Hogyan használjuk a vakut?

Fórum » Általános fényképezés » Hogyan használjuk a vakut?
Létrehozta: Bereczki Attika
Szalay Krisztián

2018-04-14 20:38:49

Szia Renato!

Nagyon örülök neki, hogy megoldódott a probléma, és nagyon köszönöm, hogy visszajeleztél és megosztottad az értékes infót!

Kautz Renato

2018-04-14 06:52:31

Szia Krisztian!
Sikerult a gyartoval beszelnem es nem szinkron hiba volt amire gondotlam en is, hanem a gepvazon kelett kikapcsolnom az electronic front curtain es ennyi, azota tokeletesen mukodik.

Szalay Krisztián

2018-03-28 08:18:19

Szia!

Jó kérdés. A leírásod alapján nekem is szinkronhibának tűnik, de sajnos nem tudok neked erre választ adni. A HSS-nek bírnia kéne még ennél rövidebb időt is. Nekem így ezzel a kombinációval soha nem volt dolgom, így tapasztalatom sincs. Elnézésed kérem, de nem tudok rá válaszolni. A kereskedést ahol vetted, illetve a márkaszervízt kéne megkérdezni.

Kautz Renato

2018-03-27 05:20:14

Szia Krisztian!
3 honapja foglalkozom komolyabban a fotozassal szoval elnezest ha nagyon amator a kerdesem de nagyon tudatlan vagyok meg ezen a teren, adott egy sony A7II e s egy godox TT600s vaku hozza egy X1T-S trigger, mikor HSS-t akarok hasznalni olyan 2000-2500-nal gyorsabb zaridonel csikos lesz a kep, szinkron hibanak tunik de nem vagyok benne biztos, mit lehet tenni? A vakuval vagy a triggerel lehet a problema? Tanacstalan vagyok millio oldalt bongesztem at de nem talaltam semmit. Valaszodat elorre is koszonom.

Szalay Krisztián

2018-02-26 17:30:34

Szia Tünde!

Azt megvártad, amíg a vaku feltölt? Azért kérdezem, mert ha néha-néha villan exponáláskor, akkor lehet, hogy várni kell a töltésre. Ha véletlenszerűen hol jó, hol nem, akkor nem tudom megmondani látatlanban.

Bogya Tünde

2018-02-23 15:47:47

sziasztok!

Nem használtam egy ideje a vakumat, és elővettem de nem akar kommunikálni a vázzal, pedig be van állítva a vázon a TTL mód és az elemet tegnap töltöttel fel. Néha villan azért egyet -egyet amikor kattintok. Mi lehet vele a gond?
Köszönettel,
Tünde

Szalay Krisztián

2015-04-04 06:14:37

Minden fényformáló gyengíti a vaku fényének erejét. Ezt majd fogod látni, hogy mennyivel kell kompenzálnod ahhoz, hogy helyes expozíciót kapj. Van a vakudon ilyen opció, ahol korrigálni lehet a villanás erejét negatív és pozitív tartományban. Erre lesz majd szükséged. Mindenképp írd meg, hogyan boldogultál vele!

Deffent István

2015-04-03 12:27:28

Szia Krisztián!

Köszi, ezt kipróbálom.
És mi a helyzet a diffúzor/lágyító esetén?
Vettem egy kb 15*15 cm-es vakura erősíthető lágyítót.
Akkor is megfigyelhető egy képlet, csak ki kell kísérletezni?
Vagy ott a nagyobb fényszóródás miatt nem ilyen egyszerű?

Szalay Krisztián

2015-04-03 07:41:25

István, van képlet a vakuhoz, ami alapján számolhatsz.
Ez pedig a következő: (KULCSSZÁM / TÁVOLSÁG) = REKESZ

Nézzünk egy példát. A 44-es kulcsszámú vaku használata mellett mondjuk portrét készítesz az előtted két méterre álló fotóalanyról. A 44-et elosztod 2-vel, így 22 rekeszértéket kapsz. Tehát, ha a vaku a legnagyobb teljesítményével villan, akkor 22-es blendével kell fotóznod azt, aki 2 méterre áll előtted.

Kiszámolhatod fordítva is. Ha a kulcsszámot osztod el a rekesszel, akkor pedig azt kapod meg, hogy milyen távolságban kapod a helyes expozíciót. A fenti példán ez azt jelenti, hogy a 44-et elosztod a 22-es rekesszel, akkor 2 métert kapsz távolságnak. Tehát így is kijön az eredmény.

Van még az automata és a TTL/ITTL üzemmód is. Az automata üzemmód a választott rekeszérték szerint dolgozik, és a visszaverődő fényt méri meg, majd az alapján dönti el, hogy mekkora lesz a leadott teljesítmény. A TTL/ITTL pedig az objektíven keresztül bejutó fényt méri, és az alapján számolja ki a villantást. Viszont nem biztos, hogy ezek minden helyzetben jó eredmény nyújtanak.

Először is el kell dönteni, hogy amikor vakuzol, főfénynek vagy derítőfénynek használod a vaku fényét. Nem mindegy. Ha főfénynek, akkor ahhoz állítod az expozíciót. Ha derítésnek, akkor pedig úgy állítod be, hogy a kellő fénymennyiség adja csak le. Ezt úgy tudod gyorsan megtenni, hogy sokat kísérletezel, gyakorolsz, és látni fogod, hogy milyen helyzetekben hogyan viselkedik a vakud, akár manuálisan, akár automatán használod.

Deffent István

2015-04-02 13:06:22

Valamit kihagytam.
Ez a TTL funckció nekem nem működik jó, ha vannak fényforrások, gondolom megzavarják az érzéskelőt, de mindig alulexponáltak ezek a képek.
Van, hogy manuálon hagyom, és veszem vissza az értékeket 1/8, 1/16 míg végre jó lesz a kép.
Tehát ezt a vaku módot sem értem, hogy hol melyiket kell használni.
Totál zavar az egész.

Deffent István

2015-04-02 13:03:58

Sziasztok!

A belső térben ellőtt vakus fotózásról szeretnék kérdezni.
Adott egy 44-es kulcsszámú vaku.
Zárt térben fotózom vele.
Teljesen sötétben tapogatózok, szó szerint :)
Tudom a plafon felé irányítani, tudom 45 fokos szögben, kihajthatom az a fehér kis lapocskát a plafon felé irányításnál. Tudom szabályozni az expozíciót a rekeszértékekkel, stb.
Szükségem lenne pár fogodszkodóra, amiből el lehet indítani a kísérletezést.
Pl: A kulcsszám alapján hány méterre kell állni milyen rekeszértékekkel, hogy jó legyen az expozíció.
Így, ahogy próbálkozok, születnek jó képek, születnek alulexponáltak, meg kiégettek is.
Az a gond, hogy ha egy eseményem ott egy jó pillanat x méterre, akkor nem fogom tudni, hogy mit kell csinálni.

Tudna valaki ebben segíteni?
Köszönöm

Szalay Krisztián

2015-02-22 18:09:17

Szia! Gondolom az SB-700 típusú vakura gondoltál. Igaz?
No, hát a kérdésed az nagyon jó, de olyan összetett, hogy erre így válaszolni nagyon nehéz lenne, hiszen nagyon sok tényezőtől függ. Első lépésben azt javaslom, hogy használd automatán a vakut. Próbálgasd különféle helyzetekben, például úgy, hogy közvetlenül a témára vakuzol, aztán próbáld úgy, hogy valahonnan visszaverődik a fény a témára. Például plafonról, falról, stb. Sokkal többet ér, ha te magad kísérletezed ki, mert akkor látni fogod az eredményt és el fogod tudni dönteni, hogy mit hogyan csinálj.

Bereczki Attika

2015-02-21 13:44:39

Szia Krisztián.!
én amatőr fotós vagyok egy samsung pro 815 fenykepzovel fotozom.de atakarok valtani egy nikon d3100as fenykepezore.neztem hozza egy nikon bp-700as vakut.aszthiszem.na de ezt a vakut hogy kell hasznalni.??

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább