Fórum / Általános fényképezés / Vakuk és tartozékaik

Vakuk és tartozékaik

Létrehozta: Tolnai Ádám55 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia András!

Ez a vaku gyakorlatilag mindent tud, amit egy rendszervakunak tudnia kell, és ráadásul még igen erős is. Természetesen ezt is meg kell tanulni kezelni, használni, ahogyan a fényképezőgépet is. Ha megvennéd a Nikon csúcskategóriás vakuját, azzal is ugyanez lenne a helyzet. Tehát vedd meg nyugodtan. Kis softboxot pedig szerezz be hozzá, hogy szép, lágy fényt kapj!

Esetleg lehet venni hozzá kioldót arra az esetre, ha nem szemből akarod telibe villantani az alanyt vagy a tárgyat. De ezt később is meg tudod hozzá venni, ha szükségét látod.

2017-02-16 19:17:26 • Szalay Krisztián

Karpovics András

Szia Krisztián.
Ha úgy gondolod, hogy az említett Godox TT685N megfelelő lesz nekem, akkor megveszem. Próbáltam utánnanézni mit kellene vennem, de nem jártam sikerrel. Rengeteg minden van a piacon, és valójában azt sem tudom pillanatnyilag, hogy nekem mit is kellene néznem, vagy hog mi alapján kellene vennem. Rengeteg számomra ismeretlen fogalom van. Remélem nem nyúlok mellé, és remélem a jövőben sem bánom meg a döntésem.
Köszönöm a segitséged.

2017-02-16 00:34:06 • Karpovics András

Szalay Krisztián

Szia András!

Nagyon örülök, hogy lecserélted a kamerát! Attól még, hogy ugyanaz a szenzor van benne, a vezérlő szoftver más. Ugyan nem fogják a gyártók bevallani, de feltételezhető, hogy az olcsóbb kamerák is képesek lennének jobb eredményre, ha nem lennének szoftveresen butítva. Akkor ki venné meg a drágább társaikat? Ez csak feltételezés, nem biztos állítás részemről. Voltak és vannak is kísérletek arra vonatkozóan, hogy amikor felülírják bizonyos típusok firmware-jeit, egészen elképesztő minőségbeli különbség lesz tapasztalható. Ettől függetlenül nem érdemes hackelni a masinát, de jó tudni arról, hogy mik léteznek. Ha érdekel ez a része bővebben, keress rá a neten, fogzs információkat találni.

Ami a vaku erejét illeti, elég nagy ahhoz, hogy hogy általános célra tudd használni. A belmagasság kérdése függ attól is, hogy merre áll a vaku feje, és mit akarsz vele bevillantani. Az is fontos, hogy főfénynek használod-e a vakut, vagy csak derítésre. Amit ajánlottam neked, az egy 60-as kulcsszámú készülék, ami igen nagy teljesítményt jelent ahhoz képest, hogy rendszervakuról van szó.

A kulcsszámtól függ, hogy meghatározott távolságban lévő témát milyen rekesszel tudsz fényképezni. Tegyük fel, hogy ezt a 60-as kulcsszámú vakut használod. Úgy kapod meg a rekeszt, ha a kulcsszámot elosztod a távolsággal. Ha például 10 méterre van tőled a téma, akkor 6-os rekesz értéket kapsz, mivel 60-ban a 10 hatszor van meg. Ilyen rekesz nincs, de van 5.6 és 6.3. A tíz méter azért elég nagy távolság. Azt hozzá kell tenni, hogy ez maximális teljesítményre vonatkozik, és úgy, hogy a vakuból kiáramló fény közvetlenül a témát éri. Amint fényformálót használsz, csökkenni fog a fényerő. A fenti példát pusztán a vaku erejének illusztrálása végett hoztam. Ha bármilyen más kulcsszámú vakut vásárolnál, a fenti képlet alapján meg fogod tudni határozni, hogy elég lesz-e a teljesítménye, vagy nem.

2017-02-14 17:11:32 • Szalay Krisztián

Karpovics András

Szia Krisztián.
Köszönöm a választ, utánna fogok nézni. Ma volt az első komoly tesztelése a kamerának, egész napra egy másik városban lövöldöztem. Ezeket a vakukat tudom használni nagy belmagasságu helyeken is? Ma voltam egy nagyobb kastélyban, és jól jött volna egy kicsivel több fény. Sajnos az ISO-t kellet feltekernem.

A d7200-ról meg muszály elmondanom, hogy egy fantasztikus kamera. Elég szkeptikus voltam az elején, mivel ugyan az a szenzor van az 5500-ban is, de ez valamiért jobbnak tűnik. Sztem dinamikusabbak a RAW képek, de lehet csak én látom. Minden esetre pozitív élmény volt a mai nap minden tekintetben.
Amin meglepődtem, hogy a Nikon lencsém (10-24mm) messze jobb képeket készített a 7200-al mint az 5500-al. Már azon gondolkodtam hogy lecserélem sigma-ra, de ezek után biztos h marad. :)

Köszönöm válaszod előre is.

2017-02-13 18:10:27 • Karpovics András

Szalay Krisztián

Az előbb kifelejtettem a Godox termékeit megemlíteni. Egészen konkrétan a Godox TT685N Nikon TTL típust. Árban is igen kellemes, és mindent tud, amire szükséged lehet.

2017-02-13 14:57:37 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Szia András!

Gratulálok a géphez! Jó döntés volt. Bízom benne, hogy közben sikerrel jártál a fókuszkorrekciót illetően.

Egyáltalán nem felesleges a vaku. Az általad leírtak alapján egy jó erős rendszervakut érdemes venned, amihez vásárolsz fényformálót is. Például szoftboxot. Az fogja a vaku kemény fényét lágyítani. Viszont a fényerőt is csökkenti. Azért is érdemes bika vakut venni, hogy képes legyen elegendő fényt előállítani.

Sok jó távol-keleti eszközt lehet kapni. A Nikon vakuk kimagaslóan jók, de felesleges annyi pénzt kiadnod rá, ha csak ritkán használod. Keress rá a Yongnuo márkára!

2017-02-13 14:49:56 • Szalay Krisztián

Karpovics András

Szia Krisztián.
Valamelyik nap írtam a fókuszproblémám miadt. Akkor még kérdés volt h megtartom-e a d5500 vagy veszek egy d7200-at. Namost megvettem 2 napja a gépet. Örülök neki, rengeteg beállítási lehetőség van rajt, és az 50mm-es lencsémen is tudtam korrigálni. Holnap le is tesztelem, elmegyek kirándulni…
Ami miadt most hozzád fordulok, az a vakuk. Kellene egy, nagyon ritkán használnám, igazából nem is biztos, hogy van rá szükségem, de már mindenem megvan, szóval vennék egyet és meglátom.
Nem nagyon látom át, hogy melyik mivel jobb. Egyelőre nikon vakukat néztem, de látom rengeteg van.
Baráti összejöveteleket fotóznék, talán néha portrét kültéren. Tudom, hogy ez elég amatőr, meg hogy több vaku is kellene, de én csak magamnak csinálom, hobi célra kellene.
A kérdésem, hogy van-e értelme vennem, és ha igen akkor mit célszerü?
Köszönöm a válaszod előre is.

2017-02-12 20:15:11 • Karpovics András

Szalay Krisztián

Amire használnád, ahhoz inkább a stúdióvakut tudnám elképzelni. Természetesen a stúdióvakuval jobban jársz mint a villanjkörtével, még akkor is, ha használt. Ha van rá keret, akkor arra bátorítalak, hogy azt vásárold meg.

Ami pedig a gépet illeti, az 50.000 expo relatív. Ha abból indulunk ki, hogy a gyártó 150.000 körül határozza meg a zár élettartamát, akkor elméletileg még kétszer annyit fog bírni a gép mint amennyit eddig használták. De ezt így nem lehet számolni. Ha leharcolt a cucc, akkor nem szabad megvenni. Ha látszik a gépen, hogy vigyáztak rá, akkor igen.

2015-11-12 16:43:08 • Szalay Krisztián

Horváth Krisztián

Köszönöm a választ! Akkor ha jól értem -amire nekem kellene-, jelenleg jobban járok egy stúdió vakuval, aztán max. később lenne érdemes beszereznem az említett 2 rendszervaku valamelyikét, azokban sem fogok csalódni.
A villanjkörte dupla szett (~24e Ft), vagy egy használt, jó állapotú stúdió vaku állvánnyal, ernyővel (~200W, ~50eFt) lenne a jobb választás?

Más: véleményed szerint használt D7000 -et mennyi max. expo számmal érdemes megvásárolni (pl. 50e expo)?

2015-11-12 09:24:10 • Horváth Krisztián

Szalay Krisztián

Szia Krisztián!

A vakuk közül az elsővel van személyes tapasztalatom, a Yongnuo-t csak másodkézből ismerem, a harmadikkal nem találkoztam személyesen. Amit az első kettőről biztosan tudok, hogy tökéletesen megfelel a célnak, bármelyiket is választod. Azonban a stúdióvakuval többre mész. Van egy hobbi célú eszköz, ami a Villanjkörte névre hallgat. Érdemes egy ilyet is beszerezni valamelyik rendszervaku mellé. Olcsó, egyszerűen működik, és az árához képest meglehetősen jó eredményt nyújt. Hangsúlyozom, hogy hobbi célra való, és nem professzionális alkalmazásra.

2015-11-11 11:21:51 • Szalay Krisztián

Horváth Krisztián

Szia Krisztián!

Vakut szeretnék vásárolni és érdekelne a véleményed, tapasztalatod. Rendszer vagy stúdió vaku is szóba jöhet, még nem tisztázódott le bennem a dolog. Többnyire otthoni használatra kellene, szobai körülmények között, elsősorban gyermek fotózásra (hobby célra), egyenlőre nagy ritkán lenne csak rá szükség a szabadban. Jelenleg egy Nikon D5100 vázam van, amit nemsokára felvált egy D7000 -es.
Az anyagiak korlátozottak, így a használt piacon, vagy külföldi oldalakon gondoltam a beszerzést.

Rendszervakuk, amiket kinéztem:
- Nikon SB-600
- Yongnuo yn-568ex
- Meike mk-910

Ezek közül melyiket javaslod a részemre, esetleg hasonló árban van -e jobb választás, vagy gondolkodjak inkább stúdió vakuban?

Köszönöm a segítséget, Üdv!

2015-11-09 13:27:01 • Horváth Krisztián

Szalay Krisztián

Jól írtad, én értettelek félre. Akkor viszont a PocketWizard termékeit kéne tüzetesebben átvizsgálni. Bár az sem kevés összeg.

2015-01-20 10:10:06 • Szalay Krisztián

Tolnai Ádám

Szia!
Lehet én fogalmaztam rosszul, vagy csak simán elírtam a nevét, de mindenhol úgy találkoztam vele, hogy vakuvezérlő. :) http://www.nikonusa.com/en/Nikon-Products/Product/Flashes/4794/SU-800-Wireless-Speedlight-Commander.html
Én ilyenre gondoltam, viszont Nikonból csak ezt az egy fajtát találtam meg. Ami elég borsos. :)

2015-01-20 09:44:44 • Tolnai Ádám

Szalay Krisztián

Szia Ádám!

Én 20 USD összegért találtam neked valamit, ami valószínűleg a barátod lesz. :)

Megrendelhető, beszerezheteő, de ha még így is körülményes, akkor ugyanezért az arért a Phottix is gyárt hasonló szerkezetű (és kinézetű) kioldót.

2015-01-20 09:16:55 • Szalay Krisztián

Tolnai Ádám

Szia Kriszitán!
Szeretném a segítségedet kérni, vakuvezérlőt szeretnék nemsokára beszerezni SB-700-as vakuhoz. A váz Nikon D7100. Próbáltam keresgélni az interneten, de leginkább csak Canonhoz találtam, ami Nikon volt az meg valami 90k felett volt :). Igazából nem kell hogy 40 vakut vezéreljen 16 csoportban. Valami belépőszintűt szeretnék (ha van ilyen). És még egy kérdés, a vakuhoz szeretnék állványt is vásárolni. Itt tudsz e valamit ajánlani? Természetesen itt is marad a családi otthoni környezet, nem profi felszerelése gondolok :).
Köszi a segítséget!

2015-01-19 12:25:18 • Tolnai Ádám

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató