni, hogy lehet kettőt kellett volna vennem. Youtube-on szoktam nézni videókat, és többnyire mindenhol 2-3 fényforrást használnak. Mi erről a véleményed? Szükségem lenne még egy vakura? Vagy vmi másra?
Válaszodat előre is köszönöm.

Szalay Krisztián

2017-03-02 07:50:06

Szia Róbert!

Először is köszönöm szépen a gratulációt! Örülök neki, hogy feliratkoztál a tippekre, és bízom benne, hogy sokat fogsz belőlük profitálni!

A kérdésed teljesen jogos. Nem is nagyon tudok mondani olyan területet, ahol ne lenne hamis termék. Néhány éve hamisított szűrőkbe botlottam bele, ami ráadásul neves márkák termékeit érintette. Próbálj olyan kereskedésben vásárolni, amelyik hivatalosan is képviseli az adott márkát vagy gyártót. Már csak azért is, hogy ha bármi gond van, egyszerűbb legyen az ügyintézés. Szerencsére nem drága a szóban forgó vaku kiskereskedelmi áron sem, és nem biztos, hogy túl sokat tudsz spórolni azzal, ha külföldről szerzed be. Nem néztem utána ténylegesen, ez csak megérzés.

Elek Róbert

2017-03-01 22:00:00

Szia Krisztián!

Először is gratulálok az oldalhoz, úgy látom van forgalom, nem évekkel ezelőtti hozzászólások vannak.
Ez jelent valamit :)  A fotós tippekre én is feliratkoztam, remélem jobban lesz már időm ezzel a témával foglalkozni mint korábban. Sajnos a munkám ezt korábban kevésbé engedte meg.
Ebből adódóan egy elég régi gépem volt, egy kisebb Panasonic Lumix. Abban az időben annyira nem számított rossznak, dehát azóta a megapixelek száma hatalmasat nőtt, bár nem mindig a megapixel a lényeg…
Most egy Nikon D5300-as gépre szántam el magam, valamint egy 18-200-as objektívem van hozzá.

Ami a lényeg, hogy korábbi hozzászólásban olvastam a Godox TT685N-ről.
A külföldi beszerzésekről mi a véleményed? Van e ebben a "szakmában" olyan hogy hamis termék?
Vagy mert inkább "szürke" importnak számít azért kedvezőbb az ára a hazainál??

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább